Ooma
هفته بیست و چهارم بارداری

هفته بیست و چهارم بارداری یکی از دوره‌های مهم و هیجان‌انگیز در سفر نه ماهه مادران به دنیای مادری است. در این مرحله، تغییرات قابل توجهی در بدن مادر و جنین رخ می‌دهد که همواره نیازمند توجه ویژه و مراقبت‌های خاصی است.

در ابتدای این مقاله فیلم هفته بیست و چهار بارداری اوما را براتون قرار دادیم تا مشاهده بفرمایید سپس به مرور باقی مطلب بپردازید.

هفته بعدی     هفته قبلی

بارداری هفته به هفته

وضعیت بدن درهفته 24 بارداری

رحم شما در هفته بیست و چهارم  بارداری  حدود 24 سانتی متر از استخوان عانه (پوبیس) تا بالای قله رحم ارتفاع دارد. هم اکنون میتوانید حرکات فرزندتان را متوجه شویدو چرخه های خواب و بیداری او را درک کنید.  حقایقی در مورد شما در هفته بیست و چهارم بارداری:

  •  اگر ناف شما بیرون آمده است، نگران نباشید. تورم رحم آن را به جلو هل داده است و پس از تولد ناف به حالت عادی برمیگردد.
  •  در حین بارداری، مراقب دندان های خود باشید

تغییرات وزن شما در هفته 24 بارداری

در هفته 24 بارداری، به مدت چند هفته لگد زدن جنین را متوجه می شوید، اما اکنون لگدها قوی تر و قوی تر شده است. وزن بارداری توصیه شده در هفته 24 بارداری حدود 6 تا 7 کیلوگرم  است. اگر کمی بیشتر از آن افزایش وزن داشته باشید، نگران کننده نیست، افزایش شدید یا ناگهانی وزن باعث نگرانی می شود، اما برای سالم بودن حاملگی باید راه هایی برای کنترل وزن در نظر بگیرید.

توصیه می شود زنان در هفته 24  بارداری با دوقلو، 11 کیلو افزایش وزن داشته باشند. در حقیقت، این افزایش وزن خطر زایمان زودرس را کاهش می دهد.

هفته 24 بارداری چند ماهگی بارداری است؟

در هفته 24، شما 5 ماه و یک هفته باردار هستید.


وضعیت جنین درهفته 24 بارداری

اندازه جنین در هفته 24 بارداری

در این هفته نی نی شما به اندازه یک بلال است
اندازه جنین در هفته 24 بارداری
بلال
30 cm :قد
600 gr :وزن

این هفته اهمیت زیادی برای نی نی شما دارد. فرزندتان در گیر بلوغ ریه ها بوده تا بتواند خارج از رحم زندگی کندو در حال افزایش چربی قهوه ای است تا بتواند دمای بدنش را در زمان تولد تنظیم کند. خوب قرار است که این هفته چین‌هایی روی کف دست و بندهای انگشتش ایجاد شود. در این هفته، گوش‌ها و چشمان او در جای خود قرار می گیرند.  او برای آنکه بتواند خودش را توی رحم شما جا کند به صورت خمیده خوابیده است. حقایقی در مورد فرزند شما در هفته ی 24 بارداری:

  •  فرزند شما می تواند صدای شما را در حال حاضر بشنود، بنابراین سعی کنید با او حرف بزنید و برایش آواز بخوانید.
  •  صورت فرزند شما در حال حاضر به طور کامل با مژه، ابرو و مو شکل گرفته است
  •  بدن شما در حاملگی بیشتر مخاط تولید می کند که می تواند منجر به گرفتگی بینی، سینوزیت و سردرد شود.

دکتر مهشید بحرینی، متخصص زنان، زایمان و نازایی، در مورد تکامل جنین در هفته 24 بارداری اظهار کرد:" ماهیچه های جنین شما همچنان رشد می کنند. او ممکن است شروع به رشد مو در سرش کند. ریه های فرزند شما در حال حاضر در حال کامل شدن است، به طوری که می تواند هوای واقعی را به جای مایع نفس بکشد. اما هنوز قادر نیست خارج از رحم زندگی کند".

بدن مادر و جنین در هفته بیست و چهارم بارداری

تغییرات جنین
رشد عضلات و اسنخوان ها در هفاه 24 بارداری
جنین کوچک شما در حال افزایش وزن است و چربی بیشتری همراه با رشد عضلات، اندام ها و استخوان ها تشکیل می شود.

