Ooma
سرماخوردگی و بارداری

سلامت بانوان اوما: در دوران بارداری، تغییرات هورمونی و سیستم ایمنی بدن می‌توانند باعث افزایش حساسیت به عفونت‌ها و بیماری‌ها شوند. یکی از بیماری‌های شایع که ممکن است در این دوران به وجود بیاید، سرماخوردگی است. سرماخوردگی، که معمولاً ناشی از ویروس‌های مختلف است، می‌تواند علائمی مانند آبریزش بینی، گلودرد، سرفه و خستگی را به همراه داشته باشد. در حالی که سرماخوردگی عموماً بیماری جدی و خطرناکی نیست، بارداری شرایط خاصی را ایجاد می‌کند که می‌تواند تأثیراتی بر سلامت مادر و جنین داشته باشد. در این دوره، توجه به درمان مناسب و مراقبت‌های ویژه اهمیت زیادی دارد تا از بروز عوارض غیرمنتظره جلوگیری شود.

در این مقاله، به بررسی اثرات سرماخوردگی در دوران بارداری، روش‌های درمانی مناسب و نکات مهمی که باید رعایت شود، پرداخته خواهد شد تا خانم‌های باردار بتوانند با خیال راحت‌تر و سلامت بیشتری از این دوران عبور کنند.

زمانی که انتظار دارید، سیستم ایمنی بدن شما کندتر از قبل کار می کند؛ که مسئله ای خوب است زیرا از مبارزه بدن شما با جنین جلوگیری می شود (جنین در بدن شما موجودی خارجی به حساب می آید). این کند شدن سیستم ایمنی باعث می شود بدن قادر به مبارزه با سرماخوردگی نباشد بنابراین بدن شما نسبت به سرفه، عطسه و آب ریزش بینی که علائم سرماخوردگی ویروسی هستند آسیب پذیرتر می شود.

بهتر است در طول بارداری از مصرف داروهای سرما خوردگی خودداری کنید. در اینجا نکاتی که به شما کمک می کند احساس بهتری داشته باشید و سالم بمانید ذکر شده است.

چه چیزی باعث سرماخوردگی در بارداری می شود؟

سرماخوردگی معمولا در اثر ویروس اتفاق می افتد. 200 ویروس سرماخوردگی یا بیشتر در اطراف ما وجود دارد.

نشانه های سرماخوردگی در بارداری چیست؟

 

علائم سرماخوردگی در بارداری

سرماخوردگی معمولا با خراش دار شدن یا آسیب به گلو ایجاد می شود که یک یا دو روز ادامه می یابد. در ادامه آن علائم دیگر خود را نشان می دهند مانند:

  • آب ریزش بینی
  • عطسه
  • خستگی
  • سرفه های خشک مخصوصا در روزهای آخر سرماخوردگی که ممکن است یک هفته یا بیشتر به طول بینجامد.
  • تب (معمولا کمتر از 38 درجه)

تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا در بارداری

تفاوت سرما خوردگی و آنفولانزا با استفاده از علائم آن ها مشخص می شود:

  • سرما خوردگی، حتی در بدترین شرایط از آنفولانزا خفیف تر است. علائم آن کم کم نمایان می شود و تب در آن اتفاق نمی افتد. گلودردی که در سرماخوردگی اتفاق می افتد بعد از یک یا دو روز ناپدید می شود و آب ریزش بینی و سرفه باقی می ماند.
  • آنفولانزا شدیدتر می باشد و به صورت ناگهانی اتفاق می افتد. علائم آنفولانزا شامل تب شدید (معمولا بین 38 تا 40 درجه فارنهایت)، سردرد، سرد بودن، گلودردی که در روزهای دوم و سوم بدتر می شود، درد عضلات و خستگی و ضعف (ممکن است دو هفته یا بیشتر طول بکشد). شما ممکن است عطسه و سرفه را نیز تجربه کنید.

در صورتی که در طول بارداری دچار سرماخوردگی بشوید، چه اقداماتی می توانید انجام دهید؟

اگرچه بیشتر داروهایی که در طول بارداری برای رها شدن از شر سرماخوردگی مصرف می کنید مجاز هستند، نباید از آب ریزش بینی و سرفه رنج ببرید. راه هایی که بدون مصرف دارو به بهبود شما کمک می کنند:

استراحت: استراحت مدت زمان سرماخوردگی را کاهش نمی دهد اما در طول سرماخوردگی بدن شما نیاز به استراحت دارد.

فعال باشید: ورزش هایی که برای دوران بارداری مناسب هستند به شما کمک می کنند حس بهتری داشته باشید.

غذا خوردن را ترک نکنید: ممکن است اشتها نداشته باشید اما خوردن مواد غذایی سالم به درمان شما کمک می کند.

موادغذایی غنی از ویتامین ث مصرف کنید: این مواد به بهبود سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند. میوه های حاوی ویتامین ث مثل مرکبات، توت فرنگی، هندوانه، کیوی، انبه، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، پاپایا، بروکلی، کلم قرمز و اسفناج را مصرف نمایید.

