Ooma
عوارض آمپول پرولوتون در بارداری

آمپول پرولوتون ( t(Proluton depo یک هورمون سنتتیک است که شبیه هورمون جنسی زنانه پروژسترون بوده و برای جلوگیری از  سقط جنین در زنانی که سابقه سقط مکرر دارند، استفاده می شود. سقط مکرر معمولا بدلیل کاهش سطح پروژسترون به زیر حد طبیعی مورد نیاز بارداری اتفاق می افتد. بنابراین تزریق این آمپول باعث حفظ سطح طبیعی پروژسترون و جلوگیری از سقط می شود. این آمپول معمولا در اولین بارداری کاربرد دارد و در بارداری های بعدی نیازی به آن نیست. در این مقاله می خواهیم نکات و عوارض تزریق این آمپول را با شما مادران اومایی عزیز در میان بگذاریم. با ما همراه باشید.


آمپول پرولوتون دپو دارویی است که در دوران بارداری برای جلوگیری از سقط جنین و زایمان زودرس تزریق می‌شود. پزشکان این دارو را از سه ماهه دوم بارداری به بعد تجویز می‌کنند.

اثر آمپول پرولوتون تا چند روز است؟

چون پروژسترون در بارداری در زمان زایمان ترشح می‌شود، تأثیر آمپول پرولوتون به این صورت است که انقباضات رحم را از بین می‌برد. بنابر‌این به تدریج سطح پروژسترون یا گیرنده‌های پروژسترونی کارایی خود را از دست می‌دهند و پایین می‌افتند. در نتیجه درد‌های زایمانی زیاد می‌شود. اما پروژسترون موجود در آمپول پرولوتون رحم را در حالت سکون نگه می‌دارد. آمپول پرولوتون در واقع هیدروکسی پروژسترون طولانی اثر است.

سرکلاژ و آمپول پرولوتون

شیاف و آمپول برای جلوگیری از انقباض و زایمان زود رس است و در صورت وجود انقباض حتی با داشتن سرکلاژ آمپول پرولوتون هفتگی تزریق میشود.

هشدارهای لازم درباره مصرف آمپول پرولوتون

 این دارو برای خانم های شیرده توصیه نمی شود مگر اینکه از نظر پزشک متخصص یک نیاز ضروری باشد. در صورتی که داروهای دیگری نیز مصرف می کنید به پزشکتان حتما اطلاع دهید تا با این آمپول تداخل دارویی نداشته باشند. 

1- تداخل پرولوتون با انواع بیماری ها

 سرطان سینه:

استفاده از این دارو برای بیماران دارای موارد فعال سرطان سینه توصیه نمی شود .

 بیماری کبد : 

در صورت ابتلا به بیماری های کبدی نیز نمی توانید از این آمپول استفاده کنید و خطرناک است.

 ترومبوآمبولیسیا:

 استفاده از این دارو در بیماران مبتلا به اختلال لخته شدن که لخته از جایی به جای دیگر حرکت می کند، توصیه نمی شود.

 افسردگی :

 این دارو باید با احتیاط در بیماران مبتلا به افسردگی یا دارای سابقه افسردگی، به ویژه هنگامی که استروژن نیز به صورت ترکیبی تجویز می شود (افسردگی: 44 درمان خانگی افسردگی بهمراه علائم و علت آن)، مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین اگر با تزریق این آمپول افسردگی دوباره برگشت و میزان آن جدی باشد، مصرف دارو باید قطع شود.

ترومبوز شبکیه :

 استفاده از این دارو گاهی اوقات می تواند باعث مسدود شدن جریان خون از شبکیه به قلب شود و منجر به کوری خواهد شد. از این رو باید در هنگام استفاده از آن احتیاط کرد و قبل از تزریق هر گونه اختلال در بینایی باید به پزشک گزارش شود.

2-  تداخل پرولوتون با الکل

 تداخل این دارو با الکل هنوز ناشناخته است. به همین دلیل توصیه می شود قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

3-  تداخل پرولوتون با آزمایش ها

قبل از انجام تست عملکرد تیروئید، استفاده از پروژسترون هیدروکسیل یا همان آمپول پرولوتون را به پزشک گزارش بدهید. این دارو می تواند با آزمایش تداخل داشته و نتایج مثبت کاذب را نشان دهد.

