Ooma
زایمان طبیعی ؛  فیلم و مراحل زایمان

زایمان طبیعی یکی از مهم‌ترین و پرچالش‌ترین تجربیات در زندگی یک زن است که با ترکیب پیچیدگی‌های فیزیولوژیکی و احساسی، فرآیندی زیبا و در عین حال پرفشار را به همراه دارد. این نوع زایمان، که بدون استفاده از مداخلات پزشکی همچون داروهای ضد درد یا جراحی انجام می‌شود، به عنوان روشی طبیعی و کم‌خطر برای به دنیا آوردن نوزاد شناخته می‌شود. در طول تاریخ، زایمان طبیعی به عنوان یک فرآیند اصلی برای تولد نوزاد در بسیاری از فرهنگ‌ها و جوامع مورد استفاده قرار گرفته و هنوز هم، علیرغم پیشرفت‌های پزشکی مدرن، بسیاری از زنان به دلیل مزایای بالقوه آن از جمله بهبودی سریع‌تر و ارتباط عاطفی عمیق‌تر با نوزاد، این روش را ترجیح می‌دهند. در این مقاله، به بررسی ابعاد مختلف زایمان طبیعی، از جمله فواید، چالش‌ها، و عواملی که ممکن است بر تصمیم‌گیری در این زمینه تأثیرگذار باشند، پرداخته خواهد شد.

9 ماه سپری شده است و انتظار شما برای دیدن فرزند دلبندتان به پایان رسیده است. زمان آن فرا رسیده است که نی نی خود را به دنیا بیاورید. حتما درباره زایمان طبیعی زیاد شنیده اید. چه مزایایی دارد؟ چقدر درد دارد؟ چگونه درد زایمان را کاهش دهیم؟ بعد از زایمان طبیعی بدن چگونه است؟ در این مقاله از اوما سعی شده است مروری کامل و جامع بر مراحل زایمان و نکات طلایی زایمان طبیعی همراه با فیلم شود.

در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست موضوعی زیر، به موضوع دلخواه خود برسید.


فیلم زایمان طبیعی

فیلم زایمان طبیعی و مراحل آن

مراحل زایمان طبیعی چیست؟

اولین موردی که باید بدانید این است که از هفته 37 به بعد بارداری، جنین کامل است؛ پس ساک و وسایل مورد نیاز برای روز زایمان را از این هفته به بعد آماده کنید. کم کم  با نرم شدن دهانه رحم و شروع علائم، موقع زایمان طبیعی فرا می‌رسد که ممکن است این انتظار تا هفته چهلم بارداری ادامه پیدا کند. در ایران نهایت زمانی که باید برای زایمان طبیعی صبر کرد، هفته چهل و یکم بارداری است.  اما علائم و درد زایمان چگونه است؟ طریقه زایمان طبیعی در همه خانم‌های باردار یکسان است، اما تنوع زیادی در طول درد زایمان وجود دارد.

در خانم‌هایی که برای بار اول زایمان می کنند، درد زایمان اغلب بین 10 تا 20 ساعت طول می کشد، در حالی که در برخی دیگر ممکن است این زمان کمتر یا بیشتر باشد [1]. برای زنانی که قبلا زایمان واژینال داشته اند، درد زایمان معمولا سریع‌تر تمام می شود. روند درد زایمان و زایمان طبیعی به سه مرحله تقسیم می شود:

1- مرحله اول

شروع این فاز زمانی است که انقباضاتی باعث تغییرات پیش‌رونده در دهانه رحم می شود و زمانی که دهانه رحم به طور کامل باز می شود، پایان می یابد. در این مرحله مهمترین نکته ای که مادر باید بداند فرق بین دردهای کاذب و دردهای طبیعی است. این مرحله به دو قسمت تقسیم می شود:

  •  زایمان زودرس: دهانه رحم به تدریج باز می شود.
  •  درد فعال زایمان: دهانه رحم سریع تر شروع به باز شدن می کند و انقباضات طولانی تر، قوی تر و نزدیک تر به یکدیگر می شوند. اغلب مردم به آخرین بخش درد فعال به عنوان مرحله گذار نگاه می کنند.

2- مرحله دوم

درد زایمان زمانی شروع می شود که دهانه رحم به طور کامل باز شده است و با زایمان به اتمام می رسد. این مرحله گاهی اوقات به عنوان مرحله «فشار دادن» شناخته می شود.

3- مرحله سوم

بلافاصله بعد از زایمان کودک شروع می شود و با خروج جفت زایمان پایان می‌یابد.

سه مرحله زایمان در فیلم ابتدایی به طور کامل توضیح داده شده است، پس اگر هنور فیلم زایمان را مشاهده نکرده اید آن را تماشا کنید تا با توضیحات مراحل پیش رو آشنا تر شوید.

 

رایج‌ترین نشانه های نزدیک بودن زایمان کدامند؟

یکی دیگر از سوالات رایج مادران این است که علائم زایمان در ماه نهم چیست؟ نشانه های رایج فرا رسیدن زمان زایمان کدامند؟ علائم غیر منتظره زایمان طبیعی کدامند؟ باز شدن دهانه رحم و نرم شدن آن از اولین نشانه های زایمان است. گاهی مادرها مجبور می‌شوند برای نرم شدن دهانه رحم از روغن کرچک و عرق کاسنی استفاده کنند. پیاده روی بروند و دوش آب گرم بگیرند و ورزش کنند.  گاهی هم با افزایش سن بارداری دهانه رحم کم کم خودش باز می‌شود. پس خیلی نگران نباشید، اما با اخطارهای بیش از موعد زایمان هم آشنا باشید [2]. 

