Ooma
علائم بارداری قبل از پریود را بشناسید

گروه سلامت اوما: علائم بارداری قبل از موعد قاعدگی، یکی از موضوعاتی است که بسیاری از زنان، به ویژه آنهایی که برای اولین بار تجربه بارداری دارند، با آن مواجه می‌شوند. این علائم معمولاً نتیجه تغییرات هورمونی در بدن زن است که پس از لقاح و شروع رشد جنین رخ می‌دهد.

بارداری یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین دوره‌های زندگی زنان است و شناخت علائم اولیه آن می‌تواند به تشخیص زودهنگام و مراقبت‌های بهینه‌تر منجر شود. بسیاری از این علائم مشابه علائم پیش‌قاعدگی (PMS) هستند، اما تفاوت‌های کلیدی نیز وجود دارد که می‌تواند به زنان در تشخیص درست کمک کند.

از جمله علائم شایع بارداری قبل از موعد قاعدگی می‌توان به خستگی مفرط، حساسیت و درد پستان، تهوع و استفراغ، تغییرات در حس بویایی و چشایی، لکه‌بینی و گرفتگی عضلات، تکرر ادرار، نوسانات خلقی و افزایش دمای پایه بدن اشاره کرد. درک و آگاهی از این علائم می‌تواند به زنان کمک کند تا در صورت بارداری، به موقع به پزشک مراجعه کرده و مراقبت‌های لازم را دریافت کنند. همچنین، تشخیص زودهنگام بارداری می‌تواند به برنامه‌ریزی بهتر برای آینده و مدیریت بهتر تغییرات جسمی و روانی مرتبط با این دوره کمک کند.

 

علائم بارداری قبل از پریود

تشخیص علائم بارداری قبل از موعد قاعدگی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد زیرا بسیاری از این علائم با علائم پیش‌قاعدگی (PMS) شباهت دارند. با این حال، برخی از علائمی که ممکن است نشان‌دهنده بارداری زودرس باشند، عبارتند از:

  • خستگی مفرط: یکی از اولین نشانه‌های بارداری، احساس خستگی شدید و غیرعادی است که ناشی از افزایش سطح هورمون پروژسترون است.
  • حساسیت و درد پستان: تورم و حساسیت پستان‌ها می‌تواند یکی از اولین علائم بارداری باشد که به دلیل تغییرات هورمونی رخ می‌دهد.
  • تهوع و استفراغ (تهوع صبحگاهی): این علامت ممکن است در هر زمانی از روز رخ دهد و معمولا چند هفته پس از لقاح ظاهر می‌شود.
  • تغییرات در حس بویایی و چشایی: افزایش حساسیت به بوها و تغییرات در تمایل به غذاها ممکن است نشان‌دهنده بارداری باشد.
  • لکه‌بینی و گرفتگی عضلات: لکه‌بینی خفیف و گرفتگی عضلات ممکن است در اثر لانه‌گزینی تخمک بارور شده در دیواره رحم رخ دهد. این علائم معمولاً خفیف‌تر از قاعدگی هستند.
  • تکرر ادرار: افزایش دفعات ادرار می‌تواند به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون به کلیه‌ها رخ دهد.
  • نوسانات خلقی: تغییرات هورمونی می‌توانند منجر به نوسانات خلقی و احساسات متغیر شوند.
  • افزایش دمای پایه بدن: اگر دمای پایه بدن به مدت بیش از دو هفته پس از تخمک‌گذاری بالا بماند، می‌تواند نشانه بارداری باشد.

اگر این علائم را تجربه می‌کنید و به بارداری مشکوک هستید، بهترین راه برای اطمینان از بارداری، انجام تست بارداری خانگی یا مراجعه به پزشک برای تست بارداری خون است.

