دوران شیر دادن به نوزاد سريع ترين مرحله رشد بعد از تولد است .دوران شیردهی و چگونگی نحوه تغذیه با شیر مادر مهم ترين نشانه سلامت، رشد و تكامل مطلوب كودك بشمار می رود.......
تغذيه با شير مادر بايد بلافاصله بعد از تولد شروع شود . ارجح است در اتاق زايمان پس از خشك كردن نوزاد و پوشاندن سر او، نوزاد را روي سينه مادر قرار دهند و او را با پوششي گرم بپوشانند تا تماس پوست با پوست به خوبي برقرار شده و تغذيه با شير مادر آغاز شود.
• آغوز، حجم محدودي داشته و ممكن است در هر نوبت شيردهي از يك يا دو قاشق مرباخوري در هر پستان تجاوز نكند . نياز نوزاد هم در همين حد است . بديهي است مكيدن هاي مكرر شيرخوار، مقدار شير مادر را مطابق نياز و رشد كودك افزايش مي دهد.
• در هفته هاي اول، در هر وعده تغذيه بايد از هر دو پستان به نوزاد شير داد تا سبب تحريك ترشح شير شود به اين ترتيب كه بعد از تخليه يك پستان، نوزاد به پستان ديگر گذاشته شود . در هفته هاي بعد بر حسب نياز و ميل شيرخوار مي توان از يك يا هر دو پستان استفاده نمود . بايد توجه داشت كه در شير دادن به تناوب از پستان ها استفاده شود . مثلاً اگر در يك وعده شيرخوار از پستان چپ تغذيه كرد در وعده بعدي بايد از پستان راست شروع كند.
• طول مدت شير خوردن از هر پستان و فواصل شير خوردن از همان روز اول تولد بايد مطابق ميل و دلخواه شيرخوار باشد و هرگز نبايد براي آن محدوديتي قائل شد . بنابراين از تنظيم برنامه دقيق مثلاً هر 3 يا 4 ساعت يك بار شير دادن با يد خودداري نمود، شيرخوار بر حسب نياز و گرسنگي در هر ساعت از شب يا روز كه مايل است با شير مادر تغذيه شود.
• براي اينكه شيرخوار بتواند به راحتي و به مقدار كافي از شير مادر تغذيه كند بهتر است خشك و تميز باشد. ضمناً پيچيدن سفت و سخت و محيط بسيار سرد يا بسيار گرم موجب كاهش اشتهاي كودك براي شير خوردن مي شود.
• قبل از هر بار شير دادن حتماً مادر بايد دستهايش را با آب و صابون بشويد . در صورت امكان روزي يك بار استحمام نمايد و اگر اين كار برايش مقدور نيست حداقل روزي يك بار پستان هايش را بشويد . براي شستشوي پستان ها به جز آب سالم از هيچ ماده يا محلول ضدعفوني كننده مثل صابون يا الكل استفاده نكند زيرا ممكن است منجر به ترك خوردن نوك پستان هايش شود.
• بعد از خاتمه شير دادن و قبل از پوشاندن پستان، براي جلوگيري از صدمه به نوك پستان بهتر است يك قطره شير بر روي نوك پستان گذاشته شود تا در معرض هوا خشك گردد . به عبارت ديگر بعد از شير دادن نيازي به شستشوي پستان نيست.
• براي اينكه ترشح شير، لباس را كثيف نكند مي توان از تكه پارچه تميز و لطيفي كه در داخل سينه بند قرار مي گيرد استفاده نمود تا شيري كه ترشح مي شود (نشت مي كند ) جذب شده لباس را خيس و بد منظره نكند ( از دستمال كاغذي به علت امكان ايجاد حساسيت، استفاده نشود).
• در بعضي موارد از جمله وضعيت نادرست مكيدن كه متوقف كردن تغذيه از پستان ضروري است نبايد پستان را از دهان شيرخوار بيرون كشيد بلكه بايد انگشت كوچك دست را از گوشه دهان شيرخوار وارد نمود تا خلاء ناشي از مكيدن بر طرف و پستان به آساني رها شود.