نوزاد دوماهه در هفته اول
حرکات نوزاد دو ماهه یک نقطه عطف در زندگی والدین و خود نوزاد محسوب میشود. در این زمان، والدین به تدریج با نیازها و الگوهای رفتاری نوزاد آشنا شدهاند و توانستهاند تا حدودی برنامههای منظمتری برای خواب و تغذیه او ایجاد کنند. نوزاد در این سن شروع به نشان دادن اولین لبخندها و واکنشهای اجتماعی میکند، که این امر برای والدین بسیار دلگرمکننده و لذتبخش است. این دوره زمان مهمی برای تقویت پیوند عاطفی و ارتباط نزدیک بین نوزاد و والدین است. همچنین، مشاهده تغییرات و پیشرفتهای سریع در نوزاد دو ماهه میتواند والدین را برای مراحل بعدی رشد و تکامل آماده کند.
نوزاد دو ماهه در مرحلهای از رشد و تکامل قرار دارد که تغییرات قابل توجهی در رفتار و تواناییهای او مشاهده میشود. در این سن، نوزاد شروع به شناخت بیشتر محیط اطراف خود میکند و ممکن است به چهرهها و صداهای آشنا واکنش نشان دهد. لبخند زدن، صداهای ابتدایی و حرکتهای فعالتر از جمله نشانههای این مرحله هستند. الگوهای خواب و تغذیه نوزاد نیز بیشتر شکل گرفته و والدین میتوانند برنامههای منظمتری برای او تنظیم کنند. این دوره زمانی مهمی برای تقویت پیوند عاطفی بین نوزاد و والدین است و نقش اساسی در توسعه اجتماعی و شناختی نوزاد دارد. توجه و مراقبت مستمر در این دوره، زمینهساز رشد سالم و خوشایند نوزاد در ماههای آینده خواهد بود.
چگونگی رشد نوزاد دوماهه
نوزاد در این مرحله نسبت به نوزاد یک ماهه تفاوت بین صداهای آشنا و غریبه را تشخیص می دهد. همچنین هماهنگی خود با محیط اطراف را به شما نشان می دهد. به حرکات او هنگامی که صدای جدید می شنود توجه کنید.
یک مکالمه مداوم به نوزاد کمک می کند محیط اطراف را بهتر بشناسد. ممکن است هنگامی که صحبت می کنید نوزاد محو دهان شما شود. شما احتمالا با روش های ارتباطی نوزاد به وسیله لبخند، صداهای عجیب و گریه برای بیان نیازهای خود شگفت زده می شوید.
زندگی شما با نوزاد دوماهه در هفته اول: دوست داشتن همسر
- ممکن است هنگامی که نوزاد جدیدی دارید فرصتی برای نزدیکی جنسی نداشته باشید اما می توانید احساس علاقه و عشق را به روش های دیگر بیان کنید.
- دوست داشتن از طریق صحبت کردن. صحبت درباره مشکلات جدید به شما کمک می کند احساس نزدیکی بیشتری داشته باشید. همچنین سعی کنید نوع گفتارتان بهتر و عاشقانه تر باشد.
- دوست داشتن از طریق خندیدن. هنگامی که مشکلات زیادی سر راهتان قرار گرفته سعی کنید به اشتباهات خود بخندید.
- دوست داشتن از طریق فرار کردن. سعی کنید گاهی نوزاد را با پرستار یا مادرتان تنها بگذارید و با همسرتان بیرون بروید. فیلم دیدن، شام خوردن یا هر کاری دیگر باعث نزدیکی شما می شود.
- دوست داشتن از طریق لمس کردن. نزدیکی جنسی فقط از طریق واژن نیست. بوسه، آغوش و سایر لمس های فیزیکی باعث افزایش انرژی و آرام شدن شما می شود.
- دوست داشتن از طریق زمان. به یاد داشته باشید زمانی که احساس دوری از همسرتان دارید موقتی است.
