تغذيه در دوران قبل از بارداري تاثير زيادي بر روند بارداري دارد. بطوري كه تغذيه نامناسب در دوران بلوغ و حتي كودكي ميتواند رشد و نمو را تحت تاثير قرار دهد و با توقف رشد قدي و يا رشد محوطه لگن در دختران موجب محدود شدن فضاي لگن شود.
رژيم غذایی طولانی مدت ميتواند موجب آمنوره (عدم قاعدگي) و در نهايت كاهش شانس باروري شود. همچنين كمبود مواد مغذي در دوران قبل از بارداري ميتواند موجب كاهش ذخاير مواد مغذي و تاثير منفي بر باروري شود. ميزان ذخاير چربي بدن قبل از بارداري به طور موثري بر قابليت باروري تأثير دارد. به طوري كه افراد با ذخاير چربي كمتر از 17% وزن بدن اغلب قاعدگي ندارند و آنهايي كه چربي بدنشان كمتر از 22% است، با اختالل در تخمك گذاري مواجهاند. كاهش ذخاير چربي را معموالً در زناني كه تمرينات ورزشي بيش از حد و غير اصولي انجام داده و يا ميدهند و يا رژيمهاي الغري شديد و متعدد داشته اند ميتوان ديد. همچنين افرادي كه با اختلالات خوردن نظير بي اشتهايي عصبي مواجهند در زمره كاهش ذخاير چربي قرار ميگيرند. عليرغم آن چه گفته شد، خوشبختانه تحقيقات نشان داده است كه اصالح رژيم غذايي ميتواند از اختالالت تخمك گذاري كاسته و باروري را بهبود بخشد.
براي داشتن يك بارداري و زايمان ايمن بايد قبل از بارداري خانمها نكات زير را رعايت نمايند:
1. برنامه غذايي مناسب داشته باشندرعايت سه اصل تعادل، تناسب و تنوع. يعني در روز به مقدار كافي، متناسب و به شكل متنوع از انواع مواد غذايي در گروههاي غذايي اصلي استفاده نمايند.
2. قبل از باردار شدن تا حد امكان وزن خود را به محدوده BMI طبيعي برسانند. در صورتي كه BMI فرد كمتر از 18/5 يا باالاتر از 25 باشد بايد رژيم غذايي متناسب براي او در نظر گرفته شود و بهتر است تا رسيدن به وزن مطلوب، بارداري خود را به تاخير اندازد. بهتر است از بارداري قبل از 18 سالگي اجتناب گردد زيرا معموالً در اين سنين ذخاير بدن زن جوان ناكافي است و در صورت بارداري، مادر علاوه بر مشكل تامين سالمت خود با مسئله تامين مواد مغذي براي رشد جنين مواجه ميشود.
3. ترجيحاً از سه ماه قبل از بارداري تا پايان بارداري روزانه يك عدد قرص اسيد فوليك مصرف نمايند. مصرف اسيد فوليك قبل از بارداري، از تولد نوزاد مبتلا به نقص لوله عصبي پيشگيري ميكند.
4. در صورت وجود كم خوني قبل از بارداري بهتر است درمان صورت پذيرد. بسته به شدت آنمي ميزان مصرف مكمل آهن متفاوت است. استفاده از منابع غذايي غني از آهن در هنگام درمان كم خوني ضروري است.
5. در صورت ابتلاء به ديابت و چاقي بصورت BMI بالای 35 ، الزام است كاهش وزن تا رسيدن به محدوده BMI طبيعي صورت گيرد. عالوه بر كنترل مرتب قند و چربي خون، مصرف غذاهاي كم چرب و غني از كربوهيدراتهاي مركب با انديس گاليسمي پائين و مصرف غذاهاي حاوي فيبر و هم چنين انجام منظم تمرينات ورزشي توصيه ميشود. اين افراد بايد به مشاور تغذيه ارجاع داده شوند.