وضعیت بدن هفته یازدهم
وضعیت جنین درهفته یازدهم
سونوگرافی در هفته یازدهم
توصیه ها درهفته یازدهم
علائم طبیعی درهفته یازدهم
عفونت ادراری در هفته یازدهم بارداری
هشدارها درهفته یازدهم
تغذیه درهفته یازدهم
ورزش درهفته یازدهم
در هفته یازدهم بارداری، پیشرفتهای چشمگیری در رشد و توسعه جنین شما رخ میدهد. این هفته، فازی است که با احساسات مختلفی از شگفتی و هیجان تلف شده است. در این مرحله، جنین شما دیگر شبیه به یک نقطه کوچک نیست و شروع به شکل گیری ویژگیهای بیشتری میکند.
امیدواریم با رعایت نکاتی که در هر هفته برای شما ذکر کردیم، تا این هفته را با سلامت کامل و روحیه ای شاد پشت سر گذاشته باشید. پزشک شما احتمالا در این هفته آزمایش غربالگری سه ماهه اول را برایتان تجویز می کند. این آزمایش ترکیبی از سونوگرافی و آزمایش خون می باشد و برای بررسی ناهنجاری های کروموزومی مانند سندرم داون انجام می شود. در ادامه فیلم وضعیت بارداری در هفته یازدهم که توسط گروه سلامت اوما تدوین شده است را با هم می بینیم و در ادامه مطالب مهمی که باید در این هفته رعایت کنید را برایتان توضیح می دهیم.
وضعیت بدن در هفته یازدهم بارداری
در هفته یازدهم بارداری، بسیاری از زنان تغییرات مهمی در بدن خود تجربه میکنند. این تغییرات شامل موارد زیر میشوند:
- رشد رحم: در این مرحله، رحم به اندازه یک پرتقال رشد کرده و بزرگتر میشود. این رشد به دلیل توسعه جنین و تغییرات هورمونی اتفاق میافتد.
- تغییرات در سینه: سینهها ممکن است بزرگتر و حساستر شوند. این تغییرات به دلیل تولید هورمونهای بارداری مانند استروژن و پروژسترون رخ میدهد.
- کاهش حالت تهوع: برخی زنان ممکن است در این مرحله کاهش حالت تهوع و استفراغ را تجربه کنند، اما برای برخی دیگر این علائم ممکن است همچنان ادامه داشته باشد.
- تغییرات جسمانی: ممکن است زنان در این مرحله به دلیل افزایش سطح هورمونها، تغییرات در پوست (مانند پوست متورم یا پوست چرب) و تغییرات در وزن تغییراتی را تجربه کنند.
- احتمال وزش هورمونی: در این مرحله، سطح هورمونها بالا میرود که ممکن است باعث تغییرات در خواستهای غذایی، خواب و حالت روحی شود.
مهم است که زنان در طول هفتههای بارداری به تغییرات بدنی خود توجه کافی داشته باشند و در صورت هر گونه مشکل یا نگرانی، با پزشک خود مشورت کنند.
هرچه به پایان سه ماهه اول بارداری نزدیک می شوید متوجه تغییرات بیشتری در شکم خود خواهید شد. در واقع رحم شما در حال بزرگ شدن و ورود به قسمت شکم می باشد. همچنین علائمی مانند تهوع و استفراغ رو به بهبود هستند. در نتیجه میل شما به انواع غذاها بیشتر می شود. بنابراین باید یک رژیم غذایی مناسب را در نظر بگیرید تا از اضافه وزن بیهوده جلوگیری کنید.
- ممکن است رشد موها و ناخن هایتان به علت افزایش هورمون ها و جریان خون افزایش یا کاهش داشته باشد.
- بند ناف که در سونوگرافی مشاهده می شود به صورت چرخشی، از یک رگ اصلی و دو رگ فرعی تشکیل شده است. بند ناف وظیفه تغذیه کودک را بر عهده دارد و عملکرد آن با پرده دور جنین هماهنگ است تا جنین را محافظت کند.
هشدار مهم:
در هفته یازدهم باید همچنان مراقب خود باشید زیرا هنوز احتمال سقط وجود دارد. هر چند با شنیدن ضربان قلب جنین این احتمال به 3% کاهش پیدا می کند و در ماه های بعدی نیز کمتر می شود.
هفته 11 بارداری چند ماهگی بارداری است؟
در هفته 11، شما 2 ماه و دو هفته است که باردار هستید و تنها دو هفته دیگر سه ماهه دوم بارداری شروع می شود.
