Ooma
سرماخوردگی | 18 درمان خانگی سرماخوردگی | قرص سرماخوردگی

 یکی از مشکلات همه بزرگسالان و بخصوص کودکان و مادران در فصل پاییز و زمستان سرماخوردگی است. در این فصل ها افراد پیوسته در معرض ویروس هستند و احتمال سرما خوردگی بخصوص برای کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است وجود دارد. اما چکار باید کنیم تا از بروز سرماخوردگی جلوگیری کنیم؟بهترین و سریعترین درمان خانگی سرماخوردگی چیست؟چه قرصی را در سرماخوردگی مصرف کنم؟در این مقاله سعی شده به کلیه سوالات شما عزیزان اومایی درباره سرماخوردگی پاسخ داده شود. پس تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.

در این مقاله می خوانیم:


سرماخوردگی چیست؟

اغلب رینوویروس های سرماخوردگی، می توانند به سرعت از طریق لمس یا تنفس از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. از طرفی یک ویروس می تواند تا چند روز بر روی یک سطح زندگی کند. مثلا اگر کسی ویروس سرماخوردگی را داشته باشد و یک دستگیره در را لمس کند، افرادی که چندین روز پس از آن هم دستگیره را لمس می کنند ممکن است ویروس را بگیرند. اما به طور کلی ویروس بر روی پوست به معنی بیماری نیست. برای بیمار شدن باید ویروس در چشم، بینی یا دهان باشد. به همین دلیل می گویند در هنگام بیرون رفتن دستان خودتان را به صورت نزنید. 

عوامل ایجاد کننده سرماخوردگی:

شرایط خاص خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش می دهند. این شرایط عبارتند از:

زمان سال

سرماخوردگی در هر زمانی از سال رخ می دهد، اما در پاییز و زمستان شایع تر است.

سن

کودکان زیر 6 سال بیشتر در معرض سرماخوردگی قرار می گیرند. همچنین در صورت حضور آن ها در محیط عمومی مثل محد کودک یا شهربازی خطر سرماخوردگی آن ها بیشتر است.

محیط

اگر در محیط عمومی با جمعیت زیاد مانند هواپیما و یا کنسرت باشید، احتمال سرماخوردگی بیشتر است.

سیستم ایمنی ضعیف شده

اگر شما بیماری مزمن دارید یا اخیرا مبتلا به بیماری شده اید، احتمال سرماخوردگی شما بیشتر است. چون سیستم ایمنی بدن شما نسبت به حالت عادی ضعیف تر شده است.

سیگار کشیدن

در افرادی که سیگار می کشند، خطر ابتلا به سرماخوردگی بیشتر است. سرماخوردگی آنها شدیدتر نیز می باشد.

مراحل سرماخوردگی چیست؟

از آنجا که سرماخوردگی می تواند توسط بسیاری از ویروس های مختلف ایجاد شود، پیشرفت و شدت علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به طور کلی علائم دو تا سه روز پس از ویروس ایجاد می شوند. بعضی از افراد علائم بسیار خفیفی را نشان می دهند، در حالی که دیگران علائم شدیدتری را تجربه می کنند. نوع علائم نیز متفاوت خواهد بود. برخی از افراد فقط احتقان بینی را تجربه می کنند در حالی که در دیگران علائم بیشتری ایجاد می شود. این علائم بستگی به سلامت و قدرت سیستم ایمنی بدن افراد دارد. به همین دلیل برخی افراد مقاوم تر هستند.

بیشتر سرماخوردگی ها پس از هفت تا 10 روز برطرف می شود و ممکن است کمی بیشتر یا کمتر از این مقدار شود. دوره سرماخوردگی نیز بسته به نوع ویروس و مسائل مربوط به سلامت عمومی فرد متفاوت است.

علائم سرماخوردگی چیست؟

نشانه های سرماخوردگی به طور معمول چند روز طول می کشد تا ظاهر شوند و روند آن معمولا تدریجی است. دانستن تفاوت بین علائم سرماخوردگی و آنفولانزا ( آنفولانزا | علائم، درمان و واکسن آنفولانزا)  می تواند به شما کمک کند تصمیم بگیرید که چگونه بیماری خود را درمان کنید و اینکه آیا نیاز دارید به دکتر مراجعه کنید یا خیر؟ چون خطر آنفولانزا نسبت به سرماخوردگی بیشتر است. البته گاهی هم علائم سرماخوردگی با آلرژی اشتباه گرفته میشود (آلرژی | علائم، علت و درمان آلرژی).

