ماه ششم بارداری پایان سه ماهه دوم بارداری است که مانند یک ایستگاه انتقال است. با پایان ماه ششم شما به دوره ای جدید از بارداری با شرایط و دغدغه های جدید یعنی سه ماهه سوم بارداری وارد می شوید و باید خودتان را برای شرایط ماه هفتم بارداری و ماه هشتم بارداری آماده کنید. در ماه ششم علائم جدیدی را تجربه می کنید که همگی نشانه آماده شدن بدن شما برای مادر شدن و تولد نوزاد دلبندتان است.
در این مقاله شما را با علائم جسمانی مادر در ماه ششم، نگرانی های رایج در این ماه، وضعیت جنین در این ماه، رژیم غذایی مناسب و نکاتی برای پدران در ماه ششم آشنا می کنیم تا با آگاهی بیشتر این ماه را نیز به سلامت و با آرامش کامل پشت سر بگذارید. پس با ما همراه باشید:
ماه ششم بارداری از هفته چندم شروع میشه
شکل و وزن جنین در ماه ششم بارداری
علائمی که مادر در این ماه تجربه میکند:
تغذیه ماه ششم بارداری برای زیبایی جنین
نکاتی برای پدرها در ماه ششم بارداری
ماه ششم بارداری از هفته چندم شروع میشه؟
ماه ششم بارداری از ۲۱ هفته و ۴ روز بعد تا ۲۵ هفته و ۵ روز بعد محاسبه میشود
شکل و وزن جنین در ماه ششم بارداری
در ماه ششم بارداری طول بدن کودک حدود ۳۳ سانتی متر و وزن او در حدود ۵۰۰ گرم است. اگر بخواهیم بصورت دقیق تر وضعیت جنین در ماه ششم را بررسی کنیم. وضعیت جنین در هر هفته از ماه ششم به شکل زیر است:
در طول هفته 21 – 22 چه اتفاقی می افتد؟
- CRL ( به معنای طول فاصله فرق سر تا نشیمنگاه جنین و به عبارتی قد نشسته جنین) 18-19 سانتی متراست.
- مغز استخوان شروع به تولید سلول های خونی می کند.
- حس چشایی جنین تشکیل می شود.
در طول هفته 23 - 24 چه اتفاقی می افتد؟
- CRL ( به معنای طول فاصله فرق سر تا نشیمنگاه جنین و به عبارتی قد نشسته جنین) حدود 20 سانتیمتر است.
- ابروها و مژه ها معمولا بین هفته 23 و 26 ایجاد می شوند.
علائمی که مادر در این ماه تجربه میکند:
در این ماه خوشبختانه میزان حالت تهوع کمتر می شود. اما شاهد علائم جسمانی دیگری خواهید بود که در زیر هرکدام از آن ها را شرح خواهیم داد:
1- ورم قسمت های مختلف بدن
در ماه ششم بارداری پاها، دست ها و زانوهای شما ورم می کنند. دلایل ورم بدن در ماه ششم عبارتند از:
- تجمع مایعات در داخل بافت های بدنی برای تغذیه بهتر جنین و مادر
- به دلیل بزرگ شدن جنین و افزایش فشار بر لگن دست ها و زانوها شروع به ورم کردن می کنند.
- گاهی اوقات تجمع مایعات آن قدر زیاد است که اطراف چشم و صورت مادر نیز ورم می کند، که اصلا جای نگرانی نیست و طبیعی است.
هشدار: در مواردی نادر، ورم نشانه یک بیماری به نام پره اکلامپسی در هفته بیست و ششم بارداری است. این بیماری در ماه های بعد می تواند باعث افزایش فشار خون و خطرات جدی برای جنین و مادر شود. بنابراین در صورت ورم بیش از حد در جلسه بعدی ملاقات با پزشکتان موارد مشاهده شده را گزارش دهید تا در صورت ابتلا به پره اکلامپسی تحت درمان قرار بگیرید.
روش های کاهش ورم:
- برای جلوگیری از ورم یا کاهش آن، در حالت نشسته پاها را بالاتر قرار دهید.
- برای مدت زیادی نایستید.
- لباس های تنگ نپوشید.