آزمایش دو ماهگی نوزاد
پزشک دنبال چه چیزی می گردد؟
پزشک وزن و قد نوزاد و اندازه سر و سرعت رشد او را اندازه گیری می کند. بینایی و شنوایی و قلب و ریه نوزاد نیز چک می شود. پزشک کل بدن نوزاد را بررسی می کند و از سلامت او مطمئن می شود. همچنین بیماری های نوزاد از جمله جوش، سوزش قسمت پوشک، برفک را بررسی می کند.
در این مرحله سوالات مربوط به شیردهی و برگشت به کار و سایر نگرانی هایتان درباره سلامتی و رفتار نوزاد را می توانید بپرسید.
چه واکسینه هایی توصیه می شود؟
واکسیناسیون هپاتیت ب، فلج اطفال؛ کزاز و دیفتری و سیاه سرفه، HIP: برای محافظت در برابر مننژیت، پنوموکوک، برای حفاظت در برابر عفونت های باکتریایی شدید، عفونت گوش و مننژیت و روتاویروس برای محافظت در برابر علل شایع اسهال شدید.
پزشک چه سوالاتی از شما می پرسد؟
- تغذیه نوزاد: شیر مادر یا شیر خشک
- حرکات نوزاد و مدفوع او: رنگ آن و حرکات روده
- خواب نوزاد؛ میزان خواب در شب و موقعیت خواب او
- رفتار نوزاد: از جمله صداها و خنده های او و حرکات چشم و صورت او و حرکات او در هنگامی که بر روی شکم قرار دارد.
رشد و تکامل نوزاد دوماهه در هفته اول:
طرح های پیچیده نوزاد:
در این مرحله، نوزاد به تشخیص رنگ ها، اشکال و طرح های پیچیده و دقیق تر می پردازد. اشیاء جدید را به او نشان دهید و بگذارید لمسشان کند. پلاستیک ها، توپ های نرم و حیوانات اسباب بازی بهترین انتخاب هستند.
شنوایی نوزاد:
- نوزاد می تواند صداها را تمایز دهد و شنوایی اش بهتر می شود. همچنین به شما نشان می دهد که با محیط اطراف هماهنگی دارد. هنگامی که صداهای خاصی می شنود به حالات و شکل او توجه کنید.
- مکالمه مداوم به نوزاد کمک می کند نسبت به محیط اطراف حس درستی داشته باشد. حتی ممکن است هنگامی که صحبت می کنید به دهان شما نگاه کند و مجذوب عملکرد آن شود.
نکته: اگر نسبت به شنوایی نوزاد شک دارید، به پزشک اطلاع دهید. حتی اگر قبلا شنوایی فرزند شما بررسی شده است، ممکن است مشکل جدیدی ایجاد شده باشد.
کمک گرفتن نوزاد
- در ماه های اول برنامه های فرزند شما قابل پیش بینی تر است. سعی کنید خودتان و همسرتان زمان کافی با نوزاد داشته باشید؛ او را به حمام ببرید، پوشکش را عوض کنید و نیازهای او را درک کنید.
- اگر پدر یا مادری تنها هستید، سعی کنید افراد بزرگسال دیگری مانند پدربزرگ، مادربزرگ، عمه یا خاله را به نوزاد معرفی کنید تا با افراد دیگر نیز ارتباط احساسی داشته باشد.
- به یاد داشت باشید که فرزند شما منحصر به فرد است.
- تمام نوزادان منحصر به فرد هستند. رشد نوزاد به شما پتانسیل هایش را نشان می دهد. اگر نوزاد شما نارس به دنیا آمده است، به یاد داشته باشید که نیاز به زمان بیشتری برای رشد دارد. در صورتی که هر سوالی درباره رشد نوزاد دارید از پزشک بپرسید.