نشانه های مربوط به بینی در سرماخوردگی عبارتند از:

  • تراکم
  • فشار سینوس
  • آبریزش بینی
  • گرفتگی بینی
  • حس نکردن بو یا طعم
  •  عطسه
  •  ترشحات آبکی بینی
  •  قطرات ترشحات بینی در پشت گلو (25 روش درمان خلط گلو و سینه)

علائم سر در سرماخوردگی عبارتند از:

علائم کلی بدن در سرماخوردگی شامل موارد زیر می باشد:

 

علائم سرماخوردگی

چگونه سرماخوردگی منتقل می شود؟

سرماخوردگی ازطریق راه های مختلفی مانند تماس مستقیم، ترشحات آلوده از سطوح آلوده، استنشاق ویروس پس از عطسه یا سرفه گسترش می یابد. انتقال سرماخوردگی از فردی به فرد دیگر اغلب هنگامی رخ می دهد که فرد سرماخورده بینی خود را لمس کند و سپس کسی یا چیز دیگری را لمس کند یا با فرد سالمی روبوسی نماید. فرد سالمی که با ترشحات تماس مستقیم داشته باشد آلوده می شود و معمولا آلودگی از طریق تماس با چشم، بینی و یا دهان ایجاد می شود. ویروس سرماخوردگی می تواند برای چندین ساعت در موادی مانند قلم، کتاب، تلفن همراه، صفحه کلید کامپیوتر و فنجان قهوه بماند و بنابراین می تواند از تماس با این اشیاء نیز به راحتی منتقل شود.

تفاوت بین سرماخوردگی و آنفولانزا چیست؟

سرماخوردگی و آنفولانزا ممکن است در ابتدا بسیار شبیه به هم به نظر برسند. آنها در واقع هردو از بیماری های تنفسی هستند و می توانند نشانه های مشابهی ایجاد کنند. با این حال، ویروس های مختلف باعث ایجاد این دو بیماری می شوند و علائم به تدریج متفاوت شده و به تشخیص بیماری کمک می کند. سرماخوردگی و آنفولانزا چند عارضه مشترک دارند. همه افراد مبتلا به هر دو بیماری اغلب موارد زیر را تجربه می کنند:

  •  آبریزش یا گرفتگی بینی
  •  عطسه
  •  درد بدن
  •  خستگی عمومی.

- اما به طور معمول، علائم آنفلوانزا شدیدتر از علائم سرماخوردگی است. یکی دیگر از تفاوت های متمایز بین این دو بیماری میزان جدی بودن آن است. سرماخوردگی به ندرت باعث ایجاد بیماری یا مشکلات بهداشتی می شود. با این حال، آنفولانزا می تواند منجر به عفونت سینوسی (درمان سریع سینوزیت به روش خانگی )و عفونت گوش (برای درمان فوری گوش درد چه کنیم؟) ، پنومونی و سپسیس شود.

- برای تعیین اینکه علائم مربوط به سرماخوردگی است یا آنفولانزا، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. دکتر آزمایشاتی انجام می دهد که می تواند تعیین کند چه علائمی دارد.

- اگر پزشک سرماخوردگی را تشخیص دهد، احتمالا فقط باید علائم را درمان کنید تا زمانی که ویروس فرصتی برای عمل نداشته باشد. این درمان ها می توانند شامل استفاده از داروهای ضد سرماخوردگی (OTC)، هیدراته شدن و استراحت باشند.

- اگر شما مبتلا به آنفولانزا هستید، ممکن است از مصرف داروهای ضدویروسی OTC در اوایل دوره بهره مند شوید. استراحت و هیدراتاسیون نیز برای افراد مبتلا به آنفولانزا مفید است. آنفلوانزای بسیار شبیه به سرماخوردگی، نیاز به زمان بیشتری دارد تا درمان شود.

سرماخوردگی تا چه مدت مسری است؟

به طور کلی، سرماخوردگی از یک تا دو روز قبل از شروع علائم و تا زمانی که علائم به طور کامل حل شوند، مسری است. با این حال، سرماخوردگی معمولا در طی دو تا سه روز اول ابتلا به بیماری با سرعت بیشتری به دیگران انتقال پیدا می کند.

تشخیص سرماخوردگی چگونه است؟

- تشخیص سرماخوردگی به ندرت نیازمند مراجعه به دکتر است. شناخت علائم سرماخوردگی اغلب کل کاری است که برای تشخیص نیاز دارید. البته اگر علائم بعد از حدود یک هفته بدتر شده و یا ادامه پیدا کند، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. در واقع ممکن است نشانه هایی از یک بیماری دیگر مانند آنفولانزا یا گلودرد باشد و شما آن را با سرماخوردگی اشتباه گرفته اید بنابراین نیاز به درمان پزشکی دارد.

- اگر سرماخورده باشید، احتمالا ویروس پس از یک هفته تا 10 روز با مراقبت و مصرف داروهای مناسب از بدن شما خارج می شود. اگر آنفولانزا هم داشته باشید، بعد از 10 روز باید درمان شود اما اگر علائم بعد از 5 روز بدتر شد یا پس از یک هفته ناپدید نشدند، ممکن است یک بیماری دیگری داشته باشید و باید دوباره به پزشک مراجعه کنید. 

- تنها راه قطعی برای تشخیص تفاوت علائم سرماخوردگی با آنفولانزا، انجام یک سری آزمایشات توسط پزشک است. از آنجا که علائم و درمان برای سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار شبیه هستند، تشخیص تنها به شما کمک می کند تا اطمینان حاصل کنید که بیشتر به بهبودی توجه کنید تا زودتر درمان شوید. 


