همان طور که می دانید جفت از اجزای مهم در بارداری است زیرا وظیفه اکسیژن رسانی و تغذیه رسانی به جنین را به عهده دارد و اگر به هر دلیلی آسیب ببیند جنین نیز در معرض خطر قرار خواهد گرفت. جفت بر اساس میزان رشدش طبقه بندی می شود که به آن گرید گفته می شود و در این مقاله می خواهیم به طور کامل انواع آن را برای شما مامان های اومایی عزیز توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
گرید جفت چیست و انواع طبقه بندی آن
گرید جفت( پلاسنتا چیست؟) به سیستم درجه بندی جفت بر اساس میزان بلوغ آن اشاره دارد. در چند درجه متفاوت تقسیم بندی می شود و در هر سطح بخشی از آن تکمیل می شود که عبارت است از:
1- درجه 0: <18 هفته بارداری
- اکوژنیک یکنواخت
- صفحه کورونیون صاف
2- درجه اول: 18 تا 29 هفته بارداری
- مناطق پرخطر
- صفحه ظریف کوریونی
3- درجه دوم: 30 تا 38 هفته بارداری
- مناطق پرخطر
- صفحه کورونیون عمیق تر
4- درجه سوم: ≥ 39 هفته
- صفحه طبقه بندی شده
- ورق کوریونی که توسط قطب ها قطع می شود و به صفحه پایه متصل خواهد شد.
- پیشرفت زودهنگام و تبدیل به یک جفت کلاس III که گاهی اوقات با نارسایی جفتی همراه است.
- همراه با سیگار کشیدن، فشار خون مزمن، SLE، دیابت
مقاله پیشنهادی اوما: علائم و نشانه های جداشدگی جفت
گرید جفت یا سن جفت چگونه اندازه گیری می شود؟
روش اندازه گیری گرید جفت به تفسیر تصاویر سونوگرافی توسط پزشک بستگی دارد. پزشکان از طریق نوع تصویری که در سونوگرافی مشاهده می کنند آن را تفسیر کرده و گرید جفت را مشخص می کنند.
چگونه گرید جفت بر زایمان من اثر می گذارد؟
نظر دادن در مورد میزان تأثیر گرید جفت بر زایمان دشوار است. کارشناسان نظرات متفاوتی در مورد اهمیت جفت بر زایمان دارند. برخی از تغییرات جفتی در دوران بارداری به عنوان بخشی طبیعی از بارداری در نظر گرفته شده و برخی از آن ها نیز نشانه ایجاد مشکل و احتمال جداشدگی جفت است.
تغییرات قبل از هفته 32
درجه بندی جفت قبل از هفته 32 بارداری، طبقه بندی زودرس است. این طبقه بندی با خطر بالقوه عوارض حاملگی و زایمان همراه است. از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی شدید در حین زایمان یا پس از زایمان
- انقباض جفت
- نوزاد نارس
- تولد نوزاد مرده
در ادامه تغییرات گرید جفت را در طول بارداری بصورت جزئی تر توضیح خواهیم داد:
تغییرات بین هفته 28 تا 36
برخی مطالعات نشان می دهد داشتن جفت گرید III در هفته 28 تا 36 خطر بیشتری در بارداری ایجاد می کند. یک مطالعه نشان می دهد که زنان مبتلا به بارداری پر خطر که طبقه بندی جفت بین هفته 28 تا 34 دارند، نیاز به مراقبت و نظارت بیشتری خواهند داشت. بعضی از نمونه های حاملگی پر خطر شامل بارداری هایی است که توسط جفت سرراهی، دیابت، فشار خون بالا و یا کم خونی شدید ایجاد می شوند (چسبندگی جفت : علت، علائم و درمان).
تغییرات از هفته 36 به بعد
یک مطالعه نشان می دهد که داشتن جفت کلاس III در هفته 36 با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری و داشتن یک نوزاد کم وزن همراه است. از این رو سونوگرافی که درجه بندی جفتی را در هفته 36 نشان می دهد می تواند به تشخیص حاملگی های پر خطر کمک کند.
تغییرات از هفته 37 تا 42
گرید III جفتی از هفته 37 به بعد در 20 تا 40 درصد حاملگی های طبیعی یافت می شود. میزان تاثیرات این نوع طبقه بندی جفت به عوامل زیر بستگی دارد:
- چقدر زود تغییرات دیده می شود.
- شدت تغییرات
- پر خطر بودن یا کم خطر بودن حاملگی
- نظر پزشک
مقاله پیشنهادی اوما: خطرات پایین بودن جفت در بارداری
در چه صورتی بر اساس گرید جفت نوزاد آسیب می بیند؟
نتایج برخی مطالعات نشان داده است که درجه بندی جفتی قبل از هفته 32 بارداری می تواند منجر به نوزاد کم وزن و حتی مرگ نوزادان شود. برخی مطالعات نیز نشان داده اند داشتن جفت کلاس II بین هفته 30 تا 34 می تواند منجر به وزن کم نوزاد هنگام تولد شود (زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس). اما این مسئله بیشتر در میان خانم هایی که در دوران بارداری سیگار می کشند دیده می شود.
آیا می توانم کاری برای جلوگیری از گرید اولیه یا پیری جفت انجام دهم؟
علل پیری جفت هنوز ناشناخته است، بنابراین تعیین روش جلوگیری آن نیز دشوار می باشد. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که کلسیفیکاسیون جفتی یا همان پیری جفت در موارد زیر بیشتر دیده می شود:
- زنان خیلی جوان
- حاملگی های اول
- زنانی که در حین بارداری سیگار می کشند
سخن آخر
همان طور که گفتیم گرید جفت میزان بلوغ آن را نشان می دهد که تحت تاثیر عواملی مثل سیگار کشیدن ممکن است زودتر از اینکه بارداری به اتمام برسد دچار پیری جفت شود و نتواند بخوبی اکسیژن رسانی و تغذیه رسانی را برای نوزاد انجام دهد در نتیجه اگر تغذیه رسانی خوب نباشد وزن نوزاد کم می شود و یا مشکلاتی مثل زایمان زودرس بروز می کند و اگر اکسیژن رسانی کم باشد احتمال خفگی و مرگ نوزاد و تولد نوزاد مرده افزایش می یابد.
BabyCenter India Medical Advisory Board. Ageing or calcification of the placenta.Last reviewed April 2019