Ooma
بیماری التهابی لگن (PID)

بیماری التهابی لگن یا PIDیک عفونت شایع است که اعضای داخلی لگن را درگیر می کند. این بیماری معمولا از واژن شروع و دهانه رحم شروع شده و سپس به رحم، لوله های رحمی یا تخمدا نها گسترش پیدا می کند.  بسیاری از زنان مبتلا به بیماری التهابی لگن در سنین پانزده تابیست ونه سالگی قرار دارند. عامل ایجاد PID  باکتر یهایی مانند کلامیدیا و گونوره است. بسیاری از زنان از راه تماس جنسی با مردی که به این باکتر یها آلوده است، به آن مبتلا می شوند.

بیماری التهابی لگن (PID) چیست؟

بیماری التهابی لگن یک عفونت درد دستگاه تولید مثل زن است. این بیماری اغلب ناشی از برخی از STD ها، مانند کلامیدیا و سوزاک ( بهترین دارو برای درمان سوزاک) است. عفونت های دیگر که از طریق رابطه جنسی انتقال نمی یابند نیز می توانند PID را ایجاد کنند.

چگونه می توانم مبتلا به بیماری التهابی لگن شوم؟

اگر مشکلات زیر وجود داشته باشد احتمال ابتلا به بیماری التهابی لگن بیشتر می شود:

  • STD داشته باشید و درمان نشده باشد
  •  بیش از یک شریک جنسی داشته باشید
  •  یک شریک جنسی داشته باشید که دارای شرکای جنسی دیگری غیر از شما باشد
  •  قبل از بیماری التهابی لگن داشته باشید
  •  از لحاظ جنسی فعال هستید و سن شما کمتر از 25 است
  •  استفاده از دستگاه داخل رحمی (IUD) برای کنترل زایمان. خطر ابتلا به عفونت به طور عمده به سه هفته اول پس از قرار دادن IUD (حاملگی با وجود دستگاه ای یو دی) در داخل رحم محدود می شود.

چگونه می توانم خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن را کاهش دهم؟

تنها راه جلوگیری از STD ها، پرهیز از رابطه جنسی واژینال، مقعد یا دهانی است. اگر از لحاظ جنسی فعال هستید، می توانید کارهای زیر را برای کاهش احتمال PID انجام دهید:

  1.  رابطه دراز مدت با فردی که آزمایش انجام نداده است و نتیجه آزمایش STD او منفی است؛
  2.  استفاده از کاندوم لاتکس به روش درست در هنگام نزدیکی جنسی (در هفته چند بار نزدیکی کنیم؟)
    .

علائم بیماری التهابی لگن (PID):

علائم بیماری التهابی لگن

هیچ تستی برای تشخیص بیماری التهابی لگن ( PID) وجود ندارد. تشخیص معمولا بر اساس ترکیبی از پرونده پزشکی، معاینات فیزیکی و سایر نتایج آزمون است. ممکن است متوجه نشوید که PID دارید زیرا علائم شما ممکن است خفیف باشد یا علائمی نداشته باشید. با این حال، اگر علائم داشته باشید، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:

  •  درد در قسمت پایین شکم؛
  • تب؛
  •  ترشحات غیرمعمول با بوی بد از مهبل (واژن)
  •  درد و / یا خونریزی هنگام نزدیکی جنسی؛
  • احساس سوزش هنگام ادرار کردن یا
  •  خونریزی بین پریودی ها

شما باید کارهای زیر را انجام دهید:

  1. اگر متوجه شدید هر یک از این علائم را دارید به پزشک مراجعه کنید.
  2.  اگر فکر می کنید شما یا همسرتان عفونتSTD  دارید یا در معرض ابتلا به آن هستید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
  3. اگر علائم تناسلی مانند درد ناگوار، ترشحات بدبو (ترشحات آبکی واژن نشانه چیست؟)، سوزش در هنگام ادرار یا خونریزی بین دوره ای دارید، به سرعت پزشک را ببینید.
  4. اگر از نظر جنسی فعال هستید و کمتر از 25 سال سن دارید، هر ساله آزمایش کلامیدیا را انجام دهید.
  5.  اگر از نظر جنسی فعال هستید با پزشک خود صحبت کنيد و در خصوص آزمایشات STDs از او بپرسید.

آیا بیماری التهابی لگن (PID) قابل درمان است؟

بله، اگر بیماری التهابی لگن در اوایل تشخیص داده شود، می تواند درمان شود. با این حال، درمان آسیبی که در سیستم تولید مثل اتفاق افتاده است را بر نمی گرداند. هرچه دیرتر به فکر درمان بیفتید، احتمال افزایش عوارض PID بیشتر می شود. هنگام مصرف آنتی بیوتیک ها، علائم ممکن است قبل از عفونت درمان شوند. حتی اگر نشانه ها از بین رفتند، داروها را کامل مصرف کنید. حتما به آخرین شریک جنسی خود اطلاع دهید تا آزمایشات STD را انجام دهد. همچنین پیش از شروع نزدیکی جنسی خودتان و همسرتان دوره درمانی را به اتمام برسانید تا دوباره آلوده نشوید. اگر دوباره دچار عفونت STD شوید، دوباره دچار بیماری التهابی لگن می شوید. همچنین، اگر قبلا دچار PID شده باشید، احتمال دوباره مبتلا شدن شما زیاد است.