  •  نوزاد به سمت پایین حرکت می کند. این اتفاق معمولا یک تا چهار هفته قبل از تاریخ زایمان رخ می دهد
  • باز شدن دهانه رحم
  •  گرفتگی بیشتر
  • شل شدن مفاصل 
  •  اسهال
  •  توقف افزایش وزن
  • احساس خستگی بیشتر
  •  ترشحات واژن

مرحله اول: درد زایمان طبیعی

اولین مرحله زایمان طولانی ترین مرحله آن است و شامل سه فاز می‌شود:

  1.  فاز ابتدایی: از زمان آغاز درد تا باز شدن دهانه رحم به اندازه 3 سانتیمتر
  2.  فاز فعال زایمان: زمانی‌که دهانه رحم به اندازه 7 سانتیمتر باز شده است.
  3.  فاز گذر: در این مرحله دهانه رحم تا 10 سانتی‌متر باز شده است

 

مرحله اول درد زایمان طبیعی

1- درد زود هنگام یا ابتدایی زایمان طبیعی

هنگامی که انقباضات شما در فواصل منظم ظاهر می شود و دهانه رحم شروع به باز شدن می کند، به طور رسمی درد زایمان شروع شده است. خانم‌های باردار نگران نباشید، راه هایی برای کاهش درد زایمان طبیعی وجود دارد. اگر درد زایمان به طور ناگهانی شروع نشود و شما از حالت بدون انقباض به انقباضات نسبتا مکرر و منظم برسید، ممکن است تعیین زمان شروع درد زایمان دشوار باشد. به همین دلیل گاهی اوقات تشخیص انقباضات زود هنگام از انقباضات براکستون هیکس  که ممکن است درست قبل از آن به وجود آیند، کاری دشوار است. در این مرحله ممکن است بپرسید اگر درد زایمان نداشتم چکار کنم؟ فقط باید صبر کنید. 

به هر حال، اگر در هفته 37 بارداری نیستید و متوجه انقباضات یا علائم دیگر درد زایمان هستید، منتظر نمانید تا ببینید انقباضات شما پیشرفت کرده است یا خیر. بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید تا مشخص شود آیا زایمان زودرس قرار است اتفاق بیفتد یا خیر. اما راه هایی برای جلوگیری از زایمان زودرس نیز وجود دارد. اگر حداقل در هفته 37 بارداری هستید، پزشک احتمالا به شما دستورالعمل هایی در مورد نحوه پیگیری انقباضات و زمانی که نیاز به تماس است می‌دهد [3].

فرض بر این است که بارداری شما کامل است:

1- اگر درد زایمان زودرس است، انقباضات شما به تدریج طولانی تر، قوی تر و نزدیک تر می شود. در نهایت آنها هر سه تا پنج دقیقه دیده می‌شود و 40 تا 60 ثانیه طول می کشد. بعضی از زنان در طول این مرحله، انقباضات مکرر بیشتری دارند، اما انقباضات همچنان نسبتا خفیف و کمتر از یک دقیقه طول می کشد.

2- گاهی اوقات انقباضات  زودرس یا همان سفت شدن شکم  بسیار دردناک است [4 , 5]. اگر درد شما معمولی باشد، انقباض های اولیه به اندازه انقباض های نهایی توجه شما را جلب نمی کند. احتمالا قادر خواهید بود بین آنها صحبت کنید و راه بروید. حتی ممکن است پیاده روی کوتاهی نیز داشته باشید. اگر به احساس آرامش نیاز دارید، دوش آب گرم بگیرید یا فیلم تماشا کنید.

3- همچنین ممکن است افزایش ترشحات مخاطی واژن، که ممکن است با خون همراه باشد، را ببینید. این حالت کاملا طبیعی است، اما اگر بیش از یک لخته خون مشاهده کردید یا اگر کیسه آب پاره شد به پزشک مراجعه کنید.

4- درد زودهنگام زمانی پایان می یابد که دهانه رحم شما حدود 3 تا 4 سانتیمتر باز شده باشد و پیشرفت باز شدن به سرعت افزایش یابد.

درد زودهنگام زایمان طبیعی  چقدر طول می کشد؟

- تعیین زمان شروع درد زود هنگام کاری دشوار است، بنابراین اغلب به راحتی نمی توان گفت این مرحله چقدر طول می کشد - یا حتی برای هر زن این مرحله ممکن است متفاوت باشد. طول مدت درد زایمان زودرس بسیار متغیر است و به میزان زیادی به دهانه رحم در ابتدای درد زایمان و انقباضات مکرر و قوی بستگی دارد.

- در فرزند اول، اگر دهانه رحم شما شروع به باز شدن نکرده باشد، این فاز ممکن است 8 تا 12 ساعت طول بکشد، اگر چه می تواند به طور قابل توجهی طولانی تر یا کوتاه تر باشد. اگر دهانه رحم شما در حال حاضر بسیار رسیده باشد یا این اولین فرزند شما نباشد، احتمالا درد زایمان خیلی سریع‌تر برطرف می شود [6].

