Ooma
نوزاد نه ماهه

به شما مادر اومایی عزیز تبریک می گوییم. فرزند شما در حال حاضر هشت ماهه شده است و شما با مسئولیت پذیری خود این دوران را به بهترین نحو همراه او بوده اید. حالا او در حال وارد شدن به ماه نهم زندگی خود می باشد و بهتر است قبل از وارد شدن به آن از شرایط و اتفاقاتی که قرار است در این ماه برای او بیفتد آگاهی داشته باشید تا بهتر بتوانید آن را مدیریت کنید. با ما همراه باشید تا تغییرات و شرایط هر هفته از زندگی یک نوزاد نه ماهه را برای شما توضیح دهیم. 

نوزادان نه ماهه، در دوره‌ای از زندگی که پر از تحولات فراوان است، به عنوان یکی از فازهای مهم تکاملی زندگی انسانی شناخته می‌شوند. در این مرحله، نوزادان از لحظه‌ای که به دنیا می‌آیند، در پروسه‌های بسیاری از نظر جسمی، حسی، و رفتاری تغییر می‌کنند. آن‌ها به تدریج توانایی‌های حسی و حرکتی خود را تقویت می‌کنند و رشد فیزیکی و شناختی آن‌ها با سرعت بالا پیش می‌رود. نوزادان نه ماهه معمولاً قدرت گرفتن در نشستن، گرفتن شیء با دستانشان، و تشخیص صداها و چهره‌های معروف را تجربه می‌کنند. آن‌ها نیازمند ارتباط مستمر و نگهداری از اطرافیانشان هستند تا احساس امنیت و رشد روانی خود را تقویت کنند.

در این دوره، مراقبت‌های خاصی به ویژه در زمینه تغذیه، خواب، و ایمنی نوزاد لازم است تا به رشد و تکامل سالمش کمک شود.

در این مقاله می خوانیم:

نوزاد نه ماهه در هفته اول

ابتدا ببینیم در هفته اول قرار است چه اتفاقاتی برای فرزند دلبند شما بیفتد:

زندگی شما با نوزاد نه ماهه در هفته اول: میان وعده سالم!

میان وعده به همان میزان که برای نوزاد در حال رشد لازم است برای مادر و پدر نیزضروری است. به چند نکته درباره میان وعده سالم توجه کنید:

- هنگامی که سبد یا کیف خود را برای بیرون رفتن مرتب می کنید، مواد مغذی و میان وعده هایی که حمل آن ها راحت است را نیز به همراه داشته باشید. سعی کنید در آشپزخانه مواد غذایی سالم داشته باشید و آن ها را در زمان های مناسب استفاده کنید. بخصوص اگر نوزاد شیر مادر می خورد این تغذیه ها بسیار کمک کننده هستند. 

- برخی مواد غذایی مناسب برای شما شامل میوه تازه، سبزیجات خام، ماست، چیپس، شکلات و آجیل می باشد. میوه را با شیر یا ماست مخلوط کنید تا دلچسب تر شود.

- سعی کنید نوشیدنی زیاد بخورید به خصوص اگر به نوزاد شیر می دهید. اگر ادرار شما شفاف یا زرد روشن است، نشانه نوشیدن آب و نوشیدنی به مقدار کافی است. اما مراقب چیزهایی که می نوشید باشید. کارشناسان توصیه می کنند مادران شیرده مقدار کافئین مصرفی را کاهش دهند و روزی بیشتر از 300 میلیگرم مصرف نکنند. بیش از این مقدار باعث بهانه گیری نوزاد و ایجاد مشکل در خوابیدن او می شود زیرا این کافئین از طریق شیر وارد بدن نوزاد شده و روی او تاثیر منفی دارد. 

 

نوزاد نه ماهه در هفته اول

نکات قابل توجه برای نوزاد نه ماهه

در این سن کودک باید به نکات زیر توجه کنید:

نکات مربوط به مسافرت

  • مسافرت با نوزاد در حال حاضر دشوار می باشد. او با محیط اطراف و چهره های آشنا انس گرفته است. بنابراین در جاده بودن احساس امنیت و روزمرگی او را مختل می کند بخصوص هنگامی که محیطی جدید با چهره های ناآشنا می بیند.
  • در این سن او معنی سفر را نمی فهمد اما متوجه مکان های نا آشنا می شود. آماده رفتار بهانه جویانه در سفر باشید و چیزهایی مثل کتاب، اسباب بازی و ...که حواس او را پرت می کنند به همراه داشته باشید تا او را آرام کند. 
  • اگر نوزاد هنوز از پستانک استفاده می کند یکی اضافه همراه داشته باشید.