درمان سرماخوردگی

هیچ درمان سریعی برای سرماخوردگی وجود ندارد. آنتی بیوتیک ها در برابر ویروس های سرماخوردگی موثر نیستند مگر اینکه علاوه بر ویروس دچار عفونت باکتریایی هم شده باشید. دارو ها نیز برای از بین بردن نشانه ها و علائم و تسکین بیشتر استفاده می شود. متاسفانه، سرماخوردگی درمانی ندارد که 100 درصد موثر باشد. لیست داروهای خانگی برای سرماخوردگی گسترده است. بسیاری از آنها تجربی هستند و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده اند، اگرچه برخی از آن ها توانایی تسکین را نیز دارند. در این جا می خواهیم برخی از درمان های رایج را توضیح دهیم:

الف) درمان سرماخوردگی در بزرگسالان

اگر علائم سرماخوردگی دارید، به احتمال زیاد به دنبال بهبود آن هستید. درمان سرماخوردگی به دو دسته اصلی تقسیم می شود:

1- درمان با داروهای بدون نسخه (OTC)

شایع ترین داروهای OTC که برای سرماخوردگی استفاده می شوند شامل داروهای ضد انعقاد، آنتی هیستامین ها و مسکن ها هستند. داروهای رایج "سرماخوردگی" گاهی ترکیبی از این داروها را شامل می شود. اگر شما در حال استفاده از یکی از این داروها هستید، برچسب آن را حتما بخوانید و طبق آن عمل کنید.

2- درمان های خانگی

موثرترین و رایج ترین راه های درمان خانگی سرماخوردن شامل غرغره کردن با آب نمک، استراحت و جلوگیری از کم آبی بدن است. برخی از تحقیقات نیز نشان می دهد که گیاهانی مانند اکیناسه می توانند در کاهش علائم سرما خوردگی موثر باشند. این درمان ها سرماخوردگی و گلودرد را درمان نمی کنند و تنها می توانند شدت علائم را کم کنند.

ب) درمان سرماخوردگی در کودکان

اداره غذا و داروی آمریکا(FDA)  به کودکان زیر 4 سال (سرماخوردگی نوزاد؛ چند توصیه کاربردی) توصیه می کند داروهای سرماخوردگی OTC را مصرف نکنند. برخی از پزشکان تا سن 6 سالگی این داروها را توصیه نمی کنند. اگر سؤالی دارید، با دکتر فرزندتان صحبت کنید. همچنین می توانید نشانه های سرماخوردگی کودک را با این داروهای خانگی برطرف کنید:

استراحت: کودکان مبتلا به سرماخوردگی ممکن است بیش از حد نرمال بیحال و زودرنج باشند. اجازه دهید مدرسه نروند و تا زمانی که بهبود می یابند در خانه بمانند.

هیدراتاسیون: مصرف مایعات در حین سرماخوردگی کودکان بسیار مهم است. سرماخوردگی به سرعت باعث کم آبی بدن می شود. به طور منظم به کودک مایعات بدهید. آب نوشیدنی خوبی است. نوشیدنی های گرم مانند چای یا شر گرم نیز می تواند به کاهش گلودرد (چه چیزی برای گلود درد خوب است؟) کمک کند.

غذا: کودکان مبتلا به سرماخوردگی مثل همیشه احساس گرسنگی نمی کنند، بنابراین به دنبال راه هایی برای دادن کالری و مایعات به آن ها باشید. نوشیدنی ها و سوپ ها دو گزینه عالی هستند.

غرغره آب نمک: بچه ها این کار را دوست ندارند اما غرغره با آب گرم و نمک می تواند گلو درد را بهتر کند. اسپری های نمکین بینی نیز می توانند تراکم مخاط بینی را کاهش دهند (درمان آبریزش بینی کودک).

حمام گرم: گاهی اوقات حمام گرم می تواند به کاهش تب و تسکین درد و خستگی ناشی از سردرد آن ها کمک کند.

ج) قرص سرماخوردگی

شایع ترین داروهای سرماخوردگی OTC (دارویی که بدون تجویز پزشک قابل تهیه از داروخانه است) برای بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال شامل داروهای ضد انعقاد، آنتی هیستامین ها و داروهای مسکن هستند. داروهای ضد انعقادی به کاهش تراکم بینی و گرفتگی بینی کمک می کند. آنتی هیستامین ها مانع عطسه کردن و آبریزش بینی می شوند و مسکن ها نیز درد باعث کاهش درد بدن خواهند شد. گاهی نیز این داروها علاوه بر درمان سرماخوردگی می توانند عوارضی را نیز ایجاد کنند. شایع ترین عوارض جانبی داروهای سرماخوردگی OTC عبارتند از:

1- مسکن ها

برای تب، گلودرد و سردرد، بسیاری از افراد به استامینوفن (Tylenol، دیگران) یا سایر داروهای مسکن رو می آورند. استامینوفن را فقط برای یک دوره کوتاه استفاده کنید و دستورالعمل های بر روی برچسب را برای جلوگیری از عوارض جانبی با دقت بخوانید.