راهنمایی های مقابله در فاز ابتدایی

  • سعی کنید در هنگام درد زایمان استراحت کنید زیرا ممکن است یک روز طولانی (یا شب) پیش روی شما باشد. 
  • حتما مایعات زیادی بنوشید تا بدنتان کم آب نشود و به طور مکرر ادرار کنید. مثانه پر ممکن است باعث انقباض بیشتر رحم شود و مثانه خالی، فضای بیشتری را برای نوزاد فراهم می کند.
  • اگر احساس اضطراب (همه چیز در مورد استرس) می کنید، بهتر است تمرین های آرامش بخش انجام دهید یا کاری انجام دهید تا کمی حواستان پرت شود (آرامش درون چیست و راه رسیدن به آن)- مثل تماشای یک فیلم یا خواندن کتاب.
  • وضعیت خود را عوض کنید و حمام آب گرم بروید و مقداری راه بروید.

 2- فاز درد فعال زایمان طبیعی

1- درد فعال زمانی است که همه چیز به طور پیوسته زیاد می شود. انقباضات به طور فزاینده شدید، مکرر، طولانی تر و قوی تر می شود و شما دیگر نمی توانید بین آنها صحبت کنید. دهانه رحم شما سریعتر باز می شود تا زمانی که تا 10 سانتیمتر به طور کامل باز می ماند. (بخش آخر درد فعال، زمانی که دهانه رحم از 4 تا 7 سانتی متر باز شده است، بخش گذار نامیده می شود، که در بخش بعد شرح داده شده است.)

2- در پایان درد فعال، ممکن است جنین به پایین بیفتد، اگرچه ممکن است زودتر به پایین بیفتد یا ممکن است تا مرحله بعدی درد شروع نشود.

3- به عنوان یک قاعده کلی، هنگامی که هر پنج دقیقه یک بار به طور منظم انقباض داشته باشید (هر درد زایمان حدود 60 ثانیه طول می کشد)، بهتر است با ماما یا دکتر خود تماس بگیرید و به بیمارستان یا مرکز زایمان مراجعه کنید. 

4- در اغلب موارد، انقباضات شایعتر می‌شوند و در نهایت هر دو و نیم تا سه دقیقه اتفاق می افتد، هر چند برخی از زنان حتی در مرحله گذار نیز بیش از هر پنج دقیقه درد را مشاهده نمی کنند. بهتر است قبل از زایمان با راه های کاهش درد زایمان آشنا شوید. 

 

مرحله دوم زایمان طبیعی

درد فعال زایمان طبیعی چقدر طول می کشد؟

برای بسیاری از زنان در زایمان اول، درد فعال بین 3 تا 5 ساعت طول می کشد، اگر چه ممکن است برای برخی، طولانی تر یا کوتاه تر باشد. اگر اکسي توسين (پيتوكين) مصرف می کنید، فاز فعال به سرعت بيشتر مي شود. اگر بی حسی اپیدورال داشته باشید یا جنین بزرگ باشد، ممکن است درد بیشتر طول بکشد.

راهنمایی های مقابله با درد زایمان

  1. اکثر زنان در بعضی از مراحل در طی فاز فعال، داروهای مسکنی مانند اپیدورال را انتخاب می کنند.
  2. اما بسیاری از روش های کنترل درد و آرامش در زایمان طبیعی مانند تمرینات تنفس و تجسم می توانند در طول زایمان به شما کمک کنند، صرف نظر از اینکه در حال برنامه ریزی برای دریافت دارو هستید یا نه.
  3. راه رفتن به شما احساس خوبی میدهد، اما ممکن است بخواهید در طول هر انقباض بایستید و استراحت کنید. بعد از اینکه پزشک شما را معاینه کند تا زمانی که هیچ عارضه ای وجود نداشته باشد می توانید به طور آزادانه در اطراف اتاق راه بروید.

اگر خسته هستید، سعی کنید روی صندلی بنشینید یا روی رختخواب به پهلو دراز بکشید. همچنین می توانید از همسر خود بخواهید شما را ماساژ دهد. یا اگر به وان دسترسی دارید و کیسه آب شما پاره نشده است، می توانید حمام گرم بگیرید. در یک مطالعه در سال 2016 نشان داده شده که استفاده از طب سوزنی باعث کم شدن درد مرحله فعال زایمان میشود [7].

3- فاز گذار در زایمان طبیعی

- بخش آخر درد فعال، زمانی که دهانه رحم شما از 8 به 10 سانتی متر باز شده است، دوره گذار نامیده می شود، زیرا این تغییر در مرحله دوم زایمان است.

- این بخش شدیدترین بخش درد زایمان است. انقباضات معمولا بسیار قوی است، هر دو و نیم تا سه دقیقه یا بیشتر دیده می شود و یک دقیقه و یا بیشتر طول می کشد و ممکن است شروع به لرزش کنید.

- به محض اینکه دهانه رحم شما به طور کامل باز شود و مرحله گذار تمام شود، فرزند شما تا حدودی به لگن فرود آمده است. این زمانی است که ممکن است احساس فشار مقعدی کنید. 

