آکنه و جوش از عارضههای پوستی ناخوشایندی است که هیچ کس بخصوص هیچ خانمی دوست ندارد یک روز صبح از خواب بیدار شده و در آینه ببیند چند جوش روی پوستش نمایان شده است. بعضی اوقات علاوه بر مسئله زیبایی این جوش ها ملتهب و دردناک هم هستند. جوش و آکنه در بارداری در برخی از خانم ها به دلایل مختلف مثل تغییرات هورمونی ایجاد می شود و اگر به خوبی از آن ها مراقبت نکنید ممکن است در آینده جای ان ها بماند.
بنابراین با توجه به تاثیری که جوش و آکنه در بارداری در آینده برزیبایی پوست فرد می گذارد می خواهیم در این مقاله بصورت کامل درباره این عارضه پوستی و روش های کنترل و درمان آن صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید:
علت ایجاد جوش در بارداری
علت اصلی ایجاد جوش افزایش تولید چربی معروف به سبوم از سلول های پوستی و یا تجمع انوا ع باکتری ها روی پوست و مسدود شدن منافذ پوست است. گاهی فعالیت باکتری ها روی پوست در حدی است که باعث ایجاد لکه هایی معروف به لکه های بارداری نیز می شود. در دوران بارداری بخصوص از هفته ششم بارداری شما تغییرات هورمونی شدیدتری را تجربه خواهید کرد. این تغییرات هورمونی در بعضی از خانم ها باعث افزایش تولید هورمون های پروژسترون و آندروژن و در نتیجه افزایش تولید سبوم می شود که جوش و آکنه در بارداری را ایجاد می کند. زنانی که دردوران قاعدگی خود روی پوستشان جوش می زند، جوش و اکنه در بارداری را نیز تجربه خواهند کرد.
داورهای طبیعی برای درمان جوش
بسیاری از خانم ها در دوران بارداری جوش را تجربه می کنند. این جوش ها بیشتر در سه ماهه اول و دوم بارداری به وجود می آیند. در اینجا چند نکته برای درمان آکنه های حاملگی ، از درمان های طبیعی تا مراقبت های روزانه پوست و انجام آن ها را برایتان توضیح می دهیم تا بتوانید بهتر این جوش ها را کنترل کرده و از شرشان خلاص شوید:
سرکه سیب
سرکه سیب بعنوان یک داروی عالی در طب سنتی برای درمان و ضد عفونی کردن استفاده می شود. بنابراین به خوبی می تواند پوست را از وجود چربی اضافه و باکتری پاکسازی کرده و از ایجاد جوش جلوگیری کند. تونر درست شده از سرکه سیب سرشار از آنزیم های طبیعی و اسیدهای هیدروکسی آلفا لازم برای پوست است. برای استفاده از سرکه سیب در درمان جوش بارداری به روش زیر عمل کنید:
- 1/2 پیمانه سرکه سیب را با 1.5 پیمانه آب مقطر مخلوط کنید.( نسبت آب مقطر به سرکه سیب 3 به 1 است. بنابراین می توانید با رعایت این نسبت هر مقداری که خواستید تونر تهیه کنید.)
- سپس یک توپ پنبه ای را با مخلوط سرکه سیب رقیق شده خیس کنید و برای از بین بردن چربی اضافه پوست آن را روی پوست خود بمالید.
نکات مهم:
- مهم است که سرکه سیب را با آب مقطر رقیق کنید زیرا سرکه بسیار اسیدی است و امکان خشک شدن پوست وجود دارد و بدون رقیق شدن حتی می تواند پوست را بسوزاند.
- افرادی که پوست خیلی خشک دارند نباید از این تونر استفاده کنند.
- افرادی که پوستشان کمی خشک است بلافاصله بعد از استفاده از تونر باید از مرطوب کننده استفاده کنند.