2- آسپرین

هنگام مصرف آسپرین توسط کودکان یا نوجوانان، احتیاط کنید. کودکان و نوجوانانی که از علائم آبله مرغان یا علائم آنفلوانزا رنج می برند، هرگز نباید آسپرین مصرف کنند. زیرا آسپرین با بیماری سندرم ری در ارتباط است. این بیماری خطرناک است و احتمال مرگ در کودکان را افزایش می دهد.

 3- اسپری های محافظ بینی

بزرگسالان می توانند تا پنج روز از قطره ها یا اسپری های محافظ بینی استفاده کنند. استفاده طولانی مدت می تواند علائم بازگشت سرماخوردگی را ایجاد کند. کودکان زیر 6 سال نیز نباید از قطره های ضد انعقاد یا اسپری استفاده کنند.

4- شربت سرفه

اداره غذا و دارو و آکادمی کودکان امریکا به شدت مخالف داروهای سرماخوردگی و سرفه برای کودکان زیر 4 سال است (درمان سرفه شدید کودکان). هیچ شواهدی وجود ندارد که این داروها برای این نوع کودکان مفید و بی خطر باشند. همچنین برای کودکان بالای شش سال نیز با احتیاط رفتار کنید و به هیچ عنوان دو نوع داروی سرماخوردگی را به طور همزمان به کودک خود ندهید زیرا می تواند منجر به عوارض جانبی خطرناک شود. 

 

درمان سرماخوردگی

د ) مکمل های مورد نیاز در سرماخوردگی:

مکمل های غذایی مختلفی برای کاهش علائم سرماخوردگی وجود دارند که عبارتند از:

1-  ویتامین C

ویتامین ث یکی از بهترین ویتامین ها در درمان سرماخوردگی می باشد.

2-  روی

روی (بهترین زمان برای مصرف قرص زینک) مزایا و معایب خاص خود را دارد. در مطالعات با نتایج مثبت درمورد تاثیر روی بر سرماخوردگی، روی بیشترین اثر را در طی 24 ساعت پس از شروع علائم داشته است. عوارض جانبی روی نیز شامل طعم و مزه بد و حالت تهوع است. بنابراین بهتر است قبل از مصرف مکمل روی، با پزشک خود صحبت کنید.

رایج ترین روش های خانگی برای درمان سرماخوردگی:

1- استراحت و هیدراتاسیون

استراحت به بدن کمک می کند با ویروس مهاجم بهتر مبارزه کند. یکی از رایج ترین علائم سرماخوردگی خستگی است. به همین علت در این زمان به استراحت بیشتر نیاز دارید. مصرف آب، چای و سوپ ها یک راه عالی برای هیدراته کردن بدن و کاهش خستگی است. هنگامی که سرما می خورید، بدن شما از مایعات بیشتری برای مبارزه با عفونت ها استفاده می کند و مایعات زیادی برای بینی تولید می کند. به همین دلیل در هنگام سرماخوردگی باید بیشتر از شرایط عادی مایعات مصرف کنید. 

2- غرغره کردن آب نمک

گلو درد را با غرغره کردن آب گرم و نمک تسکین دهید. برای این کار 4/1 تا 2/1 قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان آب گرم بریزید. دوبار تا سه بار در روز این محلول را غرغره کنید. شستشوی بینی با آب نمک نیز یک روش موثر برای رفع گرفتگی بینی است و همچنین به پاک کردن ویروس ها و باکتری ها از بینی کمک می کند. همچنین می توان محلول شستشو را از داروخانه ها تهیه کرد. برای شست و شوی بینی با آب نمک می توانید از سرنگ استفاده کنید. 

3- پروبیوتیک ها

باکتری های مفید در روده شما به نام پروبیوتیک ها تأثیر زیادی بر سلامت کلی شما دارند. تحقیقات نشان می دهد غلظت بالاتری از باکتری های خوب در روده شما، موجب مبارزه آسان تر با بیماری ها می شود. با توجه به این موضوع، بهتر است در هنگام سرماخوردگی مقدار زیادی از مواد دارای پروبیوتیک مانند ماست چرب را مصرف کنید. همچنین می توانید مکمل پروبیوتیک (پروبیوتیک چیست+20 خواص درمانی آن ) را به صورت روزانه مصرف کنید. البته بهتر است استفاده از مکمل با نظر پزشک باشد. پروبیوتیک ها علاوه بر کمک به درمان می توانند خطر ابتلا به سرماخوردگی را در آینده کاهش دهد.

