Ooma
هفته نهم بارداری | تکامل جنین در هفته 9 بارداری

تبریک می‌گم! هفته نهم بارداری یک مرحله جذاب و مهم است. در این مرحله، بسیاری از علایم بارداری احتمالی ممکن است به شما دست بدهد، مانند خستگی، تهوع و تغییرات در اشتها. همچنین در این مرحله، رشد قابل توجهی در نوزاد شما رخ می‌دهد و احتمالاً شما برای انجام آندوسکوپی خود را تجربه خواهید کرد تا توسعه نوزاد خود را ببینید. به یاد داشته باشید که همیشه مشورت با پزشک خود را جدی بگیرید و هر گونه سوال یا نگرانی را با او در میان بگذارید.

خدا را شاکریم که چند هفته اول بارداری شما با سلامت کامل طی شده است. بارداری آن‌قدرها هم که در فیلم‌ها نشان می‌دهند، آسان نیست و علائم آن بیشتر از یک حالت تهوع ساده است. ولی خوشبختانه سه ماهه اول بارداری به سرعت می‌گذرد و این علائم نیز تمام می‌شوند. در ادامه ابتدا اتفاقاتی که برای جنین در طول هفته نهم بارداری می افتد را در فیلمی که توسط گروه سلامت اوما تهیه شده است مشاهده فرمایید تا بعد از آن به توضیح مطالب مهم در این هفته بپردازیم.

هفته بعدی     هفته قبلی

بارداری هفته به هفته

وضعیت بدن درهفته نهم بارداری

تغییرات هورمونی باعث اکثر علائم بارداری و نوسانات آن می شود. در هفته هشتم بارداری هورمون های حاملگی به بالاترین حد خود می رسند. همچنین حجم خون شما هنوز در حال افزایش است. این افزایش خون تا سه ماهه دوم بارداری ادامه پیدا کرده و به حداکثر خود می رسد. سپس در سه ماهه سوم بارداری تا زمان زایمان، شروع به کم شدن می کند. از شایع ترین علائم این هفته می توان به نفخ و باد معده اشاره کرد که کاملا طبیعی است.

در هفته نهم بارداری، بسیاری از زنان تغییرات جسمانی متنوعی را تجربه می‌کنند. این شامل علایمی مانند تهوع، استفراغ، خستگی، بروز حساسیت نسبت به بوها، بروز تغییرات در سلیقه غذایی، افزایش ادرار، تورم سینه‌ها و خواب آلودگی می‌شود.

در این مرحله از بارداری، رحم شما به اندازه‌ای بزرگ شده است که ممکن است احساس کنید کمی پرتی و فشار در ناحیه پایینی شکم دارید. همچنین ممکن است درد یا تورم در منطقه کمر و لگن تجربه کنید، که این ممکن است به دلیل تغییرات در ساختار بدنی و هورمونی باشد. از لحاظ جسمانی، نوزاد شما همچنان در مرحلهٔ اولیهٔ تشکیل اعضا و اندام‌های مختلف خود قرار دارد و در داخل رحم به رشد خود ادامه می‌دهد. این هفته‌ها برای تشکیل مغز، نخاع، قلب، دست‌ها و پاهای نوزاد شما بسیار مهم است.

مهمترین نکته این است که هر زن بارداری به شکلی منحصر به فرد است و تجربه‌های جسمانی ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد. اگر هرگونه نگرانی یا سوالی دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

 حقایقی در مورد فرزند شما در هفته نهم بارداری: 

  •  جنین بعد از هفته نهم شروع به لگد زدن می کند، اما تا هفته 16الی 22 آن را احساس نمی کنید.
  •  گفته می شود جنین پسر یک ماده شیمیایی تولید می کند که باعث می شود مادر در حین بارداری بیشتر بخورد.
  •  فرزند شما شروع به فرو بردن مایعات و تولید ادرار می کند.