- اغلب ترشحات خونین دیده می شود. در حال حاضر ممکن است تهوع و استفراغ نیز احساس کنید.

- اگر شما بی حسی اپیدورال دارید، فشاری که احساس می کنید به نوع و میزان داروهایی که مصرف می کنید و میزان نزدیکی جنین به لگن شما بستگی دارد. اگر می خواهید یک شرکت کننده فعال تر در مرحله فشار باشید، از پزشک بخواهید دوز کمتری از اپیدورال را در مرحله گذار به شما بدهد. در یک مطالعه نشان داده شد که در بارداری دوقلویی استفاده از بی حسی اپیدورال باعث طولانی تر شدن مرحله دوم زایمان شده است [8].

مرحله گذار چقدر طول می کشد؟

مرحله گذار می تواند از 30 دقیقه تا 2 ساعت طول بکشد. اگر قبلا زایمان طبیعی ( فواید زایمان طبیعی نسبت به سزارین) داشته اید، این دوره خیلی سریعتر است.

راهنمایی های مقابله با مرحله گذار

  • اگر بدون بی حسی اپیدورال زایمان می کنید، زمانی است که به قابلیت تحمل درد خود شک می کنید. بنابراین نیاز به تشویق و حمایت زیادی دارید.
  •  برخی از خانم‌ها از ماساژ لذت می برند و برخی دیگر آن را دوست ندارند.
  •  گاهی اوقات تغییر وضعیت باعث آرامش می شود؛ برای مثال، اگر در قسمت پایین کمرتان احساس فشار زیادی می کنید، حالت چهار دست و پا باعث کاهش درد می شود.
  •  قرار دادن پارچه خنک روی پیشانی یا پک سرد روی پشت یا حتی پک گرم باعث احساس آرامش می شود.

از سوی دیگر، چون مرحله گذار می تواند تمرکز شما را بگیرد، ممکن است نیاز به حواس پرتی- مانند موسیقی یا مکالمه یا حتی پارچه خنک داشته باشید. واقعیت این است که این انقباضات به خروج نوزاد کمک می کند. سعی کنید با هر انقباض خروج او را تجسم کنید.


مرحله دوم زایمان طبیعی: فشار دادن

- هنگامی که دهانه رحم شما به طور کامل باز شده باشد، کار مرحله دوم زایمان شروع می شود: زایمان نهایی و تولد فرزند. در ابتدای مرحله دوم، انقباضات ممکن است کمی جدا از هم باشند و به شما فرصتی برای استراحت بین آنها می دهد. در بسیاری از خانم‌ها انقباضات مرحله دوم آسان تر از انقباضات مرحله فعال است.

- اگر کودک شما در پایین لگن باشد، ممکن است تمایل داشته باشید در اوایل مرحله دوم (و گاهی اوقات حتی قبل) فشار بیاورید. اما اگر کودک هنوز نسبتا بالا باشد، احتمالا این احساس را نخواهید داشت.

- همانطور که رحم شما منقبض می شود، بر روی نوزاد فشار وارد می کند و او را به سمت کانال تولد هدایت می‌کند. بنابراین اگر همه چیز طبیعی باشد، ممکن است بخواهید به آرامی پیش بروید. استراحت باعث کاهش خستگی می شود. در بسیاری از بیمارستان ها تشویق خانم به فشار وارد کردن برای زایمان تمرین معمولی است. در یک مطالعه نشان داده شده است که پوزیشن اسکوات باعث کوتاه تر شدن مرحله دوم زایمان می شود[9].

- اگر بی حسی اپیدورال داشته باشید، از دست دادن احساسات می تواند فشار را تحریک کند، بنابراین تا زمانی که نوزاد از بدن شما خارج نشده است احساس درد نمی کنید. صبر اغلب شگفت انگیز عمل می کند. در بعضی موارد، نیاز به دستورالعمل های صریح برای کمک به فشار موثر دارید.

 

مرحله دوم زایمان طبیعی

خروج نوزاد 

خروج نوزاد می تواند سریع باشد. اما اگر این اولین فرزند شما باشد، خروج ممکن است تدریجی انجام شود. با هر انقباض، نیروی رحم شما - همراه با نیروی عضلات شکم می شود- بر روی نوزاد فشار وارد می کند و او را به سمت کانال تولد هدایت می کند. با تمام شدن انقباض و آرام شدن رحم، سر نوزاد به آرامی در دو مرحله به جلو و یک مرحله به عقب پایین می آید. حالت های مختلف فشار دادن را امتحان کنید تا زمانی که بهترین حالت را پیدا کنید. امتحان حالت های مختلف در مرحله دوم چیز غیر معمولی نیست [10].

اولین نشانه های ظاهر شدن نوزاد

  • بعد از مدتی، پروینیوم (بافت بین واژن و مقعد) با هر فشار باز می شود و دیدن پوست سر نوزاد در آن لحظه، بسیار هیجان انگیز است. می توانید یک آینه بخواهید تا اولین لحظه را مشاهده کنید، یا می توانید به راحتی پایین بروید و سر او را لمس کنید.
  • در حال حاضر نیاز به فشار بیشتر می شود. با هر انقباض، قسمت بیشتری از سر نوزاد قابل مشاهده می شود. فشار سر احساس می شود و ممکن است احساس سوزش یا خستگی شدید کنید زیرا بافت ها شروع به کشش می کند.
  • در بعضی موارد، پرستار از شما می خواهد به آرامی فشار بیاورید تا سر نوزاد از واژن خارج شود. یک زایمان آرام و کنترل شده می تواند از پارگی جلوگیری کند. 

