Ooma
هفته دوازدهم بارداری

هفته دوازدهم بارداری مرحله‌ای مهم و تعیین‌کننده در مسیر بارداری هر مادری است. در این زمان، نه تنها جنین با سرعت بیشتری در حال رشد و تکامل است، بلکه بسیاری از علائم اولیه بارداری نیز ممکن است بهبود یابند، و مادران احساس راحتی و انرژی بیشتری کنند. این هفته به عنوان پایان سه ماهه اول شناخته می‌شود که نقطه عطفی در بارداری محسوب می‌شود. در این مرحله، بیشتر اعضا و سیستم‌های بدن جنین تشکیل شده‌اند و او شروع به حرکت‌های اولیه می‌کند، هرچند که مادر هنوز قادر به احساس این حرکات نیست. همچنین، تغییرات هورمونی و جسمانی در بدن مادر ادامه دارد که برای حمایت از رشد و تکامل جنین ضروری است. هفته دوازدهم زمانی است که بسیاری از مادران احساس آرامش و اطمینان بیشتری نسبت به بارداری خود پیدا می‌کنند و با اشتیاق بیشتری به آینده نگاه می‌کنند.

در پایان سه ماهه اول بارداری و به عبارتی از هفته دوازدهم حاملگی به بعد شما می توانید نزدیکی داشته باشید مگر اینکه پزشک شما را به دلیل خطر زایمان زودرس، خطر پاره شدن غشای کیسه آب یا آسیب به جفت از این کار منع کند. برخی از مادران نگرانند که با نزدیکی آسیبی به جنین برسد، اما نباید نگران این موضوع باشید. ضخامت مخاطی پوشش دهانه رحم و مایع آمنیوتیک  طوری طراحی شده اند که به خوبی از جنین محافظت می کنند. مامان های عزیز بیاین در ابتدا فیلم هفته 12 بارداری که توسط گروه سلامت اوما تهیه شده است را با هم ببینیم تا بعد از آن نکات مهمی که در این هفته باید به آن توجه داشته باشید را با هم مرور کنیم.

هفته بعدی     هفته قبلی

بارداری هفته به هفته

وضعیت بدن در هفته دوازدهم بارداری

خوشحال باشید زیرا از هفته دوازدهم بارداری علائم حاملگی مانند تهوع کم کم از بین می روند و شما حس بهتری خواهید داشت. خبر خوب دیگر این است که خطر سقط جنین از این هفته به بعد تا حد زیادی کاهش می یابد و از این جهت کمی خیالتان راحت می شود. در این هفته خوشبختانه فشار رحم از روی مثانه کم شده و مشکل تکرر ادرار شما هم رفع می گردد. در انتهای هفته دوازدهم دیگر رحم به قدری بزرگ شده است که در لگن جا نمی‌گیرد و می‌توانید آن را در پایین شکم خود احساس کنید. افزایش بزاق دهان در اوایل بارداری نیز همچنان در این هفته ادامه خواهد داشت.

هفته 12 بارداری چند ماهگی بارداری است؟

در هفته 12، شما در آخرین هفته از ماه سوم بارداری هستید.


وضعیت جنین درهفته دوازدهم بارداری

اندازه جنین در هفته 12 بارداری

در این هفته نی نی شما به اندازه آلو است
اندازه جنین در هفته 12 بارداری
آلو
5.4 cm :قد
14 gr :وزن

در این هفته کودک شما بدن خود را به صورت خود به خودی حرکت می دهد. از این به بعد تا زمان زایمان  مغز نوزاد به سرعت رشد می کند. بنابراین باید حسابی مواظب خودتان و رژیم غذاییتان باشید.

حقایقی در مورد فرزند شما در هفته 12

  •  در حال حاضر، فرزند شما ادرار تولید می کند که به داخل مایع آمنیوتیک اطرافش می ریزد.
  •  فرزند شما در این هفته به طور کامل تشکیل شده و در حدود 5.4 سانتی متر است.
  •  مچ دست و آرنج نوزاد در حال حاضر خم می شود.
  •  ناخن انگشتان دست و پا تشکیل می شوند.
  •  همچنین به عنوان یک اسکلت در حال رشد، اندام و روده کودک شما در حال رشد است.


تغییرات جنین
قرار گیری روده در شکم در هفته دوازدهم بارداری
در طول هفته 8، روده کودک شما از فضای بند ناف فراتر می رود. اما اکنون در هفته دوازدهم بارداری همه آنها مجبورند به شکم بازگردند و در هفته آینده شروع به کار کنند.