علائم بارداری همراه با تاخیر در پریود شدن

در زیر به طور مفصل به توضیح علائم دیگر بارداری که در کنار پریود نشدن احتمال حاملگی را افزایش می دهد، می پردازیم:

1-خونریزی لانه گزینی و گرفتگی عضلات

در صورتی که از چند روز قبل از زمان تخمک گذاری تا چند روز بعد از آن رابطه محافظت نشده ای با شریک جنسی خود داشته باشید و از راه های جلوگیری دیگر مثل قرص های ضد بارداری یا قرص اورژانسی استفاده نکرده باشید، احتمال بارداری زیاد است. از علائم بارداری در این حالت احساس کوفتگی و گرفتگی عضلات  و خونریزی بسیار خفیف در حد چند قطره تقریبا دو هفته الی ده روز قبل از شروع دوره ماهیانه است.

البته این نکته را هم بدانید این نشانه برای همه افراد باردار اتفاق نمی افتد. علت این خونریزی، لانه گزینی سلول تخم در دیواره رحم می باشد که می خواهد از این طریق تغذیه کند و به گروهی از این سلول ها که در روزهای بعدی تشکیل می شوند بلاستوسیت گفته می شود. لایه خارجی تخم به جفت و لایه داخلی به جنین تبدیل خواهد شد. 

نکات مهم درباره لکه بینی قبل از شروع پریود

**خونریزی زمان لانه گزینی بسیار کم و به رنگ صورتی یا قهوه ای تیره است و ممکن است تا زمانی که شما دستمال به واژن خود نزنید متوجه آن نشوید. همچنین ممکن است از چند ساعت تا چند روز طول بکشد اما همچنان خفیف است. خونریزی شدیدتر به معنی سقط جنین و یا شروع پریودی است.

**گرفتگی عضلات نیز ممکن است تا چند روز طول بکشد اما بعد از لانه گزینی کم کم بهتر می شوید. لانه گزینی معمولا 6 تا 10 روز بعد از تخمک گذاری انجام می شود. اگر شماسیکل منظم داشته باشید (28 روزه)، در صورت باردار شدن علائم لانه گزینی یعنی خونریزی خیلی اندک و گرفتگی عضلات  در هفته سوم احساس می شود ( برای مثال تقریبا روزهای 20 تا 24)، که حدودا یک هفته قبل از زمان پریود شدن شما است. برای آگاهی بیشتر نیز می توانید در اپلیکیشن بارداری اوما روز احتمالی تخمک گذاری خود را برای بررسی علائم بعدی مشخص کنید.

2-افزایش یافتن دمای بدن

اگر شما باردار باشید قبل از زمان پریودتان دمای بدن افزایش پیدا می کند. در صورتی که به خواست خودتان برای بارداری اقدام کرده اید می توانید با یادداشت دمای بدنتان به صورت روزانه احتمال بارداری را چک کنید. یک یا دو هفته قبل از تخمک گذاری دمای بدن بین 36.2 تا 36.5 درجه سانتی گراد است. اما یکی دو روز بعد از تخمک گذاری دمای بدن کمی افزایش پیدا می کند و در صورت پریود شدن دمای بدن به حالت طبیعی بر می گردد اما در صورت باردار بودن دما همچنان بالا می ماند. بعد از تخمک گذاری نیز به طور ناگهانی دمای بدن کاهش پیدا می کند.

3-درد، سنگینی و حساس شدن سینه ها

تغییر سینه ها هم یکی از علائم بارداری قبل از پریود است. البته بسیاری از خانم ها دقیقا تغییرات مشابهی را قبل از پریودی به شکل علائم سندرم پیش از قاعدگی تجربه می کنند اما با وجود این نشانه و تاخیر در پریودی احتمال بارداری هست. به طور کلی زمانی که شما باردار می شوید  هورمون ها سیگنال هایی را به سینه می فرستند تا سینه های شما را برای 40 هفته بارداری و شیردهی بعد از زایمان آماده کنند. تغییرات سینه ناشی از بارداری عبارتند از:

  • در آغاز عروق خونی در سینه ها رشد کرده و بزرگتر می شوند.
  • نوک سینه دارای خطوط قهوه ای تیره و بزرگ تر می شود.
  • توجه داشته باشید تغییرات سینه در بارداری یک تا دو هفته بعد از انجام رابطه جنسی و لقاح دیده خواهد شد.
  • سینه ها حساس و دردناک شده و در صورت بارداری این حالت ها تا هفته 6 تا 8 بارداری  ادامه خواهد داشت.