2. جوش شیرین
جوش شیرین چربی اضافه روی پوست شما را خشک کرده و باعث بهبودی جوش ها می شود ، اما به طور گسترده توسط متخصصان توصیه نمی شود زیرا می تواند باعث التهاب پوست شود و حتی علاوه بر از بین بردن چربی های اضافی، چربی های مفید پوست را نیز از بین ببرد. برای استفاده از جوش شیرین به روش زیر عمل کنید:
- یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را با یک قاشق غذاخوری اب معمولی مخلوط کنید تا حالت خمیری بگیرد.
- سپس به صورت موضعی از این خمیر فقط بر روی جوش هایتان بزنید.
- اجازه دهید چند دقیقه مواد روی جوش بماند تا کاملا خوشک شود.
- سپس با آب ولرم پوستتان را بشویید.
3. استفاده از مرکبات
اسید آلفا هیدروکسی در مرکباتی مانند لیمو و لیموترش یافت می شود. هنگامی که آب لیمو یا لیموترش را روی پوست خود بمالید، باعث باز شدن منافذ بسته پوست شده و سلول های مرده پوست که جوش ایجاد می کنند را ازبین می برد. در واقع این مرکبات به دلیل خاصیت ضد باکتریایی منافذی که دارند بعنوان یک لایه بردار عالی عمل می کنند. برای استفاده از لیمو ترش به روش زیر عمل کنید:
- ابتدا آب یک لیمو ترش تازه را بگیرید.
- با یک پنبه بصورت مستقیم آب لیموترش را روی جوش ها بزنید.
- پس از خشک شدن مواد روی جوش ها صورتتان را با آب خنک بشویید.
4. عسل
عسل خاصیت ضد باکتری و ضد عفونی کننده دارد. همچنین یک تسکین دهنده عالی برای پوست است. برای استفاده از عسل به روش زیر عمل کنید:
- ابتدا صورت خود را با آب گرم بشویید.
- سپس عسل را مستقیماً در ناحیه آسیب دیده بمالید.
- اجازه دهید عسل به مدت 20 تا 30 دقیقه روی پوستتان بماند.
- بعد دوباره با آب گرم بشویید.
5- روغن نارگیل
روغن نارگیل دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی عالی است. همچنین تسکین دهنده پوست است و به راحتی جذب می شود. برای استفاده از روغن نارگیل به روش زیر عمل کنید:
- قبل از خواب، روغن نارگیل را به جای مرطوب کننده روی پوستتان بمالید.
- چون این روغن به جای مرطوب کننده استفاده می شود نیازی به شست و شو ندارد.
6. جو دوسر و خیار
خیار و جو دوسر خاصیت تسکین دهنده و خنک کننده برای پوست دارند و التهابات ناشی از جوش و اکنه در بارداری را کاهش می دهند. برای استفاده از این مواد به روش زیر عمل کنید:
- خیار را پوست کنده و رنده کنید.
- یک قاشق پودر جو دوسر را به خیار اضافه کنید.
- مواد را در قالب های یخ در فریزر قرار دهید تا یخ بزند.
- 10 الی 15 دقیقه قبل از شست و شوی پوستتان، یکی از قالب ها را روی پوستتان بمالید.
نکته: از این ماسک بصورت یخ نزده هم می توانید استفاده کنید و نتیجه مطلوبی بگیرید. اما حالت یخ زده نتیجه بهتری می دهد.
نحوه مراقبت از پوست برای جلوگیری از زدن جوش در بارداری:
با رعایت موارد زیر تا حدی میتوانید از جوش زدن در بارداری جلوگیری کنید:
بیش از حد پوستتان را نشویید
شستن زیاد پوست ، رطوبت طبیعی آن را از بین می برد. همچنین تحریک پوست با شست و شوی زیاد تولید سبوم را افزایش داده و جوش ها را زیاد می کند.
از آب ولرم یا آب خنک برای شست و شو استفاده کنید
آب بسیار گرم یا داغ پوست شما را خشک می کند. بهتر است از یک پاک کننده ملایم و بدون مواد قلیایی با آب خنک یا ولرم در صبح ، شب و بعد از تعریق زیاد استفاده کنید. (از صابون برای شست و شو استفاده نکنید.)
