کولیک و ریفلاکس دو بیماری رایجی هستند که نوزادان در چند ماه اول زندگی تجربه می کنند. کولیک می تواند باعث ناراحتی زیادی برای والدین و نوزاد شود، اما برخی از راهکارهای ساده ممکن است به آرامش نوزاد در هنگام رشد و پیشرفت در دنیای جدید کمک کند. ریفلاکس بیشتر از کولیک در نوزادان دیده می شود. چند راهکار ساده وجود دارد که ممکن است به حداقل رساندن ریفلاکس کمک کند اما هر دو بیماری با رشد نوزاد کاهش می یابد.
کولیک چیست؟
از هر 10 نوزاد 2 نوزاد مبتلا به کولیک می شوند. کولیک گریه های مکرر و بدون توضیح است که در آن نوزاد نمی تواند آرام شود. علائم این بیماری عبارتند از
- اخم و بد اخلاقی
- قرمز شدن صورت
- کشیدن پاها
- گریه های طولانی
- سرخوردگی شدید
کولیک منجر به استرس زیاد در والدین می شود. کولیک به ویژه در نوزادان دو هفته تا چهار ماهه شایع است. برخی از نوزادان ممکن است بیشتر از دیگران گریه کنند و یا نیاز به آرامش بیشتری داشته باشند. نوزادان با سرعت های مختلفی با محیط جدید خود سازگار می شوند. حتما فرزند خود را به متخصص پزشکی نشان دهید تا اگر بیماری دارد تشخیص داده شود.
یادآوری این نکته حائز اهمیت است كه نوزادان اغلب از گریه به عنوان وسیله ای برای برقراری ارتباط ناراحتی یا پریشانی استفاده می كنند كه بخش اساسی رشد و پیشرفت آنها است. برخی از دلایل متداول بی قراری نوزاد شامل موارد زیر است:
- پوشک خیس
- احساس سرماخوردگی یا گرمای شدید
- باد یا درد در روده
- گرسنگی
- بی حالی
- احساس ناراحتی و وحشت
- ریفلاکس
اگرچه علت مشخصی برای بیماری کولیک وجود ندارد، اما بهتر است در صورت شیردهی رژیم غذایی خود را بررسی کنید و از غذاهایی که باعث افزایش باد در نوزاد می شود، خودداری کنید. این غذا شامل کلم ، پیاز ، سیر و کلم بروکلی است.
چگونه کولیک را مدیریت می کنید؟
روش هایی برای کاهش پریشانی نوزادی که گریه می کند وجود دارد:
- محیطی آرامی برای نوزاد فراهم کنید و گاهی فراهم کردن محیط آرام به معنای ماندن در خانه در یك فضای آرام است تا زمانی که بی قراری نوزاد برطرف شود
- به طور مرتب به نوزاد شیر بدهید
- نوزاد را قنداق کنید و آنها را در نزدیکی خودتان نگه دارید تا به آرامش برسند
- ممکن است پستانک به آرام شدن نوزاد کمک کند
- برنامه روزمره نوزاد از جمله زمان تغذیه، نوع تغذیه و خواب او را طبق روال پیش ببرید
- به آرامی نوزاد را در آغوش بگیرید یا در کریر تکان بدهید و موسیقی آرامش بخش نیز پخش کند
- با نوزاد خود صحبت کنید و به او اجازه بدهید صدای آرامش بخش والدین خود را بشنود
- حمام گرم را امتحان کنید
- ماساژ با روغنهای مناسب نوزاد به آرام کردن او کمک می کند، بخصوص قبل از خواب
- نوزاد شما هنوز متوجه روز و شب نمی شود، بنابراین اگر در طول شب بیشتر بیدار می شود سعی کنید آرام بمانید.