هفته 9 بارداری چند ماهگی بارداری است؟

در هفته 9، شما 2 ماهه باردار هستید. این هفته شما و فرزندتان به دو دستاورد بزرگ رسیده اید: شما به ماه سوم بارداری وارد می شوید و فرزندتان دیگر نطفه نیست و تبدیل به یک جنین کامل شده است. در این حالت فرزند شما از شکل قورباغه ای خارج شده و بیشتر شبیه یک انسان می باشد.


وضعیت جنین درهفته نهم بارداری

اندازه جنین در هفته 9 بارداری

در این هفته نی نی شما به اندازه زیتون است
اندازه جنین در هفته 9 بارداری
زیتون
2.3 cm :قد
2 gr :وزن

استخوان‌های او در حال سفت شدن هستند و به تدریج رشد غضروف‌ها نیز شروع می شود. سر جنین از نظر ظاهری شروع به بلوغ بیشتری کرده ولی هنوز هم بر روی سینه ‌اش خم است. تکامل چشم‌ها کامل نشده و هر چشم هنوز یک پلک غشایی است. شما از طریق سونوگرافی می توانید حرکت بازوها و ساق پاها را ببینید.

حقایقی در مورد شما در هفته نهم بارداری 

  • مطالعات نشان می دهد خوردن ماهی در دوران بارداری و بخصوص در این هفته باعث افزایش رشد و قدرت مغز نوزادتان می شود.
  •  به دلیل بار اضافی، قلب و کبد شما در دوران بارداری رشد می کنند.
  •  اگر به آرامی بر روی شکمتان فشار وارد کنید، فرزند شما به فشار پاسخ می دهد اما احتمالا متوجه نمی شوید.

دکتر بیتا هرمز متخصص و جراح زنان و زایمان در مورد مصرف ماهی در این هفته اشاره کرده اند "برخی خانم ها به هیچ وجه ماهی دوست ندارند. خبر خوب اینست که گردو ارزش غذایی معادل ماهی دارد و مصرف روزانه زیتون هم بسیار خوب است به شرطی که نمک اضافی نداشته باشد."

تغییرات جنین
شروع ایجاد ماهیچه جنین در هفته نهم بارداری
این هفته، ماهیچه های کوچک شروع به تشکیل می کنند، اما حداقل یک یا دو ماه دیگر طول می کشد تا قدرت کافی بدست آورند و ضربات آن ها را احساس کنید.

شنیده شدن ضربان قلب جنین در هفته نهم بارداری
درست است که هنوز خیلی زود است که در هفته نهم بارداری لگد جنین را احساس کنید، اما شنیدن زود نیست - ضربان قلب جنین در این زمان توسط دستگاه داپلر شنیده می شود.!

نا پدید شدن دنبالچه در هفته نهم بارداری
"دم انتهای ستون فقرات جنین در حال ناپدید شدن است! بنابراین در این زمان جنین بیشتر و بیشتر شبیه به انسان می شود.

سونوگرافی جنین در هفته نهم بارداری

در هفته نهم بارداری، سرعت ضربان قلب نسبت به هفته های گذشته افزایش پیدا کرده و حداکثر به مقدار bpm 175 می رسد. طول نطفه در هفته نهم بارداری حدود 50 میلی متر است. در این هفته گوش ها نیز کم کم قابل مشاهده می شوند. همچنین همان طور که گفتیم شما می توانید در سونوگرافی این هفته حرکت اندام جنین را نیز مشاهده کنید.

 

سونوگرافی هفته نهم بارداری


توصیه ها درهفته نهم بارداری

در این هفته ممکن است در شکل ظاهری چشمتان تغییراتی مشاهده  کنید و یا دچار خشکی چشم شوید. با اینکه بهتر است برای بهبود خشکی چشم با پزشکتان مشورت کنید، اما به طور کلی نباید نگران این موضوع باشید. این تغییرات به دلیل افزایش پروژسترون و مایع داخل کیسه بارداری ایجاد می شود و طبیعی هستند.