بهتر شدن شنوایی جنین در هفته 24 بارداری
سیستم شنوایی جنین به سرعت در حال پیشرفت است، به این معنی که اگر او آهنگ خاصی را بشنود، اکنون قادر به تشخیص آن می باشد و زمانی که متولد شود، با این آهنگ احساس آرامش می کند.

موهای سفید جنین در هفته 24 بارداری
جنین شما همچنان مژه ها، ابروها و موهای سفید دارد که نیاز به رنگدانه دارند.

سونوگرافی جنین در هفته 24 بارداری

سونوگرافی در هفته 24 بارداری

در این تصویر استخوان های دست و انگشتان جنین را می بینید. جنین در این زمان می تواند اطرافش را بکاود، انگشت شستش را بمکد و با بند نافش بازی کند.


توصیه ها درهفته 24 بارداری

* برای پیاده روی عاشقانه برنامه ریزی کنید: اکنون مهم است که به جای اینکه کل توجه خودتان را به کودکتان بدهید زمانی را نیز به همسر خود اختصاص دهید. سعی کنید روابطتان را با همسرتان نادیده نگیرید. هر دوی شما نیاز داریدکه زمانی را با هم سپری کنید و به همدیگر توجه کنید.

* تعداد حرکات جنین خود را بشمارید تا در صورت کم شدن بعد از چند ساعت سریعا به پزشک خود اطلاعش دهید (نحوه شمردن تعداد ضربات پازدن جنین).


علائم طبیعی درهفته 24 بارداری

1. لکه های قرمز رنگ:

لکه های قرمز رنگی در این هفته روی شکمتان پدیدار خواهد شد. این لکه ها ممکن است روی پهلو‌ ها و سینه ها نیز ایجاد شود. با توجه به اینکه هیچ راهی برای جلوگیری از به وجود آمدن این لکه ها وجود ندارد، باید امیدوار باشید که مدتی پس از وضع حمل، این لکه ها کم کم کمرنگ شده و از بین بروند و اگر از بین نرفتند، آنها را به عنوان خاطره ای از 9 ماه بارداری خود، حمل کنید.

2. خطوط کششی

در قسمت داخلی ران ها وبازوها ودر شکم ، باسن ها ، پستان هاظهور پیدا میکند که بیشترین علت آن به خاطر موارد زیر است ولی در حاملگی شایعتر است:

  •    رشد سریع یا افزایش وزن در حاملگی و بلوغ
  •    سابقه خانوادگی
  •   سابقه شخصی خطوط کششی
  •    چندقلویی
  •    ابتلا به پلی هیدرامنیوس (افزایش مایع آمنیون)

هشدارها درهفته 24 بارداری

در فصول گرم و به خصوص تابستان که آفتاب به شدت و گرمی می تابد، حتماً از عینک آفتابی استفاده کنید. اما  درهفته بیست و چهارم بارداری چشم‌های شما به نور حساس تر بوده و استفاده از عینک دودی واجب است.


تغذیه درهفته 24 بارداری

شما به راحتی می‌توانید برای تغذیه بارداری خود برنامه ریزی کنید. ما در اینجا چند اصل را که برای تغذیه در هفته بیست و چهارم بارداری باید در نظر بگیرید برای شما آورده ‌ایم:

  • کیف، کشو، ماشین و یخچال خود را از مواد غذایی سالم مانند کراکر گندمی، سیب، ماست کم چرب، پنیر یا آجیل پر کنید. 
  • سه وعده غذای کم و اسنک‌‌ هایی سالم را برای میان وعده خود آماده کنید تا مطمئن شوید که مواد مغذی لازم را دریافت می‌کنید. 
  • در فواصل منظمی در روز غذاهای مغذی بخورید تا از گرسنگی شدید که می‌تواند منجر به ویار شود، جلوگیری کنید. 
  •  مواد غذایی خود را از میان این 5 گروه انتخاب کنید: حبوبات، سبزیجات، میوه، لبنیات و مواد سرشار از پروتئین. سعی کنید مواد غذایی خود را در هر میان وعده حداقل از دو گروه انتخاب کنید. کودک و بدن شما باید مواد غذایی مختلفی را برای فراهم کردن پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین و مواد معدنی به دست آورد. 
  •  به مقدار زیاد آب بنوشید. زیرا برای ساخت بافت‌های جدید، کمک به هضم غذا، و تشکیل مایع آمنیوتیک، آب کافی لازم است. شما باید حداقل 10 لیوان آب در روز بنوشید. برای راحتی این کار، یک بطری پر از آب را همیشه در کنار خود داشته باشید. 

