زوج هایی که قصد باردار شدن دارند باید قبل از اقدام به بارداری به پزشک مراجعه کرده و آزمایشات مهمی را انجام دهند. مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات به خصوص برای مادران بسیار مهم است، زیرا باید از سلامت عمومی، وضعیت بدنی، و میزان آمادگی برای باردار شدن اطمینان حاصل کرد.
مشاوره های قبل از بارداری اطلاعات و آگاهی شما را از این روند بیشتر کرده و باعث کاهش اضطراب و نگرانی شما می شوند. بهتر است چند ماه پیش از بارداری برای مراجعه به پزشک و ملاقات با مشاور اقدام کنید. مشاوران این زمینه اغلب ماماهای دوره دیده هستند. حتی اگر صحیح و سالم هستید، ضروری است پیش از بارداری یک چکاپ کامل انجام دهید.
مشاوره پیش از بارداری زوجین
در جلسه مشاوره بهتر است بیشتر از خود، عادات، روش زندگی، محیط کار، خورد و خوراک، میزان فعالیت های بدنی و ورزش هایی که انجام می دهید با پزشک یا مشاور صحبت کنید. اگر در معرض مواد خطرناکی نظیر سرب هستید یا آلرژی و حساسیت دارید، پزشک خود را مطلع کنید. سوابقی از بیماری هایی که خود یا احتمالا اعضای خانواده شما و یا همسرتان به آن مبتلا هستند در اختیار پزشک بگذارید.
همانطور که شما به متخصص زنان مراجعه می کنید، بهتر است همسر شما نیز به یک ارولوژیست مراجعه کند تا هم چکاپ های مربوط به آقایان را انجام داده، و هم از نظر عفونت های جنسی، ادراری، و مشکلات بیضه و اسپرم معاینه شود.
مراجعه به دندانپزشک
بیماری ها و مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری آزار دهنده است. همچنین در این دوران هر نوع اقدامی روی دندان ها مجاز نیست و مجبور به تحمل درد و مشکلات مربوط به آن خواهید بود. بنابراین پیش از اقدام به بارداری به دندان پزشک مراجعه کرده و از سلامت دندان های خود اطمینان حاصل کنید.
مراجعه به متخصص زنان
پزشک چکاپ و آزمایش های کاملی را برای شما در نظر می گیرد. از آزمایش های خون گرفته تا معاینات سینه و معاینات داخلی. در اینجا با برخی از این آزمایشات آشنا می شویم.
معاینات کامل بالینی
در این نوع معاینات، فشار خون، دمای بدن، تعداد نبض، تنفس، و ... اندازه گیری می شود. در صورتی که به فشار خون بالا مبتلا باشید پزشک نسبت به درمان و یا کنترل آن اقدام می کند. زیرا زنانی که فشار خون بالا دارند ممکن است در دوران بارداری به فشار خون حاملگی مبتلا شوند. برای مثال:
- به فشار خون 140 روی 90 (یا به عبارتی 14 روی 9) و بالاتر، فشار خون بالا گفته می شود.
- اگر دمای بدن 38 درجه سانتیگراد یا بیشتر باشد، فرد تب دارد.
- تعداد طبیعی نبض بین 60 تا 100 بار در دقیقه است.
- تعداد طبیعی تنفس بین 16 تا 20 بار در دقیقه است.
معاینات داخلی
در معاینات داخلی، دستگاه تناسلی و لگن مورد معاینه قرار می گیرند تا به عفونت مبتلا نباشید. اگر به عفونت و یا کیست مبتلا باشید باید اقدام به درمان کنید. اگر احتمالاً کاهش یا اضافه وزن دارید علت آن مورد بررسی قرارمی گیرد و باید پیش از بارداری به وزن ایده آل برسید.
پاپ اسمیر
یکی از معاینات دوره ای زنان پس از ازدواج تست پاپ اسمیر است که برای زنان جوان هر دو سال یک بار انجام می شود. پاپ اسمیر به تست سرطان دهانه رحم نیز معروف است. پیش از اقدام به بارداری باید این تست را انجام داد تا مطمئن شد مادر سالم است و مشکلی برای باردار شدن وجود ندارد.
آزمایش های لازم پیش از بارداری
- آزمایش خون برای تشخیص گروه خونی وRh
- شمارش کامل خون (کم خونی، پلاکت،....)
- قند خون ناشتا
- آنالیز کامل و کشت ادرار
- آزمایش HIV
- آزمایش عفونت های منتقله از راه جنسی (آزمایش VDRL)
- تیتر آنتی بادی ضد سرخجه - در صورتی که خانم علیه سرخجه ایمن نشده باشد و سابقه ابتلا به سرخجه را نیز نداشته باشد
- آزمایش HBsAG (هپاتیت) - در صورتی که خانم طبق دستورالعمل کشوری بر علیه هپاتیت ایمن نشده است، و یا شک دارد.
- آزمایش تیروئید
واکسیناسیون پیش از بارداری
- واکسن سرخجه: این واکسن را در صورت منفی بودن تیتر آنتی بادی ضد سرخجه تزریق کنید. در صورت تزریق واکسن ویروس زنده سرخجه، خانم باید حداقل تا ۳ ماه از یک روش مؤثر پیشگیری از بارداری استفاده کند. ولی اگر خانم قبل از ۳ ماه باردار شود، نیاز به ختم بارداری نیست.
- واکسن هپاتیت: در صورت نداشتن تعداد کافی آنتی بادی در بدن ، یا در صورت عدم تزریق واکسن هپاتیت در گذشته ، بهتر است واکسیناسیون هپاتیت انجام شود.
- واکسن کزاز: اگر بیش از ۱۰ سال از آخرین واکسن کزاز شما گذشته است ، بهتر است دوز یادآور آن را تکرار کنید.
توصیه های آخر
- روزانه ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید مصرف کنید. (ترجیحاً از ۳ ماه پیش از بارداری)
- اگر کار شما به گونه ای است که در دوران بارداری به مدت طولانی می نشینید، هر 3 ساعت یک بار تغییر وضعیت دهید.
- در کلاس های آمادگی بارداری و زایمان شرکت کنید تا در مورد این دوران اطلاعات بیشتری کسب کنید.