Ooma
علت کوتاه بودن طول استخوان ران جنین

در اوایل بارداری از فاکتورهایی مانند وجود کیسه زرده، اندازه تاج جنین و ... برای تشخیص سلامتی جنین و بررسی پیشرفت بارداری استفاده می کنند. حتی با این فاکتورها پزشک می تواند سقط جنین را نیز در ابتدای بارداری تشخیص دهد. اما بعد از گذشت سه ماهه اول بارداری که جنین تقریبا شبیه به یک انسان شده است فاکتورهای جدیدی باید برای تعیین سن حاملگی و ارزیابی سلامت جنین اندازه گیری شود. 

از جمله مواردی که برای ارزیابی رشد و سلامت جنین از سه ماهه دوم بارداری به بعد استفاده می شود، طول استخوان ران است که این استخوان بلند ترین استخوان در بدن یک انسان می باشد. این اندازه گیری بر حسب میلی متر است و به پزشک کمک می کند تا متوجه میزان رشد جنین بشود. همچنین این اندازه به پزشک در تشخیص موارد مختلف کمک می کند تا اگر مادر نیاز به آزمایشات خاصی دارد ان ها را به موقع انجام دهد. 

در چه مواردی ممکن است اندازه استخوان ران جنین اشتباه باشد؟

از خطای انسانی گرفته تا تجهیزات سونوگرافی منسوخ و یا تغییرات طبیعی می توانند در اندازه گیری صحیح طول استخوان ران خلل ایجاد کنند.  طول استخوان ران در بین بسیاری از جنین های مختلف کاملا متغیر است اما در سه ماهه دوم بارداری نباید از یک حد مشخصی که پزشک بر اساس جثه جنین  معیارهای دیگر محاسبه می کند کمتر باشد. در واقع طول کوتاه استخوان ران نسبت به میزان طبیعی آن در سونوگرافی در سه ماهه دوم یا سوم باعث نگرانی درمورد رشد طبیعی مفصل ها می شود. اما این مهم است که بدانید در اکثر بارداری ها یعنی حدود 73% آن ها، حتی با وجود طول استخوان ران کوتاه بارداری بصورت طبیعی و با موفقیت ادامه پیدا می کند و نوزاد سالمی متولد می شود. 

عارضه کوتولگی

هنگامی که طول استخوان ران کمتر از مقدار مشخص شده توسط پزشک باشد، ممکن است در مورد تعدادی از پیامدهای احتمالی حاملگی به خانم ها توصیه شود. یکی از نگرانی ها این است که جنین هایی که طول استخوان رانشان کمتر از حد انتظار است در معرض خطر بیشتری برای بهم ریختگی تناسب اسکلت بدن قرار دارند که بعنوان کوتوله گرایی نیز شناخته می شود. 

بیش از 200 اختلال وجود دارد که می توان آنها را به عنوان دیسپلازی اسکلتی (عدم تناسب در اسکلت نوزاد) طبقه بندی کرد و همگی به دلیل ناهنجاری های غضروف و رشد استخوان از اسکلت نامتناسب ایجاد  می شوند .این عارضه ها با قد کوتاه متفاوت است. قد کوتاه ژنتیکی است و وابسته به قد پدر و مادر است اما کوتولگی یک عارضه سلامتی مربوط به رشد نامناسب غضروف هاست. 

نارسایی جفت

در برخی مطالعات دیگر نشان داده شده است که طول استخوان ران جنین وقتی از حد طبیعی کمتر باشد پزشک را درمورد تغذیه رسانی کافی و صحیح به جنین از طرف جفت نگران می کند که می تواند عوارضی مانند تولد نوزاد با وزن کم و یا زایمان زودرس را ایجاد نماید. 

علت کوتاه بودن استخوان ران جنین

گاهی اوقات وقتی طول استخوان ران جنین از حد انتظار کمتر است نشانه ای از برخی مشکلات ژنتیکی مانند تریزومی 21 به معنی سندروم داون، تریزومی 13 به معنی سندرم پاتائو و تریزومی 18 به معنی سندروم ادوارد خواهد بود. 

توجه داشته باشید که در مقایسه با نشانگرهای سطح بالا مانند چین خوردگی پوستی، طول استخوان ران یک نشانگر سطح پایین برای تشخیص سندرم داون محسوب می شود.

تخمین وزن جنین بر اساس طول استخوان ران

در طول سونوگرافی های مختلف در بارداری از فاکتورهای مختلفی مانند طول فمور جنین (FL)، طول استخوان ران، قطر سر جنین، دور سر و دور شکم برای اندازه گیری و تخمین وزن جنین استفاده می شود تا پزشک بفهممد که میزان رشد جنین طبیعی و کافی است و در غیر این صورت بررسی های دقیق تری را انجام دهد. 

با استفاده از معادله زیر نیز می توان از طول استخوان ران برای محاسبه طول جنین که میزان رشد جنین را مشخص می کند استفاده کرد:

طول جنین برحسب سانتی متر = 6.18 + 0.59 x طول فمور بر حسب میلی متر.

سخن آخر

شما مامان عزیز باید آمادگی مسائل مختلف در طول بارداری را داشته باشید تا در صورت بروز هر مشکلی شوکه نشوید و بتوانید با آرامش آن را مدیریت کنید. همچنین بدانید بسیاری از مشکلاتی که در بارداری به وجود می آید قابل حل است و شما تنها باید به خدا توکل کرده و به پزشکتان اعتماد کامل داشته باشید تا این مرحله را نیز به سلامت سپری کنید. 

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 94% 94