کنار آمدن با جدایی از شما

در این ماه و چند ماه دیگر از الان، نوزاد به حد زیادی نگران جدایی از شما است. البته وابستگی نوزاد به شما کاملا طبیعی است. می توانید به دیگران بگویید آهسته به او نزدیک شوند و اجازه دهند اولین حرکت را برای ارتباط برقرار کردن، نوزاد انجام دهد.

اگر نوزاد از انگشت یا پستانک برای آرام کردن نگرانی خود استفاده می کند ایرادی ندارد. مک زدن تنها راهی است که نوزاد می تواند خود را آرام کند. فقط حواستان باشد که آن ها را به خوبی و روزی چند مرتبه با آب و صابون بشویید تا از بیماری های احتمالی جلوگیری شود. 


نوزاد نه ماهه در هفته دوم

نوزاد نه ماهه در هفته دوم بسیار شیرین است و از همراهی با او لذت می برید. با هم ببینیم در این هفته چه اتفاقاتی می افتد:

زندگی شما با نوزاد نه ماه در هفته دوم: روش های متفاوت پدر و مادرها

هر پدر و مادری روشی متفاوت برای رشد فرزندان خود دارند. گاهی نگه داشتن زبان در هنگامی که روشی متفاوت می بینید کاری دشوار است. به یاد داشته باشید روش تربیت شخصی است و چیزی که برای شما مناسب است شاید برای دیگری مناسب نباشد. همچنین به حس خود وقتی دیگران از شما انتقاد می کنند فکر کنید. 

گاهی بهترین راه مخالفت با دیگران است. سعی کنید راجع به موضوعات بحث برانگیز بحت نکنید و بر روی اشتراکاتتان با دوستانتان صحبت کنید. از طرف دیگر اگر نظر دوستتان بر روی نوزاد تاثیر گذاشت، بهتر است راجع به آن صحبت کنید. اما اگر دوستتان کاری می کند که برای فرزندش خطرناک است یا اطلاعات کافی ندارد حتما او را آگاه کنید. همچنین سعی کنید بر اساس مطالعات زیاد خود فرزندتان را تربیت کنید نه تجربه ای که دیگران داشته اند. 

 

نوزاد نه ماهه در هفته دوم

تکامل رفتاری نوزاد نه ماهه

خاطرات : در این هفته نوزاد شروع می کند اطلاعات بیشتری به ذهن بسپارد مثلا می داند اسباب بازی هایش کجا قرار دارند. همچنین می تواند بعضی کارها را تقلید کند.

این رفتار و مهارت ها نشان می دهد می تواند برخی خاطرات را به ذهن بسپارد. در واقع در این سن حافظه کوتاه مدت نوزاد فعال شده است. حافظه بلند مدت نوزاد تا دو یا سه سالگی به خوبی کار نمی کند. حافظه بلند مدت معمولا بعد از اینکه نوزاد شروع به حرف زدن می کند فعال خواهد شد. اما باید شما بعنوان والدین نوزاد حسابی حواستان به رفتار و گفتار خود باشد زیرا او می تواند آن ها را تقلید کند. 

بازی و یادگیری: در این سن نوزاد می تواند وسیله ها را در صندوق بگذارد و بردارد. همچنین از اسباب بازی هایی که حرکت می کنند خوشش می آید. یک ماشین پلاستیکی بزرگ که نوزاد بتواند آن را در کف خانه دور بدهد بازی سرگرم کننده ای برای او می باشد. بنابراین پیش از این که اسباب بازی یا شیئی را از نوزاد بگیرید چیزی جدید به او بدهید.

نیمی از نوزادان در این سن بازی گرفتن وسیله ها و پس دادن آن به آن ها را دوست دارند. با او بازی کنید. توپی به سمت نوزاد قل دهید و ببینید توپ را برای شما قل می دهد یا نه. در این سن نوزاد دوست دارد از غذایش به شما بدهد بنابراین این هدیه را از او قبول کنید. این کار علاوه بر خوشحال کردن نوزاد به او می فهماند که در حال انجام کار درستی می باشد و در بزرگسالی نیز این اخلاق را ادامه می دهد.