نوزاد دوماه در هفته دوم
چگونگی رشد نوزاد دوماهه
اگر نوزاد شما در طول شب می خوابد خیلی خوش شانس هستید. بیشتر نوزادان دو ماهه، در طول شب بیدار می شوند و مدت زیادی بیدار می مانند. نوزاد در وطل روز دو تا سه بار می خوابد و در طول 24 ساعت حدود 14 تا 16 ساعت می خوابد.
زندگی شمابا نوزاد دوماهه در هفته دوم: پیدا کردن پرستار خوب
هنگامی که به دنبال پرستار هستید از سایر مادرها اطلاعات بگیرید. درباره مهدهای مختلف اطلاعات کسب کنید و بهترین مکان را پیدا کنید. همچنین در صورتی که به دنبال پرستار هستید از مادرهای قبلی بپرسید و چند ساعت نوزاد خود را با پرستار زیر نظر داشته باشید.
برگشت غذا در نوزاد دوماه
ریفلاکس یا برگشت غذا چیست؟
ریفلاکس هنگامی اتفاق می افتد که غذا از معده به مری بر می گردد. این مسئله در نوزادان طبیعی است. نوزاد پس از شیر خوردن مقداری از آن را بر می گرداند. حدود 50% نوزادان در طول روز غذا را بر می گردانند. اگر نوزاد مقدار زیادی شیر بر می گرداند یا چند بار در روز استفراغ می کند احتمال بیماری ریفلاکس وجود دارد.
ریفلاکس احتمال دارد که همراه با درد باشد. در مواردی که ریفلاکس شدید است، نوزاد سرفه می کند و وزن کافی را کسب نمی کند. علائم ریفلاکس را به پزشک اطلاع دهید.
چه چیزی باعث ریفلاکس می شود؟
دلیل اصلی ریفلاکس ضعیف بودن دریچه معده- مری است؛ دریچه ماهیچه ای که گلو را به معده وصل می کند. بیشتر نوزادان با ضعف دیرچه به دنیا می آیند. به خاطر این مشکل، غذا در معده باقی نمی ماند. قورت دادن هوای بیش از حد و بیش از حد غذا خوردن نیز باعث ریفلاکس می شود.
درمان ریفلاکس نوزاد دوماهه
در بیشتر نوزادان این مشکل پس از سال اول برطرف می شود.
اگر نوزاد شیر خشک مصرف می کند، پزشک شیر خشک پایه سویا را پیشنهاد می کند. پزشک از شما می خواهد شیر خشک را به مقدار کم ولی در دفعات زیاد به نوزاد بدهید تا شکمش پر نشود.
نگه داشتن نوزاد در حالت عمودی در هنگام غذا خوردن با زاویه سر 30 درجه باعث می شود شیر را کمتر بالا بیاورد.
پزشک قرص های آنتی اسید برای مصرف روزانه نوزاد تجویز می کند. همچنین pH نوزاد را بررسی می کند به طوری که سطح اسید معده را اندازه گیری می کند.
راه های دیگر برای بررسی ریفلاکس معده استفاده از اشعه ایکس و آندوسکوپی است که با استفاده از یک دوربین بافت های داخلی بررسی می شوند.
رشد وتکامل نوزاد دوماهه در هفته دوم:
1- فرار از پیشبند
- غدد بزاقی نوزاد از زمانی که در رحم بوده است کار می کردند، اما احتمالا متوجه آب سرازیر شده از دهان او می شود. نوزاد هر چیزی را در دهان می گذارد و بزاق بیشتر می تواند به فرو دادن آن ماده کمک کند.
- این به معنی در آمدن دندان نیست؛ این اتفاق حداقل دو هفته دیگر می افتد. در بیشتر نوزادان، اولین دندان در 4 تا 7 ماهگی در می آید. احتمال دارد در سه ماهگی جوانه های دو دندان پایین نوزاد را زیر لثه مشاهده کنید.
- بیشتر والدین برای پاک کردن بزاق دهان، پیشبند برای نوزاد می بندند. به یاد داشته باشید هنگام خواب پیشبند را باز کنید.
