Ooma
بارداری بعد از سقط جنین

اگر شما در چند ماه گذشته و یا بارداری قبلیتان دچار سقط جنین شده اید حتما برای بارداری مجدد استرس دارید و نمی دانید قرار است این بار چگونه پیش رود؟ یا مثلا برای بارداری مجدد چقدر باید صبر کنید؟ و سوالاتی از این دست زیاد است. به همین دلیل در این مقاله می خواهیم شما بانوان اومایی عزیز را با موارد مهم درباره بارداری مجدد بعد از سقط جنین آشنا کنیم. توصیه می کنیم حتما این مقاله را تا پایان بخوانید. 

چه عواملی باعث سقط جنین می شود؟

سقط جنین به معنی پایان یافتن خود به خودی یک بارداری قبل از هفته 20 بارداری است. بسیاری از سقط جنین ها به دلیل عدم رشد طبیعی جنین نسبت به زمان و پیشرفت بارداری اتفاق می افتند. در واقع می توان گفت حدود 50 درصد از سقط جنین ها به دلیل وجود مشکلات کروموزومی در جنین است که از پدر یا مادر به ارث برده است. بیشتر این مشکلات خودشان را دقیقا همزمان با تقسیم سلولی و رشد جنین نشان می دهند و برخی از آن ها نیز ممکن است تا بعد از تولد هم مشخص نشوند. گاهی اوقات نیز بدن مادر ضعیف است و دارای مشکلات رحمی یا دیابت می باشد که باعث سقط خواهد شد و یا ضربه های سنگین مانند پرت شدن و تصادف باعث این اتفاق می شود. اما در بسیاری از موارد هنوز علت قطعی سقط مشخص نیست.  

متاسفانه در سرتاسر جهان در حدود 8 الی 20 درصد بارداری ها سقط جنین اتفاق می افتد. جالب است بدانید آمار واقعی از این مقدار هم بیشتر است زیرا بسیاری از خانم ها حتی قبل از اینکه متوجه بارداری خود بشوند نوزادشان سقط می شود. 

احتمال سقط مجدد در بارداری جدید چقدر است؟

سقط جنین معمولاً یک بار اتفاق می افتد. بیشتر زنانی که سقط جنین می کنند بعد از سقط  در بارداری مجدد، حاملگی سالمی را تجربه می کنند و مشکلی برایشان به وجود نمی آید. اما در تعداد کمی از زنان یعنی حدود 1 درصد سقط جنین های مکرر اتفاق می افتد. 

اگر شما فقط یک سقط را تجربه کرده اید در بارداری مجدد احتمال سقط جنین حدود 20 درصد است اما اگر دو سقط را پشت سر گذاشته باشید این احتمال تا 28 درصد افزایش می یابد و بعد از سه سقط یا بیشتر از آن احتمال سقط مجدد تا حدود 43 درصد بیشتر خواهد شد. 

بهترین زمان برای بارداری بعد از سقط جنین کی است؟

سقط جنین می تواند باعث احساسات شدید، ناراحتی و حتی افسردگی به دلیل از دست دادن فرزند شود. شما و شریک زندگی تان بعد از سقط جنین دچار اضطراب یا احساس ناراحتی و گناه می شوید. بنابراین بهتر است کمی به خودتان فرصت دهید تا هم اوضاع جسمی و هم شرایط روحیتان بهتر شود. 

به طور معمول، برای جلوگیری از عفونت، حداقل دو هفته بعد از سقط جنین نباید برای بارداری مجدد اقدام کنید. اما می توانید به محض گذشت دو هفته در صورت مساعد بودن حالتان برای بارداری اقدام کنید. اما به طور کلی بهتر است برای انتخاب بهترین زمان برای بارداری مجدد با پزشک خود مشورت کنید. اگر چند سقط را تجربه کنید پزشک ابتدا آزمایشاتی را انجام می دهد تا علت مشخص شود و بعد از آن یک برنامه مناسب برای بارداری مجدد به شما خواهد داد.

آیا آزمایش های ویژه قبل از اقدام به بارداری بعد از سقط جنین توصیه می شود؟

اگر دو یا چند مورد سقط جنین پیوسته را تجربه کرده اید حتما باید این آزمایشات را برای بررسی دقیق انجام دهید تا دوباره تلاشتان برای بچه دار شدن بیهوده نباشد.  برخی از آزمایشات مورد نیاز عبارتند از:

 آزمایش خون. نمونه ای از خون شما برای کمک به تشخیص مشکلات هورمون ها یا سیستم ایمنی بدن شما گرفته می شود.

 آزمایش های کروموزومی. خون شما و شریک زندگی تان باید آزمایش شود  تا مشخص شود که آیا کروموزوم های شما باعث سقط های مکرر شده اند یا خیر؟ بافت جنین سقط شده نیز ممکن است برای بررسی های بیشتر مورد آزمایش قرار بگیرد. 