مصرف روی را افزایش دهید: مصرف روی نیز باعث بهبود سیستم ایمنی بدن می شود. مصرف بوقلمون، گوشت گاو، صدف، تخم مرغ، ماست، جوانه گندم و جو برای دریافت روی توصیه می شود.

مصرف نوشیدنی: تب، عطسه و آب ریزش بینی باعث می شود آب بدن شما کاهش یابد. نوشیدنی های گرم  مناسب دوران بارداری باعث آرامش می شوند. بنابراین یک فلاسک حاوی سوپ (سوپ مخصوص بارداری) و نوشیدنی گرم در کنار خود قرار دهید و به مقدار کافی مصرف نمایید. مصرف میزان  آب مناسب در بارداری  و نوشیدنی های سرد نیز در جریان بهبود شما موثر می باشند.

مکمل های موردنیاز را مصرف نمایید: از ویتامین هایی که پیش از زایمان موردنیاز است مصرف نمایید. مانند ویتامین ث، روی. (پیش از مصرف مکمل ها با پزشک خود مشورت کنید)

خواب راحت: هنگامی که به پشت خوابیده اید یا زیر سر خود دو عدد بالشت قرار داده اید راحت تر نفس می کشید. طرز خوابیدن درست در بارداری مهم است. استفاده از نوارهای بینی به تنفس راحت تر کمک می کند.

چه زمانی نیاز به مراجعه به پزشک دارید

 

زمان مراجعه به پزشک هنگام سرماخوردگی در بارداری

در صورتی که علائم زیر را مشاهده کردید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • تب بیشتر از38 درجه
  • سرماخوردگی شما به حدی شدید است که در خوردن و خوابیدن شما اختلال ایجاد کرده است.
  • مخاط سرفه های شما سبز یا زرد است
  • سرفه های شما همراه با درد سینه یا خس خس است
  • سینوس های شما ضربان دارد
  • اگر علائم بیش از دو هفته به طول انجامید، نیاز به مصرف دارو دارید

مصرف داروهای مطمئن برای سرماخوردگی در طول بارداری  

پیش از مصرف هر گونه دارویی در طول سرماخوردگی با پزشک خود مشورت نمایید. برخی روش هایی که شما در خانه استفاده می کنید در طول بارداری شما خطرناک است.

بنابراین چه داروهایی برای درمان سرماخوردگی در طول بارداری مناسب هستند؟

  • استامینوفن: اگر تب دارید یا سردرد یا بدن درد دارید، می توانید استامینوفن مصرف نمایید.
  • داروهای سرفه: خلط آور مثل (Mucinex) به همراه داروهای سرفه مثل (Robitussin) یا قرص های سرفه در طول بارداری مناسب هستند. اما با پزشک خود درباره مقدار دارو مشورت نمایید.

پیش از مصرف هر گونه دارویی با پزشک خود مشورت نمایید و داروهایی که پزشک تجویز کرده است را سر خود کنار نگذارید زیرا برخی داروها در طول بارداری موردنیاز است و ضرری برای جنین ندارد.

داروهایی که نباید در طول بارداری مصرف نمایید

برخی داروهای سرماخوردگی در طول بارداری مضر می باشند زیرا به جنین آسیب می رسانند. این داروها عبارتند از:

  • برخی داروهای کاهنده درد و تب. آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسین در مراحل رشد جنین در ماه های اول بارداری اختلال ایجاد می کند و باعث ایجاد مشکل در هنگام زایمان می شود.
  • داروهای ضد گرفتگی بینی. برخی متخصصین مصرف این داروها را بلامانع می بینند مانند Sudafed یا Dayquil اما برخی اجازه مصرف نمی دهند. متخصصین بعد از سه ماهگی اجازه مصرف این داروها را می دهند و مصرف آن ها را نیز محدود می کنند (یک اونس یا دو اونس روزانه به مدت یک یا دو روز).
  • روش های درمانی خانگی. از مصرف داروهای گیاهی خانگی بدون تجویز پزشک بپرهیزید.

درمان جایگزین سرماخوردگی در بارداری

شما می توانید از راه های طبیعی زیر برای درمان سرماخوردگی خود استفاده نمایید:

مصرف سیر تازه. سیر ترکیبی  ضد ویروسی می باشد. مصرف یک یا دو حبه سیر یا افزودن آن به سوپ یا جوشانده آن مناسب می باشد.

استفاده از دستگاه مرطوب کننده. این دستگاه هوا را مرطوب نگه می دارد و تجمع آلودگی جلوگیری می کند.

استفاده از قطره بینی. این گونه قطرات باعث مرطوب شدن مسیر بینی می شود و در طول بارداری ضرری ندارند.

قرقره کردن آب نمک. این کار باعث تسکین گلودرد می شود.  ¼ قاشق غذاخوری نمک در هشت اونس آب گرم بریزید و قرقره کنید.

عسل. مصرف یک قاشق غذاخوردی عسل در بارداری (یا ترکیب عسل، لیمو و آب داغ) باعث کاهش سرفه های خشک می شود.

