Ooma
درمان سرگیجه در دوران  بارداری

اگر در طول بارداری سرگیجه دارید نگران نشوید. این مسئله کاملا در بارداری رایج است. بیشتر خانم ها در سه ماهه اول بارداری تا زمان تولد سرگیجه دارند.

خانم دکتر لیلا زنبق، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، در مورد سرگیجه در بارداری اظهار کرد: " سرگیجه حقیقی حالتی است که فرد احساس چرخش اتاق بالای سرش میکند و در این حالت حتما باید مشکلات گوش میانی در نظر گرفته شود و به متخصص گوش و حلق بینی مراجعه شود".

روش های کنار آمدن با سرگیجه در دوران بارداری

چه چیزی باعث سرگیجه می شود؟ در این جا دلایل و روش های خانگی درمان ذکر شده است:

1- فشار خون بالا و سرگیجه در بارداری

دلیل اصلی سرگیجه در طول بارداری نوسان فشار خون در چهار ماه اول بارداری میباشد. جریان خون خانم در این مدت به شدت گسترده شده است که باعث کاهش فشار خون می شود. اگرچه رگ های خونی که به جنین می رسند باز هستند، اما سرعت برگشت خون کم می باشد بنابراین فشار خون نسبت به قبل کاهش می یابد. این مسئله باعث کاهش خون در مغز می شود بنابرای برای مدت کوتاهی احساس سرگیجه می کنید.

دو نوع فشار وجود دارد:

فشار خون سیستولیک: هنگامی که فشار خون در طول انقباض بطن چپ در قلب به پنج تا ده میلیمتر جیوه کاهش می یابد.
فشار خون دیاستولیک: هنگامی که فشار خون بعد از انقباض قلب، زمانی که دریچه قلب با خون پر می شود، به ده تا پانزده میلیمتر جیوه افت میکند.
بهتر است آرام باشید. افزایش و کاهش فشار خون در طول بارداری امری طبیعی است. شما بعد از زایمان به شرایط قبل از بارداری برمیگردید.

درمان آن

در اینجا روش هایی برای برخورد با نوسانات فشار خون وجود دارد:

فورا بنشینید:

هنگامی که احساس سرگیجه دارید فورا بنشینید. اگر در حال استراحت هستید به پهلو دراز بکشید این کار باعث افزاش فشار خون به مغز و قلب می شود.

سر را بین پاها قرار دهید:

سر را بین پاها قرار دهید تا سرگیجه را کنترل کنید. اگر از قبل از بارداری فشار خون بالا داشتید باید با مصرف قرص آن را کنترل کنید. 

2- کاهش قند خون و سرگیجه در بارداری

عامل دیگری که باعث سرگیجه می شود کاهش قند خون است که به دلیل تغییر در سوخت و ساز بدن اتفاق می افتد. خانم هایی که .. دارند بیشتر در معرض سرگیجه قرار می گیرند. کاهش قند خون به سلامتی جنین آسیب های جدی وارد می کند. کمبود قند باعت مشکلات در سیستم عصبی، نقص های شناسایی و دیابت می شود. بنابراین باید قند خون را در حالت نرمال نگه داشت. خانم هایی که قند خون پایین دارند، فرزندانی کم وزن دارند که مشکلاتی در مراحل بعدی زندگی فرزند ایجاد می شود. هنگامی که دیر غذا می خورید یا فراموش می کنید غذا بخورید، الکل می نوشید، ورزش سنگین انجام می دهید یا کم غذا می خورید قند خون کاهش می یابد. 

درمان آن

میان وعده های سبک بخورید:

سیب یا ساندویچ های کوچک همراه داشته باشید و هنگامی که احساس کاهش قند خون دارید بخورید. در طول روز نیز به جای وعده های بزرگ به تعداد زیاد میان وعده و وعده های کوچک بخورید.

موادغذایی سرشار از قند:

هنگامی که احساس سرگیجه دارید مواد غذایی سرشار از قند مانند آبمیوه، شکلات یا آبنبات بخورید. این کار بلافاصله باعث افزایش قند خون و جلوگیری از سرگیجه می شود.

