تغذیه با شیر مادر به ایجاد رابطه عاطفی و صمیمانه بین مادر و نوزاد کمک می کند و باعث می شود نوزاد از لحاظ احساسی و عاطفی خود را غنی احساس کند و محبت مادر به نوزادش هم به مراتب بیشتر خواهد بود . همچنین تحقیقات نشان داده است که نوزادانی که از شیر مادر استفاده می کنند ضریب هوشی بالاتری دارند و سیستم ایمنی قوی تری دارند به دلیل انتقال آنتی بادی ها از شیر مادر به نوزاد.
چند نشانه درست خوردن شیر:
1-درد ندارید.
۲-زبان فرزندتان بین سینه و لثه پایینش باشد.
۳-حداقل نیمی از هاله سینه تان باید در دهان کودک باشد.
۴-گوشهایش در هنگام شیر خوردن می جنبد و این ابتدای هر نوبت شیر خوردن شدید و به مرور آرام می شود.
۵-اگر هنگام شیر خوردن از دهان نوزادتان شیر بیرون بریزد یا درست خودتان را به او نزدیک نکردید٬یا شیرتان زیاد است و یا کودک بی میل است.
6-اگر حین شیر خوردن دست و پاهای کودک شل شدند یعنی دیگر سیر است.
7-گونه های نوزادتان باید باد کند٬این حالت یعنی اینکه دهانش پر از شیر است در غیر این صورت باید بدانید که شیر را به خوبی نمی مکد.
8--چانه فرزندتان باید به سینه تان فشار وارد کند و بینی اش روی سینه تان باشد.اگر صورت کودک به اندازه کافی به سینه تان نزدیک نباشد نمی تواند درست شیر بخورد.
آموزش تغذیه با شیر مادر
تغذیه با شیر مادر باید بلافاصله پس از تولد شروع شده و اولین غذای نوزاد شیر مادر باشد
شیر مادر که در روزهای اول پس از زایمان آغوز یا ماک نامیده می شود حجم محدودی داشته ، رقیق و آبکی است ولی نیازهای نوزاد را به طور کامل برطرف می کند.
برای اینکه شیرخوار به راحتی و به مقدار کافی از شیر مادر تغذیه نماید بهتر است خشک و تمیز باشد.
مادر بایستی در هنگام شیر دادن وضعیت راحتی داشته باشد. بهتر است هنگام شیر دادن از بالش استفاده کند تا از خستگی و کمر درد جلوگیری شود.
مادر می تواند در حالت نشسته خوابیده به پشت خوابیده به پهلو روی صندلی روی زمین یا روی تخت به راحتی نوزادش را شیر دهد.
معمولی ترین روش شیر دادن ، بغل گرفتن نوزاد است به طوری که شانه نوزاد روی آرنج و سرش بر روی بازوی مادر قرار گیرد.
صورت نوزاد بایستی مقابل سینه قرار گرفته و چانه آن به سینه چسبیده شود و سر و بدن نوزاد در یک امتداد باشند و دست نوزاد که در تماس با بدن مادر است در پهلوی مادر قرار گیرد و باسن نوزاد در آغوش مادر باشد.
نوزاد بایستی نوک پستان و مقدار زیادی از هاله دور پستان را در دهان بگیرد.
بعد از اتمام شیردهی بایستی هوای معده نوزاد را تخلیه نمود. برای جلوگیری از احتمال خطر خفگی و برگشت شیر از معده به طرف دهان نوزاد بهتراست شیرخوار را به سمت راست بخوابانید. مدت شیردهی به نوزاد بایستی مطابق میل و نیاز شیرخوار باشد . قبل از هر بار شیر دادن ، مادر بایستی دستهای خود را با آب و صابون بشوید و در صورت امکان روزی یکبار استحمام نماید یا روزی یکبار سینه هایش را فقط با آب ساده بشوید.
پس ازخاتمه شیر دادن برای جلوگیری از صدمه به نوک سینه بهتر است یک قطره شیر بر روی نوک سینه باقی گذاشت تا در معرض هوا خشک شود.
براي جلوگيري از کاهش آب بدن مادر (دهيدراتاسيون) به مادران توصيه مي شود که روزانه به ميزان کافي مايعات و آبميوه طبيعي مصرف کنند.
نوشيدن يک ليوان مايعات نظير آب، شير يا آبميوه تازه در هربار شيردهي توصيه مي شود.
نياز به ويتامين ها و املاح در دوران شيردهي افزايش مي يابد ولي از طريق رعايت يک رژيم غذايي متعادل مي توان اين نياز را برطرف ساخت.
قرار گرفتن در معرض نور مستقيم خورشيد به مدت حداقل 20 دقيقه در روز (در ساعت اوج تابش خورشيد نباشد) مورد توصيه است.
از مصرف شکلات، قهوه، نوشابه هاي گازدار، مواد غذايي پرادويه (مثل سوسيس و کالباس) و مواد غذايي نفاخ خودداري شود.