شروع کار غده هیپوفیز در هفته 12 بارداری
در هفته دوازدهم بارداری غده هیپوفیز نوزاد شما در پایه مغز شروع به تولید هورمون ها می کند.

تولید سلولهای گلبول سفید در مغز استخوان در هفته دوازدهم بارداری
مغز استخوان کودک شما سلولهای سفید خون را تولید می کند، بنابراین قادر به مبارزه با تمام آن میکروب هایی است که در اطراف زمین بازی قرار دارند.

سونوگرافی جنین در هفته دوازدهم بارداری

در این مرحله از سونوگرافی می توانید سر و قسمت بالاتنه، جمجمه، استخوان فک و دندان ها را ببینید. اگرچه جنین فقط 5 سانتی متر است، بینی کوچک و دهان او به خوبی دیده می شود. سونوگرافی هفته دوازدهم جنین بسیار فعالی را نشان می دهد. اسکن NT هفته دوازدهم بارداری یک سونوگرافی معمولی در هفته یازدهم تا سیزدهم بارداری است.  بیشتر سونوگرافی های NT  یک جنین سالم و طبیعی یا چندقلو (بارداری دوقلو | بارداری هفته به هفته دوقلویی) را مشخص می کند.

 

سونوگرافی هفته دوازدهم بارداری


توصیه ها درهفته دوازدهم بارداری

* تحقیقات نشان داده است که مصرف کافئین به مقدار کم یا متوسط در طی دوران بارداری ضرری ندارد، ولی مصرف زیاد آن باعث می شود که بدن، آب و کلسیم بیشتری دفع کند. باید به این نکته توجه داشته باشید که کودک برای داشتن دندان‌ها و استخوان‌های قوی و سالم به کلسیم احتیاج وافری دارد. همچنین دقت کنید که قهوه تنها منبع کافئین نمی باشد، بلکه کافئین در نوشابه، چای و شکلات‌ها نیز وجود دارد. پس به مقدار مصرف این‌گونه مواد توجه داشته باشید. می توانید از قهوه‌های بدون کافئین نیز استفاده کنید. 

* از این زمان به بعد شکم شما رشد بیشتری خواهد داشت و بزرگ تر می شود. پس لباس های گشادتر و آزاد بخرید تا به خودتان و جنین فشاری وارد نشود.


علائم طبیعی درهفته دوازدهم بارداری

1-  درد معده:

احتمالاً دردی را در بالای شکم درست زیر استخوان جناق احساس می‌کنید که از شایع‌ترین شکایت خانم‌های باردار در این هفته است. این مشکل به علت ورود اسید معده به مری است و دلیل آن کاهش حرکات روده و فشار رحم بزرگ شده بر معده است.

2- خط سیاه نیگرا:  

خط سیاه ( لینا نیگرا)  به معنی تیره شدن خط عمودی است که در وسط پایین شکم ایجاد می شود و در اثر افزایش پیگمانتاسیون ( تغییرات رنگ به خاطر تغییر میزان ملانین پوست) بوده و بعد از زایمان از بین می رود. این خط سیاه در 10 % از زنان باردار مشاهده می شود. 


درمان عفونت مجاری ادراری در هفته دوازدهم بارداری

در هفته یازدهم، ما درباره عفونت مجاری ادراری در بارداری صحبت کردیم. در این هفته نیز باید مراقب خود باشید تا به این عفونت دچار نشوید. برای پیشگیری از ابتلا به عفونت مجاری ادراری در این دوران به نکات زیر توجه کنید:

  1. سعی کنید از مصرف غذاهای فراوری شده، کافئین، الکل و قند در رژیم غذایی خود پرهیز کنید.
  2. آب فراوان بنوشید تا سموم را از بدن خارج کند.
  3. آب میوه قره قروت تازه و غیر شیرین برای سلامتی شما و جلوگیری از عفونت مجاری ادراری مناسب است.
  4. اگر نزدیکی جنسی دارید، قبل و بعد از آن ادرار کنید.
  5. در هنگام ادرار سعی کنید مثانه را کاملا خالی کنید.
  6. مواد غذایی حاوی ویتامین ث، بتا کاروتن و روی بخورید.
  7. اگر عفونت مجاری ادراری دارید، از نزدیکی جنسی خودداری کنید زیرا باعث بدتر شدن بیماری می شود.
  8. از استفاده از کرم ها و اسپری ها در واژن در طول بارداری خودداری کنید. این مواد باعث عفونت نمی شود اما برای جنین ضرر دارد.
  9. اندام های تناسلی را به خوبی بشویید و تمیز نگه دارید.
  10. برای خشک کردن اندام های تناسلی آن ها را نمالید. سعی کنید برای خشک کردن از دستمال نرم استفاده کنید.
  11. از لباس های زیر نخی و نرم استفاده کنید و مرتبا آن ها را عوض کنید.
  12. مدت زیادی در وان آب گرم ننشینید. پس از نیم ساعت از وان بیرون بیایید.

