شاید بتوان گفت بارداری مهم ترین رخداد زندگی یک زن است. این معجزه الهی با برخورد اسپرم و تخمک و انجام لقاح در بدن مادر شروع شده و بعد از نه ماه فرشته ای کوچک و زیبا به دنیا می آید که پاره ای از وجود شماست. بارداری دارای فراز و نشیب زیادی است. اگر شما مادر اومایی عزیز به تازگی باردار شده اید باید بدانید که در این مسیر ممکن است مجبور به تحمل عوارض ناخوشایند و سختی هایی شوید.
اما زمانی که بعد از نه ماه تلاش و تحمل، نوزادتان را بغل می کنید متوجه خواهید شد که ارزشش را داشته است و از انجام آن لذت می برید. بهتر است از همین ابتدا جزئیات مراحل بارداری را بشناسید که ما در این مقاله به طور کامل آن ها را برایتان توضیح می دهیم.
5 مرحله بارداری را بدانید:
بارداری شامل 5 مرحله است که این مراحل همه چیز درباره بارداری را روشن می کند و به شما کمک می کند که با تغییرات بدن خود و جنین در این دوران حساس بیشتر آشنا شوید. این مراحل عبارتند از:
مرحله اول بارداری: لقاح
اساسی ترین مرحله دربارداری انجام لقاح یعنی ورود یک اسپرم به داخل تخمک است. مراحل آن شبیه تخمک گذاری است و بعد از انجام آن سلول ادغام شده از لوله فالوپ به رحم می رود تا لانه گزینی را انجام دهد.
- تخمک گذاری زمانی رخ م یدهد که تخمدان های شما تخمک بالغ شده را آزاد می کند و برای بارور شدن بسمت لوله فالوپ می فرستد.
- باروری زمانی اتفاق می افتد که اسپرم تخمک بالغ را ملاقات می کند.
- بعد از آن رویان تشکیل شده و شروع به رشد می کند که به اصطلاح لقاح گفته می شود.
- گاهی دو تا تخمک با اسپرم ملاقات کرده، و شما دوقلو بارور می شوید.
- دوقلوها می توانند جنسیت یکسان و یا متفاوتی داشته باشند.
مرحله دوم بارداری: سه ماهه اول بارداری
سه ماهه اول بارداری معمولا از دو هفته قبل از لقاح یعنی از روز اول آخرین سیکل قاعدگی شما شروع می شود. تمام آزمایشات و مراقبت های شما در بارداری بر اساس همین تاریخ محاسبه خواهد شد.
- سه ماهه اول بارداری به 12 الی 15 هفته اول از دوران بارداری شما گفته می شود.
- ماه دوم از سه ماهه اول بارداری نقش حیاتی را در توسعه و رشد جنین دارد و باید به شدت مراقب خودتان باشید زیرا بیشتر سقط ها در این ماه اتفاق می افتند.
- شما در این دوران بیماری صبحگاهی، سردرد و گرفتگی عضلانی را حس می کنید.
- ضربان قلب کودک شما در این مرحله آشکار می شود.
- اعضای دست و پای او شروع به رشد می کنند. ارگان های حیاتی از قبیل شش ها، معده و مغز بدن کودک نیز شروع به تشکیل شدن می کند. همچنین مفاصل بدن کودک در حال شکل گیری است.
- در طول ماه سوم بارداری، استخوان های جنین شروع به محکم شدن می کنند و باید در این ماه کلسیم بیشتری مصرف کنید. دستگاه تناسلی نیز شکل گرفته، چشم و گوش ها در این مرحله تشکیل می شوند.
- در این مرحله پزشک می تواند از طریق سونوگرافی صدای قلب جنین شما را بشنود.
مرحله سوم بارداری: سه ماهه دوم بارداری
سه ماهه دوم بارداری شامل ماه سوم، چهارم و پنجم می باشد که تغییرات زیر در آن اتفاق می افتد:
- پزشک شما چندین آزمایش را برای تشخیص نقص سیستم عصبی جنین، دیابت بارداری و سندرم دوان در ماه چهارم بارداری انجام می دهد.
- شکم و سینه شما بزرگ تر شده است و بارداری شما کاملا مشهود می باشد.