چه مقدار مایعات در دوران بارداری بخورم؟

تقریبا 8 تا 12 لیوان مایعات در طول روز که تقریبا 1.5 لیتر میشود. آب باید بیشترین قسمت این مایعات را تشکیل دهد. آب بدن را هیدراته نگه میدارد و باعث انتقال مواد غذایی از خون به جنین میشود. همچنین نوشیدن آب باعث جلوگیری از عفونت ادراری و یبوست در دوران بارداری میشود.

چگونه ویتامین D و کلسیم مورد نیاز بدن را در دوران بارداری تامین کنم؟

کلسیم و ویتامین D  (قرص ویتامین دی 50000) دو عنصر کلیدی در دوران بارداری هستند. کلسیم باعث رشد استخوانها و دندان جنین میشود. و برای رشد سیستم عصبی، ماهیچه ها و قلب ضرورس است. ویتامین Dبه جذب کلسیم در بدن کمک میکند. از طریق قرار گرفتن در مقابل آفتاب نیم ساعت در طول روز یعنی در صبح زود قابل تامین است.

کلسیم را از منابع غذایی زیر دریافت کنید:

  • محصولات لبنی(شیر، ماست و دوغ)
  • سبزیجات برگ سبز( اسفناج و کاهو)
  • لوبیای سویا
  • بادام
  • انجیر
  • کنجد

همچنین ویتامین D  از منابع ماهی، تخم مرغ و شیر بدست می آید.

مقالات پیشنهادی تغذیه برای مطالعه:

چگونه در دوران بارداری بیشترین جذب را داشته باشم؟

اگر شما رژیم متعادل و درست داشته باشید می توانید تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کنید. مثلا خوردن قهوه و چای بلافاصله بعد از غذا مانع از جذب شدن آهن غذا میشود. زیرا تانین موجود در چای از جذب آهن جلوگیری میکند. چای را نیم ساعت بعد از غذا بخورید.

خوردن بیش از اندازه نان و برنج و غلات باعث کاهش جذب آهن، کلسیم و روی در بدن میشود.


ورزش درهفته 24 بارداری

گرم کردن بدن قبل از شروع  ورزش و سرد کردن بدن در هنگام پایان آن را هرگز فراموش نکنید. حتی اگر به کلاس خود دیر می رسید، حتماً ابتدا کمی بدنتان را گرم کنید. این آرام وارد و خارج شدن به ورزش، علاوه بر کاهش احتمال بروز صدمات به بدن، باعث می شود که ضربان قلب و تنفس نیز به آرامی تند و به آرامی کند شود. برای این کار چند حرکت سریع و راحت هست، مانند چرخاندن دستها به حالت دایره ای بزرگ و یا درجا راه رفتن. با شناخت ورزش های مفید و مضر دوران بارداری، انتخابی صحیح انجام دهید.


چالش های روحی و عاطفی در هفته 24 بارداری:

ممکن است در سه ماهه دوم و سوم بارداری نگران شوید و استرس داشته باشید. نگرانی ها و استرس ها مربوط به فکرهای زیر می باشد:

درباره کم کردن وزن ناشی از بارداری پس از زایمان

  1. آیا تغییرات بدن باعث کاهش جذابیت شما می شود؟
  2. درد زایمان چگونه خواهد بود؟
  3. آیا امکان زایمان طبیعی به صورت واژینال وجود دارد؟
  4. آیا نیازی به زایمان سزارین وجود دارد؟
  5. آیا می توان از چالش های زندگی بدون خطا و اشتباه برآمد؟
  6. آیا فرزند بر رابطه شما و همسرتان تاثیر می گذارد؟
  7. آیا شما و همسرتان می توانید از پس مشکلات مالی فرزندتان برآیید؟

استرس برای سلامتی خانم باردار مناسب نیست. اما بارداری سالم به معنی بارداری بدون استرس نیست. در واقع اگر این تفکرات منفی در طول بارداری به ذهن شما نرسد نگران کننده است.

