داشتن یک رژیم غذایی سالم در مدت همه گیری کووید ۱۹ خیلی مهم است. آنچه که ما می خوریم و می نوشیم می تواند توانایی بدن ما را در پیشگیری، مبارزه و بهبودی از عفونت ها تحت تاثیر قرار دهد. یکی از عفونت های شایع ویروسی که تبدیل به یک عارضه جهانی شده پاندمی کووید ۱۹ است . وقتی هیچ مکمل و مواد غذایی نمی تواند از ابتلای به کرونا جلوگیری کند یا آن را درمان کند، چاره کار تقویت سیستم ایمنی با داشتن رژیم غذایی سالم است. تغذیه مناسب همچنین می تواند باعث کاهش احتمال بروز چاقی، بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و برخی از انواع سرطان ها شود.
برای نوزادان داشتن رژیم غذایی سالم به معنای تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول است و از ۶ ماهگی تا ۲ سالگی شیر مادر در کنار تغذیه تکمیلی خواهد بود. برای نوجوانان، برنامه غذایی سالم و متنوع برای رشد و افزایش قد ضروری است، در افراد مسن هم رژیم غذایی سالم می تواند به سلامتی و سرحال بودن آنها کمک کند.
با توجه به آنچه گفته شد این سوالات در ذهن خواننده ایجاد می شود :
رژیم غذایی سالم برای پیشگیری از کووید ۱۹ چگونه است؟ چه غذاهایی برای حمایت از سیستم ایمنی بدن مفید است؟ چه رژیم غذایی سالم است؟ غذاهایی مانند سیر و زنجبیل و دمنوش های گیاهی برای جلوگیری از کووید ۱۹ مناسب اند؟ در این مقاله به این قبیل سوالات پاسخ می دهیم.
رژیم غذایی در پاندمیک کرونا باید چگونه باشد؟
نکات زیر را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید:
۱- همراه با غذا میوه و سبزیجات بخورید
هر روز ترکیبی از غلات کامل مانند گندم، ذرت، برنج، حبوبات (عدس) و لوبیا و مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه و غذاهایی که دارای پروتئین هستند مثل غذاهای حیوانی ( گوشت، ماهی، تخم مرغ و شیر) بخورید.
غذا های سبوس دار مانند ذرت فرآوری نشده، ارزن ، جو دوسر و گندم انتخاب کنید چرا که آنها غنی از فیبر هستند و به شما احساس سیری طولانی مدت می دهند. برای میان وعده ها سبزیجات خام، میوه های تازه و آجیل های بدون نمک را انتخاب کنید.
۲-مصرف نمک را کم کنید
مصرف نمک را به ۵ گرم معادل یک قاشق چایخوری در روز محدود کنید. هنگام پخت و پز و تهیه غذاها نمک را به میزان کم استفاده کنید. برای استفاده ازغذاهای کنسرو شده یا خشک، انواع سبزیجات، آجیل و میوه آنها را بدون نمک و قند اضافه شده انتخاب کنید.
در روی میز غذا به جای نمک پاش از گیاهان معطر تازه و یا خشک شده و ادویه جات برای طعم دار کردن غذا استفاده کنید. برچسب های موجود بر روی مواد غذایی را بررسی و محصولاتی با محتوی نمک کمتر را انتخاب کنید.
۳ -از روغن و چربی های مناسب استفاده کنید
کره و چربی خوک را با چربی های سالم تری مانند زیتون، سویا، آفتابگردان یا ذرت جایگزین کنید. به جای گوشت قرمز از گوشت سفید نظیر مرغ و ماهی استفاده کنید. محصولات لبنی کم چرب را انتخاب کنید. از محصولات تراریخته استفاده نکنید. به جای سرخ کردن غذاها آنها را بخارپز و گریل کنید.
۴ -مصرف قند و شکر را محدود کنید
مصرف شیرینی جات و نوشیدنی های شیرین گازدار و آب میوه، کنستانتره های مایع و پودر، نوشیدنی های انرژی زا و ورزشی، چای و قهوه و شیر طعم دار را محدود کنید.
به جای میان وعده های شیرین مثل کلوچه، کیک و شکلات از میوه های تازه استفاده کنید. از دادن غذاهای شیرین به کودکان خودداری کنید. در غذاهای کمکی که به کودکان زیر دو سال داده می شود از نمک و شکر در مقادیر کم استفاده کنید.
۵ -آب کافی بنوشید
آبرسانی مناسب برای سلامتی بسیار مهم است و به جای نوشیدنی های شیرین آب بنوشید.
۶- از مصرف الکل خودداری کنید
مصرف مکرر یا زیاد الکل باعث آسیب کبدی، سرطان، بیماری های قلبی و روحی و روانی می شود، بنابراین سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کرده و در کل بخشی از رژیم غذایی سالم جهت پیشگیری از کووید ۱۹ نیست.
