حتما شنیده اید که اکثر پزشکان توصیه می کنند غذای جامد و کمکی برای نوزاد شیرخوار باید از 6 ماهگی به بعد شروع شود. اما گاهی بر اساس شرایط و واکنش های خود نوزاد ممکن است بتوانید از 4 یا 5 ماهگی نیز غذاهای کمکی را شروع کنید و اگر نوزاد شما الان 5 ماهه است و می خواهید این کار را انجام دهید شاید برای انتخاب غذای کمکی مناسب سردرگم باشید. در این مقاله به شما مامان های اومایی عزیز خواهیم گفت که چگونه غذای کمکی را برای نوزاد 5 ماهه شروع کنید.
5 ماهگی زمان مهمی در رشد فرزندتان می باشد و باید مطمئن باشید غذای کمکی که می خواهید برای او استفاده کنند کاملا مطمئن و بی خطر است. اما قانون سفت و سختی برای شروع استفاده از غذای کمکی برای نوزدان وجود ندارد به غیر از اینکه تا قبل از 4 ماهگی حق این کار را ندارید و نوزاد در این مدت تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق شیر مادر دریافت می کند. اما بعد از این زمان غذای کمکی به تامین آهن مورد نیاز بدن کودک و رشد او کمک می کند.
معمولا نوزادان بین 4 تا 6 ماهگی واکنش ها و علائقی را نسبت به غذاهای جامد نشان می دهند. علائمی که نشان می دهد کودک شما برای خوردن غذاهای کمکی و جامد آمادگی لازم را دارد شامل موارد زیر می شوند:
- او می تواند به صورت ایستاده سر و گردن خود را کنترل کند.
- به غذای شما و آنچه در بشقاب بزرگتر هاست علاقه نشان می دهد.
- دوست دارد به غذای شما دست بزند.
- او به طور داوطلبانه دهان خود را برای خوردن غذا باز می کند.
سرعت رشد کودکان با هم دیگر فرق می کند. اما در صورتی که نوزاد شما هفت ماهه شده است و هنوز از غذاهای کمکی و جامد استفاده نمی کند باید حتما با پزشک مشورت کنید تا راهکاری پیش پای شما بگذارد.
برنامه زمانی غذای کمکی نوزاد 5 ماهه
قانون مشخصی برای برنامه زمانی غذای جامد در نوزادان وجود ندارد و شما بعنوان مادر او باید سعی کنید با سعی و خطا بهترین برنامه زمانی را برای نوزادتان پیدا کنید و اگر نوزاد پرستار دارد او باید این کار را انجام دهد. مهم این است که نوزاد شما راحت و خوشحال باشد و نباید برنامه غذایی او دقیقا مانند برنامه نوزادان هم سنش باشد. شما کم کم با واکنش های نوزاد بیشتر آشنا شده و دقیقا متوجه می شوید که او کی گرسنه است و به طور خود به خود یک برنامه عالی به دست می آورید.
برخی علائم که نشان می دهد نوزاد شما گرسنه است عبارتند از:
- وقتی می بیند که غذای او را آماده می کنید، هیجان زده می شود.
- هنگام نشستن در صندلی خود، دوست دارد به بغل شما بیاید شیر بخورد.
- هنگام غذا دادن به او داوطلبانه دهان خود را باز می کند.
اولین غذاهای کمکی مناسب برای نوزاد 5 ماهه
هنگامی که علائم گفته شده در قسمت های قبلی را در نوزادتان مشاهده کردید می توانید دادن غذاهای جامد به او را شروع کنید. تا حد امکان بافت غذاهای کمکی مانند حریره بادام یا فرنی نرم و یک دست باشد تا نوزاد بتواند به راحتی آن ها را ببلعد. در این زمان توصیه می شود بیشتر از غذاهای حاوی آهن فراوان برای او استفاده کنید زیرا برای رشدش به آهن اضافی احتیاج دارد. مواد غذایی که در این سن برای او بهتر است عبارتند از:
- غلات شیرخوار غنی شده با آهن به صورت مخلوط با شیر مادر یا شیر خشک
- گوشت پوره شده، مرغ یا ماهی که به خوبی پخته و میکس شده است.
- سبزیجات پخته شده پوره شده مانند کدو حلوایی، سیب زمینی شیرین، هویج و کدو سبز
- میوه های پخته شده پوره شده مانند سیب و گلابی
- میوه های خام پوره شده مانند موز یا آووکادو
- ماست بدون چربی یا کم چربی
بهتر است برای راحتی نوزادان خود از قاشق های کوچک پلاستیکی مخصوص غذای کودکان استفاده کنید تا راحت تر غذا بخورند.
توجه داشته باشید غذاهای کمکی در 5 ماهگی فقط به عنوان مکمل استفاده می شوند و هنوز منبع اصلی غذای کودک شما شیر مادر یا شیر خشک است. توصیه می شود حداقل تا 12 ماهگی شیر مادر یا شیر خشک را برای نوزادتان ادامه دهید.
لطفاً قند مصنوعی یا نمک را به غذای کودک خود اضافه نکنید زیرا می تواند در آینده باعث ایجاد مشکلات سلامتی برای کودکتان شود.
چقدر غذا باید به کودک 5 ماهه بدهم؟
ابتدا با 1 یا 2 قاشق غذاخوری غلات شیرخوار استفاده از غذاهای کمکی را برای او شروع کنید. اگر کودک شما با خوشحالی و راحتی این مسئله را پذیرفت، می توانید به تدریج مقادیر را افزایش داده و شروع به تغییر وعده های غذایی کنید. به عنوان یک راهنمای کلی می توانید از برنامه زیر برای تغذیه کودک خود استفاده کنید:
- 680 الی 1020 میلی لیتر شیر مادر یا شیر خشک در 5 الی 8 وعده در شبانه روز
- 1 الی 4 قاشق غذاخوری غلات یک الی دو بار در روز
- 1 الی 4 قاشق غذاخوری میوه و سبزی یک یا دو بار در روز
به یاد داشته باشید این یک دستورالعمل کلی است. بنابراین اگر کودک شما در این مرحله کمتر از مقدار گفته شده غذا می خورد نگران نباشید. اما تا 12 ماهگی، کودک شما باید روزانه حدود سه وعده غذایی کوچک به علاوه مقداری شیر مادر یا شیر خشک میل کند.
اگر کودک من از خوردن غذا امتناع کند چه می شود؟
اگر کودک 5 ماهه شما یک روز با خوشحالی یک غذا را پذیرفته و روز بعد از خوردن همان غذا خودداری می کند، نگران نباشید کاملا طبیعی است. یادگیری خوردن مواد جامد کاری زمان بر است و آزمایش و خطای زیادی نیاز دارد. پس باید کمی صبور باشید. گاهی نیز ممکن است کودک شما اصلا گرسنه نباشد و نباید به اجبار به او غذا بدهید.
سخن آخر
همان طور که گفتیم معمولا غذای کمکی برای نوزادان از 4 تا 6 ماهگی بسته به رشد و شرایط نوزاد شروع می شود. در این زمان شما باید حواستان به علائم گرسنگی نوزاد و علائق غذاییش باشد تا به نحو احسن مواد غذایی مورد نیازش را دریافت کند. همچنین یادتان باشد در این سن هنوز غذای اصلی کودک شیر مادر یا شیر خشک است و نباید از برنامه روزانه او حذف شود.
cherubbaby editor team. Are you wondering about your 5 month old baby feeding schedule and solid food? 2019