اگر به تازگی متوجه شده اید که باردار هستید و در ماه اول قرار دارید، حتما برایتان جالب است که بدانید شکل جنین در ماه اول به چه صورت است و چه اتفاقاتی در بدن شما مادر عزیز اومایی می افتد. در این مقاله ابتدا تغییرات کلی جنین و بدن مادر و شکل جنین در ماه اول بارداری را بطور مختصر توضیح می دهیم و سپس اتفاقات رخ داده برای جنین را به تفکیک هر هفته از ماه اول بارداری توضیح می دهیم. پس با ما همراه باشید.
تغییرات ابتدای بارداری
در حدود 5 تا 7 روز بعد از بارور شدن تخمک توسط اسپرم، سلول تخم خود را از لوله های فالوپ به رحم رسانده و به دیواره رحم متصل می شود. این پروسه لانه گزینی نامیده می شود. سپس سلول تخم در رحم شروع به رشد می کند و هر روز از نظر سایزی دو برابر می شود. پرزهای کریونیکی در رحم رشده کرده و باعث اتصال رویان به دیواره رحم خواهد شد.
در این روزها رویان شما به اندازه یک نخود فرنگی است. بلافاصله بعد از لانه گزینی، جفت و طناب نافی شروع به شکل گیری می کنند. جفت اکسیژن و مواد مغذی را برای جنین فراهم می کند و باعث انتقال مواد زاید از رویان به خارج می شود. بنابراین می توان گفت حیات جنین به صورت مستقیم به جفت وابسته است.
جنین شما در یک ساک مایع شکل که کیسه مایع آمنیوتیک نامیده می شود، محفوظ می شود تا از فشار ها و ضربات خارجی و عفونت در امان باشد. در هفته بعد جنین دارای طناب عصبی می شود. چند روز بعد 5 تا 8 استخوان در ستون فقرات او قرار می گیرد و عصب هایش شروع به شکل گیری می کنند.
رویان در آغاز هفته پنجم بارداری سه لایه در دور خود دارد که عبارتند از:
- لایه بیرونی که شامل سلول های مغز، عصب و پوست است.
- لایه میانی که شامل سلول های استخوان ها، ماهیچه ها، عروق خونی، قلب و اعضای تناسلی اوست.
- لایه داخلی که شامل سلول های معده، کبد، روده، شش ها و دستگاه ادراری است.
قلب جنین نیز در این هفته تشکیل شده است و 25 روز بعد از لقاح ( 5 تا 6 هفته بعد از آخرین پریود شما) شروع به تپیدن می کند. ضربان قلب هم اکنون قابل تشخیص است.اما هنوز قابل شنیدن توسط شما نیست.
در آخر ماه اول، جنین شما بعنوان رویان شناخته می شود و در آخر هفته ششم بارداری، جنین شما سر و تنه دارد و در حدود 8 میلی متر طول آن است و چند گرم بیشتر وزن نگرفته است.
اندازه و سایز جنین در هفته های مختلف
تغییرات بدن مادر
اولین علامت بارز که خبر از بارداری شما می دهد تاخیر در پریود شماست. البته علائم دیگری نیز وجود دارد که به دلیل شباهتش با علائم پریودی خیلی قابل تشخیص نیستند. این علائم شامل موارد زیر می باشند:
- تهوع، در کل روز
- تنفر ناگهانی غذایی نسبت به یک غذا یا قهوه و یا الکل
- مزه فلزی در دهان
- حساس شدن سینه ها و درد گرفتنشان
- خستگی
- سردرد و سر گیجه
- لکه بینی
اگر شما مشکوک به بارداری هستید، در صورت به تاخیر افتادن پریودتان از تست بی بی چک استفاده کنید که در این زمان در حدود 95 درصد دقیق است. تست HCG از طریق آزمایش خون و ادرار و معاینه لگن نیز می تواند بارداری شما را تایید کند. معمولا بعد از انجام بی بی چک و مراجعه به پزشک ابتدا یک آزمایش خون برای شما تجویز می شود تا بارداری را تایید کند و بعد وارد مراحل مراقبت بارداری می شوید.
