عفونت ها یکی از مشکلات شایع در بارداری است. اما نگران نباشید، شما باید از 8 نوع عفونت در بارداری آگاه باشید، ممکن است بارداری سالم و بدن هیچ گونه عفونتی را طی کنید. اما شما باید با علائم، علت و درمان انواع عفونت ها در دوران بارداری آشنا شوید. این مهم است که بدانید چگونه از ابتلا به این عفونت ها جلوگیری کرده و یا آن را درمان کنید.
چگونگی مبتلا شدن به عفونت:
عفونت ها معمولا یا خانم هایی را که در انتظار کودک هستند درگیر میکنند و یا مادران باردار که بدن خود مادر و جنین را تهدید میکند. همه افراد دارای سیستم ایمنی هستند که بدن را در مقابل با ورود باکتری و ویروس مصون نگه میدارد. بدنبال این فرایند بدن شما در مقابل ویروس و عفونت اولیه آنتی بادی زیادی ترشح میکند و گاهی اوقات این تولید به اندازه ای می رسد که می تواند از فعالیت باکتری و ویروس جلوگیری کند. وقتی شما عفونت می گیرید یعنی سطح این ویروس ها به اندازه ای رسیده که بدن نمی تواند آنتی بادی کافی را ترشح کند و به این ترتیب شما به یک بیماری عفونی مبتلا میشوید.
چه زمان بدن شما ایمنی کامل خود را در دوران بارداری از دست میدهد؟
وقتی شما با ویروس و باکتری عفونی میشوید. این ویروس ها به بافت ها حمله کرده و باعث تولید سم زیاد در بدن می شود. بسیاری ار عفونت ها از طریق عواملی مانند ویروس، باکتری، قارچ، ویروئید، پریون و .... ایجاد میشود. مشکل اصلی این عفونت ها در دران بارداری اثراتی است که ممکن است بر بدن جنین به جا بماند.
شما در دوران بارداری نسبت به برخی عفونت ها مستعدتر میشوید. دلیل آن هم ساده است زیرا بدن شما دچار هیجانات و خستگی دوران بارداری است. همچنین حتی عفونت های خفیف اگر در دوران بارداری رخ دهد، ممکن است عوارض شدیدی را بدنبال داشته باشد.
برخی از عفونت های خطرناک ممکن است منجر به سقط جنین، زایمان زودرس، مرده زایی، مرگ مادر و نقائص هنگام تولد شود. به همین دلیل است که شما باید مواظب باشید و تمهیدات لازم را بیاندیشید. عفونت ها کاملا تهاجمی بود و در هر زمان از بارداری شما ممکن است دچار عفونت شوید که بلافاصله باید درمان را شروع کنید.
عفونت های احتمالی در بارداری
دوران بارداری سیستم فیزیولوژیکی بدن را تغییر میدهد و سطح هورمون ها در این دوره دارای نوساناتی میشود. در زمان لقاح، درد زایمان و زایمان شما بیشتر از هر زمان در معرض ابتلا به عفونت و عوارض آن هستید.
در این مقاله گروه سلامت بارداری اوما سعی دارد شما را با 8 عفونت های مهم و احتمالی در این دوران آشنا کند:
1-هپاتیت B:
شایعترین عفونت در دوران بارداری است که کبد را درگیر میکند. اگر شما هپاتیت B گرفتید اولین کار حفاظت از کودک داخل شکم از این عفونت است. ویروس حاد هپاتیت B در دوران بارداری، یکی از عامل های اصلی زردی و یا یرقان کودک در هنگام تولد خواهد بود. این عفونت یا مستقیم از طریق تماس فرد با فرد و یا وسایل آلوده به ویروس منتقل میشود. این عفونت باعث افزایش مرگ و میر، وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس شده بنابراین ایمن سازی بدن قبل از اقدام به بارداری ضروری می باشد.
2-هپاتیت C :
اولین علامت این عفونت حالت تهوع می تواند باشد. اما حالت تهوع و استفراغ از علائم اولیه بارداری است و ممکن است تشخیص این عفونت را مشکل می سازد. هپاتیت C از طریق وسایل پزشکی و دندانپزشکی قابل انتقال است. اگر شما حامل این ویروس هستید، امکان انتقال این ویروس به کودک شما زیاد است.