3- سرگیجه به دلیل به پشت خوابیدن در بارداری

به پشت خوابیدن باعث می شود وزن جنین به ورید اجوف (رگ های بزرگی که خون خالی از اکسیژن را به دهلیز راست قلب برمیگرداند) فشار بیاورد. سندروم کاهش فشار خون در اثر به پشت خوابیدن در سه ماهه سوم اتفاق می افتد بنابراین هنگامی که به پشت می خوابید قلب خون کمتری پمپاژ می کند و احساس سرگیجه به شما دست می دهد. هنگامی که به پشت می خوابید وزن جنین به رگ های خونی پشت شما فشار می آورد.

درمان آن

از رفلکس های ناگهانی خودداری کنید:

هنگامی که تغییر موقعیت می دهید مثلا از حالت دراز کشیده به نشسته یا ایستاده سعی کنید از رفلکس های ناگهانی خودداری کنید. بعلاوه به پشت نخوابید. 

هوای گرم و دوش آب داغ:

از ایستادن طولانی مدت در هوای گرم یا دوش آب داغ خودداری کنید زیرا باعث سرگیجه می شود.

4- کم خونی و سرگیجه در بارداری

کم خونی در بارداری به دلیل کمبود آهن، فولات و ویتامین ب دوازده می باشد. جنین به آهن نیاز دارد که آن را از بدن مادر تامین می کند. اگر کم خون هستید احساس سرگیجه می کنید زیرا بدن شما سلول قرمز کافی برای حمل اکسیژن به مغز و اندام دیگر را ندارد.

درمان آن

رژیم غذایی سرشار از آهن:

موادغذایی سرشار از آهن، فولیک اسید و ویتامین های لازم بخورید. قرص اهن باعث یبوست میشود در صورت کم خون بودن تحت نظر پزشک دوز آن افزایش می یابد همچنین سعی کنید از غذاهای آهن دار استفاده کنید،  مانند تخم مرغ، میوه خشک شده، اسفناج، سبزیجات، نان، حبوبات و گوشت مصرف کنید.

مایعات:

نوشیدن مایعات به آب داشتن بدن کمک می کند. از نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه دوری کنید. آب، آبمیوه، آب نارگیل و آب لیمو انتخاب های مناسبی هستند.

5- تنفس عمیق و سریع و سرگیجه در بارداری

تنفس عمیق و سریع باعث افزایش سرعت نفس کشیدن می شود.تنفس سریع ایجاد الکالوز تنفسی و کاهش گاز دی اکسید کربن میکند که احساس سبکی در سر میکند. این حالت در سه ماهه اول بارداری اتفاق می افتد و بیشتر به دلیل چاقی، آسم، تب، عفونت در بارداری، نگرانی، مصرف قرص یا کمبود تناسب فیزیکی اتفاق می افتد. جای نگرانی نیست زیرا بعد از تولد بچه این مشکل برطرف می شود. تنفس عمیق و سریع معمولا پانزده تا بیست دقیقه ادامه می یابد.

درمان آن

روش های نفس کشیدن را تمرین کنید:

تنفس عمیق و سریع توسط انجام تمرینات نفس کشیدن کنترل می شود. نفس عمیق بکشید و به آرامی نفس بکشید؛ در این حالت مغز اکسیژن کافی دریافت می کند.

آرام باشید:

اطرافیان همیشه از شما می خواهند سخت نگیرید و آرام باشید. سعی کنید هنگامی که سرگیجه می شوید به این مسئله توجه کنید و سخت نگیرید.

مطالب گفته شده در بالا را در شرایطی که در بارداری سرگیجه می شود رعایت کنید.

دکتر لیلا زنبق
این مطلب به ویرایش و تأیید رسیده است، ایشان متخصص زنان زایمان نازایی دارای بورد تخصصی. ورودی سال 81 پزشکی عمومی و فارغالتحصیل سال 89 از علوم پزشکی ایران در مقطع عمومی و دانشجوی ممتاز(استریت) در مقطع عمومی میباشد، دکتر لیلا زنبق مدرس زنان در دانشکده پزشکی علی بن ابیطالب یزد هستند و در زمینه علمی خود مقالات مختلف پزشکی در مجلات ISI به چاپ راسنده اند.

امتیاز مطلب: 93% 93