در هفته اول بارداری، باید عادت های غلط خود را کنار بگذارید. مثلا اینکه باید سیگار کشیدن و مصرف الکل را قطع کنید. مواظب حیوانات خانگی باشید و بهتر است از آن ها دور باشید تا باعث آلرژی شما نشود. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که توکسوپلاسما در حیوانات باعث ایجاد نقص ژنتیکی در نوزاد شما می شود.
در ادامه مقاله شکل جنین را در هفته های ماه اول بارداری میبینیم:
شکل جنین در هفته اول بارداری
بعد از آخرین دوره پریود شما، دیواره رحم شروع به ضخیم شدن با عروق خونی می کند و آماده باروری می شود. بعد از تخمک گذاری در صورت رسیدن به موقع اسپرم با کیفیت به تخمک آزاد شده لقاح انجام می شود. در طول هفته اول بارداری، لقاح واقعی شما هنوز مشخص نشده است. به دلیل اینکه تخمک تا 24 ساعت فعال است و اسپرم می تواند تا 5 روز در بدن زن زنده بماند شما نمی توانید زمان دقیق لقاح را تشخیص دهید.
معمولا پزشکان 40 هفته بارداری را از اولین روز آخرین پریود شما که به آن LMP گفته می شود، محاسبه می کنند. بنابراین، تاریخ شروع بارداری از دو هفته قبل از اینکه اسپرم وارد تخمک شده و لقاح انجام شود رخ می دهد. پس زمان بارداری شما دو هفته بیشتر از سن جنین است.
شکل جنین در هفته دوم بارداری
در واقع در هفته دوم بارداری نیز جنینی وجود ندارد، اما این هفته تخمک گذاری انجام می شود. تخمدان های شما تخمک بالغی را به داخل لوله فالوپ می فرستند و تخمک در آنجا منتظر اسپرم می ماند و 6 تا 8 اینچ (15 الی 20 سانتیمتر) با دهانه رحم و خود رحم فاصله دارد. در حالیکه 75 تا 900 میلیون اسپرم در این مسابقه شرکت می کنند، تنها هزار تا از این اسپرم ها به داخل لوله فالوپ راه می یابند و در نهایت فقط یک اسپرم شانس بارور کردن تخمک را دارد.
شکل جنین در هفته سوم بارداری
جالب است بدانید در هفته سوم بارداری جنسیت فرزند شما و همه ویژگی های ژنتیکی جنین از قبیل رنگ چشم، رنگ مو، پوست و نوع بدن در زمان لقاح تعیین می شود. کودک شما در این مرحله زیگوت نامیده می شود که 46 کروموزوم دارد که 23 کروموزوم را از مادر و 23 کروموزوم را از پدر می گیرد. این کروموزوم ها ویژگی های ژنتیکی فرزند شما را مشخص می کنند. بعد از لقاح، نوزاد شما یک توپ سلولی شکل است که رویان نامیده می شود و در لوله فالوپ حرکت می کند تا خود را به رحم برساند و در آنجا لانه گزینی کند و شروع به تقسیم سلولی و تشکیل اندام های بدن نماید.
شکل جنین در هفته چهارم بارداری
در هفته چهارم بارداری رویان شما بسیار ریز و دارای اندازه میکروسکوپی است. در این هفته رویان به دو قسمت تقسیم می شود. یکی از این قسمت ها به جفت تبدیل می شود و بخش دیگر شروع به رشد کردن و تشکیل ارگان های جنین می کند که اولین قسمت یک صفحه سلولی عصب را تشکیل می دهد که طناب عصبی، مغز و پشت بدن انسان است.
سخن آخر
در این نه ماه جنین شما دائما در حال تغییر و رشد است و کم کم اندام داخلی و خارجی او تشکیل شده و کامل می شود. به همین دلیل باید حسابی مراقبش باشید و سعی کنید با عمل کردن به توصیه های پزشکی و داشتن رژیم غذایی مناسب بهترین شرایط را برای خودتان و فرزندتان فراهم نمایید. شما مادر عزیز اومایی می توانید برای آشنایی بیشتر با تغییرات نوزاد در ماه های آینده سری هم به مطلب عکس جنین در هفته های مختلف در مجله اوما بزنید تا این شرایط را بیشتر بشناسید.
pampers editor team. 1 Month Pregnant: Symptoms and Fetal Development.2018