چگونه سر نوزاد ظاهر می شود؟

1- سر کودک با هر فشار بیرون می آید و در نهایت قسمت اعظم سر دیده می شود. با ظاهر شدن سر نوزاد هیجان زیادی در اتاق برپا می شود؛ پیشانی او، بینی، دهان و در نهایت چانه اش.

2- بعد از اینکه سر نوزاد ظاهر شود، پزشک یا ماما دهان و بینی او را مکش می دهند و در صورتی که بند ناف (خون بند ناف چیست؟ ) دور گردن نوزاد باشد آن را می برند.

3- سر کودک سپس به سمت پهلو باز میگردد همان طور که شانه هایش در داخل لگن شما می چرخد تا از بدن مادر خارج شود. با انقباض بعدی، مادر فشار وارد می کند و شانه های نوزاد ظاهر می شوند.

مقاله پیشنهادی اوما: آموزش ماساژ پرینه برای زایمان

مبارکه!!! بلاخره تمام شد!

  • به محض متولد شدن نوزاد، باید گرم نگه داشته شود و با حوله خشک شود. پزشک یا ماما به سرعت دهان و راه تنفسی کودک را باز می کنند و مخاط را خارج می کنند.
  • اگر عوارضی وجود نداشته باشد، نوزاد را بر روی شکم شما قرار می دهند تا بتوانید او را لمس کنید، ببوسید و شگفت زده شوید. تماس پوست به پوست، کودک را آرام نگه می دارد.
  • پرستار بند ناف را در دو نقطه گیره می زند و سپس بین دو گیره را می برد.

ممکن است بعد از زایمان احساسات مختلفی از جمله غرور، هیجان و رهایی از درد را تجربه کنید. به احتمال زیاد خسته شده اید، اما احساس انرژی می کنید و برای مدتی خواب را فراموش می کنید. قبل از زایمان با نکات ضروری بلافاصله بعد از زایمان آشنا شوید. 

مرحله دوم زایمان چقدر طول می کشد؟

کل مرحله دوم می تواند از 20 دقیقه تا 2 ساعت طول بکشد. انقباضات 45 تا 90 ثانیه با فواصل 3 تا 5 دقیقه در حال تکرار است. بدون اپیدورال، مدت زمان متوسط (برای زایمان اول) حدود یک ساعت و  20 دقیقه ( اگر قبلا زایمان واژینال داشته اید) است. اگر اپیدورال داشته باشید، مرحله دوم ممکن است بیشتر طول بکشد.


مرحله سوم زایمان طبیعی: جفت

 تبریک میگم نی نی شما متولد شده دیگه وقت آن شده که  آرام باشید !!!

چند دقیقه بعد از زایمان، رحم دوباره شروع به انقباض می کند. اولین انقباضات معمولا جفت را از دیواره رحم جدا می کند. هنگامی که پرستار علائم جداسازی را ببیند، ممکن است از شما بخواهد دوباره فشار وارد کنید تا جفت خارج شود. این فشار کوتاه است و درد زیادی ندارد.

مرحله سوم زایمان چقدر طول می کشد؟

به طور متوسط، مرحله سوم زایمان حدود پنج تا ده دقیقه طول می کشد.

مرحله سوم زایمان طبیعی: جفت

پس از تولد نوزاد چه اتفاقی می افتد ؟

- پس از زایمان جفت (جفت سرراهی یا پایین بودن جفت به چه معناست؟)، رحم شروع به انقباض و سفت شدن می کند. شما قادر خواهید بود بالای شکم خود، اطراف ناف را احساس کنید. پزشک و پرستار به طور مرتب رحم را بررسی می کند. انقباض رحم عروق خونی باز در محل اتصال، جفت را از بین می برد. اگر رحم به درستی منقبض نشود، همچنان خونریزی از این عروق ادامه دارد. در یک مطالعه گزارش شده است که احتمال خونریزی جفت و یا جفت سرراهی در زایمان دوم که قبلش سزارین بوده است، دو برابر حالت عادی است[11]. 

- اگر قصد شیردهی دارید، می توانید در حال حاضر این کار را انجام دهید. با زمان شیر آمدن بعد از زایمان آشنا شوید که باعث نگرانی شما نشود. همه نوزادان چند دقیقه بعد از زایمان مشتاق نیستند شیر بخورند، اما سعی کنید لب های نوزاد را نزدیک به سینه خود نگه دارید. در نهایت اکثر نوزادان در اولین ساعت پس از تولد شروع به شیر خوردن می کنند. باید با میزان وعده های شیردهی نوزاد آشنا باشید.