وضعیت جنین درهفته یازدهم بارداری
اندازه جنین در هفته 11 بارداری
هفته یازدهم بارداری یک مرحله مهم در رشد و توسعه جنین است. در این مرحله، بسیاری از اعضای مهم بدن جنین شکل میگیرند و سیستمهای بدنی مختلف به تدریج کار خود را آغاز میکنند. برخی از ویژگیهای این مرحله شامل موارد زیر میشود:
- رشد سریع: جنین در این مرحله به سرعت رشد میکند و اندازه آن افزایش مییابد.
- تشکیل اعضا: در این مرحله، بسیاری از اعضا و اندامهای مهم بدن مثل کلیهها، کبد، مغز، و عضلات شکل میگیرند و شروع به کار میکنند.
- رشد اندامهای حسی: اعضای حسی مثل چشم، گوش، و بینایی شروع به تشکیل میکنند.
- تغییرات در ظاهر: در این مرحله، برخی از تغییرات ظاهری در بدن مادر ممکن است مشاهده شود، مانند افزایش اندازه شکم و تغییرات در پوست.
- توسعه سیستم عصبی: سیستم عصبی نیز در این مرحله شروع به توسعه میکند و نورونها به طور فزایندهای ارتباط برقرار میکنند.
همچنین، در این مرحله ممکن است برخی از مشکلات و ناراحتیهای مرتبط با بارداری مانند سوء تحمل غذا، خستگی، تهوع و استفراغ همچنان ادامه داشته باشند. در صورت داشتن هرگونه نگرانی یا سوال، مشاوره با پزشک مراقبت کننده بسیار مهم است.
در هفته یازدهم بارداری سر کودکتان تقریبا نصف اندازه بدنش است و این مساله کاملا طبیعی است حتی بعد از تولد ممکن است سر او بخش بزرگی از بدنش باشد چون مغز در حال رشد است. بنابراین نباید درباره این موضوع نگران باشید. در این هفته رشد ناخن های جنین شروع می شود و بقیه قسمت های بدن رو به تکامل هستند. همچنین صدای قلب نوزادتان را می توانید از طریق آزمایش داپلر بشنوید.
حقایقی در مورد فرزند شما در هفته 11 بارداری
- سر نوزاد شما در حال حاضر به خوبی رشد کرده است و استخوان های صورت تشکیل شده اند.
- فرزند شما به طور پیوسته مایع دور کیسه را تنفس می کند و تا زمان تولد این کار را ادامه خواهد داد.
- فرزند شما اندازه زردآلو است.
- چشم های فرزند شما همچنان تا هفته 22 بسته باقی می ماند.
سونوگرافی جنین در هفته یازدهم بارداری
در این تصویر سونوگرافی، فقط پاهای جنین دیده می شود. پاها از قسمت زانو با زاویه به سمت راست خم شده اند و کف پا به سمت بالا می باشد. پاها در این زمان به خوبی رشد کرده اند و جزئی جداگانه از بدن هستند. در سونوگرافی علاوه بر اینکه مک زدن انگشت جنین را مشاهده می کنید، خمیازه کشیدن و رشد جنین نیز دیده می شود.
توصیه ها درهفته یازدهم بارداری
طرز خوابیدن در دوران بارداری به دلیل محافظت از جنین و راحتی خود مادر امری مهم است. بسیاری از خانم ها در این هفته بزرگ شدن شکمشان را تجربه می کنند و یکی از سوالات رایج آن ها این است که بهتر است چگونه بخوابند؟
بهترین حالت خواب در دوران بارداری خوابیدن به پهلوی چپ است زیرا خوابیدن به این حالت خونرسانی جفت و جنین را افزایش می دهد. بالشها و کوسنهای مخصوصی وجود دارند که می توان با استفاده از آنها بسیار بهتر خوابید و آنقدر راحت هستند که حتی شما به آن ها عادت کرده و بعد از بارداری نیز از آن ها استفاده خواهید کرد.
* در صورت سرماخوردگی حتما پیش از هر کاری با پزشک خود تماس بگیرید یا نزد او بروید. در این شرایط خوردن شربت سینه و داروهای آرام بخش می تواند برای جنین شما خطرناک باشد. به همین دلیل ممکن است پزشکتان روش های خانگی کنترل بیماری را به شما پیشنهاد بدهد.
علائم طبیعی درهفته یازدهم بارداری
1. افزایش رشد موها و ناخن ها
2. درخشان شدن پوست
عفونت مجاری ادراری در هفته یازدهم بارداری
عفونت مجاری ادراری جزو علائم بارداری نیست اما بر زندگی شما تاثیر می گذارد. شما در طول بارداری نسبت به بیماری عفونت مجاری ادراری آسیب پذیرتر هستید زیرا رحم دقیقا بالای مثانه قرار دارد. با رشد رحم، رحم به مثانه فشار می آورد و از خروج ادرار از مثانه جلوگیری می کند. ادراری که پشت مثانه می ماند باعث عفونت می شود.
