وضعیت بدن هفته سیزدهم
وضعیت جنین درهفته سیزدهم
سونوگرافی در هفته سیزدهم
توصیه ها درهفته سیزدهم
علائم طبیعی درهفته سیزدهم
هشدارها درهفته سیزدهم
تغذیه درهفته سیزدهم
ورزش درهفته سیزدهم
هفته سیزدهم بارداری یکی از مراحل مهم و هیجانانگیز در دوران بارداری است. در این هفته، شما به پایان سهماهه اول بارداری نزدیک میشوید و جنین شما به رشد و تکامل بیشتری دست یافته است. بسیاری از زنان در این هفته تغییرات قابل توجهی در بدن و روحیه خود مشاهده میکنند. این دوره معمولاً با کاهش علائم ناخوشایند اوایل بارداری مانند حالت تهوع و خستگی همراه است و انرژی و سرزندگی بیشتری را تجربه میکنید.
در هفته سیزدهم، جنین شما به اندازهای رسیده است که به راحتی میتوان ویژگیهای صورت و بدن او را تشخیص داد. اندامها و سیستمهای داخلی او به طور کامل شکل گرفتهاند و حالا در حال رشد و تقویت هستند. قلب جنین با سرعت بالا میتپد و شما ممکن است بتوانید صدای قلب کوچک او را در سونوگرافی بشنوید که لحظهای بسیار دلنشین و احساسی برای هر مادری است.
با ورود به سهماهه دوم بارداری، بسیاری از زنان احساس راحتی و آرامش بیشتری دارند. این زمان مناسبی است تا به سلامت جسمی و روحی خود بیشتر توجه کنید. ورزشهای ملایم، تغذیه مناسب و استراحت کافی میتواند به بهبود حال عمومی شما و رشد سالم جنین کمک کند. همچنین، این دوره فرصتی عالی برای آمادهسازی خانه و محیط اطراف برای ورود نوزاد است.
در مجموع، هفته سیزدهم بارداری شروع یک فصل جدید و پر از شگفتی در سفر بارداری شماست. با مراقبت مناسب و مثبتنگری، میتوانید از این تجربه لذت ببرید و به استقبال آیندهای روشن با نوزاد خود بروید.
به شما مادر عزیز تبریک می گوییم که با تمام سختی ها و عوارض سه ماهه اول بارداری به خوبی آن را پشت سر گذاشتید. از این هفته به بعد کم کم علائمی مانند حالت تهوع و تکرر ادرار که شما را اذیت می کرد، از بین می روند. خبر خوشحال کننده دیگر این است که به علت افزایش خونرسانی به بافت ها شما احساس شادی بیشتری دارید و حتی میل جنسیتان افزایش پیدا می کند.
بنابراین از این هفته به بعد از زندگی دونفره در کنار شریک زندگیتان و پدر فرزند دلبندتان لذت ببرید. به زودی شما سه نفره خواهید شد. بیایید فیلم هفته سیزدهم بارداری را که درباره وضعیت شما و جنینتان است و گروه سلامت اوما تهیه کرده است، با همدیگر ببینیم تا بعد از آن نکات مهم این هفته را مرور کنیم.
وضعیت بدن درهفته سیزدهم بارداری
از هفته 13 بارداری به بعد علائم حاملگی تقریبا کم می شوند و یا به طور ناگهانی از بین می روند. بنابراین این امر کاملا طبیعی است و نگران آن نباشید. از کوفتگی های قبلی نیز خبری نیست. رحم شما الآن به قدری بزرگ شده است که در زیر شکم به راحتی حس میشود. رحم در هنگام لمس کردن مثل یک توپ گرد و نرم است. با کم شدن تهوع و استفراغ غذا خوردن شما بهتر شده و رشد جنین هم بیشترخواهد شد. همچنین از نظر روحی احساس بهتری خواهید داشت. بهتر است خرید های مربوط به فرشته کوچولوی خود را در این سه ماه انجام دهید.
اندازه شکم در این هفته:
رحم شما در حال حاضر به اندازه ای رشد کرده است که دیگر فضای لگن برای آن کافی نیست و به سمت شکم حرکت می کند. در نتیجه شکمتان بزرگتر می شود و بیشتر شبیه افراد باردار خواهید شد. بهتر است در این دوران با رعایت یک رژیم غذایی مناسب و مقوی بصورت آهسته وزنتان اضافه شود. در اپلیکیشن بارداری اوما، اطلاعات وزن خود را در قسمت نمودار وزن گیری وارد کنید تا بهتر در جریان نحوه وزن گیری در بارداری باشید.
حقایقی در مورد شما در هفته 13
- سوزش معده از 6 تا 7 ماهگی شروع می شود که به خاطر برگشت اسید معده در نتیجه تغییرات هورمونی بارداری هست.