4-خستگی

خسنگی بدون دلیل نیز می تواند از علائم بارداری باشد. افزایش هورمون پروژسترون در اوایل بارداری باعث ایجاد احساس خستگی و خواب آلودگی غیر طبیعی در هر زمانی از روز می شود. علاوه بر آن به دلیل فعالیت بیشتر سیستم گردش خون برای رشد جنین بدن مادر زودتر خسته می شود. اگر شما ویتامین و املاح لازم را دریافت نکتید ذخایر املاح و ویتامین خود را از دست داده و دچار عوارض بعدی خواهید شد. بنابراین باید سعی کنید همیشه بعد از تخمک گذاری و رابطه جنسی در این زمان یک رژیم غذایی مقوی داشته باشید تا در صورت بارداری مشکلی ایجاد نشود.

نکات مهم درباره خستگی اوایل بارداری

** اگر شما باردار باشید باید روزانه مقادیر زیادی ویتامین مصرف کنید. کافئین مصرف نکنید. خوب بخوابید تا خستگی از بین برود.

** خستگی می تواند به دلایل مختلف دیگر از جمله کم خونی، هایپوتیروئیدیسم و .... باشد و صد درصد دلیل بارداری نیست.

5-حالت تهوع

یکی از اولین علائم بارداری داشتن حالت تهوع است که معمولا  قبل از تاخیر در پریودی خود را نشان می دهد و تا اواخر سه ماهه اول ادامه دارد . هچنین در این حالت شما احساس سرگیجه و ضعف می کنید و دوست دارید که دائما استراحت کنید. البته برخی از خانم ها نیز همیشه یا گاهی اوقات قبل از پریودشان دچار تهوع می شوند و این علامت قطعی بارداری نیست.

نکات مهم درباره حالت تهوع اوایل بارداری

** گاهی ممکن است شما در تمام طول روز احساس تهوع داشته باشید اما گاهی اوقات نیز فقط صبح ها حالت تهوع دارید. حدود 75 درصد خانم ها تنها صبح ها حالت تهوع دارند. شدت حالت تهوع در زنان باردار متفاوت است و در بارداری اول ممکن است خیلی بدتر باشد. خوشبختانه در بارداری های بعدی وضعیت بهتر می شود.

** افزایش هورمون HCG در اوایل بارداری می تواند علت اصلی ایجاد تهوع در بارداری باشد. معمولا حالت تهوع بعد از سه ماهه اول بارداری از بین می رود. اما گاهی اوقات تا آخر 9 ماه بارداری همراه شما هست. همچنین در برخی از زنان حالت تهوع تا هفته ششم آغاز نمی شود و بعد از آن تازه شروع می شود و در برخی از خانم ها از همان اول لقاح احساس تهوع وجود دارد.

 

6-نفخ شکم

یکی از علائم شایع در اوایل بارداری نفخ یا بادکردن شکم است که حتی نفس کشیدن را برایتان سخت می کند. شکم شما در این حالت به قدری بزرگ می شود که احساس می کنید باردار هستید. البته این نشانه نیز ممکن است برای خیلی از خانم ها تنها نشانه شروع پریودی باشد.

اما برای خانم هایی که قبلا این نشانه را تجربه نکرده اند می تواند علامت خوبی برای شروع بارداری باشد. دلیل این نفخ، افزایش هورمون زنانه پروژسترون است. برای بهبود این وضعیت بهتر است تعداد وعده های غذایی خود را اضافه و میزان مصرف غذا در هر وعده را کاهش دهید. 

7-تکرر ادرار

ادرار کردن مکرر یکی از نشانه های بارداری است که بعد از تخمک گذاری آن را تجربه می کنید. تکرر ادرار بیشتر در شب رخ می دهد و می تواند اذیت کننده باشد. به دلیل افزایش ترشح هورمون ها گردش خون افزایش پیدا کرده و به دستگاه ادراری فشار بیشتری وارد می شود که نمی تواند ادرار را نگه دارد. همچنین کلیه ها بیشتر کار کرده و ادرار بیشتری تولید می کنند.

