اگر اخیرا برای بارداری اقدام کرده اید و یا نزدیکی بدون محافظت داشته اید حتما بی صبرانه منتظر هستید ببینید باردار شده اید یا نه؟ معمولا رایج ترین روش مشخص شدن بارداری، استفاده از بی بی چک در زمان مناسب است. اما اگر این آزمایش در زمان مناسب انجام نشود می تواند باعث نشان دادن جواب منفی کاذب شود و شما را نسبت به بارداری ناامید کند. در این مقاله می خواهیم توضیحاتی در مورد تست منفی کاذب به شما بانوان اومایی عزیز ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید.
آیا نتیجه تست بارداری منفی بوده اما پریودی شما قطع شده است؟
زمانی که برای بارداری اقدام می کنید وقتی با جواب منفی تست روبرو می شوید حسابی ناامید خواهید شد. گاهی اوقات نیز حتی پریودی شما قطع شده است اما باز هم جواب تست منفی می باشد. مهم ترین نکته در این شرایط این است که بدانید پاسخ تست های خانگی گاهی دقیق نیستند و می توانند خطا داشته باشند. همچنین برخی از کیت های تشخیص بارداری از دقت پایینی برخوردار هستند و احتمال دارد حتی با قطع پریودی هنوز به اندازه کافی هورمون بارداری در بدن شما ترشح نشده باشد که در آزمایش ها مشخص شود.
معنی نتیجه منفی و دلیل آن چیست؟
زمان انجام تست بارداری تاثیر زیادی بر روی نتیجه آزمایش دارد. اگرچه بیشتر کیت ها ادعا دارند که می توانند حتی پیش از قطع شدن پریودی، بارداری را تشخیص دهند اما همه این کیت ها این دقت را ندارند و این حرفشان بیشتر جنبه تجاری دارد. نتیجه تست به مقدار هورمون بارداری تولید شده در بدن شما بستگی دارد. زیرا کیت بارداری مقدار این هورمون ها را اندازه گیری می کند. در اکثر برند ها کیت های تشخیص بارداری قادر به تشخیص دقیق تا چند روز بعد از به تاخیر افتادن پریودی نیستند و باعث ایجاد جواب منفی کاذب می شوند.
تست منفی کاذب بارداری چیست و چرا اتفاق می افتد؟
اگر باردار باشید اما نتیجه تست خانگی علامت منفی را نشان دهد به معنی تست منفی کاذب بارداری است. دلایل زیادی برای نشان دادن تست منفی کاذب بارداری وجود دارد. در ادامه دلایل رایج این امر ذکر شده است:
ممکن است تست را خیلی زود انجام داده باشید!
- اگر سعی می کنید باردار شوید یا می ترسید به طور اتفاقی باردار شوید احتمالا تست بارداری را خیلی زود انجام می دهید.
- گاهی اوقات وقتی تست را خیلی زود انجام می دهید یا به درستی انجام نمی دهید نتیجه تست منفی کاذب می شود.
- هنگامی که تست بارداری را در منزل انجام می دهید، کیت ها براساس تشخیص هورمون گنادوتروپین یا هورمون بارداری، مثبت یا منفی بودن نتیجه را نشان می دهند. هنگامی که تخمک لقاح یافته به رحم می چسبد، بدن شما شروع به تولید هورمون گنادوتروپین می کند. کیت ها این هورمون را تشخیص می دهند و در صورت تشخیص نتیجه تست مثبت می شود. اما در اوایل لانه گزینی میزان این هورمون هنوز پایین است و در تست مشخص نمی شود.
- برخی کیت های تست بارداری خانگی بسیار حساس هستند و نیاز به زمان بیشتری دارند. بنابراین باید زمان بیشتری از لقاح تخمک گذشته باشد تا بتوانند بارداری را تشخیص دهند.
- نکته دیگری که باید به یاد داشته باشید این است که وقتی نزدیکی جنسی دارید اسپرم می تواند در بدن شما پنج تا هشت روز زنده بماند. بنابراین حتی اگر روز بعد از نزدیکی باردار نشده باشید هنوز برای باردار شدن زمان دارید.