مطالعات نشان می دهد استرس و هورمون های استرس در طول بارداری ترشح می شود و این ترشحات به رشد و تکامل جنین کمک می کند. این مسئله به مغز مادر نیز کمک می کند برای وظیفه مادری آماده شود.

با همسر یا یکی از نزدیکان خود درباره نگرانی های خود صحبت کنید.

از یوگا و مدیتیشن برای رهایی از استرس کمک بگیرید.


سوالات پرتکرار هفته 24 بارداری

سوالات پر تکرار هفته 24 بارداری

1. آیا جایگزینی برای تست غربالگری گلوکز وجود دارد؟

کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) توصیه می‌کند که بین هفته‌های 24 تا 28 بارداری، تست غربالگری گلوکز برای بررسی دیابت بارداری انجام شود. متاسفانه، این تست شامل نوشیدن یک نوشیدنی بسیار شیرین 50 گرمی از گلوکز در مدت زمان کوتاه است. برای برخی، این موضوع می‌تواند جذاب نباشد و حتی احساس تهوع ایجاد کند. در حالی که برخی مطالعات استفاده از آب‌نبات ژله‌ای یا توئیزلرز را پیشنهاد کرده‌اند، نتایج مختلفی به دست آمده است. بنابراین، اگر قبلاً دیابت بارداری داشته‌اید، ممکن است پزشکتان توصیه کند به جای نوشیدن محلول گلوکز، مستقیماً قند خون خود را با گلوکومتر بررسی کنید.

2. من مدام به پشت بیدار می‌شوم. آیا این اشکالی ندارد؟

درست است که باید سعی کنید از خوابیدن به پشت خودداری کنید. نه تنها این وضعیت به ستون فقرات و عضلات کمر شما فشار وارد می‌کند، بلکه می‌تواند جریان خون به جنین را نیز محدود کند. برای گزینه‌ای ایمن‌تر، به پهلو بخوابید و یک بالش زیر شکم یا بین زانوهای خم‌شده خود قرار دهید.

3. چرا پستان‌هایم قبلاً شروع به نشت کرده‌اند؟

اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد، این اتفاق نشانه‌ای از درست کار کردن بدن شما است: پستان‌های شما در حال آماده شدن برای تغذیه نوزاد هستند. هفته‌ها یا ماه‌ها قبل از موعد زایمان، تولید آغوز (اولین فرم شیر که تولید می‌کنید) طبیعی است.

4. چه چیزی باعث گرفتگی عضلات پا در هفته 24 بارداری می‌شود؟

گرفتگی عضلات پا به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد. برای شروع، شما در دوران بارداری وزن اضافی حمل می‌کنید که می‌تواند به اعصاب، رگ‌های خونی و عضلات پا فشار وارد کند. احتمال دیگر این است که بدن شما به تغییرات در نحوه پردازش کلسیم یا تجمع برخی اسیدها (مانند اسید لاکتیک و اسید پیروویک) واکنش نشان می‌دهد که می‌تواند باعث انقباض عضلات و ایجاد گرفتگی شود. کم‌آبی بدن نیز می‌تواند دلیل بالقوه دیگری باشد.

5. چه زمانی باید نگران سرگیجه در دوران بارداری باشم؟

سرگیجه در سه‌ماهه اول طبیعی است و می‌تواند ناشی از عواملی مانند تغییرات هورمونی، تهوع صبحگاهی، کمبود آهن و کم‌آبی بدن باشد. راه‌حل‌های ساده می‌تواند به شکل نوشیدن آب بیشتر، به آرامی برخاستن، مصرف مکمل‌های آهن یا استراحت کافی باشد. با این حال، اگر در سه‌ماهه دوم یا سوم احساس سرگیجه دارید (یا در هر مرحله‌ای از بارداری غش یا بیهوش می‌شوید)، با ارائه‌دهنده خدمات درمانی خود قرار ملاقات بگذارید. برای اطمینان، می‌خواهید مسائل جدی‌تر مانند پره‌اکلامپسی، آمبولی ریوی (لخته‌های خونی که شریان‌های منتهی به ریه‌ها را مسدود می‌کنند) یا کاردیومیوپاتی دوران بارداری (یک بیماری عضله قلب) را رد کنید.

