دوران بارداری شرایط و عوارض خاصی را برای خانم های باردار ایجاد می کند که برخی از آن ها مانند درد در اطراف ناف می تواند ناخوشایند باشد و حتی فرد را اذیت کند. در این مقاله گروه سلامت اوما سعی دارد درباره درد اطراف ناف بیشتر برای شما توضیح دهد:
چه زمانی خانم باردار دچار درد اطراف ناف می شود؟
در طول بارداری، بدن شما دچار تغییرات مختلفی از ماه اول تا آخر بارداری می شود. تعدادی از زنان در دوران بارداری درد اطراف ناف و یا درد در خود ناف را حس می کنند در حالیکه برخی این درد را حس نمیکنند. اگر شما دچار این درد شده اید نگران نباشید، درد اطراف ناف در بارداری امری طبیعی و رایج است. این درد معمولا با بزرگ شدن شکم به ویژه در سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداری بیشتر می شود.
علت تیر کشیدن ناف دراوایل بارداری
درد اطراف ناف معمولا به عوامل مختلفی مثل شکل بدن شما، سن بارداری و کشیدگی پوست شما بستگی دارد. خوشبختانه این درد کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. در اینجا چندین دلیل رایج را با هم بررسی می کنیم:
1. کشیده شدن پوست
درد اطراف ناف معمولا در هفته سیزدهم بارداری آغاز می شود. پوست و ماهیچه شما در هفته های آخر بارداری بسیار کشیده می شود. شما ممکن است کشیدگی پوست، خارش و درد را در مراحل مختلف رشد جنین حس کنید. ناف شما مرکز اصلی حرکات و تغییرات در طول بارداری است و در این دوران حساس می شود.
2. داشتن پرسینگ
آیا شما دارای حلقه ناف هستید؟ اگر تازه این حلقه را گذاشته اید برای جلوگیری از انتقال عفونت به جنین در بارداری آن را خارج کنید. از ماه چهارم بارداری تا یک سال بعد از زایمان نباید از پرسینگ استفاده کنید. اگر احساس می کنید که عفونت دارید، یعنی علائم عفونت مانند داغ شدن اطراف ناف، خارش یا سوزش پوست ناحیه دور ناف را مشاهده کردید، بدون مشورت پزشک حلقه را خارج نکنید، زیرا امکان انتقال عفونت به جنین وجود دارد.
3. فشار وارد شده از سوی رحم
در سه ماهه اول بارداری، رحم به نسبت کوچک است و هنوز به استخوان پوبیک در قسمت پشت نرسیده است. زمانی که با گذشت زمان رحم بزرگ می شود ممکن است شما درد اطراف ناف را حس کنید. فشار داخلی وارد شده به رحم باعث کشیده شدن شکم و ناف می شود. در سه ماهه سوم بارداری،رحم شما درست در پشت ناف قرار گرفته است که با مایع آمنیوتیک (مایعی که جنین در آن قرار دارد) محبوس است. همچنین ممکن است در روزهای آخر بارداری فرد باردار در این ناحیه احساس ضربه ناگهانی کند.
4. فتق ناف
فتق ناف معمولا زمانی رخ می دهد که فشار زیادی در شکم باشد. این شرایط فقط مختص زنان باردار نیست. اما اگر شما باردار هستید یا چاق، امکان فتق در شما بیشتر است. در فتق نافی در کنار درد ناف شما ممکن است دچار برآمدگی نزدیک ناف، تورم و استفراغ هم شوید. اگر هر کدام از این علائم را داشتید با پزشک خود مشورت کنید. اهمیت ندادن به درمان فتق ناف می تواند عارضه های جدی داشته باشد. اگر فتق یکی از ارگان ها و یا بافت شکمی شما را دربربگیرد، ذخایر خونی شما کاهش یافته و ممکن است دچار عفونت شدید شوید.
روش های تسکین درد اطراف ناف در بارداری
این درد ممکن است در بارداری دائما کم و زیاد شود. برخی زنان احساس کشیدگی و فشار را در همان هفته های اول بارداری هم حس می کنند. در این افراد این درد در هفته های آخر و با بزرگ شدن شکم بدتر هم می شود. برای تسکین درد اطراف ناف می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
- به پهلو بخوابید.
- شکم خود را روی بالشت بگذارید.
- می توانید گاهی از لوسیون تسکین دهنده درد مخصوص دوران بارداری استفاده کنید.
- از مالیدن کره کاکائو برای کاهش خارش استفاده کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
درد اطراف ناف در بارداری ممکن است موقتی بوده و بعد از چند روز بهبود یابد و معمولا بعد از زایمان کاملا برطرف میشود. اگر شما درد شدید یا غیر طبیعی را در دور ناف احساس کردید و یا علائم خاصی همراه درد مشاهده کردید باید به پزشک مراجعه کنید. این علائم خاص عبارتند از:
- تب
- استفراغ
- تورم
- گرفتگی عضلات
- خونریزی
سخن آخر
درد در اطراف ناف در بارداری می تواند از درد کم و کوتاه مدت تا درد شدید و طولانی مدت متغیر باشد و این موضوع بستگی به شرایط بارداری و جسمی مادر دارد. مثلا افرادی که دو یا چند قلو حامله هستند یا دربارداری شکمشان خیلی بزرگ می شود بیشتر مستعد این نوع دردها هستند که باید تا پایان دوران بارداری با مراقبت صحیح و مدیریت تحمل شوند و پس از زایمان بهبود می یابند.
Nicole Galan. Why You Might Have Bellybutton Pain During Pregnancy. on January 26, 2016