یکی از نگرانی هایی که برای مادران باردار بخصوص افراد شاغل و فعال در جامعه وجود دارد اندازه شکم در بارداری است. خب نمی توانید از این روند خودتان را رها کنید مگر اینکه دلتان نخواهد چند ماه دیگر نوزاد شیرینتان را در بر بگیرید. با این حال اینکه بدانید در هر زمان از بارداری قرار است چه اتفاقاتی در ظاهر شما بیفتد می تواند از قبل شما را آماده کند. به همین دلیل در این مقاله می خواهیم علائم و اندازه شکم در هفته نهم بارداری را برای شما شرح داده و با شما مادران اومایی عزیز صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
اندازه شکم در هفته 12 بارداری
در حال حاضر احتمالا شکم شما کاملا نشان می دهد که باردار هستید. به همین دلیل اکثر والدین تازه در این هفته خبر فرزند دار شدنشان را به دیگران می دهند؛ اما این موضوع برای همه یکسان نخواهد بود و در برخی خانم ها ممکن است حتی تا 5 ماهگی شکمشان مشخص نشود. از طرفی مادرانی که چند قلو باردار هستند زودتر از هفته 12 بارداریشان از روی شکم مشخص می شود.
به هر حال احتمالا از هفته 12 به بعد برخی لباس هایتان برایتان تنگ می شود و زمان آن رسیده که به سراغ خرید لباس های بارداری بروید؛ زیرا از این به بعد وزن نوزاد دائما افزایش یافته و رحم در حال بزرگ شدن است. نفخ، یبوست و احساس تنگی در معده از جمله علائم دیگر این هفته است که شما را مجبور به پوشیدن لباس های راحت تر چه در خانه و چه در فضای کار یا بیرون می کند.
علائم بارداری در هفته 12
در هفته 12 ممکن است تا حدودی هرومون های بارداری گنادوتروپین آرام شده باشند و به همین دلیل علائمی مانند تهوع و خستگی صبحگاهی در شما کاهش پیدا می کند؛ اما ممکن است برای برخی خانم ها سردرد و سرگیجه جایگزین شود. با این حال همان طور که می دانید شرایط بارداری برای افراد مختلف کاملا متفاوت خواهد بود. آنچه در هفته 12 بارداری ممکن است تجربه کنید می تواند شامل موارد زیر باشد:
1. افزایش ترشحات:
در این هفته ممکن است ترشحات شما افزایش پیدا کنند که حالت شفاف و عجیبی دارند؛ اما کاملا طبیعی هستند. علت این ترشحات محفاظت از واژن شما در برابر عفونت ها و ورود آن ها به سمت جنین است؛ اما در صورتی که در هفته 12 بارداری ترشحات زرد، سبز، صورتی یا قهوه ای دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. این رنگ ها می تواند نشانه ای از عفونت یا حتی سقط جنین باشد.
2. لکه بینی:
لکه بینی در بارداری همیشه احساس نگرانی از سقط را به شما می دهد. البته همیشه نگران کننده نیست و نباید بترسید؛ یعنی ابتدا باید آن را با پزشک در میان بگذارید تا قبل از نگرانی بی دلیل علت آن مشخص شود. گاهی هیچ مشکلی در بارداری شما وجود ندارد ولی استرس عوارضی را برایتان ایجاد می کند.
به عنوان مثال، دهانه رحم شما در دوران بارداری حساس تر است، بنابراین به سادگی با داشتن رابطه جنسی احتمال خونریزی سبک وجود دارد که بی ضرر است. با این حال حتی اگر مشکلی هم نباشد، اگر لکه بینی یا خونریزی دارید، حتما به پزشک خود بگویید. اگر خونریزی با گرفتگی همراه باشد یا جریان شدید باشد، نیاز به اورژانس یا تماس سریع با متخصصتان وجود دارد.
3. سردرد
همان طور که گفتیم سردردهای بارداری از هفته 12 به بعد تشدید می شود. سردرد ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، افت قند خون، کم آبی بدن، کمبود خواب یا استرس ایجاد شود. برای مقابله با آن، به مواردی که باعث ایجاد سردرد می شود توجه کنید و سعی کنید از آن ها دوری نمایید. اگر متوجه افزایش شدید سردرد یا نوعی سردرد شده اید که قبلاً تجربه نکرده اید (مانند میگرن)، یا اگر سردرد شما با علائم عجیب دیگری نیز همراه است، به متخصص خود مراجعه کنید تا علت مشخص شود.
4. سرگیجه
تغییرات هورمونی در هفته 12 بارداری و تغییرات فشار خون می تواند باعث ایجاد سرگیجه شود. به همین دلیل از این به بعد باید بیشتر مراقب خودتان باشید. شما می توانید با میان وعده منظم از سرگیجه جلوگیری کنید، از گرم شدن بیش از حد و نوشیدن مقدار زیادی آب در یک زمان نیز برای کنترل سرگیجه جلوگیری کنید. در صورت احساس سرگیجه یا سبکی سر دراز بکشید درمورد هرگونه حمله شدید با پزشکتان تماس بگیرید.
5. تهوع
با اینکه در اکثر خانم ها تهوع از هفته 12 به بعد تمام می شود اما این حالت در برخی خانم ها تا زمان زایمان هم ادامه دارد. بخصوص مادرانی که دو قلو یا بیشتر باردار هستند این تهوع ادامه دار را تجربه می کنند.
در هفته 12 بارداری باید چه احساسی داشته باشم؟
بدن شما در این هفته به دلیل رشد جنین سخت کار می کند. با این حال ممکن است از نظر ظاهری هنوز تغییرات چندانی در شما ایجاد نشده باشد، اما در باطن همه چیز تغییر می کند! علاوه بر علائم عادی بارداری در هفته دوازدهم، ممکن است دچار نوسانات خلق و خویی همراه با تهوع و خستگی صبح شوید؛ مثلا ممکن است یک روز خسته شوید و روز انرژی بسیار شدیدی داشته باشید. به هر حال باید حسابی حواستان به رژیم غذایی و فعالیتتان باشد تا در ادامه بارداری دچار مشکل و ضعف نشوید.
سخن آخر
از هفته 12 بارداری به بعد رشد جنین به گونه ای است که دائما رحم کش می آید و بزرگ می شود تا فضای مناسب برای جنین و کیسه دور او را فراهم کند. به همین دلیل هر هفته شکم مادر بزرگ تر می شود و باید از قبل خودتان را برای این واقعه اجتناب ناپذیر آماده کنید تا از نظر روحی مشکلی برایتان ایجاد نشود.
Medically reviewed by Judith Venuti, Ph.D., embryologist. Baby development at 12 week. July 22, 2020