- خبر خوب این است که بزاق نوزاد که بر روی اسباب بازی ها و اشیاء می ریزد، پروتئینی دارد که مانع از بیماری می شود.
2- خواب طولانی تر
اگر نوزاد در طول شب می خوابد، خیلی خوش شانس هستید. اکثر نوزادان ده هفته ای در اواسط شب از خواب بیدار می شوند. اما در این مرحله نوزاد باید بیشتر بیدار بماند. نوزاد در این مرحله دو تا چهار بار در روز می خوابد و حدود ده ساعت در 24 ساعت بیدار است.
3- رفتار جدید
- در این مرحله نوزاد یاد می گیرد چگونه غلت بزند. همچنین می تواند از پهلو به پشت و از پشت به پهلو تغییر مکان دهد. غلت کامل نیاز به زمان دارد تا گردن و عضلات دست قوی تر شوند.
- افزایش تحرک نوزاد باعث افزایش دفعات تغییر پوشک می شود. نوزاد را تنها بر روی تخت یا سطح بالاتر از زمین قرار ندهید زیار می تواند تکان بخورد.
نوزاد دو ماهه در هفته سوم
چگونگی رشد نوزاد دوماهه
حرکات نوزاد در حال حاضر پیچیده تر و هماهنگ تر شده است. حرکات دست و پا آرام تر و با چرخش بیشتر است.
فضای کافی برای کشیدن دست و پا و حرکات آن به نوزاد بدهید. یک ملحفه کف منزل پهن کنید و نوزاد را بر روی آن قرار دهید. این حرکات باعث قوی شدن ماهیچه های نوزاد می شوند. همگامی که نوزاد بر روی شکم خوابیده است، با پاها شروع به حرکت به جلو می کند.
زندگی شما با نوزاد دوماهه در هفته سوم:
قرص های ضد بارداری را فراموش نکنید
شیردهی مانع بارداری نمی شود. تخمک گذاری پیش از شروع پریودی انجام می شود بنابراین هنگامی که باردار می شوید هیچ علائمی مشاهده نمی کنید. به همین خاطر مصرف قرص های ضد بارداری یا راه های جلوگیری توصیه می شود.
روش های جلوگیری پیش از باردار شدن
اگر قرص های ضدبارداری پیش از بارداری مصرف می کردید و در حال حاضر نوزاد را شیر می دهید، باید از قرص های جدید استفاده کنید.
آیا می خواهید قرص جدید امتحان کنید؟
اگر نمی خواهید چند سال باردار شوید از دستگاه IUD استفاده کنید.
استفاده از کاندوم
کاندوم انتخاب خوبی برای مادر است زیرا تاثیری بر شیر مادر نمی گذارد. همچنین استفاده از آن آسان تر است و فراموشی ندارد.
تماس با پزشک نوزاد دوماهه
چه زمانی باید با پزشک نوزاد تماس بگیرم؟
علائمی که نیاز به اطلاع به پزشک دارد شامل تغییر دما، تغییر اشتها، ناتوانی در قورت دادن غذا، تب، حرکات غیر طبیعی روده، کاهش تعداد ادرار، جوش، کاهش شنوایی یا بینایی و گریه های مداوم و غیر طبیعی است. هر یک از این علائم می تواند نشانه بیماری جدی باشد که به شدت علائم و مدت آن ها بستگی دارد. اگر نوزاد مشکل تنفسی دارد بلافاصله او را به اورژانس ببرید.
آیا برای تب نیاز به تماس با پزشک است؟
تب در نوزاد زیر سه ماه امری جدی است. بنابراین در صورتی که دمای بدن نوزاد بیش از 38 درجه سانتی گراد است با پزشک تماس بگیرید.
درباره نوع اندازه گیری دمای بدن نوزاد به پزشک اطلاع دهید و اگر قرص تب بر به نوزاد داده اید به پزشک بگویید.
