گرچه دامنه علائمی که یک زن ممکن است در طول بارداری آن ها را تجربه کند، بسیار گسترده است، اما شرایطی است که اکثر خانم ها انتظار داشته و برای آن آمادگی کامل دارند. آنچه ممکن است برخی مادران برای آن آماده نباشند، علائم بارداری است که بی دلیل می آیند و ناگهان ناپدید می شوند. در این مقاله می خواهیم با شما مامان های اومایی عزیز در مورد علائم بارداری که میاد و میره بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
نگرانی در مورد علائم غیر منتظره
احساس اضطراب هنگام وقوع علائمی که انتظار آن ها را نداشته اید کاملا طبیعی است. قطعا شما نگران می شوید که آیا این علامت مشکلی برای بارداری و جنین شما ایجاد می کند یا خطری ندارد؟ با دانستن اینکه چه چیزی طبیعی و چه چیزهایی غیر طبیعی هستند، می توانید بسیاری از این نگرانی ها را برطرف کرده و برای مدیریت فراز و نشیب های گاه به گاه در دوران بارداری آمادگی بیشتری داشته باشید.
علائم طبیعی در بارداری
حتی علائم طبیعی بارداری در هر زن متفاوت است. به عنوان مثال در حالی که برخی از زنان باردار هرگز حتی یک روز صبح با ناخوشی را تجربه نخواهند کرد، برخی دیگر به شدت حالت تهوع را تجربه کرده و این حالت برای چند ماه و گاهی تا پایان بارداری در آن ها باقی می ماند.
علائم شایع دیگر، به ویژه در سه ماهه اول، به همین شکل است. این موارد شامل حساسیت پستان ها، تکرر ادرار، گرفتگی عضلات، آکنه، ولع مصرف مواد غذایی، نفخ، سرگیجه، نوسانات خلقی، کمر درد و یبوست است.
فرکانس علائم بارداری متفاوت است. فراوانی و شدت این علائم می تواند در مادران باردار بسیار متغیر باشد و صادقانه بگویم، نمی توان انتظار داشت که همه آن ها را با هم در تمام زمان های بارداری احساس کنید. روزهایی وجود دارد که ممکن است گرفتگی و تکرر ادرار را بیشتر تجربه کنید و سایر روزها تکرر ادارار نداشته باشید اما هوس ناگهانی برای برخی غذاها می کنید. حتی روزهایی وجود دارد که کاملا عاری از علائم خواهید بود. همه این ها کاملاً طبیعی است و معمولاً جای نگرانی ندارد.
در برخی موارد، علائم ممکن است خیلی ناپدید نشوند بلکه با شروع تغییرات دیگر بدن مانند بزرگ شدن شکم و ...، این علائم کمتر قابل توجه شما باشند. همچنین با گذشت زمان، ممکن است درک بهتری از تغییرات خلقی خود پیدا کنید یا راه هایی برای مقابله با سختی یبوست یا حالت تهوع پیدا کرده و بتوانید آن ها را کنترل نمایید.
در سه ماهه دوم بارداری، بسیاری از علائم اولیه مانند تهوع و تکرر ادرار ممکن است از بین بروند؛ اما در برخی مادران نیز علائم تا زمان زایمان وجود خواهند داشت. هیچ یک از این ها نشانه ای از بارداری غیر طبیعی محسوب نمی شود و یک روال معمولی در بارداری است.
چه موقع باید نگران علائم بارداری باشید؟
در برخی موارد با مشاهده یک سری از تغییرات در علائم بارداری باید نگران شده و آن را بررسی کنید. اصلی ترین آن ها تغییر در حرکت جنین است. اگرچه ممکن است مدتی طول بکشد تا شما واقعاً حرکتی را احساس کنید اما معمولا بیشتر مادران در هفته های 16 تا 25 این حرکات را حس می کنند. بعد از احساس حرکات جنین هرگونه تغییر قابل توجه در فعالیت روزانه او باید بلافاصله به پزشک اطلاع داده شود.
کاهش حرکت جنین، یا توقف کامل حرکت، ممکن است نشانه یک وضعیت اضطراری مانند سقط جنین باشد. در حالی که علائم دیگر ممکن است با پیشرفت بارداری شما کاهش یافته یا کاملا فروکش کنند، اما حرکت کودک شما نباید کاهش یابد. مطمئناً روزهایی وجود دارد که کودک شما ممکن است ساکت و آرام باشد؛ اما اگر به طور غیر عادی حرکات او تغییر کرد باید به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید. برای تست حرکت جنین می توانید حدود دو ساعت حرکات او را در نظر داشته باشید و ببینید در این زمان چند بار حرکت می کند و آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
دلایلی که باید در دوران بارداری با پزشک خود تماس بگیرید چیست؟
اگر به طور ناگهانی همه علائم بارداری با هم ناپدید شوند، احتمال بروز خطر سقط بخصوص در سه ماهه اول بارداری وجود دارد و باید با پزشک تماس بگیرید. گرچه ناپدید شدن علائم بارداری لزوماً به معنای وجود مشکلی نیست، اما اگر تغییر ناگهانی و شدید باشد، باید حتما توسط پزشک معاینه شوید. حتی اگر علائم آشکار دیگری از سقط جنین مانند خونریزی غیرطبیعی یا گرفتگی شدید وجود نداشته باشد، باز هم با از بین رفتن ناگهانی علائم دیگر بررسی علت آن ضروری است.
سخن آخر
گرچه علائم و نقاط عطفی مشترک در همه بارداری ها وجود دارد، اما تجربه حاملگی برای هر مادر کاملاً منحصر به فرد است. در پایان، مهم است به یاد داشته باشید که شدت یا دفعات علائم شاخص روشنی برای پیشرفت بارداری شما نیست. داشتن چرخه ای از علائم بارداری که می آیند و می روند، کاملاً طبیعی است. همچنین اگر علائمی هم نداشته باشید می تواند طبیعی باشد چون برخی از مادران علائم زیادی را تجربه نمی کنند و حتی اگر هم علائمی داشته باشند آن قدر شدید نیست که احساس شود. اگر شک دارید که علامتی برای شما ایجاد مشکل کند می توانید نزد پزشک رفته و با انجام یک سونوگرافی شکمی خیال خودتان را راحت کنید اما نباید بیش از اندازه وسواس به خرج دهید.