- شیردهی (راههای طبیعی افزایش شیر مادران شیرده ) زودرس برای نوزاد خوب است و می تواند شما را نیز عمیقا خوشحال کند. علاوه بر این، شیردهی باعث آزاد شدن اکسیتوسین می شود، هورمونی که به رحم شما کمک می کند تا سفت و منقبض بماند. استرس و طولانی شدن زایمان اثرات منفی در شروع شیردهی مادر خواهد داشت [12].

- اگر نمی خواهید به نوزاد شیر بدهید ، اکسیتوسین برای کمک به انقباض به شما داده می شود. اگر بیش از حد خونریزی داشته باشید درمان انجام می شود.

- انقباضات شما در این مرحله نسبتا ملایم است. در حال حاضر تمرکز شما به نوزاد منتقل شده است و نسبت به چیزهای دیگر بی توجه تر هستید.

- اگر این اولین فرزند شما باشد، پس از زایمان جفت، انقباضات کمی را احساس خواهید کرد. اگر قبلا زایمان داشته اید، ممکن است روز اول و دوم پس از زایمان گاهی انقباضاتی داشته باشید.

درد پس از زایمان

- درد پس از زایمان ممکن است دردی شبیه به گرفتگی های شدید قاعدگی باشد. اگر این دردها شما را اذیت می کنند، داروی مسکن مصرف کنید. ممکن است لرز داشته باشید. این حالت کاملا طبیعی است و طولی نخواهد کشید. در صورت نیاز پتوی گرم استفاده کنید. پزشک شما، جفت را بررسی خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که همه چیز مرتب است، سپس بخیه ها را بررسی می کند. البته 6 هفته بعد از زایمان باید مجدد چک آپ شوید.

- اگر شکافی ایجاد شده باید اپیزیوتومی داشته باشید. قبل از بخیه، بی حس کننده موضعی تزریق می شود. ممکن است بخواهید در هنگام بخیه زدن نوزاد را در آغوش بگیرید - این روش راهی مناسب برای حواس پرتی است. اگر خیلی احساس لرز می کنید، از همسرتان بخواهید کنار شما بماند . در مطالعات مختلف میزان شیوع اپیزوتومی در کشور های مختلف بررسی شده که در کشور فرانسه به 30 درصد نرسیده است [13].

- اگر بیهوشی اپیدورال داشتید، متخصص بیهوشی یا پرستار بیهوشی وارد شده و کاتتر را از پشت شما برمی‌دارد. این کار چند ثانیه طول می کشد و صدمه ای نیز دیده نمی شود. به غیر از زمانی که نوزاد نیاز به مراقبت ویژه دارد، ( زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس) می توانید در مکانی آرام با او تنها باشید. 

دکتر زهرا سیفی جراح و متخصص زنان و زایمان در پاسخ به سوال شایع مادران در مورد انتخاب نوع زایمان طبیعی و یا سزارین و بهترین روش زایمان اشاره کرده اند که اگر آن اندیکاسیونهای علمی برای زایمان سزارین وجود نداشته باشد بهترین روش زایمان، زایمان طبیعی است، چون یک پدیده فیزیولوژیک است بدون دخالت داروها، بدون دخالت جراحی، با عوارض کمتر. اما حتما به این نکته دقت کنید اگر به هر دلیل متخصص زنان شما تشخیص داد که زایمان سزارین برای سلامت شما و سلامت نوزاد شما انجام شود حتما آن را پذیرفته و تاکیدی برای زایمان طبیعی نداشته باشید، در آخر باید اشاره کنم که عوارضی که از زایمان طبیعی در جامعه بین مادران باردار خیلی شنیده میشود صحت علمی ندارد و تقریبا از لحاظ عوارض زایمان طبیعی و زایمان سزارین برابر هستند.


8 سوال رایج درباره زایمان طبیعی

1- زایمان اول چقدر طول می کشد؟

اگر فرزند اول شما است، زایمان حدود هشت ساعت طول می کشد. این عدد میانگین است، اما زایمان می‌تواند خیلی کوتاهتر یا طولانی تر باشد. بعید است زایمان بیش از 18 ساعت طول بکشد. هنگامی که دهانه رحم تا 10 سانتیمتر باز می شود، یک یا دو ساعت طول می کشد تا نوزاد به دنیا بیاید.

2- آیا زایمان طبیعی دردناک است؟

زایمان طبیعی درد دارد، اما طوری که دیگران توصیف می کنند نیست. درد زایمان طبیعی بیشتر شبیه درد قاعدگی است فقط کمی دردناکتر از حد طبیعی است. این درد مشابه گرفتگی دوره پریودی است، فقط کمی شدیدتر است. برخی مواد گیاهی وجود دارد که درد زایمان را کمتر میکند

3- بعد از پاره شدن کیسه آب چقدر وقت دارید زایمان انجام شود؟

پس از پاره شدن کیسه آب، انقباضات معمولا 12 تا 24 ساعت طول می‌کشد. با این حال، در برخی موارد کیسه آب قبل از آماده شدن بدن برای زایمان پاره می شود. پارگی زودرس غشاء (PROM) معمولا نیاز به القا دارد.

4- زایمان طبیعی در هفته چندم ایمن است؟

بارداری حدود 280 روز یا 40 هفته طول می کشد. یک نوزاد نارس زودرس قبل از هفته 37 بارداری به دنیا می آید. نوزادان بسیار زودرس از هفته 23 بارداری تا هفته 28 بارداری به دنیا می آیند. نوزادان زودرس بین  هفته 29 بارداری تا 33 هفته به دنیا می آیند.