علائم طبیعی درهفته نهم بارداری

1. افزایش ترشحات مهبلی:

در این هفته میزان هورمون حاملگی به بالاترین حد خود می‌رسد و ترشحات مهبلی نیز کمی افزایش می‌یابد. عوض کردن لباس زیر بصورت منظم و روزانه یک الی دو مرتبه از عفونت واژن در بارداری جلوگیری کرده و به شما احساس بهتری می دهد. همچنین برای کاهش عفونت بهتر است لباس های زیر خود را با آب و صابون شسته و جلوی نور خورشید آن ها را خشک کنید تا میکروب هایش کاملا از بین بروند. اگر ترشحات شما زیاد است می توانید از پدهای بهداشتی روزانه نیز استفاده کنید.

2. حساسیت سینه ها:

در این هفته نوک سینه بزرگ تر و تیره تر می شود و در اطراف نوک سینه دانه های ریزی دیده می شود. در واقع بدن در حال آماده سازی پستان ها برای شیردهی می باشد. نگران این دانه ها نباشید، زیرا وجود آن ها برای شیردهی لازم است.

3. نفخ:

نفخ یا باد معده در این هفته کاملاً طبیعی است. ترشح هورمون پروژسترون در این زمان، ماهیچه‌ها و عضلات شما را شل می‌کند و باعث می شود که هضم غذاها به آرامی انجام شود. در نتیجه مشکلاتی از جمله باد معده یا آروغ را ایجاد می کند. از عوارض دیگر شل شدن ماهیچه ها و عضلات ایجاد عفونت و برفک واژن است که باید با رعایت بهداشت از آن جلوگیری کنید. (نفخ شکم در دوران بارداری و 14 روش‌ درمان آن). 

4.برآمدگی رگ ها: 

ممکن است برآمدگی در رگ های دست و پا را مشاهده کنید. این برآمدگی به خاطر خون اضافه است. این رگ ها در حالتی که ایستاده یا نشسته هستید از جنین محافظت می کنند. همچنین از کاهش خون در هنگام زایمان جلوگیری می کنند.

5. وزن مناسب: 

شاید برایتان جالب باشد که بدانید بیشتر اضافه وزن شما در این دوران، به دلیل چرخش آب در بدن می باشد و ربطی به وزن جنین ندارد. بنابراین وزن بیشتر نشانه جنین بزرگ تر نیست. در دوران بارداری باید مراقب وزنتان باشید تا در هر زمان در حالت ایده آل خود باشد. زیرا وزن زیاد باعث سخت شدن انجام فعالیت ها، بی خوابی، بزرگ شدن جنین، مشکلات بیشتر در زایمان مانند درد بیشتر، افزایش احتمال فشار خون و دیابت بارداری می شود. وزن کم نیز باعث کم شدن وزن جنین و ایجاد خطراتی برای او می شود. 

6. شهوت جنسی: 

برخی خانم ها میل جنسی خود را در این زمان از دست می دهند اما برخی دیگر میل جنسیشان بیشتر می شود. اگر بعد از نزدیکی خونریزی مشاهده کردید به پزشک اطلاع دهید. جنین از آنچه در واژن اتفاق می افتد کاملا جدا است و نباید نگران رابطه جنسی خود باشید. اگرچه انقباضات به جنین آسیبی نمی رساند اما هنگامی که بزرگتر باشد لگد می زند. تنها در صورتی که پزشک شما را از رابطه جنسی منع کند نباید این کار را انجام دهید و در موارد دیگر مانعی ندارد.

7. تغییرات مو:

در این هفته موهای شما چرب تر، ضخیم تر یا نازک تر می شود، که به دلیل تغییرات هورمونی است.


تغییرات احساسی در هفته نهم بارداری

1- احساس ضعف

ممکن است در این زمان احساس ضعف کنید یا هنوز احساس خستگی و حالت تهوع داشته باشید. اما در سه ماهه آخر بهتر می شوید. ممکن است همسر شما علاقه ای به بارداری یا بچه نداشته باشد و در طول بارداری به علائم شما توجه نکند. سعی کنید به این بی علاقگی او اهمیت ندهید و یا او را علاقه مند کنید.