- به پهلو بخوابید تا کلیه ها بهتر کار کنند و ورم کمتری ایجاد شود.
2- مشکلات دستگاه گوارشی
به دلیل فشاری که از طرف رحم و جنین به اندام های داخلی بدن مادر وارد می شود، دستگاه گوارشی دچار مشکل خواهد شد. یکی از بیماری های آزاردهنده در این ماه و ماه های بعدی یبوست است. شما می توانید با آشنا شدن با روش های درمان یبوست در بارداری در مجله اوما، به راحتی این بیماری را کنترل کنید. همچنین گاهی تغییرات هورمونی باعث می شود غذا سخت تر هضم شود. در صورت عدم درمان یبوست ممکن است در ماه های بعدی نیز دچار بیماری بواسیر شوید. پس بهتر است با توصیه های پزشک و راهکارهای موجود آن را درمان کنید.
روش های درمان یبوست:
- خوردن آب گرم به مقدار فراوان
- مصرف غذاهای غنی از فیبر
- مصرف نوشیدنی های مختلف
- ورزش های توصیه شده توسط پزشک بصورت مداوم و روزانه
- خوردن کشک و غذاهای غنی از پروبیوتیک
- استفاده از قرص های ملین طبق تجویز پزشک متخصص زنان
3- افزایش اشتها
در ماه ششم اندام های جنین کامل شده اند، اما هنوز جنین برای تولد نیاز به رشد دارد. به همین دلیل در این ماه تغذیه مناسب برای مادر بسیار مهم است. افزایش اشتها به دلیل نیاز جنین برای رشد امری طبیعی در این ماه است و نباید نگران آن باشید. شما در این ماه باید غذاهای سالم و مغذی بیشتری استفاده کنید تا به رشد جنین به بهترین نحو ممکن کمک کنید.
همچنین بهتر است برای رفع مشکلات گوارشی تعداد وعده های غذایی خود را افزایش و مقدار مصرفی در هر وعده را کاهش دهید. در این ماه نباید به مدت طولانی گرسنه بمانید و اگر در محیط خارج از خانه مشغول به فعالیت هستید، همیشه همراهتان مقداری خوراکی های مغذی مثل نان خشک، انواع آجیل و مواردی از این قبیل داشته باشید.
4- خروپف کردن
در طول بارداری خروپف کردن امری طبیعی است. تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث می شوند غشاهای مخاطی ورم کنند و خر و پف ایجاد کنند. افزایش وزن نیز باعث خروپف کردن می شود زیرا بافت های اطراف گردن و سر ورم می کنند.
روش های کاهش خر و پف:
- سعی کنید پیش از خواب بینی خود را تمیز کنید.
- به پهلو بخوابید تا جریان هوا بهتر در گردش باشد.
- . قرار دادن سر در نقطه ای بالاتر از بدن نیز کمک می کند.
هشدار: گاهی اوقات خروپف کردن نشانه دیابت بارداری است که پزشک با آزمایش خون و ادرار به آن پی می برد. بنابراین باید میزان و حالت خرو پف خود را به پزشکتان گزارش دهید تا در صورت نیاز آزمایشات لازم انجام شود.
5- افزایش کمردرد
کمر درد در بارداری یکی از علائم شایع این دوران است که برای افراد مختلف بر اساس وضعیت جسمانی متفاوت است. مثلا افرادی که در حالت عادی دچار گودی کمر هستند، در دوران بارداری کمردرد بیشتری را تجربه می کنند. هورمون بارداری باعث شل شدن ماهیچه های اطراف لگن می شود تا بدن را برای زایمان آماده کنند. افزایش وزن جنین و رحم نیز به معده فشار آورده و باعث انحنای پشت می شود و کمردرد را افزایش می دهد.
روش های کاهش کمردرد:
- هنگامی که می نشینید پاها را بالاتر قرار دهید.
- خانم هایی که عادت دارند پاها را در هنگام نشستن گره می کنند در طول بارداری از کمردرد بیشتری رنج می برند زیرا منطقه لگن در فشار زیادی است. پس در این دوران از گره زدن پاها هنگام نشستن خودداری کنید.