5- هنگامی که انقباض دارید، فشار می دهید؟

 در مرحله دوم زایمان، رحم هر پنج دقیقه منقبض می شود و هر انقباض 45 تا 90 ثانیه طول می کشد. انقباضات معمولا قوی و نیرومند هستند.

6- دهانه رحم چند سانتی متر باید باشد تا زایمان انجام شود؟

مرحله اول زایمان طولانی ترین مرحله است و شامل سه فاز است: مرحله اولیه زایمان - زمان شروع زایمان تا زمانی که دهانه رحم تا 3 سانتی متر باز می شود. مرحله فعال زایمان- از 3 سانتی متر ادامه می یابد تا زمانی که دهانه رحم تا 7 سانتی متر باز شود. مرحله انتقال - از 7 سانتی متر ادامه می یابد تا زمانی که دهانه رحم به 10 سانتی‌متر برسد.

7-  بعد از پاره شدن کیسه آب چه مدت جنین می تواند در رحم زنده بماند؟

 بین هفته 34 تا 37 بارداری :  زمانی که کیسه آب در هفته 34 تا 37 پاره می شود، بیشتر نوزادان در عرض 24-48 ساعت بعد متولد می شوند. در صورتی که زایمان نزدیک نباشد، پزشک از روش القا استفاده می کند.

8-  هنگامی که کیسه آب زن پاره می شود چه رنگی دیده می شود؟

مایعات آمنیوتیک تقریبا 99 درصد آب دارد، به طوری که معمولا رنگ مایع کیسه آب زرد یا صورتی روشن دیده می شود. اگر به زمان زایمان نزدیک باشید یا از زمان آن گذشته باشد، مایع کیسه آب شما ممکن است حاوی مدفوع جنین (مکونیم) باشد.

سوالات متداول در مورد زایمان طبیعی


مشکلات رایج بعد از زایمان طبیعی

1- درد زایمان طبیعی

در طول درد زایمان، پروینیوم شما - ناحیه بین واژن و رکتوم – ممکن است کشیده و پاره شود، که می تواند باعث آسیب شود. اگر اپیزیوتومی (هنگامی که پزشک برش کوچکی در مهبل (واژن) ایجاد می کند تا واژن بازتر شود و فرزند شما راحت تر خارج شود) دریافت کنید، درد پس از زایمان بدتر می شود. برای تسکین درد در خانه:

  •  برای کاهش درد و تورم، یک بسته یخ یا کمپرس سرد روی منطقه قرار دهید.
  •  به جای سطح، روی یک بالش بنشینید.

با استفاده از آب گرم پس از ادرار و مدفوع، منطقه را تمیز کنید. پس از دستشویی، یک پد و یا حوله تمیز روی منطقه زخم قرار دهید و از جلو به عقب پاک کنید. این کار باعث کاهش درد می شود و از عفونت پس از زایمان جلوگیری می کند. خطرات و پیامدهای عفونت بعد از زایمان مهم است و باید بسیار مراقب باشید 

2- ترشحات واژن

معمولا خونریزی واژینال و ترشحات تا چند هفته پس از زایمان طبیعی است. این روش بدن برای تخلیه بافت های اضافی و خون داخل رحم است که جنین در طول حاملگی از آن تغذیه می کرد. چند روز اول، خون قرمز روشن مشاهده می کنید که به تدریج کمرنگ می شود و به رنگ صورتی تا قهوه ای، سپس زرد یا کرمی گرایش پیدا می کند و در نهایت ناپدید می شود.

3- پس از درد

گرفتگی عضلات در چند روز اول پس از زایمان طبیعی است. این گرفتگی ها شبیه به گرفتگی های دوره پریودی است. این گرفتگی ها به خاطر کوچک شدن رحم رخ می دهد. ممکن است در هنگام شیردهی نوزاد این درد بیشتر شود، زیرا شیردهی مواد شیمیایی ایجاد می کند که موجب کوچک شدن رحم می شود. می توانید یک پد گرم روی شکم قرار دهید و یا از پزشک بخواهید مسکن تجویز کند.

4- یبوست

احتمالا پس از زایمان مشکل مدفوع کردن خواهد داشت. این مشکل عارضه جانبی زایمان است. اگر بخیه داشته باشید نگران باز شدن آن ها نیز می باشید. برای کاهش یبوست، مقدار زیادی آب بنوشید و از غذاهای غنی از فیبر استفاده کنید. می توانید از پزشک بخواهید شل کننده مدفوع برای شما تجویز کند. اگر بعد از زایمان دچار بواسیر شدید، برای کاهش درد و خارش عنبر نسا را امتحان کنید.