2- احساس گناه

برخی خانم ها در هفته نهم بارداری احساس گناه می کنند و نمی توانند بر مشکلات روحی غلبه کنند. آن ها می ترسند این احساسات منفی بر رشد جنین تاثیر منفی بگذارد. نگران نباشید زیرا جنین در این مرحله از احساسات شما آگاهی پیدا نمی کند.

3- خستگی

خستگی بر جنین تاثیر می گذارد. بنابراین سعی کنید سخت نگیرید و انرژی کافی داشته باشید.

4- نگرانی

نگرانی امری طبیعی در بارداری است. شما نگران واکنش دیگران هستید. اما بهتر است با تفکرات مثبت و گوش دادن به موسیقی های شاد یا کتاب خواندن این نگرانی ها را از خود دور کنید.

5- استرس

 اگر ناراحت هستید  یا استرس دارید به حمام بروید و موزیک گوش دهید و سعی کنید استراحت کنید. توجه کردن به آرامش خود برای سلامتی روحی و روانی شما و همچنین رشد بهتر فرزند دلبندتان بسیار مهم است.


هشدارها درهفته نهم بارداری

1. اگر خونریزی همراه با درد داشتید حتماً به پزشک مراجعه کنید. 

2. اجسام سنگین را بلند نکنید. با سرعت از پله‌ها بالا نروید. زیرا ممکن است موجب خونریزی شود. هنگام بالا رفتن از پله آرام این کار را انجام دهید و بعد از بالا رفتن از چند پله حتماً چند دقیقه‌ای استراحت کنید. 

3. در هنگام نشستن برای آنکه فشار زیادی به بدنتان نیاید زیر پا یک زیر پایی یا صندلی قرار دهید تا مشکلی پیش نیاید. 

4. پنیرها منبع بسیار خوبی از کلسیم می باشند. اما از خوردن هر نوع پنیری پرهیز نمایید. بعضی از انواع پنیرها دارای باکتری خاصی می باشند که می توانند در خانم‌های باردار باعث ایجاد عفونتی به‌ نام  لیستریوسیس شوند. 

دکتر بیتا هرمز متخصص زنان و زایمان در مورد نزدیکی در این هفته اشاره کرده اند که در موارد جفت سیرکولار یا low lying رابطه جنسی ممنوع می باشد.


تغذیه درهفته نهم بارداری

بارداری به شما این فرصت را می‌دهد تا با دید تازه‌ای به عادات غذایی خود نگاه کنید. زیرا این عادات غذایی بر شما و نی نی در حال رشدتان تاثیر می‌گذارد. رژیم غذایی سالم شامل مکمل‌های بارداری مانند انواع مولتی ویتامین‌ها و مواد غذایی با ارزش غذایی بالا است که باید پس از مشورت با پزشک مصرف شود.

شما باید از قبل از بارداری خود یک رژیم غذایی سالم را آغاز و در طول بارداری آن را ادامه دهید. این کار علاوه بر رشد مناسب جنین و یک زایمان موفق در حفظ وزن ایده آل شما نیز تاثیرگذار است.


ورزش درهفته نهم بارداری

در زیر نکات مهمی برای ورزش در این هفته از حاملگی آورده شده است: 

  •    قبل، حین و بعد از ورزش به خوبی آب بنوشید. 
  •   از هر ورزش سنگینی که باعث آسیب می شود دوری کنید. 
  •  قبل از شروع ورزش جدید و یا به طور کلی برای انتخاب حرکات ورزشی مناسب در این دوران با پزشک خود صحبت کنید. 
  •   از مواردی که باعث از بین رفتن تعادل و ضربه به شکم می شود دوری کنید.

نکاتی برای پدرها در هفته نهم بارداری:

- محیطی آرام در اتاق خواب ایجاد کنید. می توانید از لامپ های کم نورتر استفاده کنید.

- ممکن است همسرتان تغییر حالاتی داشته باشد که شما را آزار دهد. سعی کنید با این حالات روحی او کنار بیایید. این حالات زودگذر هستند و به زودی تمام می شوند.