دلیل دیگر عفونت مجاری ادراری در حاملگی، ترشح هورمون ها در این دوره است که باعث تغییراتی در مجاری ادراری می شود و ممکن است شما را به عفونت مبتلا کند. توجه داشته باشید که اگر عفونت مجاری ادراری به سرعت درمان نشود به کلیه ها نیز منتقل می شود. این بیماری در صورت درمان نشدن، باعث عوارضی مانند کم شدن وزن نوزاد در هنگام تولد و زایمان زودرس می شود. اما در صورت درمان سریع، آسیبی به جنین نمی زند.
شما می توانید با مشاهده علائم این بیماری ابتلا به آن را تشخیص دهید. این علائم عبارتند از:
- تکرر ادرار
- احساس سوزش در هنگام ادرار
- گرفتگی و درد زیاد عضلات پشت یا شکم
- دشوار بودن آرام کردن خود
- ادرار با بوی بد
- ادرار مات و همراه با بخار
توجه توجه:
توجه به نکات بالا به شما کمک می کند چرخش رحم را متوجه شوید. این شرایط به دلیل بزرگ شدن قسمت راست رحم و افزایش فشار می باشد. از آنجایی که احتمال عفونت کلیه در قسمت راست بدن بیشتر است، هنگامی که سمت راست پشت یا سمت راست شکم درد می کند نادیده نگیرید.
هشدارها درهفته یازدهم بارداری
1. افرادی که میگرن دارند، ممکن است در این هفته سردردهای شدیدی را تجربه کنند و متاسفانه تنها قرصی که می توانید استفاده کنید، استامینوفن است. حتی بهتر است به جای استامینوفن هم از راه های جایگزین مثل کمپرس آب سرد استفاده کنید.
2. در صورتی که سرما خورده اید یا به آنفولانزا دچار شده اید قبل از مصرف دارو ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. استامینوفن و آنتی اسیدهای دیگر عموماً مشکلی ندارند ولی شربتهای سینه، سرفه و آرام بخشهای سرما خوردگی ممکن است حاوی موادی باشند که برای رشد جنین در این مقطع مناسب نباشند. بنابراین به هیچ وجه خوددرمانی نکنید.
3. در زمان بارداری هرگز از بروفن (Ibuprofen) استفاده نکنید. پیشنهاد می کنیم قبل از مصرف هر دارویی در این دوران، حتما در بخش اوما دارو، مجاز بودن آن را بررسی نمایید. بهترین کار این است که از خودتان مراقبت کرده و از ابتلا به بیماری های ویروسی جلوگیری کنید.
تغذیه درهفته یازدهم بارداری
1. شما در این دوره باید به مصرف آهن و پروتئین خود اهمیت دهید. برای این منظور از سبزیجات برگ سبز و میوه بیشتری استفاده کنید.
2. برای سالم ماندن اسنکها و ساندویچ های مقوی و سالمی که خودتان درست می کنید بخورید و از خوردن فست فودهای بیرونی پرهیز کنید.
3. به مقدار کافی آب بنوشید تا دچار یبوست نشوید.
ورزش درهفته یازدهم بارداری
1. انجام دادن ورزشهای مخصوص ماهیچههای لگن می تواند به قوی شدن عضلات این ناحیه کمک کند و قوی بودن این عضلات در آینده باعث زایمان آسان تری می شود. از همین ابتدا بهتر است از اضافه وزن مجاز در دوران بارداری مطلع باشید تا با تغذیه صحیح و فعالیت درست وزن خود را متناسب نگه دارید و همان طور که پیش از این هم اشاره شد در بخش وزن گیری در بارداری اپلیکیشن اوما، شما براحتی می توانید از وزن مناسب خود در این دوران آگاه شوید و آن را کنترل کنید.
2. فعالیت داشته باشید. ممکن است فعالیت در این دوران برای شما سخت باشد اما به یاد داشته باشید که ورزش منظم به شما انرژی بیشتری میدهد.
3. اگر در هنگام ورزش علائمی نظیر خونریزی واژینال، تنگی نفس، سردرد، درد قفسه سینه، ترشح واژن، سرگیجه، از هوش رفتن و ضعف عضلانی را تجربه کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
نکاتی برای پدرها در هفته یازدهم بارداری:
- اکنون زمانی مناسب برای کار کردن و نشان دادن عشق شما به همسرتان است. سعی کنید به همسرتان در امور منزل، بلند کردن و حمل کردن وسایل کمک کنید.