نوزاد نه ماهه در هفته سوم

در این ماه نوزاد شما بسیار شیطان و بازیگوش شده است و دائما باید مراقبش باشید تا آسیب نبیند. با هم ببینیم در این هفته چه اتفاقاتی می افتد:

زندگی شما با نوزاد نه ماهه در هفته سوم: غصه اداره منزل!

اگر نا مرتب بودن منزل باعث استرس شما می شود به خود یاد آوری کنید که باید استانداردهای خود را پایین بیاورید. نمی توانید الان مانند زمانی عمل کنید که فرزند نداشتید به خصوص حالا که نوزاد شروع به حرکت کرده است.

سعی کنید بر روی هدف های قابل دست یابی تمرکز کنید. در ابتدا به امور ضروری بپردازید و سپس وظایف پیچیده را انجام دهید. منزل را به شکلی مرتب کنید که کارهای روزانه شما کمتر و آسان تر شوند. اگر امکان دارد از یک خدمتکار کمک بگیرید. 

 

هفته سوم نوزاد نه ماهه

تکامل رفتاری نوزاد هفت ماهه در هفته سوم

فهم زبان : فرزند شما برخی کلماتی که از زمان تولد تا الان شنیده است را در این ماه کم کم تکرار می کند. البته نوزاد معنی کلمات را نمی داند. کلمات او به مرور زمان با مفهوم تر می شوند و تبدیل به جمله خواهند شد. با این حال نوزاد فکر می کند دارد حرف می زند بنابراین اگر متوجه می شوید جوابش را بدهید.

نوزاد بیشتر از تن صدای شما مطالب را می فهمد تا از کلمات. او هنگامی که شما را خوشحال می کند متوجه می شود بنابراین سعی کنید از او تشکر کنید. هر چقدر بیشتر با نوزاد حرف بزنید، بیشتر درباره ارتباطات یاد می گیرد و زودتر می تواند این کار را انجام دهد. 

فقط بگویید نه: نوزاد شروع به فهمیدن کلمه نه می کند. اما هنوز فرمان پذیر نیست. سعی کنید فقط کلمه نه را بگویید سپس نوزاد را از مکانی که بود دور کنید و مشغول فعالیتی دیگر نمایید.


نوزاد نه ماهه در هفته چهارم

حالا به پایان ماه نهم زندگی نوزاد نزدیک می شویم و می خواهیم بدانیم در هفته آخر برای او چه اتفاقاتی می افتد:

زندگی شما با نوزاد نه ماهه در هفته چهارم: بهتر شدن زندگی

نیازی نیست برای تجدید قوا برنامه های عجیبی داشته باشید. در اینجا نکاتی کوچک برای افزایش انرژی ذکر شده است:

- تمرین یوگا. نفس عمیق بکشید. اگر یوگا برای شما مناسب نیست، ده دقیقه بدن خود را بکشید و تمرین دم و بازدم را انجام دهید.

- حمام کنید. در حمام شمع روشن کنید، آهنگ بگذارید و از صابون های گران استفاده کنید.

- کتاب بخوانید. کتابی خوب انتخاب کنید و حواس خود را با آن پرت کنید. 

- ظاهر خود را تغییر دهید. آرایشگاه بروید، موهای خود را کوتاه کنید یا مانیکور کنید.

- فردی دیگر را مهمان کنید. حس خوبی می دهد کاری کوچک برای فردی دیگر انجام دهید مثلا برای دوستتان کیک بپزید.

- پیاده روی بروید. بیرون رفتن حالت روحی شما را عوض می کند. نوزاد را در کالسکه قرار دهید و پیاده روی بروید.

- غذا خوردن را راحت تر کنید و به خودتان سخت نگیرید. 

 

نوزاد نه ماهه در هفته چهارم

چطور می توانم به نوزاد کمک کنم از غذا خوردن لذت ببرد؟

به نوزاد اجازه دهید غذاهای مورد علاقه اش را نشان دهد. اصرار نکنید که حتما باید غذایش را کامل  بخورد. نوزاد را بر روی صندلی بلند قرار دهید و به او غذا بدهید و در هنگام غذا خوردن او را دور از حواس پرتی ها مانند تلویزیون قرار دهید. به او خیلی توجه کنید و در هنگام غذا خوردن با او بازی کنید یا درباره مقدار غذای باقی مانده با او حرف بزنید.

