اوره از جمله کودهای نیتروژنداری است که با داشتن ۴۶ درصد نیتروژن یکی از پرمصرفترین کودها در بخش باغداری من جمله باغ گردو است. این کود معمولاً به دو صورت گرانولی و مایع تولید میشود که کودهای اوره گرانولی در مقایسه با کود مایع از بازدهی بیشتری برخوردار بوده، متقابلاً اثرات مخرب زیست محیطی کمتری داشته و گاز کمتری متصاعد میکنند در نتیجه با دیگر کودها بهتر ترکیب میشود.
کود اوره در اثر هیدرولیز و حل شدن به آمونیاک و دی اکسید کربن تبدیل شده و آمونیاک به واسطه باکتریهای موجود در خاک تبدیل به نیترات شده و توسط گیاه جذب میشود. میزان هیدرولیز، جذب و ماندگاری کود اور میتواند بستگی به موارد متعددی داشته باشد که در بخش زیر مورد بررسی قرار خواهد گرفت پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
ماندگاری کود اوره نهال گردو در زمین به چه عواملی بستگی دارد؟
به طور کلی ماندگاری کود اوره بستگی به کاربرد صحیح آن و مواردی از قبیل مقدار مصرف در هر هکتار، غلظت هیدرولیز غلظت اور آز خاک، ph خاک، دمای خاک و محدوده آب خاک دارد. استفاده در زمان درست و با رعایت موارد زیر میتواند با تسریع حل کود، جذب آن را توسط خاک و ریشه میسر کند. در نتیجه با صرفه جویی در هزینهها و وقت باغدار آلودگی زیست محیطی کمتری نیز اتفاق میافتد.
مقدار مصرف در هر هکتار: میزان مصرف کود اوره با توجه به مساحت زمین و سطح هکتار میتواند در پراکندگی و غلظت آن بسیار موثر باشد. مسلماً بالا بودن غلظت کود اوره باعث ماندگاری بیشتر و هیدرولیز دیرتر آن خواهد بود. متقابلاً کمتر بودن غلظت اوره باعث حل شدن زودتر و جذب سریعتر آن توسط خاک میشود.
روش کاربرد: طریقه استفاده کود اوره در ماندگاری و غلظت آن نیز مهم تلقی میشود، به طور مثال روشهایی مانند استفاده کود اوره به شکل نواری یا سطحی باعث بالاتر بودن غلظت اوره آن نسبت به ترکیب و مخلوط اوره با خاک در روش شخم زنی میشود.
بارندگی یا آبیاری: چنانچه بعد از استعمال سطحی بارندگی صورت بگیرد یا آبیاری انجام شود این آب غلظت اوره را کمتر کرده و باعث نفوذ آن به خاک و پراکندگی آن میشود.
غلظت اوره آز خاک: قاعدتاً مولکولهای اوره آز یا همان سرعت حل اوره را مستقیماً نمیتوان اندازهگیری کرد. این تعداد میتواند با توجه به محتوای آب خام، ph خاک، استاندارد دما و غلظت اوره قابل شناسایی باشد. غلظت اوره آز میتواند در ماندگاری یا جذب اوره بسیار موثر باشد.
دمای خاک: میزان دمای خاک اثر متقابلی بر سرعت حل کود اوره داشته و با افزایش ۱۰ درجهای دما، سرعت هیدرولیز دو برابر میشود. فرایند حل شدن اوره در دماهای سرد نیز رخ میدهد اما بالا بودن دمای خاک سرعت هیدرولیز آن را افزایش داده و باعث جذب سریعتر آن میشود. به عنوان مثال کود اوره در خاکی با دمای ۲۷ درجه پس از سه روز به طور ۹۰ درصد جذب خاک میشود، اما در خاکی با دمای ۲ درجه این هیدرولیز میتواند تا ۹ روز طول بکشد.