دکتر مهشید بحرینی
این مطلب به ویرایش و تأیید رسیده است، ایشان جراح، متخصص زنان و زایمان و نازایی و کارشناس رسمی پزشکی قانونی می باشند. ایشان دکترای پزشکی عمومی را در سال 1360 از دانشگاه علوم پزشکی تهران کسب کردند و تخصص زنان و زایمان-نازایی را در سال 1367 از دانشگاه علوم پزشکی تهران گرفتتند همچنین دوره های هیستروسکوپی و ناباروری هیپرپلازی، دوره آموزشی ژنتیک را گذرانده اند.

امتیاز مطلب: 96% 96


  • profileسميرا مامان جديد سميرا1396/07/13

    ممنون از راهنمايي هاتون،در مورد واكسن كزاز اصلا يادم نمياد كه زدم يا نه و اينكه كي زدم،دكتر گفت كه بزنم خواستم بدونم اگه قبلا زده باشم الان دوباره بزنم براي جنين و خودم مشكلي پيش نمياد؟وزن جنينم در ٢٤هفتگي ٧٤٠گرمه،خوبه؟

    • profileسميرا مامان جديد سميرا1396/07/10

      با سلام و خسته نباشيد،من هفته ٢٤بارداريم،خواستم بدونم چند بار ديگه سونوگرافي نياز دارم و در چند هفتگي؟و اينكه آزمايش ديابت رو كي بايد بدم؟

      • profileپزشک اوما1396/07/12

        سلام سميرا جان
        بين هفته هاي ٢٤ تا ٢٨ بارداري ،بهتره كه آزمايش قند خون بارداري داده شود. در سه ماهه دوم نياز به سونو خاصي نيست مگر اينكه شما علايم خاصي مانند درد شكمي بهمراه لكه بيني و ... داشته باشيد. در سه ماهه سوم در اوايل هفته ٣٠ تا ٣٢ بارداري، سونو وضعيت جنين رو بايد انجام دهيد و در هفته هاي آخر باز سونو تكرار شود. ويزيت پزشك متخصص تا ٢٨ هفتگي ماهانه است و از ٢٨ تا ٣٢ هفتگي، هر دو هفته يكبار و از ٣٢ هفتگي به بعد هر هفته است. پزشك معالج شما شرايط شما را بخوبي مي داند و هر زمان لازم بود، سونو رو براي شما تجويز ميكند. وزن جنين هم از هفته ٢٠ بارداري مهمه و در سونو ها بررسي ميشود.

    • profileساناز ا1396/04/21

      سلام
      روزتون بخير
      من هفته ٢٤ بارداري هستم
      ديشب توي خواب احساس كردم مايعي از بدنم خارج شد
      اول تصور كردم ممكنه خون باشه ولي بعد ديدم مقداري آب رقيق از بدنم خارج شده
      البته همون موقع تمام شد و الان كه چند ساعت گذشته ادامه پيدا نكرده
      حركتاي جنين هم خوب هست
      من نگران سوراخ شدن كيسه آب هستم
      ميخوام بدونم در چه حالتي جاي نگراني و لزوم به مراجعه به پزشك هست؟!
      ممنون از راهنماييهاتون 🙏🏻

      • profileپزشک اوما1396/04/21

        سلام مهرناز جان
        عزیزم آبی که ناشی از پارگی کیسه آب است بصورت روان و شفاف و داغ است و جحم آن زیاد و تا ران ها هم کشیده میشود. ممکنه این مایع آبکی عفونت باشد، نشتی یا سوراخ شدن کیسه آب علامت خاصی نداره و در صورت شک و تردید باید مراجعه کنید و از مایع نمونه برداری شود تا مشخص بشه این ترشحات از عفونته یا نشتی کیسه آب

    • profileماما کوچولو1395/12/03

      ببخشید یه سوال داشتم از شما. من هفته های قبل درد شکمی کمی داشتم اما الان دردهای شکمی گذرا را از وقتی وارد هفته بیست و چهارم بارداری شدم حس میکنم. علتش چیه؟نیاز به سونوگرافی هست؟

      • profileپزشک اوما1395/12/04

        سلام mama جان
        عزیزم شما الان هفته بیست و چهارم هستید و رحم در حال بزرگ شدن و رشد کردن است. بنابراین دردهای شکمی گذرا و یا تبر کشیدن ناشی از انقباضات رحم است و جای نگرانی نداره و نیاز به سونو نیست. اما اگر این درد شکمی شدید شد و همراه با خونریزی بود سریع به پزشک مراجعه کنید.