3-عفونت مجاری ادراری:
این عفونت معمولا باکتریایی است که از طربق پوست، واژن و مقعد و از طریق رحم وارد بدن فرد میشود. این باکتری در مجاری مثانه شروع به تکثیر میکند و عارضه هایی را بدنبال خواهد داشت. این افزایش تعداد گاهی اوقات باعث انتقال باکتری به کلیه شده و عفونت کلیوی را بدنبال خواهد داشت.
4-بیماری های مقاربتی:
انتقال عفونت از طریق داشتن رابطه جنسی وجود دارد اما عامل نگران کننده آن این است که معمولا بدون علامت اولیه است. شایعترین این عفونت ها کلامیدیا است. انجام تست های دوره ای شما را از این عفونت باخبر میسازد.
5-آبله مرغان:
این عفونت از جمله عفونت هایی است که اگر در دوران بارداری اتفاق بیافتد هم مادر و هم جنین را درگیر خواهد کرد. در 95 درصد موارد مادران در مقابل این ویروس ایمن هستند. زیرا معمولا قبل از حاملگی آبله مرغان گرفته اند و برای بار دوم معمولا بعید است. اما اگر قبلا مبتلا نشده اند امکان ابتلا به عفونت افزایش می یابد. عارضه های آن در کودک شما متغییر خواهد بود و مشکلاتی در مغز و سیستم تکاملی او بوجود می آید.
6-هرپس تناسلی:
این عفونت دستگاه تناسلی است که توسط ویروس پیچیده هرپس ایجاد شده است که شما این ویروس را از طریق داشتن رابطه جنسی با فرد مبتلا و یا سکس دهانی وارد بدن خود میکنید. فرد در ابتدا این علائم را بصورت زخم و یا دفع سخت ادرار میبیند. اگر این علائم را داشتید حتما با پزشک مشورت کنید. اگر در سه ماهه اول بارداری هستید ممکن است برای شما تهدید کننده باشد اما اگر در اواخر بارداری خود هستید با انجام سزارین از انتقال این ویروس به جنین جلوگیری خواهد شد. با بیماری های آمیزشی بیشتر آشنا شوید.
7-سرخک:
علائم اولیه آن شبیه آنفولانزاست که شامل چشم درد خفیف، افزایش دمای بدن و تورم غدد لنفاوی می باشد. اگر شما در دوران بارداری سرخک گرفتید. ممکن است روی بینایی و شنوایی کودک شما تاثیرگذار باشد و به هم اندازه روی مغز و قلب.
8-استرپتوکوکوس گروه B:
عفونت نادر دوران بارداری است. اما اگر در سه ماهه سوم بارداری و یا هنگام زایمان رخ دهد، عوارض بدی را خواهد داشت. بهتر است در دوران بارداری چکاپ ها را منظم انجام دهید.
احتیاط و درمان:
حال با عفونت های دوران بارداری آشنا شدیم. اما وقت آن رسیده ببینیم چگونه میشود با این عفونت ها مقابله کرد:
- قبل از اقدام به بارداری، واکسیناسیون خود را تکمیل کنید.
- علائم را جدی بگیرید و چکاپ های لازم را فراموش نکنید.
- از داشتن رابطه جنسی با فرد آلوده به عفونت جدا بپرهیزید.
- مطمئن باشید که پزشکتان از وسایل استرلیزه شده استفاده میکند.
- وقتی احساس کردید سیستم ایمنی شما ضعیف شده است دقت کنید از غذاهای کاملا پخته، آب استریلیزه شده استفاده کنید. دستها را حتما بشورید.
- یک آنتی بیوتیک آنتی باکتریال انتخاب کنید که در دوران بارداری کاملا شما را مصون نگه دارد.
- اگر دارای عفونت مجاری ادراری هستید. آب زیاد بخورید. اگر دو روز بیشتر طول بکشد حتما با پزشک مشورت کنید.
گروه سلامت بانوان اوما امیدوار است این مقاله برای شما مفید بوده باشد و با عفونت های احتمالی آشنا شده باشید و خود و فرزند در راهتان را از خطر ابتلا به عفونت ها حفظ کنید. در آخر زایمان راحت و تولد فرزندی سالم را برای شما آرزومندیم. با شما خواهیم ماند.......
AAYESHA HAKIM. 8 Infections You Should Be Aware Of During Pregnancy. JULY 19, 2019