چه اطلاعاتی باید به پزشک بدهم؟
هنگامی که با پزشک تماس می گیرید آرام باشید و علائم را به درستی توضیح دهید. زمان شروع علائم، مدت زمان آن و هر چیز غیر معمول دیگری را نیز به او اطلاع دهید. اگر نوزاد در نزدیکی فرد بیمار بوده است به پزشک بگویید. همچنین در صورتی که به نوزاد قرص داده اید، به پزشک اطلاع دهید.
رشد و تکامل نوزاد دوماهه در هفته سوم
1- حرکات آرام
- در این ماه حرکات نوزاد هماهنگ تر می شود. حرکات دست ها و پاها آرام تر می شود اما در هنگامی که به دیگران نگاه می کند حرکات چرخشی خواهد داشت.
- به نوزاد فضای کافی برای کشیدن دست و پا بدهید. ملحفه ای کف منزل پهن کنید و نوزاد را روی آن قرار دهید. حرکات به نوزاد کمک می کند عضلات قوی تری داشته باشد. نوزاد بر روی شکم می خوابد و با پاها خود را به جلو می کشد.
2- خواب نوزاد
- بهتر است در این مرحله ساعت خواب نوزاد را تنظیم کنید.
- در هنگام خواب می توانید او را تاب دهید، برایش آواز بخوانید، داستان بگویید و او را نوازش کنید.
3- سلام، اسم من ...
- در این مرحله نوزاد باید با افراد جدید دوست شود. اگر توجه کنید لبخند او به سایر افراد داخل اتاق را مشاهده می کنید و هنگامی که کسی قصد بغل کردن او را دارد دست هایش را باز می کند.
- در این مرحله می توانید نوزاد را به افراد دیگر مانند پرستار معرفی کنید. اگر در این مرحله این آشنایی اتفاق نیفتد، در آینده این کار سخت تر می شود.
- به یاد داشته باشید نوزادان رفتار متفاوتی دارند و برخی بیشتر از افراد جدید استقبال می کنند. اگر نوزاد شما با افراد جدید به راحتی ارتباط برقرار نمی کند صبور باشید و به او فرصت بیشتری برای آشنایی بدهید. محیط آشنا ایجاد ارتباط را راحت تر می کند.
نوزاد دوماهه در هفته چهارم:
چگونگی رشد نوزاد دوماهه
- برای نوزاد کتاب بخوانید این کار باعث بهبود شنوایی و گفتار او می شود. از صداهای مختلف استفاده کنید و ارتباط جالبی با نوزاد برقرار کنید.
- اگر نوزاد علاقه ای به متنی که می خوانید ندارد آن را تغییر دهید.
- کتاب هایی که به نظر نوزاد جذاب است را بخوانید. کتاب هایی که عکس های بزرگ و شفاف دارد به او نشان دهید.
زندگی شمابا نوزاد دوماهه در هفته چهارم: توصیه ها
- هنگامی که نوزاد دارید، هر کسی توصیه ای می کند. مهم نیست توصیه ها درست یا غلط باشند ولی باعث فرسودگی شما می شوند.
- هر چیزی را که می شنوید جدی نگیرید. هر کاری که فکر می کنید درست است انجام دهید.
- از دیگران تشکر کنید و از نظر پزشک استفاده کنید.
سر و موی نوزاد دوماهه در هفته چهارم
اگر سر نوزاد مسطح است چه کاری انجام دهم؟
** اگر در سر نوزاد، نقاط مسطح وجو دارد، به دلیل خوابیدن در یک حالت است. در بیشتر موارد هنگامی که نوزاد شروع به حرکت می کند این مشکل برطرف می شود. اما برای این که مطمئن شوید مشکل بزرگی نیست نوزاد را به متخصص نشان دهید.
** اگر مشکل جدی نیست، پزشک از شما می خواهد کارهایی در منزل انجام دهید. به عنوان مثال نوزاد زمان بیشتری بر روی شکم باشد. این کار باعث می شود عضلات گردن او نیز قوی شوند. این کار باعث می شود در هنگام خواب بیشتر تکان بخورد بنابراین در یک حالت نمی خوابد.