محتوای آب خاک: محتوای آب خاک به منظور دسترسی آسان گیاه اگر در محدوده نزدیک باشد، میتواند سرعت هیدرولیز اوره را بالا برده و جذب آن را تسریع کند. سرعت هیدرولیز در محدوده محتوای آب از مرحله پژمردگی تا خشکی هوا کاهش پیدا میکند و با بیشتر شدن خشکی هوا عملاً حل شدن اوره متوقف میشود.
pH خاک: میزان ph خاک تاثیر فراوانی بر هیدرولیز و فعالیت اور آز داشته و این تاثیر میتواند بدون در نظر گرفتن غلظت اوره تعریف شود. اصولاً ph بهینه از حدود ۷ تا ۸/۸ بهینه تلقی میشود.
فواید کود اوره برای درخت گردو
تأمین نیتروژن
کود اوره حاوی مقادیر بسیار بالایی ازت یا همان نیتروژن است. ازت از جمله عناصر غذایی اصلی برای درخت گردو است که میتواند در افزایش فتوسنتز، رشد آنزیمها و پروتئین سازی بسیار موثر باشد.
رشد و توسعه
کود اوره به واسطه داشتن نیتروژن باعث افزایش رشد ریشه، شاخ و برگ و تاج پوششی درخت گردو میشود.
گلدهی و میوه دهی
با توجه به نقش ازت در افزایش رشد رویشی و شاخ و برگ، گلدهی درخت نیز تسریع شده در نتیجه به افزایش باردهی و کیفیت میوه نیز کمک میکند.
استقرار سریعتر
اوره از جمله کودهایی است که به نهالهای جوان و نوپا در استقرار سریع ریشهها کمک کرده و سازگاری و وفق درخت را با بستر جدید افزایش میدهد.
افزایش مقاومت
از مهمترین فواید این کود ازته میتوان به بالا بردن توان و مقاومت درخت گردو در برابر باکتریها و آفتها و همچنین تنشهای محیطی مانند کم آبی، یخبندان و سرمای دیررس بهاره اشاره کرد.
طریقه اصولی مصرف کود اوره
- تعیین زمان مناسب
- استفاده از مهار کننده اوره آز قبل از کاشت نهال گردو
- پخش کود به طور یکنواخت و مساوی در سطح خاک
- آبپاشی و مرطوب کردن خاک
- زیر و رو کردن خاک به مقدار کم جهت ترکیب کود با خاک
- زمان واکنش کود
گفتیم که زمان تبدیل شدن کوددهی درخت گردو اوره به آمونیاک به مواردی نظیر دمای خاک، هوا و همچنین رطوبت بستگی دارد اما قاعدتاً پس از ۲۴ ساعت واکنشها شروع شده و برای جذب و هیدرولیز کامل ۲ تا ۶ روز زمان لازم است.
جمعبندی
کود ازت یا اوره به دلیل داشتن درصد بالای نیتروژن یکی از کودهای پرمصرف در باغ گردو برای افزایش باردهی، تقویت درخت، استقرار و کیفیت میوه است. بهرهگیری از تجربه افراد متخصص یا مهندسان گیاه پزشک میتواند شما را در استفاده درست و به موقع از کود بسیار کمک کند.
در این راستا پالیز نهال معتبرترین نهالستان کشور و فعال با گواهینامه رسمی، زیر نظر جهاد کشاورزی مفتخر است که اعلام کند با داشتن کادری مجرب، حرفهای و با تجربه متشکل از مهندسین و متخصصین گیاه پزشک میتواند باغداران و سرمایهگذاران محترم را در هر یک از بخشهای کوددهی، آبیاری، هرس، نگهداری، و برداشت محصول با ارائه اطلاعات علمی پشتیبانی کرده تا باغداران عزیز بتوانند با کمترین هزینه باغداری بیشترین باردهی و سودآوری را تجربه کنند.
تماس با پالیز نهال:
09144501007
09144501008