4- خروج هوا و مخاط از بینی از راه درست

خروج هوا از بینی در هنگام سرماخوردگی راهی مناسب برای خروج مخاط از بینی است. اما دمیدن بیش از حد می تواند باعث تحریک خلط و میکروب های آن در لوله های گوش شود. این مسئله نیز باعث مشکلات گوش خواهد شد. برای تخلیه راحت تر و نفس کشیدن یک سوراخ بینی را ببندید و همزمان هوا را به شدت از سوراخ دیگر خارج کنید.

5-  نوشیدنی های گرم

مصرف نوشیدنی های گرم به کاهش گرفتگی بینی و گلودرد کمک می کند. برخی از داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا با آب جوش تهیه می شوند. اما یک فنجان چای نیز به بهتر شدن شما کمک می کند.

6-  یک دوش بخار بگیرید!

دوش بخار باعث بهتر شدن شما می شود زیرا بخار را تنفس می کنید و باعث، مرطوب شدن بینی شما و راحت تر شدن تنفس می شود. همچنین مواد متراکم شده در بینی از این طریق به راحتی خارج می شوند. 

7- منتول

محصولات منتول دارای بوی قوی است که می تواند انسداد بینی را برطرف کند. کرم یا ژل زیر بینی می تواند به برطرف شدن انسداد بینی کمک کند که به راحتی می توانید از داروخانه ها آن را تهیه کنید.

8-  درمان گرم یا سرد برای سینوس های مسدود شده

اگر سینوس در اثر سرماخوردگی یا آنفولانزا مسدود شده باشد، گرما یا سرما به درمان سریع تر شما کمک می کند. همچنین می توانید محصولات خاص برای این کار را از داروخانه ها خریداری کنید  یا از یک کمپرس گرم و یا سرد استفاده کنید.

9-  استفاده از بالش اضافی در رختخواب 

با چند بالشت اضافی در هنگام استراحت سر را کمی بالاتر قرار دهید تا انسداد بینی برطرف شود.

10-  از سوار شدن به هواپیما اجتناب کنید

فشار کابین هواپیما به طور معمول باعث ناراحتی گوش می شود. بنابراین اگر سرماخورده هستید یا آنفولانزا دارید از پرواز جلوگیری کنید تا بهتر شوید. اگر مجبور هستید پرواز کنید برای مقابله با احتقان قبل از فرود آدامس بجوید.

11- بخور و رطوبت ساز

بخورهایی مانند بابونه یا اکالیپتوس و نعناع به باز شدن بینی و کاهش تراکم کمک می کنند. می توانید از دستگاه های بخار مخصوص  مانند رطوبت ساز استفاده کنید.

 

روش درمان خانگی سرماخوردگی


در هنگام سرماخوردگی چه غذایی باید بخورم؟

هنگامی که بیمار هستید، ممکن است حس غذا خوردن نداشته باشید، اما بدن در این زمان نیاز بیشتری به انرژی و مواد مغذی دارد. غذاهای زیر ممکن است برای بهبود سرماخوردگی مفید باشند:

1- سوپ ماکارونی مرغ

سوپ با نمک یک درمان "کلاسیک" برای انواع بیماریهای ویروسی است. این سوپ برای سرماخوردگی بسیار عالی است. مایعات گرم برای کمک به باز کردن سینوس ها مفید هستند، بنابراین می توانید راحت تر تنفس کنید، و نمک سوپ می تواند بافت تحریک شده گلو را بهبود دهد.

2- چای داغ

نوشیدنی های گرم مانند چای برای سرماخوردگی بسیار عالی هستند. اضافه کردن عسل برای کاهش سرفه نیز مناسب است. از طرفی اضافه کردن یک برش زنجبیل می تواند باعث کاهش التهاب و تراکم مخاط گلو شود. توجه داشته باشید که در هنگام سرماخوردگی نباید قهوه بخورید. کافئین زیاد داخل هوه با داروهای سرماخوردگی تداخل ایجاد می کند و هم چنین باعث کم آبی بدن می شوند. 

3- ماست

ماست حاوی میلیاردها باکتری سالم است که می تواند سلامت روده شما را افزایش دهد. داشتن یک میکروبیوم سالم (باکتری های مفید) در روده می تواند به بدن کمک کند تا در برابر بسیاری از بیماری ها، از جمله سرماخوردگی، مقاوم باشد.

4- یخمک

مانند چای داغ، یخمک نیز باعث بی حسی و کاهش خارش و گلودرد می شود. می توانید خودتان با نوشیدنی ها یا ماست، میوه ها و آبمیوه های طبیعی یخمک درست کنید.

5- سرکه سیب 

مواد لازم

  • 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب
  • یک لیوان آب گرم

روش مصرف

سرکه را به آب گرم اضافه کنید و آن را بنوشید (سرکه سیب | خواص سرکه سیب و طریقه مصرف آن). 2-3 لیوان از این نوشیدنی را هر روز مصرف کنید. این نوشیدنیباعث تعادل pH سطوح بدن می شود و محیط را برای زنده ماندن ویروس نامناسب می کند.