- جنین شما در داخل شکم حرکت می کند اما تا آخر سه ماهه دوم بارداری آن را حس نمی کنید. البته مادرانی که تجربه اولشان نیست زودتر حرکات جنین را حس می کنند.
- در این مرحله ارگان جدیدی شکل نمی گیرد بلکه تمامی ارگان های تشکیل شده تکامل می یابند.
- گونه، پلک، ابرو در این مرحله از بارداری شکل می گیرد.
مرحله چهارم بارداری:سه ماهه سوم بارداری
مدت زمان بین ماه هفتم بارداری تا ماه نهم بارداری را مرحله چهارم بارداری می گویند. در این مرحله تغییرات زیر رخ خواهد داد:
- در ماه هفتم بارداری جنین شما می تواند صدای ضربان قلب شما را بشنود.
- ابروهای جنین در این مرحله بیشتر رشد می کنند.
- جنین به قدری بزرگ شده است که به اندازه کافی جا برای حرکت کردن در داخل شکم شما را ندارد. زیرا او وزن گیری لازم را داشته و حالا فضای بیشتری احتیاج دارد.
- در طول ماه هشتم بارداری، لانوگو(پوست اولیه) و موهای روی بدن جنین می ریزد.
- وقتی شما وارد ماه نهم بارداری می شوید، تنها چند هفته تا زمان زایمان شما مانده است.
- در طول این مرحله، شکم شما به دلیل رشد نوزاد و بزرگ شدن رحم رشد کرده و سینه ها بزرگ تر از سایز معمول می شوند.
- کودک شما در هفته سی و ششم بارداری به رشد کامل رسیده و کاملا برای زندگی در خارج از رحم آمادگی دارد.
- جنین در موقعیت سر به طرف پایین چرخش می کند و برای خروج از رحم آماده می شود.
- بین هفته سی و هشتم بارداری تا چهلم بارداری جنین شما کاملا آماده زایمان و ورود به دنیایی جدید می باشد.
مرحله پنجم بارداری: زایمان
به شما تبریک می گوییم بعد از نه ماه تلاش و انتظار اکنون زمان زایمان شما فرا رسیده است و دهانه رحم شروع به باز شدن می کند. در این زمان:
- شما انقباضات و درد زایمان را حس می کنید و احساس خروج جنین از واژن را دارید.
- باز شدن دهانه رحم باعث می شود به جنین اجازه دهد که وارد کانال زایمان شود.
- تنها احساس انقباضات مکرر، نشانه رسیدن زمان زایمان است و انقباضات با فاصله زمانی و کوتاه را نباید با درد زایمان اشتباه بگیرید.
- در هنگام زایمان جفت بریده شده و کودک از آن جدا می شود
- سینه های شما شروع به ترشح ماده آبکی به نام کلستروم می کند. این مایع شاخصی است که نشان می دهد سینه های شما آمادگی شیردهی را دارد. در چند روز اول تنها مایعی که نوزاد می خورد همین ماده است و بعد کم کم با مکیدن سینه توسط نوزاد شیر تولید می شود. به همین دلیل بهتر است در روزهای اول تعداد دفعات بیشتری با فاصله زمانی کم به نوزادتان شیر بدهید.
- گاهی ممکن است شما این تغییرات را حس نکنید و نیاز به سزارین داشته باشید.
سخن آخر
در پایان ما امیدواریم که شما آگاهی لازم را درباره بارداری در این مقاله آموخته باشید. این دوران را کاملا جدی بگیرید و سعی کنید فعالیتتان متناسب با توصیه های پزشکی و شرایط بارداری شما باشد. در این دوران هم فعالیت های سنگین و خسته کننده و هم بی تحرکی کامل منع شده است و باید متعادل رفتار کنید. همچنین حسابی حواستان به رژیم غذایی باشد زیرا هم در افزایش سلامت خودتان و نوزاد و هم در به حداقل رساندن عوارض بارداری کمک بزرگی می کند.
Jules Brooks (Calmbirth Practitioner, Doula). 5 Crucial Stages Of Pregnancy: Month-By-Month Development And Changes. January 20, 2020