روش های دیگری نیز برای تشخیص مشکلات رحم انجام می شود. مثلا:

سونوگرافی

این روش تصویربرداری با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر دقیق از ساختارهای موجود در رحم شما است. متصدی سونوگرافی یا پزشکتان دستگاه را روی شکم شما قرار می دهد یا در صورت سونوگرافی واژینال پروب مخصوص آن را درون واژن وارد می کند  تا از رحم شما عکس بگیرد. سونوگرافی می تواند مشکلات رحمی مانند فیبروم داخل حفره رحم را شناسایی کند.

 هیستروسکوپی

در این آزمایش پزشک شما یک وسیله نازک به نام هیستروسکوپ را از طریق دهانه رحم شما وارد رحم می کند تا مشکلات داخل رحمی را تشخیص داده و درمان کند.

 هیستروسالپنگوگرافی

در این روش پزشک شما لوله ای نازک را از طریق واژن و دهانه رحم شما وارد کرده تا یک ماده رنگی حاوی کنتراست مایع را درون لوله های رحمی و فالوپ شما آزاد کند. این مایع رنگی با حرکت خود شکل حفره رحمی و لوله های فالوپ شما را ردیابی می کند و باعث می شود که آن ها با استفاده از تصاویر اشعه ایکس روی مانیتور قابل مشاهده باشند. این روش اطلاعاتی در مورد خطوط داخلی رحم شما و هرگونه انسداد در لوله های فالوپ را برای پزشک مشخص می کند. 

سونوهیستروگرافی

این اسکن سونوگرافی بعد از تزریق سالین به قسمت توخالی رحم شما ( واژن و دهانه رحم) انجام می شود. این روش اطلاعاتی در مورد قسمت داخلی رحم شما، سطح بیرونی رحم و هرگونه انسداد در لوله های فالوپ را برای پزشک مشخص می کند. 

 تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

این تست تصویربرداری از یک میدان مغناطیسی و رادیو استفاده می کند  و این امواج تصاویر مشخصی از وضعیت رحم را نمایش می دهند. 

گاهی اوقات نیز با هیچ کدام از این روش ها علت سقط جنین مشخص نمی شود. اما نباید امیدتان را از دست بدهید زیرا بسیاری از زنانی هم که دچار سقط های مکرر شده اند در نهایت یک بارداری سالم را تجربه کرده اند. 

آیا می توان شانس موفقیت در بارداری مجدد را افزایش داد؟

اغلب، نمی توان هیچ کاری برای جلوگیری از سقط جنین مجدد انجام داد. اما، انتخاب شیوه های سالم زندگی برای سلامت شما و کودک مهم است. باید از قبل از بارداری و در دوران بارداری روزانه یک ویتامین یا اسید فولیک مصرف کنید. البته باید با مشورت پزشک باشد. در دوران بارداری، مصرف کافئین را محدود کرده و از مصرف مشروبات الکلی، استعمال سیگار و استفاده از داروهای غیرمجاز خودداری کنید.

چه احساساتی در بارداری مجدد بعد از سقط جنین وجود دارد؟

پس از سقط جنین در بارداری مجدد به احتمال زیاد احساس شادی خواهید کرد، اما در کنارش اضطراب هم دارید. در حالی که باردار شدن دوباره می تواند یک تجربه خوب برای از بین رفتن ناراحتی و افسردگی گذشته باشد اما اضطراب و افسردگی حتی پس از تولد فرزند سالم نیز ممکن است ادامه پیدا کند. 

سعی کنید در مورد احساسات خود با فردی که به شما نزدیک است صحبت کنید و به خودتان اجازه دهید تا آن ها تخلیه شوند. برای آرامش بیشتر به شریک زندگی، خانواده و دوستان خود متوسل شوید. اگر در مقابله با گذشتن از سقط قبلی با مشکل روبرو هستید می توانید با یک مشاور صحبت کنید. 

سخن آخر

همان طور که گفتیم اکثر افرادی که دچار سقط می شوند در بارداری بعدی این تجربه را نخواهند داشت و فرزندی سالم به دنیا می آورند. بنابراین نباید در بارداری مجدد بیش از حد اضطراب داشته باشید زیرا خود استرس و اضطراب عامل بسیاری از عوارض بارداری است. همچنین سعی کنید به همه توصیه های پزشک عمل کرده و تغذیه مناسبی داشته باشید تا احتمال موفقیت بارداری سالم بیشتر شود. 

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 97% 97


  • profilemam marveh1401/07/17

    باسلام هفتده روزه ک از سقطم میگذره چقدر خوبه ک این مطلب رو گذاشتین تا یکم امیدداشته باشم ممنون از شما

    • profileمعصومه جلالی1399/06/01

      چقدر این مطلب مفید وامیدوار کننده بود
      چون ۵روز هست که سقط داشته ام
      واقعاازلحاظ روحی داغونم😔😔😔