ممکن است سینه در هنگام شیردهی سنگین به نظر برسد. در طی چند هفته اول پس از زایمان ممکن است سینه های شما سفت شود. در موارد دیگر در طول شیردهی، ممکن است توده های کوچکی در سینه دیده شود. به احتمال زیاد این کانال ها با شیر مسدود شده اند. مجاری بسته شده شیر یک مشکل شایع شیردهی است، اما معمولا این مشکل طی چند روز به صورت خود به خودی برطرف می شود.
توده ای که بعد از حدود یک هفته کوچکتر نمی شود و یا برطرف نمی شود، باید توسط دکتر بررسی شود. اگر پزشک شما نیاز به انجام هر آزمایش برای تشخیص تومور داشته باشد، نباید شیردهی را متوقف کنید. اولتراسوند، ماموگرام، بیوپسی سوزن، لومپلکتومی و آزمایش خون می تواند با اطمینان انجام شود. اگر چه برای جراحی برای برداشتن توده، کیست یا بخشی از بافت پستان به بیوپسی نیاز است، ممکن است بر میزان شیر شما تأثیر بگذارد. اگر پس از هر نوع جراحی سینه، شیردهی انجام دهید باید منبع شیر را بررسی کنید.
اغلب توده های سینه به هیچ وجه جدی نیستند. با این حال، در یک مناسبت نادر، توده می تواند سرطانی باشد. بنابراین اگر توده ای دارید که از بین نمی رود باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. هنگامی که با سرطان سروکار دارید، تشخیص زود هنگام بسیار مهم است. اگر در حین شیردهی مبتلا به سرطان سینه شده باشید، شما و دکترتان باید در خصوص درمان تصمیم گیری کنید. اگر دوره درمان شما شامل شیمی درمانی و / یا تابش درمانی باشد، باید از تغذیه با شیر مادر اجتناب کنید.
علت سفت شدن سینه در شیردهی
1- مجاری مسدود شیر:
پکانال های مسدود شیر معمولا گره های کوچک، سخت و ملایم هستند. آنها به طور ناگهانی ظاهر می شوند و در عرض چند روز از بین می روند. اکثر کانال های مسدود شده نیازی به درمان ندارند.
2- مستیت (ورم سینه):
مستیت عفونت سینه است. یک توده همراه با مستیت دردناک است و منطقه اطراف توده ممکن است گرم و قرمز باشد. ممکن است مستیت همراه با تب باشد. ممکن است لازم باشد از آنتی بیوتیک برای درمان عفونت سینه استفاده کنید. بنابراین برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
3- کیست:
کیست یک توده بیضوی است که شامل مجموعه ای از مایع است (12 درمان خانگی کیست سینه). این توده ممکن است سفت و صاف باشد و می تواند به راحتی در داخل سینه حرکت کند. معمولا کیست ها هیچ مشکلی ندارند. با این حال، برخی از کیست ها باید برداشته شوند.
4- سینه فیبروکیستیک:
برخی از زنان دارای بافت پستان توده ای هستند که ممکن است باعث ناراحتی شود و مانند چند گره سخت در سینه احساس می شود. کیست های سینه فیبروکیستیک سرطانی نیستند و بر تغذیه با شیر مادر تاثیر نمی گذارند.
5- لیپوما:
لیپوما توده های چربی غیر سرطانی هستند که به آرامی رشد می کنند. آنها اغلب نرم هستند و باعث درد نمی شوند.
6- هماتوم:
یک هماتوم مجموعه ای از خون زیر پوست از تروما یا جراحی است. این هماتوم می تواند کوچک یا بزرگ باشد. ناحیه اطراف توده ها اغلب دردناک است و همچنین ممکن است قرمز یا متورم باشد. اگر خون نزدیک به پوست باشد، پوست ممکن است تغییر رنگ داده یا کبود شود.
8- سرطان سینه:
درصد کوچکی از توده های سینه در زنان شیرده به علت سرطان سینه است. سرطان سینه ممکن است به عنوان یک توده سخت و بدون درد ظاهر شود که ظاهرا مرز قطعی ندارد. همچنین ممکن است احساس کنید این توده به بافت سینه اطراف آن متصل شده است، و حرکت کردن آن دشوار شده است.
کارهایی که می توانید پس از سفت شدن سینه انجام دهید
1- ادامه دادن شیردهی
2- ماساژ سینه
3- اطمینان حاصل کنید که کودک شما به درستی شیر می خورد. موقعیت درست نوزاد در حین شیردهی باعث می شود راحت تر تمام شیر را از سینه شما خارج کند. این مسئله مانع از انسداد کانال های سینه و بزرگ شدن توده می شود.
4- هر بار شیردهی را با قرار دادن نوزاد زیر سینه ای که سفت شده است، شروع کنید. مکیدن نوزاد در ابتدای شیردهی قوی تر است و می تواند شیر مسدود شده را خارج کند.
5- نوزاد را در موقعیت های متفاوت قرار دهید تا حالت های مختلف شیردهی را امتحان کنید و متوجه شوید در چه موقعیتی نوزاد شیر بیشتری می خورد و سینه را خالی می کند. تخلیه تمام قسمتهای سینه به جلوگیری از انسداد و باز شدن مجاری شیر کمک می کند.
6- پس از شیر دادن به نوزاد شیر را بدوشید تا سینه به طور کامل خالی شود. دوشیدن شیر باعث می شود تمام سینه خالی شود و انسدادها باز شود (شیر مادر چه رنگی است؟).
7- یک پارچه گرم و مرطوب را روی منطقه که سفت است، اعمال کنید.
8- سینه ها و نوک سینه ها را با آب گرم شستشو دهید تا شیر خشکی که باعث انسداد جریان شیر از سینه شده است خارج شود.
9- از پوشیدن لباس های تنگ و سوتین های تنگ اجتناب کنید، زیرا می تواند روی منطقه آسیب فشار آورد. فشار بیش از حد بر روی بافت سینه منجر به مستیت می شود.
10- اگر ناحیه اطراف سینه قرمز و گرم شود یا اگر تب داشتید، به پزشک مراجعه کنید تا عفونت سینه را بررسی کند.
11- اندازه توده را بررسی کنید. یک توده که کوچکتر می شود یا از بین می رود معمولا نگران کننده نیست. یک توده که رشد می کند باید توسط دکتر بررسی شود.
12- اگر رشد توده بیش از یک هفته ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید.
13- در حین شیردهی، هنوز هم باید به صورت ماهانه به پزشک مراجعه کنید تا معاینه فیزیکی انجام دهد.
تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما
منبع: www.verywellfamily.com