Ooma
هفته چهارم بارداری

در هفته چهارم نوزاد شما در تلاش است که از وضعیت معلق در رحم خارج شده و به وضعیت ثابتی برسد. از هفته چهارم به بعد با مشاهده اولین علائم بارداری یعنی به تاخیر افتادن پریودتان شما پی به بارداری خود خواهید برد. اومایی عزیز ابتدا برای آگاهی بیشتر از وضعیت بدنی خود فیلم مربوط به هفته چهارم بارداری که برای شما تدارک دیده شده است را در زیر مشاهده فرمایید تا در ادامه باهم مروری بر شرایط هفته چهارم داشته باشیم.

هفته بعدی     هفته قبلی

بارداری هفته به هفته

در هفته چهارم بارداری چه اتفاقی می افتد؟

- به دلیل اینکه در این هفته از بارداری جنین تلاش می کند خودش را به دیواره رحم بچسباند و حالت ثابتی پیدا کند، بسیاری از زنان در هفته چهارم درد خفیفی را در ناحیه شکم خود تجربه می‌کنند. این دردها طبیعی است زیرا بدن در حال هماهنگی با هورمون‌های جدید بارداری می باشد و رحم شما تبدیل به خانه جدید نوزادتان می شود.

-  برخی از زنان ممکن است در این هفته خونریزی را تجربه ‌کنند، اما یادتان باشد به رنگ آن توجه کنید. خونی که از شما در این دوره دفع می‌شود نباید قرمز پررنگ یا روشن مثل دوران قاعدگی باشد بلکه باید به رنگ صورتی یا قهوه‌ای باشد. خونریزی لانه گزینی  معمولاً 5 روز بعد از لقاح یا 12 روز پس از تخمک‌ گذاری یعنی حدودا روز 22 سیکل، اتفاق خواهد افتاد. درد شما نباید شدید باشد و اگر درد شدید، تب، لرز یا خونریزی واژینال سنگین دارید حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

- در هفته چهارم بارداری کمی نفخ می کنید، اما هنوز باردار به نظر نمی رسید. با این حال، باید شبیه به یک مادر رفتار کنید و این بدان معناست که به خودتان و جنین کوچکتان توجه کنید. به مرور زمان شلوارهای شما تنگ می شود. بنابراین سعی کنید از شلوار استرچ، ساپورت، پیراهن گشاد و نازک استفاده کنید.

نکات مورد توجه:

  •  تاریخ دقیق بارداری شما به وسیله شمارش روزها از روز اول آخرین پریودی شما محاسبه می شود.
  •  به محض اینکه حامله شوید، جریان خون اطراف بدن افزایش می یابد.
  • از چند روز پس از بارداری، سینه های شما برای تولید شیر آماده می شوند.

وضعیت جنین درهفته چهارم بارداری

اندازه جنین در هفته 4 بارداری

در این هفته نی نی شما به اندازه دانه خشخاش است
اندازه جنین در هفته 4 بارداری
دانه خشخاش
2 mm :قد
وزن ناچیز

هفته چهارم اولین هفته ای است که شما از وجود نوزادتان مطمئن هستید! ولی دیدن آن حتی با وسایل سونو گرافی با فن آوری بالا نیز سخت است. ممکن است ساک حاملگی را از طریق سونوگرافی واژینال ببینید. در کیسه حاملگی کیسه زرده در حال تشکیل است که به تغذیه کودک شما تا شکل گیری جفت در اواخر سه ماهه اول کمک می کند. درپایان هفته چهارم پرزهای جفتی کاملا تشکیل شده اند و حاوی ماده ژنتیکی مشابه ژن فرزندتان بوده و بعدا در تست ژنتیک کمک کننده هستند. 

تغییرات جنین

تشکیل نطفه در هفته چهارم بارداری
نطفه کوچک شما دارای دو لایه سلولی به نام epiblast و hypoblast می باشد و به زودی به قسمت های بدن و سیستم نوزاد شما تبدیل خواهند شد.

تشخیص بارداری دقولویی در هفته چهارم بارداری
در صورت دو قلو باردار بودن احتمالا در سونوگرافی واژینال در این هفته متوجه آن خواهید شد.
 