اگر برای مدیریت نوزاد خود به حمایت بیشتری نیاز دارید، در این مدت با یک متخصص بهداشتی مشورت کنید تا در این زمان به شما و نوزاد کمک کند. در بیشتر موارد، کولیک تسکین می یابد و به یاد داشته باشید با گذشت زمان اضطراب نوزاد نسبت به دنیای هیجان انگیز پیرامونش کمتر می شود.
ریفلاکس چیست؟
ریفلاکس به بازگشت محتویات معده به دهان گفته می شود. گاهی اوقات این محتویات بلعیده می شود و در موارد دیگر نوزادان استفراغ می کنند. این اتفاق بیشتر در 6 ماهه اول زندگی نوزاد که تنها غذای مصرفی شیر است دیده می شود بنابراین محتویات استفراغ غالباً به رنگ سفید دارد. ریفلاکس در 40 تا 70 درصد نوزادان دیده می شود. در اکثر موارد ، ریفلاکس برای نوزاد مضر نیست و اغلب با رشد و تکامل نوزاد برطرف خارج می شود. اگر ریفلاکس بدتر شود، می تواند به بیماری ریفلاکس معده و دستگاه گوارش (GORD) تبدیل شود که باید توسط پزشک متخصص تشخیص داده و درمان شود. علائم و نشانه های GORD عبارتند از:
- درد و ناراحتی در قفسه سینه یا بالای شکم (معده) که باعث تحریک پذیری نوزاد و گریه زیاد یا قوس کمر می شود.
- اختلال خواب
- افزایش وزن ضعیف
- مشکلات تنفسی و قورت غذا (مثلاً خفگی ، خس خس یا سرفه زیاد)
ریفلاکس می تواند در اثر شل شدن دریچه بالای معده ایجاد شود و به محتویات معده اجازه دهد تا به سمت دهان بازگردد. بعضی اوقات اسید موجود در معده باعث تحریک پوشش معده و ناراحتی برخی از نوزادان می شود. با رشد نوزاد، این دریچه نیز رشد می کند و ریفلاکس بهبود می یابد.
چگونه ریفلاکس را مدیریت می کنید؟
برای اکثر نوزادان ، هیچ درمانی لازم نیست و این یک روند کاملاً طبیعی است که با گذشت زمان برطرف می شود. برخی از نوزادان نسبت به سایرین بیشتر استفراغ می کنند. برخی از استراتژی های ممکن برای بهبود استفراغ عبارتند از:
- نوزاد را بعد از تغذیه به حالت ایستاده نگه دارید
- بعد از تغذیه نوزاد را روی شکم قرار دهید تا بازی کند
- به زور با شیشه شیر به نوزاد شیر ندهید
اگر استفراغ نوزاد به صورت مکرر و شدید اتفاق می افتد به پزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده موارد زیر حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- وجود خون یا صفرا (مایع زرد) در استفراغ
- تب
- استفراغ ناگهانی به طوری که قبلاً اصلاً استفراغ نداشته است
- عدم خوردن غذا
خلاصه
کولیک می تواند از هر 10 نوزاد در دو نوزاد اتفاق بیفتد و به صورت گریه طولانی اتفاق می افتد که آرام کردن نوزاد دشوار است. استراتژی های مختلفی برای کمک به آرام کردن نوزاد وجود دارد و اگر نگران هستید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت اصلی بیماری را مشخص کند
ریفلاکس در نوزادان بیشتر دیده می شود و به عنوان استفراغ بخصوص بعد از تغذیه تعریف می شود. ریفلاکس برای نوزادان مضر نیست و با رشد نوزاد برطرف می شود اما اگر نگران هستید و اگر نوزاد بی قراری است به پزشک مراجعه کنید.
محتوای این مقاله فقط برای اهداف آموزشی است و نباید به جای مشاوره پزشکی استفاده شود. لطفاً اگر نگران سلامتی خود یا نوزاد خود هستید با پزشک خود مشورت کنید.
ESTHER ENTIN. Colic, or Gastroesophageal Reflux: Over-Diagnosed and Over-Treated. NOVEMBER 18, 2011