8-تنفر غذایی

یکی از علائم بارداری قبل از پریود، داشتن تنفر غذایی یا ویار است. در این زمان ممکن است حتی از غذاهایی که قبلا از آن ها لذت می بردید متنفر شوید. 85 درصد خانم های باردار این ویژگی بارداری را تجربه می کنند و امری طبیعی است. خوشبختانه این حالت فقط مربوط به سه ماهه اول بارداری است و در سه ماهه دوم و سه ماهه سوم عادات غذایی شما بر می گردد. اما در مورد برخی غذاها ممکن است این حالت تنفر تا آخر بارداری همراه شما باشد.

9-سرگیجه

سرگیجه و سردرد خفیف از جمله علائم دیگر بارداری است که دلیل آن پایین آمدن فشار خون است. کاهش فشار معمولا در سه ماهه اول بارداری به دلیل رقیق شدن خون اتفاق می افتد و در سه ماهه دوم  به حالت عادی بر می گردد. داشتن سرگیجه به تنهایی یکی از علائم بارداری است، اما در صورتی که این سرگیجه همراه خونریزی واژینال و درد شکمی باشد یکی از  نشانه های حاملگی اکتوپیک است که می تواند خطرناک باشد و باید به پزشک مراجعه کنید.

10-تغییر خلق و خو

همیشه تغییرات هورمونی باعث تغییر در خلق و خو و احساسات خانم ها می شود. حتی اگر خودتان دلیل این نوسانات را متوجه نشوید. البته تغییرات هورمونی به دلیل نزدیک شدن به پریود و یا به هم ریختگی هورمون های زنانه نیز اتفاق می افتد و علامت قطعی بارداری نیست.

11- یبوست

یکی دیگر از علائم بارداری داشتن یبوست است که بدلیل افزایش سطح پروژسترون در دوران بارداری، غذا مدت طولانی تری در معده و روده می ماند و آب غذا کاملا جذب شده و باعث سفت شدن مدفوع می شود. اگر یبوست در بارداری ادامه دار بود، باید درمان های خانگی آن را آغاز کنید.

در صورت بارداری نباید اجازه دهید که یبوست ادامه دار شود زیرا در این صورت ممکن است در سه ماهه دوم و سوم بارداری به بواسیر تبدیل شود که خیلی دردناک است و تحمل آن در کنار عوارض دیگر اذیت کننده می باشد.

12-سر درد و پشت درد

بدلیل افت قند سر درد در بارداری یکی از علائم رایج است. در این حالت سلول های مغزی سعی می کنند که ذخایر قندی خود را تامین کنند. اگر مدام سردرد دارید، می تواند به این معنی باشد که استروژن و پروژسترون در حال آماده سازی رحم برای لانه گزینی رویان هستند.

گرفتگی، یبوست و نفخ شکمی همه می توانند باعث ایجاد پشت درد شوند. حتما با پزشک خود مشورت کنید تا داروی مناسب به شما بدهد و هرگز خودتان دارو مصرف نکنید. نحوه خوابیدن شب را نیز با مشورت و توصیه های پزشک تغییر دهید. 

13-تشنگی زیاد

در اوایل بارداری بدلیل افزایش حجم خون نیاز به آب در بدن افزایش می یابد و فرد مدام تشنه هست. شما در این زمان باید آب فراوان بنوشید تا بدن دچار کمبود آب و عوارض ناشی از آن که می تواند برای جنین خطرناک باشد، نشود.

14- نداشتن اشتها

بدلیل داشتن حالت تهوع و استفراغ اشتهای شما به غذا خوردن کم می شود. سعی کنید غذاهای پرکالری با حجم کم مصرف کنید. همچنین باید استرس خود را کاهش دهید تا اشتهای شما بهتر شود.

15-پتیالیسم (افزایش ترشح بزاق)

افزایش ترشح بزاق در بارداری از علائمی است که تنها در برخی از زنان دیده می شود. این ترشح مازاد بزاق بدلیل بیماری صبحگاهی و سوزش سر دل است. در این حالت اسید زیادی در معده ترشح می شود که بدن برای مقابله با آن بزاق که خاصیت قلیایی دارد را ترشح می کند.