4- تداخل پرولوتون با داروها

 کاربامازپین 

• قبل از تزریق گزارش استفاده از هر دارویی را به دکتر بدهید. برای اطمینان از استفاده ایمن از این داروها، ممکن است نیاز به تنظیم دوز یا نظارت بیشتر داشته باشید (عوارض قرص کاربامازپین). در هنگام استفاده از کاربامازپین باید در خصوص روش های دیگر کنترل زایمان با پزشک صحبت کنید. مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک خود متوقف نکنید.

 کتوکونازول

• در صورت استفاده از این دارو همراه با آمپول پرولوتون، مشاهده علائمی مانند تهوع، استفراغ یا خونریزی واژینال را به پزشک گزارش کنید.

 وارفارین 

• استفاده از این دارو می تواند سطح خون و اثر وارفارین را کاهش دهد. برای مصون کردن این داروها نسبت به هم، ممکن است نیاز به تنظیم دوز و نظارت بیشتر داشته باشید.

 سیکلوسپورین 

• استفاده از این دارو ممکن است اثر سیکلوسپورین را کاهش دهد. برای استفاده از این داروها، ممکن است نیاز به تنظیم دوز و نظارت بیشتر داشته باشید. اما به هیچ وجه مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک خود متوقف نکنید.

 انسولین 

• قبل از دریافت پروژسترون هیدروکسیل، در خصوص مصرف انسولین یا داروهای ضد دیابت دیگر با پزشک صحبت کنید. ممکن است به یک دوز تعدیل شده از داروهای ضد دیابتی نیاز داشته باشید و نظارت بیشتر بر میزان قند خون در چنین مواردی ضروری است.

 پاراستامول 

• استفاده از این دارو ممکن است اثر پاراستامول را کاهش دهد. برای استفاده از این داروها، ممکن است نیاز به تنظیم دوز و نظارت بیشتر داشته باشید. اما مصرف دارو را بدون مشورت با پزشک خود متوقف نکنید و با پزشک در میان بگذارید.

ریفامپین

داروی ریفامپین باعث کاهش اثرگذاری پرولوتون میشود.

سایر داروها

 آمپول پرولوتون می تواند اثر داروهای زیر را نیز کاهش دهد:

  • استامیتوفن
  • ایبوبروفن
  • متادون
  • تیزانیدین
  • نیکوتین
  • تئوفیلین
  • کلوزاپین
  • هالوتان

زمان و نحوه مصرف آمپول پرولوتون

مقدار مصرفی حتما باید توسط پزشک شما مشخص شود و به هیچ عنوان بدون دستور پزشک نباید آن را تزریق کنید. معمولا دوز تزریق بین 250 تا 500 میلی گرم بر حسب شرایط مادر و بصورت  داخل عضلانی است. اگر شما باردار هستید، در ماه های اولیه هر هفته یک آمپول توسط پزشک تجویز می شود. اما اگر شما از این آمپول برای درمان ناباروری استفاده می کنید هر 3 روز درمیان یک بار تزریق انجام می شود. این آمپول باعث افزایش دمای بدن شده و به تخمک گذاری در افراد مبتلا به ناباروری کمک می کند.

در موارد سقط جنین مکرر، تزریق به صورت هفتگی از هفته های اول بارداری تا زمانی که پزشک شما تشخیص دهد تجویز می شود. اما در موارد سقط جنین در معرض خطر، شما باید دو تا سه بار در هفته تا زمانی که خونریزی متوقف شود تزریق را انجام دهید.

نحوه تزریق آمپول پرولوتون

 

افراد ممنوعه در استفاده از آمپول پرولوتون 

تجویز پرولوتون ممکن است برای همه بیماران نتیجه یکسان نداشته باشد. اگر شما باردار یا شیرده هستید و یا اینکه قصد باردار شدن دارید و همزمان داروی گیاهی و یا مکمل خاصی مصرف میکنید و یا آلرژِی دارید قبل از تزریق پزشک را از وضعیت خود مطلع کنید.