- سعی کنید عشق خود را به او نشان دهید.

- سعی کنید نکات گفته شده در قسمت بالا را در هفته نهم بارداری رعایت کنید.

- به هیچ وجه اجازه ندهید که همسرتان فعالیت بیش از حد داشته باشد و یا وسایل سنگین را بلند کند.

سوالات پرتکرار هفته نهم بارداری

سوالات پرتکرار هفته نهم بارداری


1. آیا داشتن سردرد در اوایل بارداری طبیعی است؟

سردرد در اوایل بارداری بسیار رایج است. علائم طبیعی و مورد انتظار بارداری مانند خستگی اضافی، استرس، کم‌آبی، نوسانات هورمونی و فشار سینوسی ناشی از احتقان احتمالاً علت اصلی هستند. نوشیدن آب و استراحت در مکانی خنک، آرام و تاریک می‌تواند به تسکین سردرد شما کمک کند. همچنین می‌توانید یک بسته یخ را به پشت سر خود بمالید یا یک کمپرس گرم یا سرد را به پیشانی خود بزنید. اگر به حمایت بیشتری نیاز دارید، با پزشک خود در مورد مصرف مسکن‌هایی مانند استامینوفن صحبت کنید.


2. چرا من اینقدر گرفتگی بینی دارم؟

گرفتگی بینی در اوایل بارداری یک علامت رایج است. هورمون‌های بارداری باعث ضخیم شدن مجاری بینی می‌شوند که می‌تواند منجر به محدودیت و گرفتگی شود. علاوه بر این، حجم خون نیز در این زمان افزایش می‌یابد که می‌تواند عامل دیگری برای تورم عروق کوچک بینی باشد.


3. آیا می‌توانم در اوایل بارداری از داپلر خودم برای شنیدن ضربان قلب نوزاد استفاده کنم؟

در ۹ هفته بارداری، ممکن است بتوانید ضربان قلب نوزاد را با داپلر خانگی بشنوید – اما اگر چیزی شنیده نشد، تعجب نکنید. در این مرحله، نوزاد هنوز در عمق لگن قرار دارد و پیدا کردن ضربان قلب با داپلر می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. این ممکن است حتی باعث افزایش اضطراب شود. به همین دلیل است که کارشناسان توصیه می‌کنند تا قرار ملاقات ۱۴ یا ۱۶ هفته‌ای خود صبر کنید تا ضربان قلب نوزاد را بشنوید، زمانی که یک عضو تیم پیش‌زایمان با تجربه می‌تواند از داپلر پزشکی استفاده کند.


4. آیا در هفته نهم بارداری اولین سونوگرافی خود را انجام می‌دهم؟

بله! هفته نهم زمان بسیار رایجی برای اولین سونوگرافی است. بیشتر والدین آینده در هر زمانی بین ۶.۵ تا ۱۲ هفته برای اولین اسکن خود مراجعه می‌کنند.


5. چه آزمایش‌های ژنتیکی برای من مناسب است؟

اگر سابقه خانوادگی بیماری‌های ارثی، سندرم‌ها یا اختلالات دارید، دو آزمایش ژنتیکی معمولاً در اوایل بارداری توصیه می‌شود – آزمایش DNA بدون سلول (cfDNA یا NIPT) و غربالگری ان تی. آزمایش DNA بدون سلول. تا هفته دهم، قطعات کوچکی از DNA نوزاد در خون مادر یافت می‌شود. این DNA از طریق یک نمونه خون جمع‌آوری شده و برای ناهنجاری‌هایی مانند بیماری سلول داسی، آتروفی عضلانی نخاعی، سندرم X شکننده، فیبروز کیستیک، سندرم داون، تریزومی‌ها، تریپلوئیدی و سایر ناهنجاری‌های ژنتیکی آزمایش می‌شود. غربالگری ان تی . این غربالگری از طریق یک آزمایش خون ساده ژنتیک را تحلیل می‌کند. نتایج می‌تواند احتمال ابتلای نوزاد به برخی اختلالات اتوزومال مغلوب را نشان دهد.