با مشاهده علائم زیر باید برای معاینه جهت بررسی عفونت مجاری ادرار به پزشک مراجعه کنید:

  • لرزش
  • تب
  • درد زیاد در قسمت پایین شکم
  • حالت تهوع و استفراغ شدید
  • گرفتگی عضلات
  • احساس سوزش در هنگام ادرار

توجه توجه:

اگر عفونت مجاری ادراری سریع تشخیص داده شود، به جنین آسیبی نمی رساند. این مشکل با مصرف آنتی بیوتیک در هفته دوازدهم تحت نظارت پزشک برطرف می شود. 


هشدارها درهفته دوازدهم بارداری

* در شرایط راحت و بی خطر بخوابید. بهترین حالت خوابیدن به پهلوی چپ می باشد. سعی کنید در هفته دوازدهم به پشت نخوابید. زیرا وزن رحم می تواند به ورید اجوف تحتانی که قسمت های پایین بدن را خونرسانی می کند  فشار آورده و خونرسانی را محدود کند. در نتیجه شما احساس تنگی نفس خواهید داشت.


تغذیه درهفته دوازدهم بارداری

  •  غذاهای حاوی فیبر مانند نان‌های سبوس دار، جو و برنج قهوه‌ای بخورید. 
  •  مصرف سبزیجات، حبوبات، آجیل، نخود فرنگی، کلم بروکلی و بادام خود را افزایش دهید. 
  •  به مقدار زیاد و حداقل 8 لیوان در روز، آب بنوشید.
  •  آب میوه به خصوص آب آلو، گلابی، تمشک که سرشار از فیبر است، مصرف کنید. 
  •  سعی کنید حجم غذای خود را در هر وعده کمتر اما تعداد وعده های غذایی خود را بیشتر کنید. 

ورزش درهفته دوازدهم بارداری

1. هرگزهنگام ورزش اجازه ندهید که ضربان قلب شما بیش از اندازه یعنی بیشتر از 140 بار در دقیقه افزایش پیدا کند. این کار باعث می شود که بدن گرم شده و جریان خون در رحم کم‌تر شود. در نتیجه خونرسانی به جنین نیز کاهش پیدا می کند.

2.  شنا در یک استخر بهداشتی و مطمئن بهترین ورزش در دوران بارداری است.


نکاتی برای پدرها در هفته دوازدهم بارداری:

باید خوشحال باشید که مشکلات و علائم مربوط به بارداری مانند تهوع و تکرر ادرار در حال کاهش هستند. سه ماهه دوم بارداری برای شما و همسرتان راحت تر خواهد بود. برخی مردها با انجام کارهای نادرست از نظر عاطفی و رفتاری در بارداری، تصویری نامناسب در ذهن همسر خود ایجاد می کنند. مراقب این موضوع باشید.

به نبایدهای زیر توجه کنید:

  • در هنگام صبح که همسرتان حالت تهوع دارد از او نپرسید صبحانه شما آماده است یا خیر.
  • به او نگویید دستشویی رفتن های متوالی او شما را آزار می دهد و نمی توانید بخوابید.
  • او را از خوردن بستنی منع نکنید.
  • درباره لاغر شدن او پس از زایمان صحبت نکنید.
  • از او نخواهید کلیدهای شما، جوراب هایتان یا فایل هایتان را پیدا کند.

شاید او قبلا این کارها را برایتان انجام می داده است، اما در حال حاضر این جملات در ذهن او به شکل دیگری تلقی می شوند و این احساس را به او می دهد که او را درک نمی کنید.

 

سوالات رایج در هفته 12 بارداری

سوالات رایج مامان ها در هفته 12 بارداری


1. چه تغییرات غذایی باید در هفته ۱۲ برای حمایت از سه‌ماهه دوم بارداری انجام دهم؟

راهنمایی‌های مربوط به تغذیه سالم در طول دوران بارداری ثابت می‌مانند. تنها تفاوت این است که از شروع سه‌ماهه دوم، باید سعی کنید روزانه حدود ۳۰۰ کالری اضافی مصرف کنید. با این حال، با ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی خود در مورد توصیه‌های خاص برای نیازهای کالری خود مشورت کنید.