اگر سابقه هر کدام از موارد زیر را داشته باشید نمی توانید از آمپول پرولوتون استفاده کنید:

  • داشتن خونریزی شکمی-واژینال غیر مرتبط با بارداری
  • مشکلات لخته شدن خون
  • نزدیکی به سن یائسگی
  • سرطان سینه
  • سرطان های حساس به هورمون
  • داشتن هرپس تناسلی
  • فشار خون کنترل نشده
  • تومورکبد و بیماری کبدی
  • زردی چشم و پوست در بارداری
  • سن کمتر از 16 سال
  • هرگونه عفونت ویروسی دیگر

هشدارهای مهم:

** مصرف این دارو سطح قند خون را تغییر میدهد، بنابراین اگر دیابتی هستید مرتب قند خون خود را چک کنید.

** این دارو قابلیت انتقال به شیر مادر را دارد. اگر کودک خود را شیر می دهید حتما قبل از تزریق با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر هم شما اجازه مصرف این آمپول را ندارید:

هشدار اومایی: اگر به این دارو حساسیت داشتید حتما و سریعا به پزشک مراجعه کنید. علائم حساسیت شامل تنگی نفس، تورم، درد قفسه سینه،کهیر و راش پوستی و بلع دشوار می باشند.

عوارض جانبی آمپول پرولوتون در بارداری

این دارو دارای اثرات جانبی متغییری است که در برخی این علائم بروز میکند و در برخی خانم ها نیز هیچ علائمی مشخص نمی شود.  پس شما توقع نداشته باشید که کلیه این علائم در شما بروز کند. در اینجا عوارض احتمالی و رایج را مرور می کنیم:

  1. اسهال
  2.  سردرد
  3.  راش پوستی و درد در محل تزریق
  4. دیس پنه( سختی در نفس کشیدن)
  5. سرفه
  6. حالت تهوع

عوارض جانبی آمپول پرولوتون

اما اگر علائم زیر را مشاهده کردید حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • درد قفسه سینه
  • سرفه در حد خون بالا آوردن
  • سردرد پیوسته
  • سرگیجه
  • تورم شدید
  • زرد شدن چشم و پوست

عوارض آمپول پرولوتون بر جنین پسر

حتما پزشک شما باتوجه به جمیع شرایط شما این دارو را تجویز می کند. این عارضه ممکن است در مصرف میزان بسیار زیادی از دارو رخ بدهد. جای نگرانی نیست ، استفاده از این دارو از ماه چهارم به بعد جای مشکلی ندارد. 

شرایط نگهداری آمپول پرولوتون

نیاز به نگهداری در یخچال نیست و میتوانید در دمای محیط قرار دهید. تمامی اطلاعات دارو در بروشور آن ذکر شده است. 

سوالات رایج در مورد پرولوتون در بارداری

1- سلام من در هفته 23 بارداری هستم. هفته پیش درد شکمی  داشتم . که دکترم  آمپول پروتولون را تجویز کرده، آیا این مسئله طبیعی است؟

پاسخ پزشک اوما: پروژسترون معمولا بصورت هفتگی برای جلوگیری از زایمان زودرس استفاده می شود. که این تجویز معمولا در هفته 15 تا 35 بارداری انجام میشود. اغلب بدلیل درد شکمی این آمپول زده نمیشود. بنابراین شاید به دلیل دیگر آن را برای شما تجویز کرده باشند که باید از پزشک خود بپرسید.

2- با سلام. خانم من قبلن یک تولد زودرس داشته که کودک او با 1،7 کیلوگرم در ماه 8 بدنیا آمد. الان هفته 26 بارداری است. پزشک برای او آمپول پرولوتون را تجویز کرده است. آیا تجویز درستی است؟

پاسخ پزشک اوما: بله نگران نباشد با توجه به توضیحات بالا کاملا درست است.