- بهتر است یک هفته پس از قطع شدن پریودی منتظر بمانید و سپس تست بارداری خانگی را انجام دهید. در این حالت کیت ها می توانند مقدار هورمون را تشخیص دهند و نتیجه ای دقیق تر را به شما نشان خواهند داد.
- اگر مقدار هورمون گنادوتروپین در بدن شما پایین باشد بیشتر کیت های تست بارداری خانگی نمی توانند مقدار آن ها را تشخیص دهند بنابراین نتیجه منفی نشان داده می شود.
- برای اطمینان از درستی تست بهتر است از ادرار صبحگاهی استفاده کنید. ادراری که بلافاصله پس از بیدار شدن شما تولید شده است غلیظ تر می باشد و مقدار بیشتری هورمون گنادوتروپین دارد. اگر تست را با ادرار صبح انجام دهید بهتر می توانید باردار بودن یا نبودن را تشخیص دهید.
مقدار هورمون گنادوتروپین بسیار کم است:
همان طور که می دانید شرایط بارداری برای هر خانم کاملا منحصر به فرد است و در بدن خانم های باردار مختلف مقدار هورمون متفاوتی ترشح می شود و ممکن است هورمون های بارداری شما هنوز آن قدر کم باشند که کیتی که استفاده می کنید مقدار هورمون های شما را تشخیص ندهد.
ممکن است نتیجه را خیلی زود خوانده باشید:
- گاهی اوقات زمان کافی برای خواندن نتیجه را صرف نمی کنید.
- بیشتر کیت های تست بارداری خانگی زمان بیشتری نیاز دارند تا بتوانید نتیجه درست را مطالعه کنید.
- ممکن است نمونه ادرار را افزوده باشید اما خیلی زود به نتیجه نگاه کنید و بدون صبر کیت را بیرون بیندازید بدون این که توجه کنید نتیجه مثبت شده است.
- بنابراین پیش از انجام آزمایش، دستورالعمل کیت را به دقت بخوانید و به مقدار زمانی که گفته شده است صبر کنید سپس نتیجه را بخوانید.
آیا امکان دارد تست را به درستی انجام داده باشید اما نتیجه تست باز هم منفی باشد؟
در برخی موارد بعد از نزدیکی جنسی به قدر کافی صبر کرده اید و آزمایش را با ادرار صبح انجام داده اید و به اندازه کافی هم وقت گذاشته اید اما باز هم نتیجه منفی شده است. در این صورت هم گاهی ممکن است نتیجه منفی را مشاهده کنید در این صورت:
- اگر تمام نکات را به درستی رعایت کرده اید نتیجه منفی به معنی باردار نبودن شما است.
- در این شرایط ممکن است دلایل دیگری باعث قطع شدن پریود شما شده باشند. فاکتورهای زیادی مانند استرس، عادات غذایی نامناسب، ورزش سنگین، مشکل تیروئید و مشکلات دیگر می توانند باعث توقف پریودی شوند و باید کمی بیشتر منتظر بمانید و یا به پزشک مراجعه کنید تا خیالتان راحت شود.
اگر باردار نیستید چرا پریودی شما قطع شده است و چه کاری می توان برای آن انجام داد؟
اگر باردار نیستید اما پریودی شما قطع شده است ممکن است به دلایل زیر پریودی شما قطع شده باشد:
سابقه پریودی نامنظم:
اگر قبلا پریودی شما نامنظم بوده است قطعی پریودی به معنی بی نظمی آن است و پریودی شما به زودی برمی گردد.
استرس و نگرانی:
اگر در چند هفته اخیر تحت استرس بوده اید به خصوص اگر به بارداری خیلی فکر می کنید و باردار نمی شوید این نگرانی بر پریودی شما تاثیر منفی گذاشته و باعث تخیر در آن شده است.
هنگامی که خیلی استرس دارید یا خیلی نگران هستید هورمون های کورتیزول یا آدرنالین در بدن ترشح می شود که باعث تاخیر در پریودی می شود.