- طولانی ترین بارداری در آمار گزارش شده پزشکی 375 روز (به جای 280 روز) است.
- از آنجا که جریان خون در دوران بارداری افزایش می یابد، گاهی خونریزی لثه نیز دیده می شود.
هفته 13 بارداری چند ماهگی بارداری است؟
در هفته 13، شما 3 ماه است که باردار هستید.
خانم دکتر فاطمه ارشادی، متخصص زنان، زایمان و نازایی در مورد این هفته از بارداری اظهار کرد: " در مورد اینکه تمام علائم بارداری با افزایش سن بارداری بهبود پیدا می کند و تهوع و استفراغ از بین می رود در مورد اکثر خانم ها صادق نیست در خیلی موارد تهوع و استفراغ تا هفته شانزدهم بارداری هم ادامه دارد".
وضعیت جنین درهفته سیزدهم بارداری
اندازه جنین در هفته 13 بارداری
این هفته آخرین زمان برای انجام غربالگری مرحله اول بارداری است. بنابراین اگر هنوز آن را انجام نداده اید، عجله کنید. کودکتان از اینکه به سه ماهه دوم یعنی هفته سیزدهم بارداری رفته اید بی خبر است. با خوشحالی درون رحم دست و پا می زند ولی ممکن است شما آن را حس نکنید. همچنین بند ناف به سرعت در حال حرکت به داخل شکم است. روده ها در حال ساختن پرز برای خود هستند تا به هضم غذای او بعد از تولد کمک کنند. پانکراس انسولین ترشح کرده و بیست جوانه دندان کوچک زیر لثه ها شکل گرفته است.
حقایقی در مورد فرزند شما در هفته سیزدهم بارداری
- فرزند شما در این هفته حدود 7.4 سانتی متر طول دارد و تقریبا به اندازه یک آلو است و وزن آن حدود 23 گرم است.
- جنین می تواند غذایی که مادر می خورد را مزه کند و این مسئله ممکن است بعدها در تمایلات غذایی او در زندگی تاثیر بگذارد. بنابراین در غذاهایی که مصرف می کنید دقت داشته باشید.
- تارهای صوتی فرزند شما در این مرحله شروع به رشد می کنند.
سونوگرافی در هفته سیزدهم بارداری
در این عکس سر جنین از بالا دیده می شود. دو نیمکره سر و رشد مغزی جنین به خوبی در این تصویر تشخیص داده می شود.
توصیه ها درهفته سیزدهم بارداری
* می توانید از هم اکنون در کلاس های بارداری و آمادگی زایمان شرکت کنید. این کلاسها بسیار پرطرفدار هستند. همچنین از پزشک خود راهنماییهای لازم را کسب کنید. هدف کلاس ها این است که شما را بیشتر با مراقبت های بارداری و فرایند زایمان آشنا کند و مهارت های شما را برای زایمان بهتر و سالم تر افزایش دهد. بنابراین نسبت به این کلاس ها بی توجه نباشید و حتما در آن ها شرکت کنید.
* اگر آدم گرم مزاجی هستید و زود گرمتان می شود از لباسهایی استفاده کنید که از پارچه های طبیعی مانند نخ و کتان درست شده اند. زیرا از این هفته به بعد ممکن است افزایش دمای بدن را نیز تجربه کنید.
علائم طبیعی درهفته سیزدهم بارداری
1. در این هفته پوست شما بیشتر از قبل حساس می شود. به همین دلیل برای جلوگیری از آسیب به پوست از کرم های ضد آفتاب مناسب پوستتان حتی در خانه استفاده کنید تا از عوارضی مانند کلوآسما (رنگین شدن بیش از حد پوست یا همان لکه های بارداری) جلوگیری کند.
2. بد نیست بدانید 3 ماهه دوم جزو بهترین قسمت های دوران بارداری از نظر راحتی و موارد دیگر می باشد، پس از این دوران لذت کافی را ببرید. ممکن است بعضی خانم ها علائم سه ماهه اول را تا چند هفته دیگر نیز داشته باشند.
سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری
سقط جنین به معنی افتادن بچه تا قبل از هفته بیستم بارداری است. بعد از هفته بیستم بارداری، در صورت از بین رفتن نوزاد از نظر پزشکی یک نوزاد مرده متولد می شود. احتمال سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری ده درصد می باشد. متاسفانه، با اینکه در بارداری دوم بعد از سقط احتمال سقط جنین مشخص نیست، اما مادر از نظر روحی و جسمی بیشتر از بارداری اول نگران است.