2. چگونه خطر سقط جنین با نزدیک شدن به پایان سه‌ماهه اول تغییر می‌کند؟

تا پایان هفته دوازدهم، نوزاد بیشتر مراحل رشد حیاتی خود را تکمیل کرده است و خطر سقط جنین به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. حدود ۸۰ درصد از سقط جنین‌های زودرس در سه‌ماهه اول بارداری رخ می‌دهد.


3. چه کاری می‌توانم برای آکنه در دوران بارداری انجام دهم؟

شما از درخشش بارداری خود لذت می‌برید—فقط نه از جوش‌های همراه آن. برای مقابله با آکنه، صورت خود را دو بار در روز با یک پاک‌کننده ملایم و آب گرم بشویید. برای نقاط مشکل‌دار، در نظر بگیرید که از داروی موضعی حاوی اریترومایسین، کلیندامایسین، بنزوئیل پراکسید یا اسید آزلائیک استفاده کنید. از ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی خود مشورت بگیرید و از داروهای آکنه حاوی ایزوترتینوئین خوراکی (که می‌تواند باعث نقص‌های مادرزادی شود) و رتینوئیدهای موضعی خودداری کنید.


4. فواید پیاده‌روی در دوران بارداری چیست؟

پیاده‌روی برای سلامتی بسیار مفید است، درد کمر و یبوست را کاهش می‌دهد، قلب و عروق خونی را تقویت می‌کند و موارد دیگر. پیاده‌روی یکی از ایمن‌ترین اشکال ورزش در دوران بارداری محسوب می‌شود و یک تمرین کامل برای بدن است که به مفاصل و عضلات فشار نمی‌آورد.


5. آیا می‌توانم از دستگاه داپلر جنینی در خانه برای شنیدن ضربان قلب نوزاد استفاده کنم؟

اگرچه شنیدن ضربان قلب نوزاد به صورت دلخواه هیجان‌انگیز، اطمینان‌بخش و راحت به نظر می‌رسد، این نوع نظارت معمولاً بهتر است به متخصصان واگذار شود. در واقع، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به مصرف‌کنندگان توصیه می‌کند که از خرید یا استفاده از دستگاه‌های داپلر خانگی خودداری کنند. دلیل آن‌ها چیست؟ اولاً، تشخیص ضربان قلب نوزاد گاهی اوقات می‌تواند دشوار باشد که ممکن است باعث نگرانی بی‌مورد شما شود. علاوه بر این، شنیدن ضربان قلب می‌تواند به شما احساس امنیت کاذب بدهد، حتی در مواردی که بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 98% 98


  • profileمائده نظری1399/02/10

    سلام وقتتون بخیر ممنون از سایت خوبتون
    من امروز ۱۲ هفته و ۳روز دارم
    سونوی غربالگری رو انجام دادم همچی خوب بود فقط زده جفت بیش از حد طبیعی پایین است
    من خیلی میترسم جفت پایین ممکنه باعث سقط بچه بشه؟؟؟
    و اینکه من زیاد سوار ماشین میشم ممکنه یکی از دلایلش همین باشه؟؟؟

    • profileElham Mazaheri1398/09/16

      سلام خسته نباشید

      • profileنفیسه شکری1398/08/07

        سلام وممنون از مطالب مفیدتون من ۱۲هفته هستم قندناشتام۱۰۰بود خیلیم رعایت کردم ولی متاسفانه پایین نیومد میشه لطفا راهنماییم کنید چ برنامه غذایی باید مصرف کنم

        • profileمهدیه زارع نژاد1397/02/31

          سلام من دوازده هفته و یک روز دارم و تاچارشب پیش اسیدفولیک پنح میلی مصرف کردم قبل از بارداریمم بمدت چارماه اسیدفولیک یک میلی مصرف کردم الان خیلی نگرانم ازاینکه بچهام یهو بیش فعال نشده باشن؟دوقلوباردارم

          • profileپزشک اوما1397/03/02

            سلام عزیزم در بارداری دوقلویی هم اسید فولیک یم میلی گرمی کفایت میکنه نگران نباشید مشکلی پیش نمیاد

        • profileشیرین پارس نژاد1397/01/28

          سلام ممنون از مطالب خوب و مفیدتون.
          من تو هفته دوازدهم هستم و شبا از اینکه به پشت و یا به پلوی راست بخوابم استرس میگیرم و کلا تا ساعتها نمیخوابم. دیگه دارم دیوونه میشم. چکار کنم ؟ لطفا کمکم کنید

          • profileپزشک اوما1397/01/30

            سلام عزیزم. شما در هر موقعیتی که راحتتر هستید می تونید بخوابید الزاما نباید به پشت یا پهلو خوابید