5- اسهال

ممکن است مشکل اسهال داشته باشید. ماهیچه ها و بافت رکتوم در طول زایمان کشیده یا پاره می شود، بنابراین گاز و یا مدفوع از بدن شما نشت می کند. در صورتی که بواسیر از دهانه مقعد خارج شود، باعث خروج راحت تر مدفوع از مقعد می شود. این مشکل معمولا در عرض چند ماه پس از زایمان بهتر می شود. اما با درمان های بواسیر آشنا باشید. بسته به علت ایجاد اسهال، پزشک ممکن است داروی کنترل اسهال یا گاز تجویز کند. مراقب رژیم غذایی خود باشید: لبنیات، گلوتن (بیماری سلیاک چیست؟ و چه موادی فاقد گلوتن هستند؟ ) یا غذاهای چرب و شیرین کننده های مصنوعی باعث اسهال می شود. تمرینات کگل که با سفت کردن عضلات لگن همراه است باعث بهبود شرایط شما می شود.

6- مشکلات خروج مدفوع

زایمان طبیعی باعث کشیدگی مثانه می شود و باعث آسیب عصبی و عضلانی کوتاه مدت می شود. بنابراین خروج مدفوع دشوار می شود. بنابراین زمانی که دستشویی می روید روی دستگاه تناسلی آب بریزید تا مدفوع شل شود و خارج شود. می توانید با  انجام تمرینات کگل بهبود یابید . سعی کنید عضلات خود را 5 ثانیه، 5 بار پشت سر هم، سفت کنید. 

7- تورم و درد پستان

در 3-4 روز اول پس از زایمان، سینه های شما کلستروم تولید می کند. کلستروم یک ماده غنی از مواد مغذی است که به تقویت سیستم ایمنی نوزاد کمک می کند. پس از آن، سینه های شما ورم کرده و با شیر پر می شود. شیردهی یا دوشیدن شیر باعث کاهش تورم و سفت شدن سینه و  حساسیت می شود. بین دفعات شیردهی، پارچه سرد روی سینه های خود قرار دهید. اگر شیردهی انجام نمی دهید، یک سوتین سفت و محکم بپوشید. از مالیدن سینه ها بپرهیزید زیرا باعث افزایش تولید شیر می شود.

8- تغییرات مو و پوست

اگر در طول 3-4 ماه اول پس از زایمان، موهای شما نازک شد و شروع به ریزش میکند، نگران نشوید. این مسئله به خاطر تغییرات سطح هورمون ها می باشد. هنگامی که حامله هستید، سطح بالای هورمون ها باعث رشد موها و کاهش ریزش آن ها می شود. همچنین ممکن است علامت های کشیدگی قرمز یا بنفش روی شکم و سینه ها مشاهده کنید. این علامت ها به طور کامل از بین نمی روند، اما با گذشت زمان کمرنگ می شوند.

مشکلات رایج بعد از زایمان طبیعی


سخن پایانی

پس از زایمان، وارد فاز جدیدی از احساسات می شوید که شامل نگرانی، اضطراب و خستگی است. این حالت ها به خاطر تغییرات هورمونی رخ می دهد. اگر این حالت را بیش از چند هفته داشتید با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است دچار افسردگی بعد از زایمان شده باشید. حتی ممکن است مردان هم بعد از زایمان دچار افسردگی شوند. این وضعیت جدی است و نیاز به درمان هایی مانند گفتار درمانی دارد. با همسرتان بیشتر صحبت کنید و با هم معاشقه سابق را داشته باشید.

 

 دکتر زهرا سیفی
این مطلب به ویرایش و تأیید رسیده است، دکتر زهرا سیفی جراح و متخصص زنان ، زایمان و نازایی ، دکتری پزشکی عمومی از دانشگاه شهید بهشتی، دکتری تخصص جراحی زنان و زایمان از داشگاه شهید بهشتی و شاغل در بیمارستان ها و کلینیک های دولتی و خصوصی میباشند.  ایشان در زمینه های جراحی های زیبایی و کف لگن، انجام زایمان طبیعی و سزارین، انجام انواع غربالگری های زنان، مراقبت های دوران یائسگی و مراقبت های دوران بارداری، درمان ناباروری و تعیین جنسیت قبل از بارداری از مهارت ویژه ای برخوردار هستند، برای آشنایی بیشتر، میتوانید وی را در اینستاگرام دنبال نمایید.

امتیاز مطلب: 96% 96


  • profileفریبا Barao1401/07/16

    سلام خدا خودش کمک کنه
    همه برش میخورن یا نه

    • profileSamaneh Sameni1399/04/29

      سلام .من الان نزدیک ۳۶ هفته هستم .امشب یکم رو به بالا خوابیدم .کمرم درد گرفته به بچه که ضرری نمیرسونه چون میگن رو به بالا بخوابی بند ناف میپیچه دورش .آیا درسته این یانه.

      ممنونم❤

      • profileSamaneh Sameni1399/04/29

        د ترر

        • profileرویا 66 🤩1397/06/05

          سلام ممنونم از مقاله خیلی خوب و فیلم زایمان طبیعی، یه سوال داشتم آیا با جفت قدامی امکان انجام زایمان طبیعی هست ؟ خطری مادر و جنین را تهدید نمی کند؟

          • profileپزشک اوما1397/07/04

            سلام عزیزم بله امکانش هست و زایمان طبیعی بسته به شرایط شما و جنین انجام میشود و جفت قدامی مانعی برای آن نیست. مگر اینکه جفت در قسمت دهانه رحم قرار بگیرد

        • profilezohre molaei1397/05/27

          دوستان کسی دکتر بختیاری و میشناسه ؟جدیدا همه تعریفشو می کنن