به هم خوردن تعادل هورمونی:
هنگامی که به مدت طولانی استرس دارید یا نگران هستید تعادل هورمونی به خصوص هورمون های تولید مثل به هم می خورد. این به هم خوردن هورمون ها باعث می شود در چرخه تخمک گذاری شما تاخیر ایجاد شود و پریودی شما نیز بی نظم می شود.
در برخی موارد، ممکن است سه یا چهار ماه پریودی شما قطع شود اما باردار نباشید. در واقع هر قدر نگرانی شما بیشتر شود پریودی شما بیشتر به تاخیر می افتد. در این شرایط بهتر است سری به پزشک بزنید.
چاقی یا لاغری بیش از حد:
وزن شما نقشی مهم در پریودی شما ایفا می کند. اگر بیش از حد لاغر یا چاق هستید احتمال به هم خوردن تعادل هورمونی وجود دارد.
در واقع با به هم خوردن تعادل هورمونی، تخمک گذاری به تعویق می افتد و بر پریودی تاثیر می گذارد.
ورزش سنگین یا فعالیت فیزیکی استرس زا:
اگر در فعالیت های فیزیکی زیادی شرکت می کنید یا به طور منظم می دوید پریودی شما به تعویق می افتد. این مسئله نه تنها باعث به تعویق افتادن پریودی می شود بلکه در برخی مواقع باعث از دست دادن پریودی به مدت چند ماه می شود.
تا زمانی که مشکلی ندارید به تعویق افتادن پریودی نگران کننده نیست. اما هنگامی که فعالیت های فیزیکی استرس زا انجام می دهید بدن به این فعالیت ها واکنش منفی نشان می دهد و باعث تغییر مقدار هورمون ها می شود.
سفر:
هنگامی که سفر می کنید به دلیل تغییر عادات و شرایط آب و هوایی و رژیم غذایی بدن شما تغییرات زیادی را تحمل می کند که برخی از این تغییرات بر تعادل هورمونی تاثیر می گذارد. در برخی موارد زودتر و در برخی موارد دیرتر پریود می شوید.
همچنین تغییر مکان سکونت از شهری به شهر دیگر نیز باعث تغییر بدن می شود. همچنین فاکتورهای مختلف محیطی نیز بر تعادل هورمونی تاثیر می گذارند. هنگامی که ساعت خواب، بیداری و غذا خوردن شما تغییر می کند ساعت بدن نیز تغییر می کند بنابراین تعادل هورمونی به هم می خورد. بنابراین هرگونه بی نظمی در هورمون ها باعث تغییر در زمان شروع پریودی می شود.
سندرم پلی کیستیک تخمدان:
دلیل دیگر قطع شدن پریودی بیماری هورمونی به نام سندرم پلی کیستیک تخمدان است. در این شرایط برخی هورمون ها در بدن بیش از حد هستند و فولیکول های خالی زیادی را آزاد می کنند که باعث تاخیر در پریودی می شوند.
تولید بیش از حد پرولاکتین:
گاهی اوقات تولید هورمون پرولاکتین (هورمونی که در بدن مادران تولید شیر می کند) به حد زیادی افزایش می یابد. این افزایش تاثیرات مستقیمی بر قطع پریودی دارد. نشانه بارز افزایش بیش از حد هورمون پرولاکتین، ترشح ماده ای شیری رنگ از نوک سینه ها می باشد.
سخن آخر
اگر شما تست بارداری خانگی را چند بار حتی بعد از به تاخیر افتادن پریودتان انجام داده اید اما هنوز هم منفی است با این حال علائم بارداری مانند تهوع، خستگی، حساس شدن سینه ها و یا مواردی که قبلا در پریودی هایتان تجربه نکرده اید را دارید باید به پزشک مراجعه کنید تا با انجام تست خون به طور دقیق مشخص شود که آیا باردار هستید یا خیر؟ در صورت باردار نبودن احتمالا پزشک عوامل دیگر تاخیر در پریودی را بررسی می کند.
Dr. Asmita Kaundal (MD, OB/GYN). What Is A False Negative Pregnancy Test And Why Does It Happen? December 17, 2019