- افزایش وزن نیز باعث افزایش کمردرد می شود. بنابراین با داشتن یک رژیم غذایی مناسب با بارداری و ورزش های سبک طبق نظر پزشک از اضافه وزن بیش از حد نرمال جلوگیری کنید.
مقاله پیشنهادی اوما: رشد جنین در بارداری هفته به هفته
6- بزرگ شدن شکم
در هفته بیست و نهم بارداری شکم شما بزرگ تر شده و به خوبی مشاهده می شود. در این ماه به دلیل رشد بیشتر جنین شما افزایش وزن بیشتری خواهید داشت. در این حالت رحم یک اینچ یعنی حدود 2.5 سانتیمتر از شکم بالاتر آمده است. همچنین فشار رحم به شکم باعث می شود ناف شما کاملا بیرون بیاید. این مسئله تا چند هفته بعد از زایمان یعنی تا زمانی که رحم به جای اصلی خود برگردد، وجود دارد. رشد رحم همچنین به رگ های خونی فشار آورده و باعث سرگیجه و ضعف می شود.
نگرانی های رایج در ماه ششم بارداری
در ماه ششم ممکن است شما نگرانی هایی داشته باشید که کاملا طبیعی است و می توانید آن ها را کنترل کنید. بیشترین نگرانی در این ماه درباره موضوعات زیر است:
1- بی خوابی مادر
موارد بسیاری در سه ماهه آخر بارداری باعث بی خوابی می شود که شروع این بی خوابی ها از ماه ششم است و دلایل آن عبارتند از :
- دستشویی رفتن بخصوص در شب
- حرکات جنین در داخل رحم
- تغییرات هورمونی
- سوزش معده
- خوابیدن با شکمی بزرگ و سنگین
روش های کاهش بی خوابی:
- حداقل دو ساعت پیش از خوابیدن غذا بخورید.
- سعی کنید آهسته غذا بخورید. این مسئله نه تنها باعث می شود سوزش معده نداشته باشید بلکه باعث راحت خوابیدن نیز می شود.
- از خوردن نوشیدنی های حاوی پرهیز کنید.
- پیش از خوابیدن کتاب بخوانید.
- پیش از خواب به آهنگی ملایم گوش کنید.
- قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید.
- مکان خواب خود را به بهترین شکل آماده کنید.
- دمای اتاق را مناسب با وضعیت جسمانی خود تنظیم کنید.
2- بدن درد در ماه ششم
در این ماه شما بیشتر احساس خستگی، کوفتگی و بدن درد خواهید داشت. تمامی این دردها به دلیل رشد رحم است. همچنین در این ماه رباطی که از لگن به شکم می رسد کشیده می شود و تحت فشار قرار می گیرد. این کشیدگی باعث درد در اطراف شکم می شود. درد ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت ادامه داشته باشد. نگران نباشید اما اگر درد طولانی مدت و شدید شد با پزشک تماس بگیرید.
3-گرفتگی رگ ها
در این ماه به دلیل افزایش رشد جنین و نزدیک شدن به سه ماهه آخر بارداری، بدن باید خون بیشتری را برای تغذیه جنین به رحم بفرستد. به همین دلیل بدن دچار گرفتگی رگ ها شده و حتی بعضی از رگ ها ورم کرده و در قسمت پایین بدن به شکل ارغوانی رنگ مشخص می شوند. این مسئله می تواند ارثی باشد و اگر مادر شما در دوران بارداری خود این مسئله را تجربه کرده است شما نیز ممکن است دچار آن شوید.
روش های کاهش گرفتگی رگ ها:
- پاهای خود را همیشه بالاتر از بدن قرار دهید.
- از گره کردن پاها در هنگام نشستن خودداری کنید.
- ورزش روزانه و سبک به شما کمک می کند دچار گرفتگی رگ نشوید.
- سعی کنید لباس و کفش راحت بپوشید.
- افزایش وزن نیز یکی از دلایل مشکل آفرین است. بنابراین سعی کنید از رژیم غذایی مناسبی برای دوران بارداری استفاده کنید.