آیا نوزاد می تواند آنچه دیگر افراد خانواد می خورند بخورد؟

بله، اما سعی کنید قطعات غذا را ریز کنید. از غذاهای نا ایمن نیز به نوزاد ندهید. از دادن غذاهای خیلی داغ به او بپرهیزید زیرا دهانش می سوزد. نوزاد به غذایی که شما می خورید علاقه دارد چون شما می خورید. بنابراین برای غذا خوردن بهتر او سعی کنید همراهیش کنید. 

بیرون غذا خوردن کار را آسان می کند یا سخت می کند؟

بیرون غذا خوردن می تواند کار را آسان کند؛ شما نیازی نیست غذا بپزید و کثیف کاری نوزاد را تمیز کنید. بیشتر بچه ها در رستوران هیجان زده می شوند و حواسشان پرت می شود بنابراین سخت است به آن ها غذا بدهید. اما باید تجربه کرده و رفتار نوزاد را مشاهده کنید.

شکوفایی شخصیت نوزاد نه ماهه

شخصیت و هویت نوزاد در این ماه در حال ظهور است. او ممکن است خیلی اجتماعی باشد و به همه لبخند بزند یا خجالتی باشد و صورت خود را از غریبه ها مخفی کند. ممکن است سریع تغییر حالت روحی دهد. او ممکن است برای جلب توجه شما ادا درآورد و در هنگام نزدیک شدن شما به در، دست تکان دهد. با این حال باید حسابی حواستان به رفتارش باشد و اگر در ارتباط برقرار کردن مشکل دارد با افزایش ارتباط خودتان با او و حرف زدن بیشتر، داستان خواندن، آواز خواندن، مهمانی رفتن و ... این مسئله را برایش حل کنید. 

سرماخوردگی نوزاد نه ماهه

یک سرما خوردگی معمولی برای نوزادان در این سن امری رایج است. بیشتر کودکان در دو سال اول زندگی، 8 تا 10 بار سرما می خورند. وظیفه شما در هنگام سرماخوردگی آرام و راحت نگه داشتن نوزاد است تا بدنش بهتر با ویروس ها مبارزه کند و بهبود یابد. برای این که نوزاد بهتر شود می توانید کارهای زیر را انجام دهید:

  • به او اجازه دهید استراحت کند. او نیاز دارد بیش از پیش بخوابد. 
  • زیر بالشت چند حوله قرار دهید تا زیر سرش کمی بالاتر بیاید و راحت تر نفس بکشد.
  • او را حمام آب گرم ببرید.
  • به او شیر، شیر خشک و آب دهید تا بدنش کم آب نشود.
  • از قطره سالین برای کاهش آبریزیش بینی استفاده کنید. 
  • یک دستگاه تهویه در اتاق نوزاد قرار دهید یا او را به حمام پر از بخار ببرید تا راه تنفسی اش باز شود.
  • می توانید به نوزاد برای تب، استامینوفن یا ایبوپروفن بدهید اما مقدار آن را از پزشک بپرسید. 

چه زمانی نیاز است با پزشک تماس بگیرم؟

اگر علائم بعد از 5 روز بدتر شد یا ده تا 14 روز طول کشید با پزشک تماس بگیرید. اگر نوزاد خس خس می کند، در هنگام تنفس مشکل دارد، در هنگام غذا خوردن یا هنگام خواب گریه می کند، گوشش را می کشد یا دمای بدنش بالای 101 درجه فارنهایت یعنی 38.3 سانتیگراد است با پزشک تماس بگیرید.

چگونه می توان از سرما خوردگی نوزاد جلوگیری کرد؟

دست های خود و نوزاد را به صورت مرتب بشویید و از دیگران نیز بخواهید پیش از بغل کردن نوزاد، دست هایشان را بشویند. او را از افراد مریض و دود سیگار دور نگه دارید. اگر نوزاد را شیر می دهید، به این کار ادامه دهید زیرا به جلوگیری از سرماخوردگی کمک می کند. همچنین در زمستان حواستان به دمای اتاق و در تابستان حواستان به باد کولر باشد. 

