همان طور که می دانید خانم ها در طول زندگی خود ممکن است دچار برخی بیماری های مربوط به رحم و بافت های رحمی شوند که آندومتریوز نیز یکی از آن ها می باشد. خوشبختانه این بیماری در صورت تشخیص زودهنگام قابل کنترل است و نباید در مورد آن نگران باشید. رژیم غذایی مناسب نیز تاثیر زیادی بر کنترل بهتر این بیماری دارد. در این مقاله می خواهیم در مورد رابطه رژیم غذایی و آندومتریوز با شما عزیزان اومایی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
آندومتریوز چیست؟
بافتی که رحم را پوشانده است آندومتر نامیده می شود. آندومتریوز شرایطی است که در آن بافتی که به طور معمول در داخل رحم شما وجود دارد در قسمت خارج از آن رشد می کند. بنیاد آندومتریوز آمریکا تخمین می زند که تقریبا از هر 10 زن که در سال های باروری خود قرار دارند یک نفر به این بیماری مبتلا می شود. آندومتریوز غالباً یک اختلال دردناک است که در درجه اول در ناحیه لگن اتفاق می افتد. همچنین گاهی ممکن است به قسمت هایی مانند لوله های رحمی، تخمدان ها و بافت های پوشاننده ناحیه لگن گسترش یابد.
علائم بیماری آندومتریوز چیست؟
علائم این بیماری در دوره های قاعدگی بدتر است. علائم و نشانه ها عبارت اند از:
- درد لگن
- افزایش درد در طی پریود ها و مقاربت
- درد هنگام حرکات روده و ادرار کردن
- پریود های سنگین یا خونریزی بین دوره ها
- خستگی
- اسهال
- نفخ شکم
- یبوست
- کمر درد
- گرفتگی شدید
اهمیت درمان بیماری آندومتریوز
اگر آندومتریوز درمان نشود، ممکن است منجر به ناباروری شود. احتمال ابتلا به سرطان تخمدان یا آدنوکارسینوم در افراد با سابقه آندومتریوز اندکی بیشتر از افراد معمولی است. با این حال تحقیقات انجام شده نشان می دهند که باز هم خطر آن کم است و نباید نگران باشید. زیرا خود استرس و نگرانی عوارض زیادی را به وجود می آورد.
متاسفانه در حال حاضر هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما با مراقبت خوب می توان آن را مدیریت کرد. مراقبت باید شامل یک برنامه کنترلی برای کاهش درد و یک سبک زندگی سالم همراه با تغذیه و ورزش مناسب باشد.
چه غذاهایی بر آندومتریوز تاثیر منفی دارد؟
برخی از شیوه های غلط زندگی می توانند در پیشرفت آندومتریوز تأثیر بگذارند و خطر ابتلا به آن را افزایش دهند. این انتخاب ها همچنین می توانند در دردناک بودن یا مدیریت بهتر این اختلال تأثیر داشته باشند.
اگرچه تحقیقات بیشتری برای ارتباط کامل برخی از غذاها یا عادت های زندگی با ایجاد یا بدتر شدن این شرایط باید انجام شود، عوامل زیر می توانند بر روی اندومتریوز تأثیر منفی بگذارند:
1. رژیم غذایی سرشار از چربی ترانس
تحقیقات نشان داده است زنانی که چربی ترانس بیشتری مصرف می کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آندومتریوز قرار دارند. چربی ترانس بیشتر در غذاهای سرخ شده، فرآوری شده و فست فودها یافت می شود.
2. مصرف گوشت قرمز
برخی تحقیقات نشان داده است که خطر ابتلا به آندومتریوز با مصرف زیاد گوشت قرمز بیشتر می شود.
3. گلوتن
نتایج یک مطالعه با حضور 207 زن مبتلا به آندومتریوز نشان داد که 75 درصد از آن ها پس از حذف گلوتن از رژیم غذایی، درد کمتری داشتند.
4. مصرف غذاهای تاثرگذار بر هورمون ها
غذاهایی که می توانند بر تنظیم هورمون بخصوص تعادل استروژن تأثیر بگذارند، می توانند بر روی کسانی که آندومتریوز دارند تأثیر منفی داشته باشند. علاوه بر این، از غذاهایی که باعث التهاب در بدن می شوند و منجر به درد یا پیشرفت بیشتر این اختلال می گردند، باید اجتناب کنید. این غذاها عبارت اند از:
- الکل
- کافئین
- گلوتن
- گوشت قرمز
- چربی اشباع و ترانس
چه غذاهایی برای آندومتریوز مفید هستند؟
برای مقابله با التهاب و درد ناشی از آندومتریوز، بهتر است یک رژیم غذایی کاملاً متعادل و غنی از مواد مغذی را مصرف کنید که اساساً گیاهی و پر از ویتامین و مواد معدنی باشد. برای این کار بهتر است موارد زیر را به رژیم خود اضافه کنید:
- غذاهایی مانند میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل
- غذاهای غنی از آهن، مانند سبزیجات دارای برگ تیره، کلم بروکلی، لوبیا، غلات غنی شده، آجیل و دانه ها
- غذاهای غنی از اسیدهای چرب ضروری، مانند ماهی قزل آلا، ساردین، شاه ماهی، گردو، چیا و دانه های کتان
- غذاهای غنی از آنتی اکسیدان که در میوه ها و سبزیجات رنگارنگ مانند پرتقال، توت، شکلات تلخ، اسفناج و چغندر وجود دارد.
همچنین به طور کلی این نکته را در نظر بگیرید که هنگام خوردن هر نوع مواد غذایی به عملکرد بدن توجه کامل داشته باشید. این کار به شما کمک می کند یک منوی غذایی مفید برای خودتان تهیه کنید که علائم و عوامل محرک بیماری آندرومتریوز را به حداقل برساند. می توانید برای انجام یک برنامه بهتر نیز به یک پزشک تغذیه متخصص و با تجربه رجوع کنید. او به شما کمک می کند تا غذاهایی را انتخاب کنید که بتواند همه علائم بیماری آندرومتریوز را بهتر کنترل کنند.
سخن آخر
همان طور که گفتیم رژیم غذایی می تواند تا حد زیادی به کنترل بیماری دردناک آندرومتریوز کمک کند. بنابراین شما نیز اگر مبتلا به این بیماری هستید از امروز موارد گفته شده در این مقاله را رعایت کنید تا حال بهتری داشته باشید. همچنین در صورت سالم بودن توجه به داشتن یک رژیم غذایی سالم شما از خطر ابتلا به آندرومتریوز حفظ می کند.
Taylor Jones, RD — 8 Diet Tips to Help Fight Endometriosis. Updated on November 2, 2017