6-  سیر 

مواد لازم

  •  1-2 حبه سیر
  •  1 قاشق غذاخوری عسل

روش مصرف:

سیر را له کرده و عسل را به آن اضافه کنید. این ترکیب را دو بار در روز مصرف کنید. سیر یک ماده ضد ویروس قوی است.

 7- زنجبیل 

مواد لازم

  •  یک قطعه زنجبیل به طول یک اینچ یا 2.5 سانتیمتر
  •  یک فنجان آب گرم
  •  1 قاشق چای خوری عسل

روش تهیه

 زنجبیل را له کرده و بگذارید چند دقیقه در آب گرم خیس بخورد (39 خواص زنجبیل | نحوه مصرف زنجبیل). سپس مواد را از صافی رد کرده و عسل را اضافه کنيد و خوب مخلوط کنيد.  این چای تازه زنجبیل را روزانه مصرف کنید. خمیر زنجبیل یا زنجبیل ریز شده را نیز می توان با سوپ های گرم و بخار مخلوط کرد تا عطر و طعم را تقویت کرده و اثر ضد سرماخوردگی را افزایش دهد. سعی کنید در هنگام سرماخوردگی  2-3 فنجان چای زنجبیل در روز مصرف کنید.

8- چای سبز

مواد لازم

  •  1 قاشق چای سبز یا یک چای سبز کیسه ای
  •  یک فنجان آب گرم
  •  عسل
  •  آب لیمو

روش تهیه

چای سبز را به مدت 3-5 دقیقه بجوشانید (17 تا از مهمترین خواص چای سبز). عسل و یا آب لیمو را برای طعم و مزه به آن بیفزایید. البته خود عسل و آب لیمو نیز درمان کننده سرماخوردگی هستند. 2-3 فنجان از این چای در روز بنوشید. مصرف نوشیدنی های گرم به کاهش ترشحات سینوسی کمک می کند. مطالعات نشان داده اند که افرادی که نوشیدنی های گرم را در طول روزهای سرد می خورند، حتی در صورت بیماری کمتر دچار علائم سرماخوردگی مثل آبریزش بینی، گلودرد و خستگی می شوند.

 9- عسل 

مواد لازم

  • 1 قاشق غذا خوری عسل خام

روش تهیه

عسل را به طور خالص و خام بخورید. همچنین می توانید عسل را به یک لیوان شیر گرم اضافه کنید و قبل از رفتن به رختخواب میل کنید. دو بار در روز عسل بخورید . عسل به خاطر خواص قوی و ضد ویروسی آن درمان کننده بسیار مناسبی است. این ماده می تواند در درمان گلودرد و سرماخوردگی موثر باشد. آنتی اکسیدان های آن به سیستم ایمنی بدن کمک می کنند تا با ویروس یا باکتری هایی که باعث ایجاد سرماخوردگی می شوند مبارزه کنند. شما باید عسل خام یا ارگانیک مصرف کنید زیرا مزایای بیشتری دارد.

10- بهترین آبمیوه

آب ذغال اخته و آب پرتقال تازه در هنگام عفونت مانند سرماخوردگی و سرفه توسط پزشکان توصیه می شود.

11- کدا 

مواد لازم

  •  2 فنجان آب
  • 1-1.5 اینچ زنجبیل (2.5 تا 4 سانتیمتر)
  • 2 فلفل سیاه(یک قاشق چای خوری پودر فلفل سیاه)
  • 5-6 برگ ریحان 
  • 4 میخک
  •  1 قاشق چای خوری عسل

روش تهیه

 زنجبیل، فلفل سیاه، برگ ریحان و میخک را له کنید. آب را به آن اضافه کنید همراه با یک لیوان آب آن ها را جوش بیاورید تا حجم آن به نصف کاهش یابد. مواد را از صافی رد کرده و بعد عسل را اضافه کنید و آن را بنوشید.

12- پیاز 

مواد لازم:

  •  1 پیاز قرمز
  •   عسل

روش تهیه:

پیاز را پوست کرده و برش بزنید.  به اندازه کافی عسل برای پوشاندن برش ها بریزید. این ترکیب را در یک محفظه در بسته در یک محل خنک قرار دهید. 1-2 پیاز خرد شده آغشته به عسل را هر روز صبح و عصر بخورید. همچنین می توانید عسل باقی مانده را بر روی برش های باقی مانده بریزید و مصرف کنید. پیازها عامل ضد التهابی و ضد میکروبی هستند و همچنین به دفع آفات کمک می کنند. بنابراین آنها مخاطی را که در کانال بینی و قفسه سینه انباشته شده است را شل کرده و به راحتی از بدن خارج می کنند. این دارو با تسکین تورم ناشی از عفونت ویروسی، می تواند مجاری تنفسی را به حالت اولیه بازگرداند.