از شیر گرفتن نوزاد نه ماهه

احتمالا فرزندتان در این سن، بیش از چند ثانیه به شما قفل نمی شود. او در هنگام شیردهی به موضوع دیگری توجه می کند و حواسش پرت می شود. اگر علاقه نوزاد به شیر خوردن دوباره زیاد شد تعجب نکنید؛ معمولا تغییرات ناشی از رشد باعث می شود نوزاد به صورت موقتی علاقه اش را به شیر خوردن از دست بدهد. اما به این معنی نیست که دیگر دوست ندارد شیر مادر را بخورد و باید او را از شیر مادر محروم کنید.  

آیا تمام نوزادان به صورت طبیعی از شیر گرفته می شوند؟

بله، اما معمولا پیش از 9 یا 10 ماهگی گرفتن نوزاد از شیر امری نادر است. می توانید با استفاده از جایگزین های پستان، مانند شیشه شیر حاوی شیر مادر یا شیر خشک یا غذای جامد او را از شیر بگیرید. نوزاد هنگامی که مواد غذایی مورد نیاز را از سایر منابع دریافت می کند، راحت تر از شیر گرفته می شود. اما در صورت امکان توصیه می شود همچنان شیردهی را ادامه دهید.

اگر نوزاد و مادر برای از شیر گرفتن نوزاد آماده به نظر می رسند چه کاری باید انجام داد؟

مادر باید به صورت تدریجی تعداد دفعات شیردهی را کم کند و جایگزین هایی به نوزاد بدهد. در ابتدا با کاهش و حذف شیردهی روزانه شروع کنید سپس شیردهی صبح زود را حذف کنید. بعد کم کم شیردهی زمان خواب را در آخرین مرحله حذف کنید. سعی کنید زمان شیردهی را نیز کاهش دهید و میان وعده به نوزاد بدهید. فاصله بین شیردهی ها را افزایش دهید و آن ها را به تعویق بیندازید. حواس نوزاد را پرت کنید و او را با شیر خشک یا شیشه شیر حاوی شیر مادر سرگرم و راضی نگه دارید.

گلو درد میکروبی نوزاد نه ماهه

خیلی نگران نباشید. نوزادان خیلی کم دچار گلودرد میکروبی می شوند. اما اگر شما یا افراد دیگر گلودرد دارید مراقب نوزاد باشید و علائم او را چک کنید.

چطور می توانم بفهمم که نوزاد گلودرد میکروبی دارد؟

به دنبال ورم و قرمزی لوزه پوشیده با لایه ای سفید باشید. علائم دیگر شامل گلودردی که بیش از چند روز طول می کشد، دمای بالای 101 درجه فارنهایت (38.3 درجه سانتیگراد)، لرز و ورم غدد لنفاوی زیر فک نوزاد می باشد.

اگر نوزاد گلودرد میکروبی داشته باشد باید چه کاری انجام دهم؟

اگر نوزاد یکی از علائم گفته شده در بالا را داشت یا به سختی شیر یا غذا را قورت می دهد، به سختی نفس می کشد یا به سختی دهانش را باز می کند، با پزشک تماس بگیرید. اگر آزمایشات نشان دهند گلودرد میکروبی است، پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند. در صورت تجویز آنتی بیوتیک دوره درمان را کامل کنید حتی اگر فکر می کنید بهتر شده است. اگر قرص را قطع کنید بیماری با علائم بدتری ظاهر می شود و بدن نیز به قرص مقاوم شده و دیگر با این دارو بهبود نمی یابد. در این شرایط به نوزاد بیشتر توجه کنید و به او آب سرد بدهید. پیش از مصرف هرگونه مسکن از پزشک اجازه بگیرید.

نکته پایانی ...

در پایان امیدواریم از این ماه نیز لذت ببرید و نوزاد شما با مراقبت ها و شرایط مطلوب دچار هیچ مشکلی نشود. اما اگر هم این اتفاق افتاد لطفا آرامش خود را حفظ کنید و بدانید که این موضوع فقط برای نوزاد شما نیست و خوشبختانه برای اکثر بیماری های نوزادان در این زمان راه های درمان مناسب و کارآمدی وجود دارد. 

  Joel Forman, MD. Your 9-Month-Old Baby’s Development. Updated on August 04, 2019

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 93% 93