3- سلام  همسر من در هفته 13 بارداری هست، از طریق روش آِ وی اف باردار شده است .تجویز پرولوتون درست است؟

پاسخ پزشک اوما: تبریک می گویم که همسرتان باردار شده است. می دانم حساسیت در  روش آی وی اف بالاتر است. اما بهترین زمان برای شروع پروژسترون در هفته 13 بارداری است که معمولا تا هفته 24 ادامه می یابد.

4- مدت زمان اثر چه مدت است؟

مدت زمان تاثیر این دارو در بدن 1-2 هفته است.

5-  آغاز اقدام برای تزریق دارو چه موقعی است؟

 زمانی که دارو اثر خود را نشان می دهد از یک فرد به فرد دیگر متفاوت است. همچنین این مسئله براساس دلیل استفاده و سطوح هورمون های جنسی بدن متفاوت است که توسط پزشک متخصص شما مشخص می شود. 

6-  آیا هشدارهای حاملگی برای این آمپول وجود دارد؟

این دارو برای زنان باردار توصیه نمی شود مگر اینکه ضروری باشد و مزایای آن بیشتر از خطراتش باشد. بنابراین بدون تجویز پزشک به سراغ آن نروید.

7-  آیا این دارو باعث اعتیاد می شود؟

خیر هیچ گزارشی از ایجاد اعتیاد با مصرف این دارو نداشته ایم.

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 95% 95


  • profileسحر تارات1399/09/10

    سلام من از هفته نوزدهم آمپول پرولوتون استفاده میکنم الان26هفته هستم.از هفته 23تا الان خیلی استرس دارم دست و پام یخ میزنه از استرس امکان داره استرسم بخاطر آمپوله باشه؟

    • profilemaryam sh1398/01/15

      سلام خسته نباشید. بنده ۴هفتس که هر هفته یک امپول پرولوتون ۵۰۰ میزنم. ۴روز پیش چهارمین امپول رو زدم،و از اون روز خیلی جای امپولم میخاره. هفته های گذشته زود خوب میشد. از دیروز باسنم هر دو طرف قرمز شده انگار کهیر زده و خیلی میخاره. باید برم دکتر یا عادیه؟

      • profileآندريا افشار1397/11/02

        سلام منم به دلیل دردشکم ازهفته 21دکتر این امپولو تجویز کرده و الان درهفته 25بارداري هستم. آیا این آمپول تاثیری دارد ??

        • profileFatemeh M1397/01/13

          با سلام. آمپول پرولوتون در ماه های آخر بارداری هم تاثیر داره؟ دکترم از ۲۸ هفتگی پرولوتون تجویز کرده و همچنان هفته ای یکبار میزنم

          • profileپزشک اوما1397/01/16

            سلام فاطمه جان داروها طبق دستور پزشک معالج مصرف شود نگران نباشید مشکلی برای جنین ایجاد نمیکنه

        • profileنسرین خیاطان1396/11/10

          سلام.خسته نباشید.ببخشید من الان توی هفته 14 بارداری هستم یه فیبروم اینترامورال 5 سانتی و چند تا فیبروم 14 میلی متری توی رحمم دارم که قبلا فیبروم 5 سانتی با سایز کوچکتر توی سونوگرافیهام دیده بودم و داره بزرگتر میشه ولی اون چند تا توی سونوگرافی غربالگری مشخص شدن .برای جلوگیری از زایمان زودرس دکتر بهم 4 تا آمپول پرولوتون 500 میل داده که هفته ای یک بار استفاده کنم فقط خیلی میترسم که این آمپول باعث بزرگتر شدن غیر عادی فیبروم ها بشه خواهش میکنم ازتون راهنماییم کنین خیلی نگرانم همش داره عقب میندازم استفاده اش رو.من اگه این آمپول ها رو استفاده کنم باعث بزرگتر شدن فیبروم ها نمیشه؟

          • profileپزشک اوما1396/11/11

            نسرین جان بدون نگرانی مصرف کن، اینآمپول باعث تاخیر زایمان زودرس میشه و در این زمان فواید مصرف آمپول پرولوتون از مضرات آن برای شما بیشتر هست

        • profileAram Jahangiri1396/10/04

          سلام من امپولو ک استفاده کردم الان 15 روزه خونریزی دارم خطرناکه؟؟؟چرا قطع نمیشه