13-  جوش شیرین

مواد لازم

  •  2/1 قاشق چای خوری جوش شیرین
  •  یک لیوان آب سرد

روش تهیه

جوش شیرین را با آب مخلوط کنید و بلافاصله آن را بنوشید. شش بار در روز اول به فاصله دو ساعت یک بار آن را مصرف کنید. در روز دوم، چهار بار در طول روز در فواصل یکسان بنوشید. در روز سوم، دو بار یکبار صبح و یک بار عصر بخورید. از روز چهارم به بعد، این نوشیدنی را هر روز صبح تا زمانی که سرماخوردگی برطرف شود بنوشید. جوش شیرین باعث تعادل pH مایعات بدن می شود و محیط را برای ویروس نامناسب می کند.

14- فلفل سیاه 

مواد لازم

  •  2/1 قاشق چای خوری فلفل سیاه
  •  یک لیوان آب آشامیدنی

روش تهیه

 پودر فلفل را در آب مخلوط کنید. خوب به هم بزنید. این ترکیب را مصرف کنید. اگر نیاز بود بعد از چند ساعت دوباره مصرف کنید. مصرف فلفل سیاه سبب افزایش جریان خون می شود و همچنین عطسه را متوقف می کند. به علاوه درد گلو و سرفه را کاهش می دهد.

15-  دارچین 

مواد لازم

  • 2/1 قاشق چای خوری پودر دارچین
  •  1 قاشق غذاخوری عسل آلی

روش تهیه

 دارچین (دارچین | 10 خواص درمانی دارچین)  را با عسل و کمی آب جوش مخلوط کنید و آن را بنوشید. دو بار در روز این نوشیدنی را مصرف کنید. دارچین دارای خواص ضد ویروسی و ضد التهابی است که عفونت را درمان می کند و علائم سرماخوردگی را کاهش میدهد.

16- عصاره دانه گریپ فروت

مواد لازم

  •  10-15 قطره عصاره دانه گریپ فروت
  •  5 اونس آب (یک فنجان متوسط)

روش تهیه

 عصاره را به آب اضافه کنید و خوب مخلوط کنید.  ترکیب را بنوشید. برای کودکان، 3-5 قطره عصاره را در مقداری آب مخلوط کنید. می توانید این مخلوط را تا سه بار در روز بنوشید. خواص ضد میکروبی عصاره دانه گریپ فروت می تواند برای از بین بردن عفونت ویروسی مفید باشد.

 17- بابونه 

مواد لازم

  •  1 کیسه چای بابونه
  •  یک فنجان آب جوش

روش تهیه

 کیسه چای را 4-5 دقیقه در آب گرم خیس کنید.  کیسه چای را بردارید و چای را بنوشید. همچنین می توانید از استنشاق بخار با استفاده از برگ های بابونه در آب گرم استفاده کنید (25 خواص بابونه+طرز تهیه چای بابونه). یک قوری را با آب گرم پر کنید و سپس چند برگ بابونه خشک یا تازه را در آن بریزید. حالا روی قوری خم شوید و بخار آن را استنشاق کنید. این کا را دو بار در روز برای تسکین سرماخوردگی انجام دهید. هر روز دو فنجان چای بابونه بخورید تا سرماخوردگی برطرف شود.

18- شنبلیله

مواد لازم

  •  1 قاشق غذاخوری دانه شنبلیله
  • یک لیوان آب
  • عسل

روش تهیه

 دانه شنبلیله را چند دقیقه در آب بجوشانید.اجازه دهید خنک شود سپس  عسل را به آن بیفزایید و خوب مخلوط کنید. این آب را در حالی که هنوز گرم است بخورید. این عصاره را می توانید دوبار در طول روز مصرف کنید. شنبلیله، یک ماده غذایی رایج در آشپزخانه است و می تواند برای رفع سرماخوردگی استفاده شود. همانند اکثر عناصر موجود در این مقاله، شنبلیله نیز دارای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی است.

 

درمان خانگی سرماخوردگی


پیشگیری از سرماخوردگی

سرماخوردگی یک بیماری بسیار جزئی است، اما ناخوشایند است و مطمئنا می تواند پرهزینه باشد. شما نمی توانید یک واکسن برای جلوگیری از سرماخوردگی مانند آنفولانزا بزنید. اما می توانید چندین نکته کلیدی را در فصل سرد برای کمک به جلوگیری از دریافت ویروس ها انجام دهید.در اینجا چهار راهنمایی برای پیشگیری از سرماخوردگی وجود دارد:

1- دست ها را بشویید:

صابون  و آب، بهترین راه برای جلوگیری از گسترش میکروب ها و ویروس ها هستند. هنگامی که به آب دسترسی ندارید، از ژل و اسپری ضد باکتری استفاده کنید.

2-مراقب غذای خود باشید:

 خوردن مقدار زیادی غذاهای غنی از باکتری مانند ماست یا مصرف مکمل پروبیوتیک بصورت روزانه برای بدن لازم است. حفظ سلامت باکتری های شکم می تواند به سلامت کلی کمک کند.

3- از افراد بیمار دوری کنید:

به همین دلیل است که افراد بیمار نباید به محل کار یا مدرسه بروند. میکروب ها در محیط های کوچک مانند دفاتر و کلاس های درس بسیار راحت تر گسترش می یابند. اگر متوجه شدید کسی سرما خورده است از او فاصله بگیرید. پس از تماس با فرد بیمار، دست ها را حتما بشویید.

