دیابت بارداری از بیماریهایی است که در بارداری عوارض حاد برای مادر و جنین دارد. دیابت بارداری به شرایطی گفته می شود که افزایش سطح گلوکز خون برای اولین بار در طی دوره بارداری تشخیص داده می شود.
دیابت بارداری ، تقریبا در 1% از بارداری ها بروز می کند. علت دقیق دیابت باردای مشخص نیست ولی وجود برخی سرنخها شما در تشخیص زودرس این بیماری کمک می نماید.
با توجه به عوارضی که دیابت برای جنین و نیز مادر باردار می تواند داشته باشد ، پیشگیری و کنترل دیابت در طی دوران بارداری ضروری می باشد. این اختلال می تواند منجر به بزرگ شدن جنین )بیش از 1 کیلوگرم( شود، که این خود مشکل ساز است زیرا یک جنین بزرگ ممکن است هنگام زایمان هنگام زایمان دچار آسیب شود، هم چنین یک جنین بزرگ ممکن است هنگام زایمان به مادر خود نیز آسیب وارد کند.
گاهی اندازه ی جنین مناسب نبوده و مادر می بایست تحت عمل سزارین قرار گیرد.دیابت بارداری هم چنین احتمال بروز پره اکلامپسی که یک بیماری تهدید کننده ی حیات است را افزایش می دهد. پره اکلامپسی یا مسمومیت حاملگی، سبب افزایش فشار خون می شود.
عوامل زیر خطر ابتلا به دیابت بارداری در طی دوره بارداری را افزایش می دهند:
داشتن اضافه وزن قبل از بارداری) اگر چنانچه وزنتان از وزن ایده آل 02 % و یا بیشتر ، بالاتر است(
اگر از نژاد ها و اقوامی با خطر بالا برای ابتلا به دیابت هستید )برای مثال: در آمریکا سیاه پوستان،یا در کشور ما اقوامی که میزان بارداری در آنان بیشتر است یا هموطنان یزدی و...(
وجود قند در ادرار.اختلال تحمل گلوکز و اختلال در گلوکز ناشتا ) در این شرایط سطوح گلوکز خون بالا است ولی به حدی بالا نیست که
بتوان آن را دیابت در نظر گرفت. به این حالت مرحله قبل از دیابت گفته می شود(
سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت) اگر مادر و پدر یا برادر و خواهر شما دیابت داشته باشند.(
سابقه تولد نوزاد بیش از 1 کیلوگرم در گذشته.
سابقه تولد نوزاده مرده در گذشته.
سابقه ابتلا به دیابت بارداری در بارداری گذشته میزان خطر دیبات بارداری را در دفعه بعد 9 برابر می نماید.
داشتن مایع آمنیوتیک بیش از حد )شرایطی که پلی هیدرآمینوس نامیده می شود(
بسیاری از زنانی که دیابت بارداری در آنان توسعه می یابد هیچ یک از ریسک فاکتورهای شناخته شده ابتلا به دیابت بارداری را ندارند.
برای کنترل دیابت بارداری اقدامات به شرح زیر توصیه می گردد:
پایش منظم سطح قند خون در طی روز )در مراحل اولیه توصیه می گردد که 1 بار در روز قند خون را با دستگاههای اندازه گیری قند خون کنترل نمایید: قبل از صبحانه و 0 ساعت پس از هر وعده غذایی، برخی مواقع پایش قند خون قبل از همه وعده های غذایی نیز ممکن است لازم گردد. البته بعد از طی مرحله حاد نیاز به این میزان اندازگیری نخواهد بود(
بررسی ادرار به منظور وجود کتونها )یک نوع اسید که وجود آن در ادرار نشان می دهد دیابت شما تحت کنترل نمی باشد(
از رهنمودهای غذایی ای که پزشک معالجتان به شما دستور داده است ، پیروی کنید . نظم غذایی یکی از مهمترین موارد در کنترل قند خون در طی ساعات روز خواهد بود. بر همین اساس از شما خواسته می شود تا دریافت کالری تان را در چند نوبت در طی روز توزیع کنید.
پس از کسب اجازه پزشک معالجتان، فعالیت بدنی و ورزش داشته باشید. داشتن پیاده روی به طور منظم در کنترل سطح قند خون بسیار مفید خواهد بود. برای جلوگیری از بروز عوراض در تعیین و نوع فعالیت بدنی حتما با پزشکتان مشورت نمایید.
در روند افزایش وزنتان را بررسی کنید. در طی دوران بارداری میزان افزایش وزن باید بین 2تا41 کیلو باشد.
افرادی که بارداری را با چاقی و افزایش وزن آغاز می نمایند این میزان افزایش وزن بویژه در صورت ابتلا به دیابت بارداری باید حداقل باشد.
در صورت نیاز انسولین مصرف کنید . انسولین تنها داروی دیابتی است که مصرف آن در طی بارداری در صورت عدم کنترل قند خون توصیه می گردد.
افزایش فشار خونتان را کنترل کنید.