آمپول پروژسترون چه استفاده ای دارد؟
آمپول پروژسترون نوعی هورمون زنانه است که در صورت تولید ناکافی هورمون پروژستین، برای جایگزینی آن استفاده می شود. برای خانم هایی که باردار نیستند و دچار یائسگی نشده اند، اما پریودی آن ها به مدت چند ماه قطع بوده است آمپول پروژسترون تجویز می شود تا پریودی آن ها به حالت منظم و طبیعی بازگردد. همچنین آمپول پروژسترون برای درمان خونریزی غیرطبیعی از رحم که به خاطر کاهش سطح هورمون (این خونریزی به خاطر فیبروم یا سرطان رحم نیست) ایجاد شده است، تجویز می شود.
آمپول پروژسترون و سقط جنین
آمپول پروژسترون باعث سقط جنین نمیشود. بلکه شیاف پروژسترون باعث حفظ بارداری هم میشود. اگر خانمی باردار باشد و آمپول پروژسترون را برای پریود شدن تزریق کند این آمپول باعث سقط جنین نمیشود.
سقط جنین امری رایج است. تقریباً یک سوم بارداری های تشخیص داده شده به سقط جنین ختم می شوند و این آمار برای خانم های بارداری که در 40 سالگی قرار دارند به 40% افزایش می یابد. در بیشتر موارد سقط جنین پیش از تشخیص بارداری اتفاق می افتد. در بیشتر موارد پزشک یا مادر کاری برای جلوگیری از سقط جنین نمی تواند انجام دهد. در بیشتر موارد دلیل سقط جنین استرس یا غذایی که می خورید یا قرار گرفتن در معرض چیزی خطرناک می باشد.
خبر خوب این است که یک سقط جنین به معنی سقط در بارداری بعدی نمی باشد. حتی بعد از دو سقط جنین پشت سر هم، احتمال سقط دوباره فقط کمی بالاتر از خانم هایی که سقط نداشته اند می باشد. بعد از سه سقط جنین پشت سر هم، احتمال سقط در بارداری بعدی بالاتر از میانگین است اما باز هم احتمال بارداری موفق زیاد می باشد.
در گذشته خانم هایی که سه بار پشت سر هم سقط جنین داشتند هورمون پروژسترون مصرف می کردند تا احتمال سقط جنین در بارداری بعدی کاهش یابد. پروژسترون پوشش رحم را برای لانه گزینی نطفه آماده می کند. همچنین این هورمون به بارداری سالم کمک می کند.
پروژسترون در بارداری نقش مهمی ایفا می کند؛ به خصوص در ابتدای سه ماهه اول بارداری. در این زمان این هورمون مسئول کمک به رحم برای آماده سازی برای نطفه بارور می باشد. همچنین پروژسترون مطمئن می شود که رحم رگ های خونی کافی برای تغذیه نطفه و رشد آن را دارند. این هورمون تا زمانی که جفت در هفته دهم بارداری تشکیل می شود نقش مهمی ایفا می کند. جفت پس از تشکیل مسئول تامین خون می شود. در بارداری هورمون پروژسترون وظایف دیگری نیز دارد. از جمله:
- کمک به استحکام دیواره های رحم
- رشد بافت سینه
- اطمینان از عدم تولید شیر تا زمان تولد نوزاد
عوارض آمپول پروژسترون
عوارض جانبی رایج آمپول پروژسترون عبارتند از:
- درد و تورم در محل تزریق آمپول
- تورم سینه
- سردرد
- افزایش یا کاهش وزن
- آکنه
- حالت تهوع
- افزایش موهای صورت یا بدن
- ریزش موهای سر
- سرگیجه
- خواب آلودگی
در صورتی که عوارض جانبی جدی ناشی از تزریق آمپول پروژسترون داشتید حتماً به پزشک مراجعه کنید. عوارض جانبی جدی عبارتند از:
- خونریزی/ ترشحات غیرمعمول واژن
- توقف پریودی
- توده در سینه
- تورم مچ یا پا
- تغییرات خلق و خو/ روحی (مثل افسردگی، عصبانیت)
- نقاط تیره روی پوست بدن یا صورت
- تکرر ادرار و ادرار دردناک
- ادرار تیره
- چشم ها یا پوست زرد
- درد شکم یا معده
- حالت تهوع و استفراغ مداوم
Chaunie Brusie. Progesterone Injections During Pregnancy: What to Expect. on August 8, 2016