 
 

تشکیل کیسه زرده در هفته چهارم باردرای
قبل از تشکیل جفت، کیسه زرده تشکیل می شود. این کیسه خون را تولید می کند و به تغذیه نطفه تازه تشکیل شده کمک می کند.

معجزه کوچک:

تصور کنید که نطفه در داخل رحم تشکیل شده است و در حال تنظیم سیگنال های رشد می باشد. در این حالت معجزه تشکیل نوزاد جدید اتفاق می افتد و جنین هویت خود را در داخل رحم نشان می دهد. این نکته را هم بدانید که از ابتدای بارداری، خون بدن شما با خون جنین مخلوط نمی شود. جفت حکم دروازه بان را برای جنین دارد. در این حالت سیستم رگ های جنین در حال تکامل است و عمل انتقال اکسیژن، خون رسانی و تغذیه رسانی از طریق بند ناف انجام می شود.  

 

جنین در هفته چهارم بارداری


سونوگرافی در هفته چهارم بارداری

اندازه ساک بارداری در هفته چهارم بین 3 تا 6 میلی متر است و در این هفته برای اولین بارتوسط سونوگرافی قابل مشاهده است البته تیتر بتای شما باید بالای 1500 باشد. از این هفته تا هفته نهم بارداری ساک حاملگی بصورت روزانه یک میلی متر رشد خواهد کرد. 

در این مرحله از بارداری، ساک بارداری حاوی کیسه زرده، صفحه رویانی و ماده آمونیون (جنس مایع دور جنین) است اما این ساختارها آنقدر کوچک هستند که به وسیله سونوگرافی دیده نمی شوند. در ابتدای سه ماهه اول بارداری، زمانی که هیچ ساختاری در داخل ساک بارداری مشخص نیست، پیشرفت بارداری با استفاده از قطر ساک تعیین می شود. در واقع از زمانی که نطفه در سونوگرافی قابل مشاهده می شود، از قطر ساک برای تخمین سن بارداری استفاده می کنند که البته زیاد هم دقیق نیست.

هفته چهارم بارداری و جنسیت:

جنسیت جنین هنگام لقاح اسپرم و تخمک مشخص میشود و در هفته چهارم بارداری هم جنسیت از نظر ژنتیکی مشخص میشود اما از نظر جسمانی در حال شکل گیری است و در سونوگرافی هفته شانزدهم به بعد بارداری مشخص خواهد. 

 

سونوگرافی جنین در هفته چهارم بارداری


توصیه های مهم درهفته چهارم بارداری

* نوشیدن مایعات به میزان کافی در بارداری، مهمترین چیزی است که در اوایل بارداری باید به آن توجه کنید. بدن در این دوره در حال افزایش جریان خون‌ می باشد. به همین دلیل شما به مایعات بیشتری احتیاج دارید. نوشیدن مایعات به رفع خستگی و یبوست شما نیز کمک می‌کند. 

* در این هفته نیز باید از رژیم غذایی مناسب و مغذی استفاده کنید و طوری باشد که هم مواد غذایی مورد نیاز بدنتان را تامین کند و هم چاق کننده نباشند.


علائم حاملگی در هفته چهارم بارداری

1. دردخفیف:

بسیاری از زنان در هفته چهارم درد خفیفی را در ناحیه شکم خود تجربه می‌کنند. این دردها طبیعی است زیرا بدن در حال هماهنگی با هورمون‌های جدید بارداری است تا رحم شما تبدیل به خانه جدید نی نی کوچولویتان شود. شما باید بابت این مساله خوشحال باشید و تنها راه برطرف کردن آن استراحت می باشد.

2. لکه بینی خفیف: 

ممکن است به دلیل لانه گزینی لکه بینی خفیفی داشته باشید. این مسئله به خاطر کاشت تخمک بر دیواره رحم می باشد. این اتفاق در قبل زمان پریودی یا در زمان پریودی می افتد و امری رایج است. ممکن است در هفته های اول بارداری گرفتگی عضلات مشابه زمان پریودی را نیز تجربه کنید. 

