Ooma
علت عرق کردن زیاد

وقتی هوا گرم است همه انسان ها عرق می کنند اما افرادی که دچار پرکاری غده تعریق هستند به شدت عرق می کنند به طوری که رطوبت دست های آن ها را خیس می کند. پرکاری غده تعریق باعث می شود به شدت عرق کنند یا بی دلیل عرق کنند.

معمولا غدد شما عرق تولید می کند این عرق هنگامی که دما بالا می رود، شما تب دارید، تحرک دارید، احساس نگرانی و اضطراب می کنید به سطح پوست انتقال می یابد. هنگامی که این عوامل وجود نداشته باشند اعصابی که به عرق دستور می دهند آن را حفظ می کنند.

3-2 % افرادی که مبتلا به  پرکاری غده تعریق هستند، غدد عرق از کار نمی افتد. آن ها زمانی که نیازی به عرق کردن نیست عرق می کنند مثلا هنگامی که تهویه مطبوع وجود دارد یا در حال تلویزیون دیدن هستند. برخی افراد حتی در استخر نیز عرق می کنند.

دلایل پرکاری غده تعریق به نوع عرق کردن بستگی دارد. در بیشتر موارد عرق شدید ضرری ندارد. در برخی موارد پزشک نیز نمی داند دلیل عرق کردن زیاد چیست. در مواردی دیگر پرکاری غده تعریق به دلایل پزشکی اتفاق می افتد.

پرکاری غده تعریق چیست؟

دو نوع پرکاری غده تعریق وجود دارد:

-    پرکاری غده تعریق اولیه باعث عرق کردن شدید و بدون دلیل در دست ها، زیر بغل، صورت پا می شود. 
-    پرکاری غده تعریق ثانویه موجل عرق کردن کل بدن یا بخش بزرگی از بدن می شود که بخاطر مصرف برخی داروها اتفاق می افتد.

دلایل پرکاری غده تعریق اولیه

- افرادی که مبتلا به پرکاری غده تعریق هستند غدد تعریق آن ها همیشه کار می کند.
- افرادی که مبتلا به پرکاری غده تعریق اولیه هستند از غدد خاصی به اسم eccrine عرق تولید می شود. این غدد قسمت اعظم غدد عرق (4-2 میلیون) را بدن شامل می شوند. این غدد در پاها، کف دست، صورت و زیربغل بسیار زیاد وجود دارند.
- هنگامی که بدن شما بسیار گرم می شود، هنگامی که تحرک دارید، هنگامی که احساسات شما برانگیخته می شود، یا به خاطر ترشح هورمون ها، اعصاب غدد عرق را فعال می کنند. هنگامی که این غدد بیش از حد از خود فعالیت نشان دهند موجب پرکاری غده تعریق می شود. به عنوان مثال برخی افراد فقط با فکر کردن به شرایط نگران کننده عرق می کنند.
- پزشکان دقیقا نمی دانند علت اصلی پرکاری غده تعریق اولیه چیست هرچند ممکن است ارثی باشد. بعضی افراد از زمانی که کودک بوده اند به شدت عرق می کردند. 

افرادی که مبتلا به پرکاری غده تعریق اولیه هستند در اثر برخی درمان های غیر جراحی درمان می شوند به عنوان مثال:

  • داروهای بدون نسخه ضدعرق که حاوی آلومینیوم هستند
  • داروهایی که حاوی آنتی کولینرژیک هستند و بر اعصاب غدد عرق تاثیر می گذارند.
  •  درمان به وسیله جریان الکتریکی با شدت پایین (یونتوفورزیس)
  •  تزریق بوتاکس برای غدد زیربغل

عمل جراحی نیز به عنوان آخرین راه برای افرادی که به شدت دست ها و زیر بغل آن ها عرق می کند انجام می شود. عمل جراحی شامل از بین بردن غدد عرق در ناحیه موردنظر است. در عمل جراحی دیگر پزشک اعصابی که مسئول عرق کردن هستند را از بین می برد. درمان گیاهی برای کم کاری تبروئید نیز در افرادی که کم کار هستند و عرق می کنند ممکن است کمک کننده باشد.

عوارض جانبی عرق کردن شدید در قسمت های دیگر بدن مثل سینه، پشت یا پاها است. همچنین احتمال خونریزی در سینه و مشکلات عصبی نیز وجود دارد.

دلایل پرکاری غده تعریق ثانویه

عرق کردن در پرکاری غده تعریق ثانویه مشابه اولیه نیست؛ در این حالت در کل بدن عرق کردن اتفاق می افتد. در این مدل احتمال عرق کردن در هنگام خواب نیز وجود دارد.

در این مدل مشکلات بهداشتی باعث پرکاری غده تعریق ثانویه می شود. 

برخی شرایط بهداشتی که باعث پرکاری غده تعریق ثانویه می شوند عبارتند از:

-    بارداری
-    دیابت
-    پرکاری تیروئید
-    یائسگی
-    چاقی 
-    بیماری پارکینسون
-    رماتیسم مفاصل
-    لنفوم
-    نقرس
-    عفونت

فهمیدن علت عرق کردن و درمان آن به کاهش پرکاری غده تعریق ثانویه کمک می کند. بنابراین بهتر است با پزشک خود درباره زمانی که بیشتر عرق می کند و عواملی که می توانند موجب شدت آن شوند صحبت کنید.

منبع: www.webmd.com

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 90% 90