دلایل سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری:
سقط جنین در سه ماهه دوم بسیار نادر و اتفاقی غیر قابل انتظار می باشد. در صورت سقط در این زمان، خانم باردار در این حالت به توجه زیادی نیاز دارد و بارداری های بعدی او نیز در معرض خطر هستند. به طور کلی سقط در سه ماهه دوم به دلایل زیر اتفاق می افتد:
1- مشکلات کروموزومی:
مشکلات کروموزومی یکی از مشکلات اصلی سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری است. اگرچه ممکن است این مشکلات در سه ماهه اول بارداری هم وجود داشته باشند، اما در سونوگرافی معمولی قابل تشخیص نیست. در بیشتر موارد، جنین خود به خود سقط می شود که در سه ماهه اول بارداری مشخص نمی شود.
2- دهانه رحم نامناسب:
دهانه رحم نقش مهمی در بارداری ایفا می کند. پس از باردار شدن، دهانه رحم نرم می شود و بسته می ماند. بنابراین جنین داخل رحم در امان است تا زمانی که وقت زایمان فرا برسد. اگر دهانه رحم نامناسبی داشته باشید، در سه ماهه دوم بارداری دهانه رحم گشاد می شود و باعث سقط جنین خواهد شد.
دلایل دیگر سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری عبارتند از:
- عفونت در اندام تناسلی
- قلب معیوب جنین
- ترومبوفیلی
- کنده شدن جفت
هشدارها درهفته سیزدهم بارداری
درسه ماهه دوم چنانچه دچار علائم زیر شدید سریعا به پزشک مراجعه نمایید:
1. تهوع و استفراغ شدید:
گاهی حالت تهوع به اندازه ای شدید است که باید به پزشک مراجعه کنید.
2. خونریزی شدید:
ممکن است نشانه سقط جنین باشد.
3. درد کمر یا شکم:
بيش از سهچهارم زنان باردار در طي این دوران و معمولا در اواخر بارداري دچار کمردرد ميشوند که چند ماه پس از زايمان بهبود مييابد. اما گاهی ممکن است نشانه باز شدن دهانه رحم جهت زایمان زود رس باشد. انقباضات بیشتر از 6 بار در هر ساعت و طولانی یکی از نشانه های زایمان زود رس است.
4. خروج مایه از واژن:
خروج مایع از واژن گاهی نشانه پارگی پیش از موعد کیسه آب (علائم پارگی کیسه آب جنین) و زایمان زود رس می باشد.
تغذیه درهفته سیزدهم بارداری
1. کودک شما به سرعت در حال رشد است. بنابراین در انتخاب مواد غذایی مصرفی خود محتاط باشید. از ویتامینها، مواد معدنی، مواد مغذی و کالری دار برای کمک به رشد بهتر کودکتان استفاده کنید. در نیمه دوم بارداری، شما تنها به 340 کالری اضافه در روز احتیاج دارید. پس از پرخوری که منجر به اضافه وزن بیشتر و زایمان سخت تر می شود، جلوگیری کنید.
2. از مصرف پنیرهای نرم خودداری کنید. از خوردن پنیر فتا، بری و . . . اجتناب کنید مگر این که برچسب شیر پاستوریزه روی آن زده شده باشد.
3. فکر میکنید چرا پزشکان آن قدر اصرار دارند که کافئین زیاد نخورید دلایل زیر را بخوانید تا متوجه این موضوع شوید:
- کافئین یک ترکیب شیمیایی است که باعث تحریک دستگاه اعصاب مرکزی میشود. این ماده در انواع مختلف غذا و نوشیدنی ها مثل شکلات،چای، نوشابه و حتی در برخی از داروها یافت میشود.
- مصرف چهار فنجان قهوه در روز میتواند باعث اختلال رشد و در نتیجه پایین بودن وزن نوزاد هنگام تولد شود.
- کافئین از جفت رد میشود و به جنین میرسد و نیز وارد شیر مادر شده و در زمانی که نوزاد شما شیرخوار است او را بیقرار و بیخواب میکند. همچنین باعث تشنگی و مصرف بیش از حد آب و دفع بیش از حد آب میشود و دفع این آب، دفع کلسیم را به همراه دارد. در نتیجه کیفیت دندان ها و استخوان های نوزادتان دچار اختلال می شود. (مواد غذایی حاوی کلسیم در بارداری)
ورزش درهفته سیزدهم بارداری
1. اگر میخواهید احساس بهتری داشته باشید، بهتر است فعالیت خود را کمی افزایش دهید. البته این فعالیت ها نباید شما را بیش از حد خسته کند و بهتر است با توصیه پزشک انتخاب شوند. بهترین ورزش ها در دوران بارداری پیاده روی و شنا هستند.
2. یوگا نیز ورزش دیگری است که میتواند به شما در شاد کردن روحیه تان و آمادگی بیشتر برای زایمان کمک کند.