3. تهوع و استفراغ:

تهوع و استفراغ جزء جدا نشدنی عوارض ناخوشایند ماه های اول بارداری است که خانم های باردار طی چهار ماه اول با آن دست به گریبانند. در مواقع  استفراغ و تهوع به این فکر کنید که شما تنها نیستند و این اتفاق ممکن است هر روز صبح، ظهر و شب برای 36 میلیون زن باردار مثل شما در جهان رخ بدهد. تهوع و استفراغ از اولین علائم بارداری است و علت آن هم بالا رفتن هورمون های بارداری در بدن شماست. برای رفع این حالت یک بسته بیسکوییت پتی بور یا مقداری نان خشک در کنار رختخواب خود گذاشته و صبح قبل از بلند شدن مقداری در دهان خود بگذارید تا کمی وضعیت شما را بهبود ببخشد.

4. سفت و دردناک شدن پستان:

به خاطر تغییرات هورمونی و بالا رفتن میزان پروژسترون و آماده شدن پستان ها برای تولید شیر ممکن است مانند درد مشابه قبل پریودی، پستان شما کمی سفت و دردناک، شود. برای رفع این حالت از کمپرس آب گرم استفاده کنید. این درد در انتهای سه ماهه اول کاهش می یابد.

5. حساس شدن اندام ها

حساس شدن شکم و نفخ، کمر درد و نرم شدن دهانه رحم از علائم طبیعی دیگر این دوره است.

6. تغییرات ناگهانی روحی:

در ماه های اول بارداری مانند روزهای قبل از پریودتان ممکن است نوسانات خلقی را تجربه کنید. مثلا یک روز کاملا خوب و سرحال هستید و یک روز دیگر بداخلاق و احساس بی حوصلگی می کنید. این شرایط به دلیل تغییرات هورمونی و شرایط ناشی از استرس مادر شدن، زایمان و. . می باشد و جای نگرانی ندارد. کم کم با این شرایط کنار خواهید آمد و حالتان بهتر می شود. برای بهبودی بیشتر این وضعیت سعی کنید با تفکرات مثبت خود را شاد نگه دارید. ورزش کنید و موسیقی های شاد گوش دهید. به این فکر کنید که تولد نوزادتان چه شادی مضاعفی را به خانواده شما هدیه خواهد داد و این کار بزرگ توسط شما انجام می شود.


هشدارهای مهم در هفته چهارم بارداری

در هفته چهارم بارداری باید موارد بیشتری را نسبت به هفته های گذشته رعایت کنید. این موارد عبارتند از:

1. مقاربت جنسی

فقط در موارد زیر که پزشک به شما توصیه می کند از نزدیکی پرهیز کنید:

  •    خونریزی دارید.
  •    شما یا همسرتان عفونت فعال منتقل شونده جنسی دارید.
  •    جفت سر راهی دارید و  جفت نزدیک گردنه رحم است.

2. کشیدن سیگار

مادران باردار باید به محض اطمینان از بارداری از کشیدن سیگار خودداری کنند. زیرا دود ناشی از آن رسیدن اکسیژن به جنین کوچک شما را دشوار می‌کند.

3. درد و تب و لرز

اگر دچار درد شدید، تب، لرز یا خونریزی واژینال سنگین شدید حتما با پزشک خود تماس بگیرید یا به بیمارستان مراجعه کنید.

خانم دکتر کاظمی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد هفته چهارم بارداری می گویند: " از هفته چهارم تا هفته دهم بارداری، به عنوان مرحله رویانی تلقی شده که ارگان های نوزاد در آن شکل می گیرند لذا حساس ترین مرحله نسبت به همه چیز است و باید از مصرف داروها و یا غذاهای مشکوک در این دوران پرهیز کنید".


هفته چهارم بارداری چی بخورم؟

1. خوردن ویتامین‌های طبیعی را از این هفته شروع کنید. خوردن ویتامین‌های B و D در دوران بارداری ضروری هستند. ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است و در کبد ذخیره می‌شود. مقدار روزانه 200 واحد از این ویتامین در بارداری و قبل از آن توصیه می‌شود که بطور معمول در مواد غذایی مختلف مانند هویج موجود است و نباید از این مقدار تجاوز کند.