اگر درمان نشوم چه اتفاقی می افتد؟

اگر بیماری در اوایل تشخیص داده شده و درمان شود، می توان عوارض PID پیشگیری کرد. برخی از عوارض PID عبارتند از:

عوامل خطر بیماری التهابی لگن چیست؟

تعدادی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به التهاب لگن را افزایش دهد، از جمله:

  •  یک زن فعال از نظر جنسی با سن کمتر از 25 سال باشید
  •  داشتن شرکای جنسی متعدد
  •  داشتن یک رابطه جنسی با فردی که دارای بیش از یک شریک جنسی است
  •  داشتن رابطه جنسی بدون کاندوم
  •  داشتن سابقه بیماری التهابی لگنی یا عفونت منتقله از راه جنسی

اکثر کارشناسان در حال حاضر موافق هستند که قرار دادن دستگاه داخل رحمی (IUD)  خطر ابتلا به التهاب لگن را افزایش نمی دهد. هرگونه خطر احتمالی معمولا در عرض سه هفته اول پس از قرار دادن رخ می دهد.

پیامد ابتلا به بیماری لتهابی لگن چیست؟

بیماری التهابی لگن درمان نشده ممکن است باعث زخم بافت شود. شما همچنین ممکن است مجموعه ای از مایع آلوده (آبسه) را در لوله های فالوپ خود ایجاد کنید که می تواند به اندام های تولید مثل شما آسیب برساند. عوارض دیگر عبارتند از:

حاملگی خارج از رحم

بیماری التهابی لگن یکی از دلایل اصلی بارداری لوله (خارج از رحم) است. در حاملگی خارج از رحم، بافت زخم از بیماری التهابی لگن مانع از ورود تخمک بارور از طریق لوله فالوپی به رحم می شود. حاملگی خارج از رحم می تواند خونریزی گسترده و تهدید کننده زندگی را به وجود آورد و به مراقبت اورژانسی نیاز دارد.

 ناباروری

بیماری التهابی لگن ممکن است به اندامهای تولید مثل شما آسیب برساند و باعث ناباروری شود - ناتوانی باردار شدن. هرچه تعداد دفعات ابتلا به بیماری التهابی لگن بیشتر باشد، خطر ابتلا به نازایی بیشتر می شود. تاخیر در درمان PID نیز به طور چشمگیری خطر ابتلا به ناباروری را افزایش می دهد.

 درد مزمن لگن

 بیماری التهابی لگن می تواند درد لگن را که ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد، ایجاد کند. زخم در لوله های فالوپ و دیگر اندام های لگن می تواند درد را در هنگام مقاربت و تخمک گذاری ایجاد کند.

 آبسه تخمدان توبو

بیماری التهابی لگن ممکن است یک آبسه ایجاد کند که در لوله رحمی و تخمدانها ایجاد شود. اگر بدون درمان باقی بماند، می تواند یک عفونت تهدید کننده حیاتی ایجاد کند.

چگونه از بیماری التهابی لگن جلوگیری کنم؟

برای کاهش خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن می توان کارهای زیر را انجام داد:

  1.  رابطه جنسی سالم. هر بار که نزدیکی جنسی دارید، از کاندوم استفاده کنید. تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید و از سابقه جنسی شریک خود مطلع شوید.
  2.  با پزشک خود درباره پیشگیری از بارداری صحبت کنید. بسیاری از روش های پیشگیری از بارداری در برابر بیماری التهابی لگن محافظت نمی کنند. استفاده از روش های مانع، مانند کاندوم، ممکن است به کاهش خطر کمک کند. حتی اگر شما قرص های ضد بارداری مصرف می کنید، حتما هر بار که رابطه جنسی دارید برای محافظت در برابر STI، از کاندوم استفاده کنید.
  3.  آزمایش انجام دهید. اگر در معرض خطر ابتلا به STI هستید، مانند کلامیدیا، برای آزمایش به پزشک مراجعه کنید. در صورت لزوم، یک برنامه غربالگری منظم را با پزشک خود تنظیم کنید. درمان اولیه STI به شما بهترین شانس اجتناب از بیماری التهابی لگن را می دهد.
  4.  از همسر خود بخواهید آزمایش انجام دهد. اگر بیماری التهابی لگنی یا STI دارید، از همسرتان بخواهید آزمایش انجام دهد و در صورت لزوم به دنبال درمان بروید. این مسئله می تواند از گسترش STI و عود احتمالی بیماری التهابی لگن جلوگیری کند.

تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 92% 92