نکاتی برای پدرها در هفته سیزدهم بارداری:
از آنجایی که درباره تغذیه و حمل نوزادتان در این 9 ماه به طور مستقیم کاری نمی توانید انجام دهید، سعی کنید به کسی که این کار را می کند توجه بیشتری داشته باشید و تا می توانید دوست داشتنتان را به او نشان دهید. او لیاقت این توجه را دارد.
در هنگام چکاپ همراه او باشید. او ممکن است درباره سابقه خانوادگی شما اطلاعات لازم را نداشته باشد و این سابقه برای بیماری های ژنتیکی جنین مهم است. بنابراین حضور شما نزد پزشک کمک زیادی می کند. همچنین حضور شما باعث دلگرمی و آرامش همسرتان می شود.
سوالات رایج مامان ها در هفته 13 بارداری
1. طول سهماهه دوم بارداری چقدر است؟
در هفته ۱۳، شما هنوز کاملاً از سهماهه اول خارج نشدهاید، اما تنها چند روز تا رسیدن به این مرحله بعدی فاصله دارید. سهماهه دوم از هفته ۱۴ تا هفته ۲۷ (یا به طور دقیقتر، تا ۲۶ هفته و ۶ روز) طول میکشد که مجموعاً ۱۳ هفته میشود. سهماهه دوم میانه بارداری شما را نشان میدهد و اغلب زمانی است که افراد باردار از نظر علائم بهترین احساس را دارند.
2. چگونه باید تهوع صبحگاهی مداوم را در هفته ۱۳ مدیریت کنم؟
در بسیاری از موارد، تهوع صبحگاهی تا هفته ۱۳ کاهش مییابد، اما برای برخی از افراد باردار، این علامت ناخوشایند میتواند تا هفته ۱۶ (یا بیشتر) ادامه یابد. اگر در این مرحله از بارداری هنوز احساس تهوع میکنید، تهوع را در خانه همانطور که تا کنون انجام دادهاید، درمان کنید: با خوردن میانوعدههای کوچک در طول روز، پایبندی به غذاهایی که برای معده شما آسان هستند (فکر کنید به غذاهای بیمزه)، دریافت پروتئین کافی و هیدراته ماندن. اگر علائم شما شدید شد، با پزشک زنان و زایمان خود تماس بگیرید تا هرگونه بیماری یا هیپرامزیس گراویداروم را رد کنید. همچنین میتوانید در مورد افزودن زنجبیل و ویتامین B6 به رژیم غذایی خود یا داروها، در صورت نیاز، مشورت کنید.
3. چگونه میتوانم از واریس در دوران بارداری جلوگیری کنم؟
واریس رگهای متورم و پیچخورده در بدن هستند و به دلیل افزایش جریان خون که در دوران بارداری اتفاق میافتد، شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آنها هستید. برای کمک به جلوگیری از واریس، باید از پوشیدن لباسهای تنگ و محدودکننده خودداری کنید، هنگام نشستن پاهای خود را بالا بگذارید و از ایستادن یا نشستن طولانیمدت خودداری کنید. با این حال، به خاطر داشته باشید که واریس اغلب ارثی است، بنابراین اگر در خانواده شما وجود دارد، تنها میتوان تا حدی از آن جلوگیری کرد.
4. چه زمانی میتوانم یوگای دوران بارداری را شروع کنم؟
یوگای دوران بارداری یک نوع فعالیت بدنی عالی در دوران بارداری است. به طور معمول، انجام یوگای دوران بارداری در هر زمانی ایمن است، اما هر فرد و بارداری متفاوت است، بنابراین مهم است که ابتدا با ارائهدهنده خدمات بهداشتی خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که از آنها اجازه دارید قبل از شروع تمرین. همچنین مفید است که قبل از کلاس با مربی یوگا خود صحبت کنید تا آنها بتوانند به شما در انجام هرگونه تنظیماتی که ممکن است برای راحتی نیاز داشته باشید، کمک کنند.
5. آیا طبیعی است که در دوران بارداری خالهای جدیدی ظاهر شوند؟
علاوه بر بزرگ شدن شکم، به دلیل هورمونها، شما همچنین تغییراتی در پوست خود در طول دوران بارداری تجربه خواهید کرد. ممکن است متوجه لکههای تیره جدیدی شوید، به ویژه روی صورت، که به آن ملاسما (ماسک بارداری) میگویند و با قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند بدتر شود. خالهای موجود شما نیز ممکن است در دوران بارداری تغییر رنگ یا شکل دهند. این اغلب طبیعی است، اما بهتر است با پزشک زنان و زایمان یا یک متخصص پوست مشورت کنید.