Ooma
مكيدن انگشت شست نوزاد

دیدن نوزاد در حال مکیدن انگشت شست امری بسیار شایع است. اکثر والدین این عادت را از دیدگاه بهداشت شخصی و اخلاق اجتماعی نامناسب می دانند. بچه ها انگشت شست خود را به دلیل خاصی مک می زنند، اما وقتی که این عادت اصلاح نمی شود، می تواند پیامدهای منفی داشته باشد. 

چرا نوزادان انگشت شست خود را مک می زنند؟

نوزادان دارای رفلکس طبیعی برای مک زدن هستند، زیرا این کار باعث می شود به راحتی شیر بخورند. عمل مکیدن نقش بیولوژیکی ایفا می کند زیرا باعث می شود کودک تغذیه شود، از نظر فیزیکی راحت باشد و امنیت داشته باشد. مکیدن انگشت شست باعث می شود کودک احساس آرامش کند. نوزادان در هنگام خستگی، گرسنگی، بیماری و یا ناراحتی، شستنشان را مک می زنند. مکیدن انگشت شست برای نوزاد باعث کاهش تنش و استرس می شود.

چه زمانی نوزادان شروع به مکیدن انگشت شست می کنند؟ نوزادان از هفته 29 بارداری شست خود را مک می زنند. نوزاد از سه ماهه اول شروع به مکیدن انگشتنش می کند. مکیدن انگشت شست به کودک کمک می کند. اما آیا اثرات نامطلوب دارد؟

آیا مک زدن انگشت شست برای نوزادان بد است؟

مکیدن انگشت شست عمدتا بی ضرر است، اما ممکن است به دو شکل بر کودک تاثیر بگذارد:

1-  شدت:

بهترین راه برای تعیین شدت مک زدن شست این است که با آرامش دست کودک را از دهانش خارج کنیم. اگر دست به آرامی خارج شد، بنابراین نوزاد یک مکنده منفعل است. اگر برای این کار تلاش بیشتری نیاز باشد و صدای ظریفی از دهان نوزاد خارج شود، کودک مکنده فعال است. مکنده های فعال انگشت شست دست را به شدت از دهان خارج می کنند و مستعد اثرات منفی هستند.

2-  پیوستگی درازمدت:

هرچه نوزاد بزرگتر باشد، احتمال ابتلا به عوارض جانبی بالاتر است. اکثر نوزادان در سن دو سالگی شدت مکیدن را کاهش می دهند. با این حال، اگر نوزاد پس از چهار سال مکیدن انگشت شست را ادامه دهد، دندان های دائمی او دچار مشکل می شود. مکیدن انگشت شست به طور عمده بر سلامت دندان ها تاثیر می گذارد، اما می تواند به طور غیر مستقیم باعث مشکلات دیگر نیز شود.

اثرات مکیدن انگشت شست در کودکان:

اثرات مکیدن انگشت شست در نوزادان

اگر کودک به طور مرتب انگشتش را مک بزند احتمال مشکلات زیر وجود دارد:

• تشکیل کالوس:

پوست شست به طور دائمی در برابر زبان کشیده می شود و لایه های پوست مرده به نام کالوس بر روی انگشت شست ایجاد می شود. این امر می تواند دردناک باشد زیرا انگشت شست پوست، لایه محافظ را از دست می دهد و دچار کبودی می شود.

•پارونیکیا:

در این بیماری، باکتری ها ریشه ناخن را آلوده می کند. فشار مکش به طور دائمی روی ناخن ممکن است باعث آسیب ناخن جزئی شود و فاصله بین ناخن و پوست را کاهش دهد. نوزادان ممکن است در هنگام مکیدن انگشتان را بشکنند و ناخن ها را زخمی کنند. چنین زخم های کوچک می توانند باکتری ها را جمع کنند و منجر به عفونت شوند.

• ورم انگشت:

این عفونت ناخن و انگشتان ناشی از ویروس تبخال است. نوزادان که از تبخال دهان رنج می برند، می توانند ویروس را از دهان به دست انتقال دهند. هنگامی که در دست، ویروس به پوست و ریشه ناخن ها حمله می کند منجر به ورم های دردناک در انگشتان دست می شود.