4- احساس سوزش در دست ها و پاها
افزایش جریان خون به سمت رحم باعث افزایش فشار و کاهش جریان خون در روی دست ها و پاها می شود که باعث احساس سوزش می شود. این مسئله برای خانم هایی که زمان زیادی پشت کامپیوتر می نشینند اتفاق می افتد.
روش های کاهش احساس سوزش در دست ها و پاها:
- دست ها و پاهای خود را چند مرتبه در روز بکشید تا درد کاهش پیدا کند.
- سعی کنید روی دست های خود نخوابید.
- دست ها و پاها را به طور مرتب تکان دهید تا جریان خون در این قسمت ها نیز زیاد شود.
وضعیت جنین در ماه ششم بارداری
جنین درهفته بیست و پنجم بارداری به سرعت رشد می کند و وزن و قدش افزایش می یابد. به دلیل تشکیل رگ های خونی در این ماه رنگ پوست جنین صورتی رنگ است. در این ماه ریه هنوز کامل نشده است و در حال تکامل است.
در این ماه جنین بسیار فعال بوده و به خوبی صداها را می شنود. در این ماه بر روی پوست جنین پوششی مومی شکل ایجاد می شود که پوست او را از چروک شدن در مایع آمنیوتیک که در آن قرار دارد، محافظت می کند. در آخر این ماه انگشتان و ناخن های فرزند شما کامل شده و با سونوگرافی قابل مشاهده است. در ماه ششم، گلبول های قرمز در جنین رشد پیدا کرده و ابرو و مژه شروع به رشد می کند.
مقاله پیشنهادی اوما: تغذیه در ماه ششم بارداری
تغذیه ماه ششم بارداری برای زیبایی جنین
زیبایی جنین ژنتیکی است، به تغذیه ارتباطی ندارد اما مصرف بیشتر میوه و سبزی باعث بهتر شدن پوست جنین میشود. به دلیل افزایش رشد جنین در این ماه سعی کنید مواد مغذی سالم مصرف کنید. جنین در این ماه نیاز به فولیک اسید، آهن و کلسیم دارد تا بخوبی رشد کند. فولیک اسید به بدن شما کمک می کند خون اضافی تولید کند. آهن از کم خونی در بارداری جلوگیری می کند و اکسیژن بیشتری را به ریه حمل می کند. کلسیم نیز باعث قوی شدن استخوان ها می شود. آهن و فولیک اسید در سبزیجات برگ دار و کلسیم در لبنیات وجود دارد. میوه های تازه و آجیل نیز مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن را تامین می کنند.
نکاتی برای پدرها در ماه ششم بارداری
سعی کنید به همسر خود نیز فکر کنید. همسر شما نیز ترس ها و اضطراب هایی که شما دارید را تجربه می کند. در واقع مردها نگرانی های خود را بروز نمی دهند. سعی کنید به او بگویید چه کارهایی می تواند انجام دهد تا به شما کمک کند. این امر باعث ایجاد حس لذت بیشتر و آرامش هر دوی شما در این دوران می شود. در این ماه با هم فکری همسرتان اسم زیبایی برای فرزندتان انتخاب کنید. انتخاب اسم یکی از کارهایی است که در ماه ششم بارداری ذهن شما را درگیر می کند. سعی کنید اسمی انتخاب نکنید که مورد تمسخر دیگران قرار بگیرید. سعی کنید به آینده فرزند خود فکر کنید و برای آن برنامه ریزی کنید.
حرف آخر
در ماه ششم در ملاقات هایی که با پزشکتان خواهید داشت، در کنار آزمایشات خون، آزمایش دیابت بارداری نیز گرفته می شود. به شما گفته می شود یک قوطی آب گلوکز مصرف کنید سپس بعد از یک ساعت آزمایش خون انجام می شود. اگر آزمایش مقدار زیاد قند را نشان دهد، پزشک برای آزمایش بعدی با شما تماس می گیرد. 4 آزمایش مختلف برای تشخیص دیابت بارداری انجام می شود. در صورت مثبت بودن تست دیابت بارداری نگران نباشید. روش های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد و پزشکتان در این زمینه به شما کمک می کند.
SHREEJA PILLAI (MSc). 6 Months Pregnant: Symptoms, Baby Development And Diet Tips. OCTOBER 24, 2019