پرسش های متداول

آیا سرماخوردگی می‌تواند به جنین آسیب برساند؟

سرماخوردگی معمولاً به طور مستقیم به جنین آسیب نمی‌زند. با این حال، اگر سرماخوردگی شدید باشد یا همراه با تب بالا باشد، ممکن است خطراتی برای جنین ایجاد کند. تب بالا در دوران بارداری می‌تواند به مشکلاتی برای جنین منجر شود، بنابراین کنترل تب و مشورت با پزشک مهم است.

آیا می‌توانم داروهای معمول سرماخوردگی را در دوران بارداری مصرف کنم؟

بسیاری از داروهای سرماخوردگی ممکن است برای خانم‌های باردار مناسب نباشند. قبل از مصرف هر دارویی، حتی داروهای بدون نسخه، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که برای شما و جنین بی‌خطر است.

چه روش‌هایی برای تسکین علائم سرماخوردگی در دوران بارداری وجود دارد؟

برای تسکین علائم سرماخوردگی، می‌توانید از روش‌های غیر دارویی مانند مصرف مایعات گرم، استفاده از بخور، استراحت کافی و مصرف غذاهای مغذی استفاده کنید. همچنین می‌توانید از روش‌های خانگی مثل غرغره کردن با آب نمک برای تسکین گلودرد بهره ببرید.

آیا باید به پزشک مراجعه کنم اگر سرماخوردگی به طول بیانجامد؟

بله، اگر علائم سرماخوردگی شما طولانی شد یا به شدت افزایش یافت، یا اگر علائم دیگری مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه، یا خونریزی وجود داشت، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. این می‌تواند به تشخیص دقیق‌تر و درمان مناسب کمک کند.

چگونه می‌توانم از ابتلا به سرماخوردگی در دوران بارداری جلوگیری کنم؟

رعایت اصول بهداشت شخصی مانند شستشوی منظم دست‌ها، اجتناب از تماس نزدیک با افراد بیمار، و تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق تغذیه مناسب و استراحت کافی می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی کمک کند.

آیا سرماخوردگی می‌تواند باعث ایجاد عوارض طولانی‌مدت در دوران بارداری شود؟

در بیشتر موارد، سرماخوردگی‌های معمول به عوارض طولانی‌مدت منجر نمی‌شوند. با این حال، اگر بیماری شدید باشد یا همراه با علائم دیگر باشد، می‌تواند به مشکلاتی منجر شود. لذا پیگیری و مشاوره با پزشک برای اطمینان از سلامت شما و جنین ضروری است.

منبع: www.whattoexpect.com

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 95% 95


  • profileنعیمه غیور1397/01/27

    سلام خانم دکتر. هفته پیش خواهرم سرما خورد همراه با کسالت زیاد و گلو درد. بعد از ٣روز من هم مدام گلو درد داشتم تا اینکه امروز و دیروز هرچی میخورم میارم بالا. حتی آب. ادرارم هم خیلی غلیظ و تیره شده. هفته ١١ هستم. البته امروز بهتر بودم و دکتر نرفتم. ممنون میشم راهنماییم کنین. آیا این حالت تهوع شدید از عفونت بوده یا خیر؟ البته ویارم هم مدتی هست که خوب شده

    • profileپزشک اوما1397/01/27

      سلام عزیزم این علائم میتونه به علت سرماخوردگی باشه. از درمان های خانگی استفاده کنید و اگر علائم ادامه داشت بهتره گوش و گلو معاینه شود

  • profileroya bakhshandeiar 1397/01/08

    سلام خانم دكتر
    من ميتونم حپه سير خام و نصف كنم و مثل قرص با آب بخورم؟ آبريزش بينى دارم به شدت

  • profileنوشین بیگی1396/01/10

    سلام و ممنون برای این مطلب. من الان چند روزه آبریزش بینی دارم . من باردارم و نمیدونم سرماخوردگی هست یا نه ؟هیچ علامت دیگه ای ندارم

    • profileپزشک اوما1396/01/12

      سلام نوشین جان
      الان در فصل بهار هستیم و شیوع حساسیت و آلرژی بسیار بالاست حتی ممکنه شما سال ها آلرژی نداشته باشید و به یکباره به حساسیت مبتلا شوید. اگر تنها آبریزش بینی دارید و علامتی از چرک گلو و درد نیست احتمال داره آلرژی به فصل بهار باشد. البته سرماخوردگی در دوران بارداری هم بسیار شایع است . اگر تا چند روز این آبریزش شما بهتر نشد به پزشک مراجعه کنید تا بررسی شود.

  • profileروناک صدری1396/01/10

    خانم دکتر من یه سوال داشتم من الان بارداری و هفته 21 بارداری هستم و شدیدا سرماخوردم نیاز به مصرف مکمل غذایی خاصی هست؟رشد جنین من کم نمیشه همش میترسم

    • profileپزشک اوما1396/01/12

      روناک عزیز سلام
      هنگام سرماخوردن در دوران بارداری نیاز به مصرف مکمل خاصی نیست شما مصرف همان مکمل های دوره بارداری را ادامه دهید. اما از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنید. مرکبات روزانه مصرف شود.