کبد چرب چیست؟
برخی چربی ها در کبد طبیعی هستند. اما اگر مقدار آن ها بیشتر از 5٪ -10٪ وزن اندام شما باشد، بیماری کبد چرب داربد. اگر مشروب می خورید آن را ترک کنید. مشروب یکی از علل اصلی این بیماری است.
دو نوع اصلی بیماری کبد چرب عبارتند از:
- بیماری کبد چرب الکلی
- بیماری کبد چرب غیر الکلی
همچنین امکان ابتلا به بیماری کبد چرب در دوران بارداری وجود دارد.
بیماری کبد چرب الکلی
بیماری کبد الکلی در اثر مصرف بیش از حد الکل اتفاق می افتد. حتی گاهی این بیماری پس از مصرف الکل به مقدار زیاد در یک دوره کوتاه دیده می شود.
ژن هایی که از پدر و مادر می رسد نیز نقشی مهم در کبد چرب الکلی بازی می کند. این ژن احتمال الکلی شدن شما را افزایش می دهد. همچنین بر روش تجزیه الکل در بدن شما تاثیر می گذارد.
چیزهای دیگر که بر احتمال کبد چرب الکلی تاثیر می گذارد عبارتند از:
- هپاتیت ث که منجر به التهاب کبد می شود.
- مقدار زیاد آهن در بدن
- چاقی بیش از حد
بیماری کبد چرب غیر الکلی
دلیل این بیماری کبد چرب کاملا مشخص نیست. اما این بیماری به طور خانوادگی گسترده می شود.
این بیماری بیشتر در افراد میانسال یا بیش از حد چاق اتفاق می افتد. این افراد معمولا کلسترول بالا و دیابت نیز دارند. (بخوانید: 9 روش برای کاهش کلسترول در 10 ثانیه)
دلایل دیگر:
- مصرف قرص
- هپاتیت ویروسی
- بیماری ارثی کبد چرب یا بیماری خود ایمنی
- کاهش وزن سریع
- سوء تغذیه
برخی از مطالعات نشان می دهد باکتری های زیاد در روده کوچک و دیگر تغییرات در روده باعث بیماری کبد چرب غیر الکلی می شود.
کبد چرب حاد در بارداری
این بیماری نادر است، اما چربی می تواند در کبد در هنگام بارداری تجمع کند. این بیماری کودک و مادر را به خطر می اندازد. این بیماری منجر به مشکلات کبد و کلیه در مادر یا جنین می شود. همچنین امکان عفونت جدی یا خونریزی نیز وجود دارد.
دلیل کبد چرب در دوران بارداری مشخص نیست، اما هورمون ها نقشی مهم دارند.
پس از تشخیص این بیماری باید به سرعت زایمان کنید. اگر چه به مدت چند روز به مراقبت های ویژه نیاز دارید، اما بعد از چند هفته کبد به حالت طبیعی خود باز می گردد.
علائم بیماری کبد چرب
ممکن است بیماری کبد چرب داشته باشید و متوجه آن نشوید. اغلب در ابتدا هیچ نشانه ای وجود ندارد. با گذشت زمان، اغلب سالها و حتی دهه ها، مشکلاتی مانند مشکلات زیر را تجربه می کنید:
- احساس خستگی
- از دست دادن وزن و یا اشتها
- ضعف
- حالت تهوع
- سردرگمی، قضاوت ضعیف، یا مشکل در تمرکز
ممکن است علائم دیگر نیز داشته باشید. ممکن است کبد شما بزرگتر شود. ممکن است در مرکز و یا قسمت فوقانی راست شکم درد داشته باشید. و پوست گردن و یا زیر بغل تیره تر شود.
اگر مبتلا به بیماری کبد الکلی باشید، متوجه می شوید که علائم پس از یک دوره مشروب خوری سنگین بدتر می شود.
ممکن است کبد شما زخم شود. اگر چنین اتفاقی بیفتد، علائم زیر را خواهید داشت:
- تجمع مایعات در بدن شما
- کاهش ماهیچه ها
- خونریزی داخلی
- یرقان (زردی پوست و چشم ها)
- نارسایی کبد
تشخیص بیماری کبد چرب
ممکن است در هنگام معاینه های معمول متوجه بیماری شوید. دکتر متوجه می شود که کبد شما کمی بزرگتر از حد معمول است.
راه های دیگر تشخیص این بیماری عبارتند از:
- آزمایش خون. مقدار بالای آنزیمی خاص نشان دهنده بیماری کبد چرب است.
- سونوگرافی. پزشک با استفاده از سونوگرافی متوجه کبد چرب می شود. همچنین ممکن است برای تصویربرداری از کبد از ام آر آی استفاده شود.
- بافت برداری. پس از بی حس کردن منطقه، دکتر سوزنی وارد پوست می کند و مقدار کمی از کبد را خارج می کند. او این قسمت را زیر میکروسکوپ بررسی می کند و نشانه هایی از چربی، التهاب، و سلول های کبد آسیب دیده را مورد بررسی قرار می دهد.
درمان بیماری کبد چرب
هیچ درمان خاصی برای کبد چرب وجود ندارد. اما اگر دیابت (بخوانید: غذاهای مفید برای دیابت) دارید با کنترل آن می توانید وضعیت خود را بهبود بدهید.
اگر مبتلا به بیماری کبد الکلی هستید و مشروب زیاد می خورید، مشروب را ترک کنید. از دکتر خود کمک بخواهید. اگر الکل را ترک نکنید دچار بیماری هایی مانند هپاتیت الکلی یا سیروز می شوید.
حتی اگر شما مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی هستید، ترک الکل به بهبود شما کمک می کند. اگر اضافه وزن دارید یا چاقی هستید، به تدریج وزن خود را کاهش دهید- بیش از 1 یا 2 پوند در هفته نباشد.
درمان کبد چرب با رژیم غذایی و ورزش: برای درمان کبد چرب رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید و ورزش کنید. غذاهای پر کربوهیدرات مانند نان، غلات و حبوبات، برنج، سیب زمینی و ذرت را کاهش دهید. و نوشیدنی های حاوی قند مانند نوشابه های ورزشی و آبمیوه را کاهش دهید.
یکی از داروهای تجویزی در درمان کبد چرب استفاده از لیورگل است که گیاه خار مریم است و علائم کبد چرب را بهبود می بخشد. گیاهان دیگر هم در درمان کبد چرب موثر هستند. سایر گیاهان در مقاله کبد چرب معرفی شده است.
منبع: www.webmd.com