۷- به نوزادان و کودکان خود شیر بدهید
شیر مادر غذای ایدهآلی برای نوزادان است. سالم، تمیز و حاوی آنتی بادی است که به محافظت در برابر بسیاری از بیماری های شایع کودکی کمک می کند. از ۶ ماهگی شیر مادر باید همراه با مکمل های غذایی شود. شیردهی باید تا دو سالگی ادامه یابد.
طرز تهیه یک سوپ مقوی و مغذی در کرونا:
مصرف این سوپ آثار خوبی در تقویت ایمنی بدن و رفع علایم این بیماری دارد. این مقادیر برای چهار نفر تنظیم شده است:
یک فنجان بلغورگندم، یک عدد هویج قطعه شده، یک عدد پیاز کوچک را همراه با ۵ لیوان آب روی اجاق گذاشته، در ۲۰ دقیقه آخر طبخ، ۲۵ گرم کره، ۳ قاشق غذاخوری سبزی جعفری خُرد شده، ۳ قاشق غذاخوری شوید خرد شده، یک چهارم لیمو عمانی، مقدارکمی نمک و زردچوبه اضافه شود.
به اندازه یک کاسه سوپخوری قبل ناهار یا شام بدون نان میل شود. برای بهره مندی از آثار مثبت این سوپ، از تغییر اندازه ها و نوع مواد غذایی در دستور سوپ پرهیز فرمایید. بهتر است در زمان مصرف سوپ از مصرف غذاهای نفاخ پرهیز شود.
برای تقویت سیستم ایمنی چه غذاهایی باید مصرف شود؟
سیستم ایمنی بدن به پشتیبانی بسیاری از مواد مغذی نیاز دارد. توصیه می شود انواع غذاها را برای یک رژیم غذایی سالم و متعادل مصرف کنید، از جمله غلات، حبوبات، سبزیجات و میوه ها، آجیل و غذاهای حیوانی. توجه داشته باشید که رژیم غذایی سالم پیشگیری کننده است و از ابتدای به بیماری جلوگیری نمی کند.
آیا مولتی ویتامین ها می توانند از ابتلا به کووید ۱۹ جلوگیری کنند یا بیماران مبتلا را درمان کنند؟
خیر. در حال حاضر هیچ راهنمایی در مورد مصرف مکمل های ریز مغذی برای پیشگیری و درمان کرونا وجود ندارد ولی برای سیستم ایمنی بسیار مهم و نقش حیاتی در ارتقاء سلامتی را دارند.
آیا مکمل ویتامین d، برای افرادی که در معرض نور خورشید نیستند، مناسب است؟
ویتامین d به طور طبیعی با قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید ساخته می شود و در غذاهایی مانند ماهی های چرب نظیر ماهی آزاد، ماهی تن و ماهی خال خالی، روغن کبد ماهی و جگر، گوشت گاو، پنیر و زرده تخم مرغ وجود دارد. بهتره همه افراد ماهانه یک عدد قرص ویتامین دی 50 هزار واحد مصرف کنند.
آیا دمنوش های گیاهی به پیشگیری یا بهبودی کووید ۱۹ کمک می کنند؟
خیر. در حال حاضر هیچ مدرک عملی مبنی بر مفید بودن استفاده از دمنوش های گیاهی یا مکمل های گیاهی برای جلوگیری یا درمان کووید ۱۹ وجود ندارند.
آیا پروبیوتیک ها از کرونا جلوگیری میکنند؟
خیر. پروبیوتیکها میکروارگانیسم های زنده هستند که به غذاها اضافه می شوند یا به عنوان مکمل رژیم غذایی استفاده می شوند. در حال حاضر هیچ شواهد علمی مبنی بر نقش پروبیوتیکها برای جلوگیری یا درمان کووید ۱۹ وجود ندارد.
آیا خوردن زنجبیل میتواند به جلوگیری از کووید ۱۹ کمک کند؟
خیر. در حال حاضر هیچ شواهدی مبنی بر حمایت از استفاده از زنجبیل برای جلوگیری از کووید ۱۹ وجود ندارد. زنجبیل غذایی است که دارای خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی است.
آیا خوردن سیر می تواند به جلوگیری از کووید ۱۹ کمک کند؟
خیر. در حال حاضر هیچ شواهدی مبنی بر نقش سیر برای جلوگیری از کووید ۱۹ وجود ندارد. با این حال سیر دارای خواص ضد میکروبی است.
چگونه سبزیجات و میوه ها را بشوییم؟
میوه ها و سبزیجات را با همان روشی که در شرایط دیگر انجام می دهید بشویید. قبل از دست زدن به آنها دستان خود را با آب و صابون بشویید.
آیا ویروس کووید ۱۹ میتواند در سطح بسته بندی مواد غذایی زندگی کند؟
ویروس کرونا برای تکثیر و زنده ماندن به یک حیوان زنده یا میزبان انسانی احتیاج دارند و نمی توانند در سطح مواد غذایی مدت طولانی زنده بمانند. اما توجه کنید که با دست زدن به بسته های غذایی می توانند به شما انتقال یابند پس دست ها باید به درستی شسته شوند.
world health organization team. #HealthyAtHome: Healthy Diet. 2021