به جای شست و شوی مداوم از یک لایه بردار ملایم استفاده کنید.
لازم نیست همیشه برای ازبین بردن آلودگی های پوستی حتما پوستتان را بشویید. بهتر است روزی یک بار به جای شست و شو از یک پاک کننده بعنوان یک لایه بردار ملایم مثل آرایش پاک کن یا تونر مناسب پوستتان برای پاک کردن پوست استفاده کنید.
جوش هایتان را فشار ندهید.
این کار باعث تحریک پوستتان شده و جوش را افزایش می دهد. همچنین درمان جای جوش کار آسانی نخواهد بود.
سایر روش های جلوگیری
- با نوشیدن آب تصفیه شده ، پوست خود را آبرسانی کنید.
- از نوشابههای گازدار و کافئین زیاد خودداری کنید.
- از میوه جات و سبزیجات تازه و مواد پروتئینی سالم مثل انواع آجیل ها استفاده کنید.
- از خوردن قندها و شیرینی جات مصنوعی مثل انواع کیک ها و غذاهای فراوری شده خود داری کنید.
- مرتب روبالشتی و حوله های خود را تعویض کنید.
- بیشتر استراحت کنید و استرس را از خود دور کنید.
- اگر موهای چربی دارید به موقع آن ها را شسته و سعی کنید با پوست صورتتان تماس نداشته باشد.
- در صورت نیاز به آرایش از محصولات بدون چربی استفاده کنید. روی محصولات ضد جوش کلماتی مثل " non-comedogenic" یا "non-pnegenic" درج شده است.
- حتما قبل از خواب ارایش خود را کاملا پاک کنید.
قرص و پماد برای جوش های بارداری
همیشه قبل از استفاده از داروهای بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید. برخی از ترکیبات موجود در محصولات پوستی، مانند اسید سالیسیلیک و ویتامین A ، ممکن است در دوران بارداری خطرناک باشند. البته با موافقت پزشک از این دارو ها برای درمان آکنه های بارداری می توان استفاده کرد . به هر حال باید این نکته را در نظر بگیرید که هر دارویی که برای رفع جوش استفاده کنید می تواند وارد جریان خون شما شده و بر کودک شما تأثیر بگذارد. بنابراین تا حد امکان از این داروها استفاده نکنید و روش های طبیعی را به کار ببرید.
به طور کلی، داروهای رفع آکنه حاوی اریترومایسین (اریگل) و کلیندامایسین (Cleocin T ، Clindagel و ...) هستند که معمولا خطری برای فرد یا جنین ایجاد نمی کنند. ماده دارویی دیگر به نام بنزوئیل پراکسید که برای درمان آکنه بارداری است اما عدم وجود خطر این دارو هنوز مشخص نشده است. به همین دلیل این روش درمانی فقط در صورت لزوم باید استفاده شود.
نکته مهم:
برخی از داروهای درمانی برای رفع جوش و آکنه در بارداری مانند ایزوترتینوئین خوراکی (Amnesteem ، Claravis) و رتینوئیدهای موضعی باعث نقص عضو فرزندتان در هنگام تولد می شوند. بنابراین به هیچ وجه بصورت خودسرانه از داروهای رفع آکنه در این دوران حساس استفاده نکنید.
حرف اخر
علاوه بر تغییرات هورمونی، رژیم غذایی و نحوه مراقبت از پوست و آرامش در دوران بارداری تاثیر بسیار زیادی برایجاد انواع آکنه دارد. بنابراین با به کار بردن نکات گفته شده در این مقاله به راحتی می توانید این جوش ها را کنترل کنید و زیبایی صورت خود را همچنان حفظ نمایید.
Jessica Timmons. 6 All-Natural Pregnancy Acne Remedies.on September 15, 2018