2. خوردن جیگر در بارداری به علت فراوانی ویتامین A ممنوع است زیرا ویتامین A  به مقدار کافی در مکمل ها و غذاها یافت می شود و مصرف بیشتر از 200 واحد از این ویتامین برای نوزاد شما ضرر دارد. همچنین ممکن است در بافت جگر انگل وجود داشته باشد که حتی با پخت از بین نرود. بنابراین از خوردن آن خودداری کنید.

خانم دکتر کاظمی در ادامه صحبت های خود اظهار کردند: " بطور کلی ویتامین هایی که اغلب زنانی که بارداری طبیعی دارند و باید در اوایل بارداری استفاده کنند عبارتند از : اسید فولیک و ویتامین d.


ورزش درهفته چهارم بارداری

دیگر آن دوران که همه فکر می‌کردند خانم باردار باید تمام روز در تخت استراحت کند، گذشته است. امروزه فواید ورزش کردن در دوران بارداری بر همه آشکار شده است. تحقیقات نشان داده است خانم‌هایی که ورزش می‌کنند و در وضعیت خوب جسمانی و آمادگی کامل به ‌سر می‌برند، در زمان وضع حمل بسیار راحت تر هستند و احتمال سزارین اجباری و دوران نقاهت در مورد آنها بسیار کم ‌تر پیش می آید.

دکتر ندا کاظمی
این مطلب به ویرایش و تأیید رسیده است، ایشان متخصص زنان و زایمان و

امتیاز مطلب: 98% 98


  • profileSonay S1397/08/27

    سلام وقت بخیر. هفته ۴ بارداریم تازه شروع شده .مصرف مکمل کلسیم مشکلی ایجاد نمیکنه؟

    • profileپزشک اوما1399/12/11

      سلام در سه ماهه اول بارداری نیازی به مکمل کلسیم نیست و از هفته بیستم به بعد شروع کنید

  • profilePari Rjbi1397/07/06

    سلام یه سوال داشتم میخاستم بدونم الان باردارم یا نه. من قبل ازدواج دوران پریودم منظم بود بعد بارداری اولم پریودم شد 25روزه یعنی هر ماه 5روز زودتر پریود میشدم از فروردین امسال دوباره پریودم منظم شد تا اینکه از دوماه پیش که شروع کردم واسه بارداری و دوباره پریودم 25روزه شد ماه قبل که تو شهریور بود و الان هنوز پریود نشدم اگه پریود 25روزه حساب کنم باید 2مهر میشدم ولی نشد من 3و 4مهر تست بارداری زدم منفی بود بنظرتون حامله هستم یا نه؟

    • profileپزشک اوما1399/12/11

      سلام احتمال بارداری بعید است صبر کنید پریود خواهید شد

  • profileمریم نظامی1397/03/13

    سلام.من در هفته ۴ بارداری به خونریزی افتادم و خونریزیم شدید بود و حدود ۵روز طول کشید .سونو گرافی در روز اول خونریزی انجام دادم که دکتر گفت ساک حاملگی مشاهده نشده.الان بعد از تموم شدن خونریزی هنوز عائم ظاهری بارداری مثل حالت تهوع و بی حالی رو دارم میخواستم ببینم آیا لازمه مجدد برا انجام آزمایش یا سونو به دکتر مراجعه کنم؟

    • profileپزشک اوما1399/12/11

      سلام ممکنه سقط زود به هنگام داشته اید و کم کم علائم برطرف خواهد شد.

    • profileپزشک اوما1399/12/11

      سلام ممکنه سقط زود به هنگام داشته اید و کم کم علائم برطرف خواهد شد.

  • profileسحر سماواتی1397/03/08

    سلام خسته نباشید من 10روز از تاریخ پریودم گذشته بی بی چک استفاده کردم مثبت بود ازمایش بتا هم حدبت بود اما سونوگرافی چیز دقیقی عز ساک بعرداری رویت نکرد خیلی نگرانم از چند نفر پرسیدم گفتن خیلی زود رفتی سونو تو هفته4بعرداریی باید هفته6به بعد میرفتی.امکان حاملگی خارج از رحم دارم؟یا فقط زود رفتم سونو؟

    • profileپزشک اوما1399/12/11

      سلام تیتر بتا باید بالای 1500 باشه تا در سونو بتونید دنبال چیزی باشید. فعلا صبر کنیدتا بتا کمی بالا بره