16-مزه فلزی دهان

گاهی بدلیل تغییرات هورمونی زنان احساس فلزی در دهان دارند که گاها در آخر سه ماهه اول از بین می رود و گاهی تا آخر بارداری این حس را در دهان دارند.

17-کوتاه شدن نفس

ممکن است در هفته های اول بارداری دچار کوتاهی نفس یا تنگی نفس شوید که بدلیل افزایش جریان خون و نیاز بیشتر بدن به اکسیژن است. ورزش کردن منظم، خواب درست و پوشیدن لباس های راحت می تواند به بهبودی در این وضعیت کمک کند. این علامت ممکن است در سایر شرایط پزشکی مانند دوران پیش از یائسگی نیز ایجاد شود. اگر شما در سن نزدیک به یائسگی نیستید و بیماری دیگری ندارید احتمالا این علامت نشانه بارداری در شما می باشد. هر چند بهتر است برای مطمئن شدن باز هم آزمایش خون را انجام دهید.

تست حاملگی خانگی

زمان آن رسیده است که مطمئن شوید باردارید یا نه؟ اگر پریود نشدید و پریودتان به تاخیر افتاد حتما ابتدا از یک بی بی چک استفاده کنید. اگر تست منفی بود و شما احساس کردید که هنوز سایر علائم را دارید، یک هفته صبر کنید و سپس تست را دوباره انجام دهید. گاهی سطح هورمون HCG در انسان خیلی پایین است و تست منفی نشان داده می شود.

اگر بازهم منفی بود و شما همچنان علائم را داشتید آزمایش خون ضروری است. آزمایش خون نتایج دقیق اتفاقات را از 6 تا 8 روز بعد از تخمک گذاری در اختیار شما قرار می دهد. گاهی در حالت های خاص و از بین نرفتن علائم و پریود نشدن ممکن است پزشک دو مرتبه آزمایش خون را برای شما تجویز کند. 

 

مراقبت های قبل از بارداری

اگر شما مطمئن هستید که بارداید و یا در مورد آن شک دارید و می خواهید آزمایش خون انجام دهید، باید به توصیه های زیر عمل کنید:

  • ترک کردن سیگار، الکل و داروها
  • محدود کردن مصرف کافئین
  • تغییر برنامه غذایی و افزودن میوه و سبزی به آن
  • افزایش تعداد وعده ها در حجم کم
  • انتخاب پزشک مناسب
  • دریافت ویتامین های ضروری قبل از بارداری مانند اسید فولیک

نتیجه گیری

اگر شما قصد بارداری نداشته اید و الان علائم بارداری را در خود مشاهده می کنید نباید نگران باشید. زیرا همان طور که گفتیم این علائم می تواند تغییراتی در علائم پریود شدن برای خانم ها باشد و دلیل قطعی بارداری نیست. تنها چیزی که می تواند نتیجه صد در صدی را به شما نشان دهد آزمایش خون است. پس تا قبل از انجام آن خودتان را نگران نکنید.

سوالات متداول

1. علائم اولیه بارداری قبل از پریود چیست؟

علائم اولیه بارداری شامل خستگی مفرط، حساسیت و درد پستان، تهوع و استفراغ، تغییرات در حس بویایی و چشایی، لکه‌بینی و گرفتگی عضلات، تکرر ادرار، نوسانات خلقی و افزایش دمای پایه بدن می‌شود.

2. چگونه می‌توانم مطمئن شوم که علائم من ناشی از بارداری است نه پیش‌قاعدگی؟

بسیاری از علائم بارداری و پیش‌قاعدگی مشابه هستند. اگر علائم شما شدیدتر یا متفاوت از علائم معمول پیش‌قاعدگی است، انجام تست بارداری خانگی یا مراجعه به پزشک می‌تواند به شما کمک کند.

3. آیا همه زنان علائم اولیه بارداری را تجربه می‌کنند؟

خیر، برخی از زنان ممکن است هیچ علائم اولیه‌ای را تجربه نکنند یا علائم بسیار خفیفی داشته باشند. تجربه بارداری در هر زن متفاوت است.