• مشکلات ارتوپدی:

مکیدن طولانی مدت ممکن است باعث ناتوانی در انگشت، رشد بیش از حد استخوان و جابجایی مفصل یا عدم تقارن شود.

این مشکلات به طور انحصاری توسط مک زدن انگشت ایجاد نمی شود و ممکن است دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد. با این حال، مک زدن دراز مدت قطعا بر سلامت دندان کودک تاثیر می گذارد.

اثرات بلند مدت مکیدن انگشت شست:

این اثرات هنگامی رخ می دهد که نوزاد حتی بعد از سن پنج سالگی مکیدن انگشت شست را ادامه می دهد و تمام عوارض مربوط به سلامت دندان ها عبارتند از:

 ناهماهنگی دندان: دندان های دائمی بر اثر مکش به دلیل فشار ثابتی که انگشت شست روی دندان اعمال می کند جابه جا می شوند. دندان های هر دو فک دچار مشکل می شوند، که باعث ایجاد مشکل در هنگام بستن دهان می شود.
علاوه بر مسائل مربوط به دندانپزشکی، کودک پنج ساله می تواند از مشکلات پوستی و ناخن رنج می برد. با این وجود، انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) اعلام می کند که مک زدن انگشت یک رفلکس طبیعی برای نوزادان است و تنها دغدغه ای است که دندان دائمی شروع به رشد می کند. اولین دندان دائمی بعد از پنج سال ظاهر می شود. به عنوان پدر و مادر، می توانید این عادت را در طول دوران کودکی کاهش دهید تا از عادت شدن آن جلوگیری شود.

چگونگی جلوگیری و توقف مکیدن انگشت شست؟

توقف مکیدن انگشت نوزاد

والدین باید رویکرد سیستماتیک را برای جلوگیری از مکیدن انگشت شست انجام دهند. چند روش برای این کار وجود دارد:

1-  شناسایی عوامل:

کودک می تواند مکیدن انگشت شست را به عنوان پاسخی به محرک مکنده انجام دهد. به عنوان مثال، وقتی کودک خسته و یا گرسنه (نشانه های گرسنگی نوزادان ) است، ممکن است انگشت شست خود را بمکد. اگر کودک خسته است، او را مشغول فعالیت یا بازی کنید. اگر کودک گرسنه است، یک برنامه مناسب برای تغذیه به موقع نوزاد فراهم کنید. اگر نوزاد خسته است و به همین دلیل انگشتش را مک می زند، او را بخوابانید.

2-  استفاده از حواس پرتی:

به محض اینکه کودک انشگت شست را در دهان گذاشت حواسش را پرت کنید. 

3-  استفاده از پستانک:

سعی کنید از پستاندار برای رفع عادت انگشت مکیدن کودک استفاده کنید. پستانک مانند انگشت شست عمل می کند. آکادمی آمریکایی کودکان (AAP) نیز نظر مثبت در مورد پستانک دارند و آن را به کودک توصیه می کنند. با این حال، پستانک را به زور به کودک ندهید. سعی کنید کودک را تشویق کنید مک زدن انگشت شست را متوقف کند. اما کودک را برای مکیدن انگشت شست مجازات نکنید. یک باند یا دارو تلخ روی انگشت شست کودک قرار ندهید. کودک ممکن است لجبازی کند و بیشتر تمایل به خوردن انگشت شست داشته باشد. اگر هیچ کاری موثر نبود بهتر است صبر کنید تا کودک مجبور شود عادت خود را ترک کند (معایب و مزایای پستانک برای نوزاد).

چه زمانی کودک مکیدن انگشت شست را متوقف می کند؟

نوزادان بین دو تا چهار سال مکیدن انگشت شست خود را متوقف می کنند. طبق گفته های دانشگاه شیکاگو، تنها 30 درصد نوزادان بعد از سن 1 سالگی مکیدن انگشت خود را ادامه می دهند. این بدان معنی است که اکثر نوزادان قبل از اولین سال تولد خود این عادت را ترک می کنند. فقط 12٪ نوزادان حتی پس از چهار سال نیز مک زدن انگشت را ادامه می دهند. اگر کودک بعد از چهار سال، عادت مک زدن انگشت شست خود را ادامه دهد، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.  مک زدن انگشت یک مشکل نادر است که از نوزادی تا نوپایی دیده می شود. 

تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما

منبع: www.momjunction.com

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 100% 100