- پشت او را ماساژ دهید تا درد عضلاتش کم شود.
- سعی کنید در ارتباط برقرار کردن تمرکز کنید و بدانید به او چه بگویید. این مسئله برای آینده رابطه شما نیز خوب است. اگر به او بگویید خسته نیست فکر می کند نمی توانید حال او را درک کنید. اگر به او بگویید خسته به نظر می رسد نیز درست نیست. باید یاد بگیرید آن چه او می خواهد بگویید.
- هیچ گاه او را به تمسخر نگیرید به خصوص در جمع دیگران. بیشتر ناراحتی ها در اثر این شوخی ها ایجاد می شود و باعث مشکل در رابطه حال و آینده شما خواهد شد. بارداری زمانی مناسب برای دعوا کردن نیست.
سوالات پرتکرار مامان ها در هفته یازدهم بارداری
1. آیا میتوانم در دوران بارداری ایبوپروفن مصرف کنم؟
بهترین کار این است که از این داروی تسکیندهنده درد و تب در دوران بارداری خودداری کنید. مطالعات نشان میدهد که ممکن است در دوران بارداری، به ویژه پس از هفته ۲۰، خطراتی به همراه داشته باشد. گفته میشود که در سهماهه اول، استفاده از آن ممکن است احتمال سقط جنین و وضعیتی به نام گاستروشیزیس (که در آن رودهها از سوراخی در دیواره معده بیرون میآیند) را افزایش دهد. پس از هفته ۲۰، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) توصیه میکند که از ایبوپروفن خودداری کنید مگر اینکه پزشک شما آن را ضروری بداند. از جمله خطرات احتمالی، میتواند منجر به عوارض جدی مانند رشد ضعیف ریه و فشار خون بالا در جنین و حتی زایمان زودرس شود. برای پاسخ شخصیتر، با ارائهدهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنید که احتمالاً استامینوفن ساده را به جای آن توصیه میکند.
2. راههای طبیعی برای کاهش استرس و آرامش در دوران بارداری چیست؟
مراقبت از خود به شما و نوزادتان کمک خواهد کرد. علاوه بر استراحت کافی، سعی کنید ورزشهای ملایم مانند پیادهروی طولانی را در برنامه خود بگنجانید. به موسیقی آرامشبخش گوش دهید، مطالعه کنید، با یک دوست نزدیک وقت بگذرانید و تکنیکهای ذهن و بدن مانند یوگا، مدیتیشن و ماساژ دوران بارداری را امتحان کنید (این مورد همچنین میتواند به کاهش درد کمر کمک کند). قبل از رزرو وقت برای ماساژ، با ارائهدهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنید.
3. چه غذاهایی برای رشد جنین در این مرحله بهترین هستند؟
تغذیه مناسب در طول دوران بارداری بسیار مهم است. هر روز، سعی کنید حداقل چهار وعده لبنیات، سه وعده پروتئین، شش تا یازده وعده غلات، دو تا چهار وعده میوه و چهار یا بیشتر وعده سبزیجات مصرف کنید. با رعایت یک رژیم غذایی متعادل، مواد مغذی لازم برای تغذیه نوزاد را دریافت خواهید کرد. به عنوان مثال، ید (در لبنیات و سیبزمینی پخته) به توسعه سیستم عصبی جنین کمک میکند و فولات (در سبزیجات برگ سبز تیره و حبوبات) به پیشگیری از نقصهای لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا کمک میکند. از پزشک خود بپرسید که آیا باید ویتامینهای دوران بارداری و مکمل اسید فولیک مصرف کنید یا خیر.
4. چرا من اینقدر گرفتگی بینی دارم؟
اگر بینی شما گرفته است، ممکن است هورمونهای بارداری مقصر باشند. این هورمونها گاهی اوقات باعث خشک شدن پوشش داخلی بینی میشوند و آن را متورم و ملتهب میکنند. برای تسکین، سعی کنید یک دستمال گرم و مرطوب را روی گونهها، چشمها و بینی خود قرار دهید. مایعات بیشتری بنوشید، از دستگاه بخور یا بخور استفاده کنید و یک دوش یا حمام گرم بگیرید (مزیت: این کار همچنین یک روش عالی برای کاهش استرس است).
5. چقدر آب باید در دوران بارداری بنوشم؟
اکنون که تنها سه هفته تا سهماهه دوم بارداری فاصله دارید، آماده باشید تا مصرف روزانه آب خود را بیش از هشت تا دوازده لیوانی که در حال حاضر مینوشید، افزایش دهید. از هفته چهاردهم، هدف این است که روزانه یک تا دو لیوان اضافی بنوشید.