4. چه زمانی بهترین زمان برای انجام تست بارداری خانگی است؟

بهترین زمان برای انجام تست بارداری خانگی، یک هفته پس از تأخیر در پریود است. تست‌های بارداری حساس‌تر می‌توانند چند روز قبل از موعد پریود نیز بارداری را تشخیص دهند.

5. آیا لکه‌بینی همیشه نشانه بارداری است؟

لکه‌بینی می‌تواند نشانه لانه‌گزینی تخمک بارور شده باشد، اما همچنین می‌تواند دلایل دیگری مانند تغییرات هورمونی یا عفونت‌ها داشته باشد. در صورت لکه‌بینی و تأخیر در پریود، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

6. آیا تغییرات در دمای پایه بدن نشانه قطعی بارداری است؟

افزایش دمای پایه بدن ممکن است نشانه بارداری باشد، اما نمی‌توان تنها بر این اساس بارداری را تشخیص داد. ترکیب این علامت با سایر علائم و انجام تست بارداری می‌تواند اطلاعات بیشتری فراهم کند.

7. آیا تهوع صبحگاهی همیشه در صبح رخ می‌دهد؟

خیر، تهوع و استفراغ مربوط به بارداری می‌تواند در هر زمانی از روز رخ دهد، هرچند که به عنوان "تهوع صبحگاهی" شناخته می‌شود.

 

 دکتر زهرا سیفی
این مطلب به ویرایش و تأیید رسیده است، دکتر زهرا سیفی جراح و متخصص زنان ، زایمان و نازایی ، دکتری پزشکی عمومی از دانشگاه شهید بهشتی، دکتری تخصص جراحی زنان و زایمان از داشگاه شهید بهشتی و شاغل در بیمارستان ها و کلینیک های دولتی و خصوصی میباشند.  ایشان در زمینه های جراحی های زیبایی و کف لگن، انجام زایمان طبیعی و سزارین، انجام انواع غربالگری های زنان، مراقبت های دوران یائسگی و مراقبت های دوران بارداری، درمان ناباروری و تعیین جنسیت قبل از بارداری از مهارت ویژه ای برخوردار هستند، برای آشنایی بیشتر، میتوانید وی را در اینستاگرام دنبال نمایید.

امتیاز مطلب: 95% 95


  • profileزهرا سرتیپ زاده1400/06/05

    سلام
    من ۲۰ مرداد پریود شدم ۲۶ اتمام اما ۲ شهریور لکه بینی قهوه ای داشتم ۳ شهریور مجدد پریود شدم ولی جز درد خیلی مختصر سمت راست هیچ دردی ندارم بر عکس دوره های پریود قبلیم درست روز تخمک گذاری پریود شدم نگران شدم البته قراره اقدام به بارداری کنم ولی هنوز شروع نکردم

    • profileملسا موسوی1400/03/01

      سلام خانم دکتر من یک سال میشه اقدام میکنم رفتم دکتر گفت پرولاکتین خونت بالاس ینی ب همین خاطر بچه دار نمیشم میشه بگی چکارکنم

      • profileelham kurd1400/12/13

        منم بالا بود سه بار آزمایش دادم تا تنظیم شد برو دکتر قرص بهت میده

    • profileآرینا 🤗1398/07/06

      با سلام
      ایا من میتونم یک هفته مونده به پریودم بیبی چک بزنم.بنظرتون جواب میده


      • profilef a1398/05/07

        باسلام من پریودم همیشه سرموقع نیست یعنی یه بار۳۱ روزست یه بار۳۲ ویه بار۳۳ یا۳۴ ایامن پریودنامنظم دارم.؟وروزتخمک گذاریم چه روزی میشه.وهمچنین ۲ماه اقدام به بارداری کردم جزدردسینه وبعضی وقتها زیرشکمم ورحمم ک تیرمیکشه هیچ علائم دیگری ندارم ایا باردارهستم یانه؟وهمچنین ماه پیش هفتم پری شدم وامروزک هفتمه هنوزپری نشدم

        • profile... ...1398/03/28

          سلام دکتر اومای عزیز . من دوره هام 33 روزه هست آیا امکان دارد یک روز بعد از اتمام پریود باردار شوم؟