4- در حین سرفه دهان خود را بپوشانید:

به همین ترتیب، اگر بیمار هستید، اطرافیان را آلوده نکنید. در حین سرفه یا عطسه دهان خود را بپوشانید تا ویروس ها به محیط اطراف منتقل نشود.

چه زمانی برای سرماخوردگی دکتر بریم؟

 بزرگسالان در صورت داشتن مشکلات زیر باید به پزشک مراجعه کنند:

  • تب بیش از 5/38 درجه سانتیگراد
  •  پنج روز تب یا بیشتر و یا برگشت تب بعد از یک دوره بدون تب و تشنج
  • تنگی نفس
  •  خستگی
  •  گلودرد شدید، سردرد یا درد سینوس

به طور کلی در کودکان، برای سرماخوردگی معمولی نیاز به مراجعه به پزشک نیست. اما اگر فرزند شما هر کدام از شرایط زیر را داشت، باید او را نزد پزشک ببرید:

  • تب 38 درجه سانتی گراد در نوزادان تا 12 هفته
  • افزایش تب و یا تب بیش از دو روز در یک کودک در هر سنی
  •  نشانه هایی که بدتر می شوند یا بهبود نمی یابند.
  •  علائم شدید، مانند سردرد یا سرفه
  •  خستگی
  •  درد گوش
  •  سرگیجه شدید
  •  خواب آلودگی غیر معمول
  •  از دست دادن اشتها

 

پیشگیری از سرماخوردگی

عوارض جانبی سرماخوردگی

با اینکه سرماخوردگی یک بیماری جدی نیست و بعد از 7 الی 10 روز برطرف می شود اما اگر به درستی درمان نشود و اصطلاحا در بدن مانده و کهنه شود می تواند باعث بروز عوارض زیر شود:

عفونت حاد گوش (عفونت گوش میانی)

این بیماری زمانی دیده می شود که باکتری ها یا ویروس های سرماخوردگی وارد فضای پشت گوش می شوند. علائم و نشانه های معمول آن شامل گوش درد و در بعضی موارد، ترشحات سبز یا زرد از بینی یا بازگشت تب پس از سرماخوردگی معمولی است.

آسم

سرماخوردگی می تواند باعث ایجاد یک حمله آسمی شود.

سینوزیت حاد

در بزرگسالان یا کودکان، اگر سرماخوردگی در زمان مناسب برطرف نشود، می تواند منجر به التهاب و عفونت سینوس ها شود که سینوزیت نام دارد و شرایط حاد دائما بدتر می شود. 

عفونت های ثانویه دیگر

این عفونت ها شامل گلودرد استرپ (Streptococcal faringitis)، پنومونی و کروپ یا برونشیولیت در کودکان است. این عفونت ها باید توسط یک پزشک درمان شوند و نمی توان بصورت خودسرانه آن ها را درمان کرد. 

سخن آخر

شاید بتوان گفت بهترین روش های درمان سرماخوردگی استراحت کافی و مصرف نوشیدنی ها و غذاهای مناسب می باشد. همچنین در صورت سرماخوردن باید حواستان باشد با روش های مراقبتی مانند استفاده از ماسک دیگران را آلوده نکنید. رعایت نکات بهداشتی مانند شست و شوی دست ها بصورت مداوم بخصوص در فصول سرد تا حد زیادی از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری می کند. 

1- Kimberly Holland. Everything You Need to Know About the Common Cold — Updated on May 29, 2018

2-   Kushneet Kukreja. 26 Effective Home Remedies For Common Cold. June 7, 2018

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 91% 91


  • profileرویا 66 🤩1397/06/05

    سلام و تشکر از مقاله های کامل شما،من خیلی سرما میخورم، احساس میکنم بدنم یعنی سیستم ایمنی ضعیفی دارم و تا با یکی که سرما خورده برخورد میکنم مریض میشم، می‌خوام بدونم برای کاهش سرماخوردگی و مقاوم شدن بدن چی بخورم بهتره مرسی

    • profileافروز صداقت1396/09/30

      سلام و عرض خسته نباشيد، مقاله خيلي خوبي بود، من زياد سرما ميخورم مخصوصا در فصل پاييز و زمستان، واكسن آنفولانزا هم زدم ، خواستم ببينم در حين سرماخوردگي چه مكملي را استفده كنم بهتره؟ ممنون از راهنمايي شما

      • profileپزشک اوما1396/10/03

        سلام عززیزم. سرماخوردگی از بیماری های شایع فصل زمستان هست حتی با وجود تزریق واکسن آنفولانزا ممکنه مجدد سرمابخورید. بهتره در دروران سرماخوردگی از مکمل های روی یا روی همراه با ویتامین سی استفاده کنید که سیستم ایمنی را تقویت و باعث کاهش یافتن عوارض سرماخوردگی میشود.