** اگر مشکل نوزاد جدی است، باید یک کلاه مخصوص سر کند تا شکل جمجمه به حالت طبیعی برگردد. اگر زود به این مسئله توجه کنید، باعث می شود سرعت بهبود افزایش یابد.
چرا نوزاد نقاط بی مو دارد؟
نوزادی که دستش را زیر سرش می گذارد، نقاط بی مو در سرش دیده می شود. نگران نباشید، هنگامی که نوزاد بزرگتر شود، موهای آن قسمت رشد می کنند و جایگزین می شوند. از دست دادن مو به دلایل زیر اتفاق می افتد: نوزادانی که با موی زیاد به دنیا می آیند، به دلیل کاهش هورمون ریزش مو خواهند داشت. علائم دیگر شامل عفونت های قارچی یا اختلالاتی می باشد که برای نوزاد زیر 6 ماه کمتر اتفاق می افتد.
چه زمانی موهای نوزاد رشد می کند؟
پیش بینی این مطلب سخت است. بیشتر نوزادان پیش از تولد یک سالگی دو بار رشد مو دارند. اما زمان ریزش مو و رشد مجدد آن متفاوت است. برخی از نوزادان هنگامی که موهای قدیمی را از دست می دهند، به سرعت موی جدید را جایگزین می کنند اما در برخی دیگر زمان بیشتری لازم است. رنگ و بافت موی جدید با مویی که نوزاد با آن متولد شده است فرق می کند.
رشد و تکامل نوزاد دوماهه در هفته چهارم
1- دست ها
- نوزاد دو هفته پیش دست های خود را شناسایی کرده است و حالا مجذوب آن ها می شود. نوزاد دست ها را داخل دهان می برد، آن ها را می مکد و سعی می کند بیشتر با آن ها آشنا شود.
- اگر کودک شما خیلی نسبت به کشفیات جدید حساس است نگران نشوید: این رفتار برای نوزاد بسیار آرامش بخش است و به شما نیز زمان کمی برای استراحت می دهد.
2- ثبات
- در این هفته، هنگامی که می خواهید نوزاد را بلند کنید، سرش را بالا می گیرید و چند لحظه می تواند در آن حالت بماند. هنگامی که نوزاد به جایی تکیه داده است، می تواند سرش را در حالت ثابت نگه دارد.
- هنگامی که بر روی شکم دراز کشیده است، سرش را بالا می گیرید به طوری که زاویه بین سر و سینه 45 درجه است. می توانید در این حالت روبروی او بنشینید و با او بازی کنید.
- برای تقویت عضلات گردن، نوزاد را به پشت قرار دهید و دست های او را بکشید تا بنشیند. سپس یواش او را بخوابانید و این حرکت را دوباره تکرار کنید. نوزاد باید بتواند سرش را در راستای بدن قرار دهد.
- نوزاد در ماه چهارم می تواند از روروئک استفاده کنید. اما اگر نمی تواند سرش را به صورت مستقیم نگه دارد او را مجبور به این کار نکنید.
3- خواندن
- در سنین پایین هم برای نوزاد خود کتاب بخوانید. این کار باعث می شود گوش او به زبان شما آشنا شود. از لهجه ها و صداهای مختلف استفاده کنید و آواز خواندن نیز باعث می شود ارتباط بهتری بین شما و نوزاد برقرار شود.
- اگر نوزاد در هنگام خواندن شما علاقه نشان نمی دهد سعی کنید مطلب دیگری را انتخاب کنید.
- احتمالا کتاب های مناسب نوزاد خود پیدا میکنید. از کتاب هایی که عکس های بزرگ و شفاف دارند استفاده کنید.
- همچنین می توانید کتاب های بزرگسالان را برای نوزاد بخوانید. روزنامه، مجله و رمان نیز مناسب است. اگر از کتابی لذت می برید نوزاد نیز به ریتم صدای شما توجه می کند و از آن لذت می برد.