 دکتر بیتا هرمز
این مطلب به ویرایش و تأیید رسیده است، ایشان متخصص زنان و زایمان و فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند و همچنین موفق به کسب رتبه برتر بورد تخصصی از دانشگاه تهران می باشد. عمده مراجعه کننده گان خانم دکتر هرمز بانوان باردار میباشند که طول دوران بارداری و زایمان را با همراهی ایشان طی می نمایند. وی در حال حاضر عضو انجمن متخصصین زنان و‌مامایی ایران و استادیار دانشگاه آزاد اسلامی می باشد.

امتیاز مطلب: 98% 98


  • profileنیر محمداوغلی1397/09/04

    50 میلیمتر؟؟؟؟!!!!!!! 🤪😳😩🙈🤦‍♀️

    • profilesara shaghaghi1397/03/13

      سلام خسته نباشید میشه خواهش کنم زودتر جواب بدید خیلی نیاز دارم به جوابتون
      من هفته نهم بارداری هستم ضربان قلب جنین دیده نشده باتوجه به اینکه ساک بارداری من ۴ روز ازسن بارداری من کمتر هست آیا احتمالش هست قلب کمی دیرتر دیده بشه دکترگفته سه روز دیگه دوباره سونو بشم ازجای دیگه ببینه نظر سونو چیه اگر قلب تشکیل نشده بود کورتاژبشم با توجه به اینکه هیچگونه دردشکمی ولکه بینی ندارم میتونم یک هفته دیگر صبرکنم بعدبرا سونو اقدام کنم ممنون میشم سریعتر جواب بدید

      • profilesara shaghaghi1397/03/10

        سلام ووقت بخیر
        من هفته نهم بارداری هستم ضربان قلب جنین دیده نشده باتوجه به اینکه ساک بارداری من ۴ روز ازسن بارداری من کمتر هست آیا احتمالش هست قلب کمی دیرتر دیده بشه دکترگفته سه روز دیگه دوباره سونو بشم ازجای دیگه ببینه نظر سونو چیه اگر قلب تشکیل نشده بود کورتاژبشم با توجه به اینکه هیچگونه دردشکمی ولکه بینی ندارم میتونم یک هفته دیگر صبرکنم بعدبرا سونو اقدام کنم ممنون میشم سریعتر جواب بدید

        • profilesara shaghaghi1397/03/09

          سلام میشه خواهش کنم سوالمو زودتر جواب بدید
          من هفته نهم هستم برای قلب جنین رفته بودم امروز دکترم گفت من ضربان قلب نمیبینم بارداری خوبی نیست ۴ روز دیگه سونو کن ببینم نظر دکتر سونو چیه باتوجه به اینکه بار اول گفت ساک بارداری ۴ روز عقبه امکانش هست قلب دیده بشه یا نه باید برم کورتاژ

          • profilesara shaghaghi1397/03/12

            میشه خواهش کنم زودتر جواب بدید

        • profileزهره مختاری1397/02/25

          سلام
          ببخشید، چهار روز پیش سوال پرسیدم کسی جواب نداد.
          من هفته نهم بارداریم تمام شده و به سختی مبتلا به آبله مرغان شدم تمام بدنم آبله گرفته.پزشک عمومی همون اول آب پاکی ریخت گفت سریعا برو سقط کن ولی متخصص عفونی داروی اسیکلوویر و پرومتازین داده و گفته فعلا صبر کن. دارم دیوونه میشم، نمیدونم چطور میتونم بفهمم جنینم بهش آسیبی وارد شده یا نه؟

          • profileپزشک اوما1397/03/02

            سلام عزیزم انتقال ویروس از مادر به جنین در سه ماهه اول بارداری خیلی کمه اما باید تحت نظر باشید داروهای تجویزی را مصرف کنید در بارداری مجاز هستند، غربالگری مرحله اول و دوم انجام شود.