شایع ترین سرطان های زنان به دلیل تغییرات هورمون در آنها بیشتر در بخش سینه و تخمدان رخ می دهد در صورت شناخت علائم سرطان قبل از گسترش، امکان پیشگیری و درمان آن وجود دارد. با انتخاب یک دکتر زنان با تجربه می توان به شکل مرتب و دوره ای مراقبت های لازم را انجام داد.
علائم سرطان در زنان
سالانه هزاران مورد از ابتلاء به سرطان در ایران و کل جهان به وجود می آید که در صورت تشخیص زودهنگام به شکل بهتری می توان آنها را کنترل و درمان کرد.
بسیاری از سرطان ها با استفاده از سبک زندگی سالم، قابل پیشگیری بوده و در صورت تشخیص در مراحل اولیه، امکان درمان آنها و بهبودی بیمار وجود دارد.
برای تشخیص زود هنگام سرطان بهتر است که علائم هشدار دهنده را بشناسید و اگر در بدن خود علائمی مشاهده کردید به سرعت به مراکز درمانی معتبر مراجعه نمایید.
به طور معمول در مراحل اولیه سرطان های زنان علائمی وجود دارد که به خصوص در افرادی با سابقه خانوادگی سرطان، تشخیص زود هنگام سرطان، کمک میکند تا قبل از بدخیم شدن، اقدام به درمان نمود.
بدن زنان همیشه در حال تغییر است و گاهی اوقات تغییرات طبیعی بوده؛ اما همین تغییرات هم می توانند نشانه سرطان باشند. در نتیجه زنان باید به طور مداوم علائم بدن خود را چک کرده و در صورت مشاهده تغییر دلیل آن را پیدا کنند.
معمولاً در زنان بیشترین سرطان در ناحیه تناسلی و در سینه به وجود می آید که اغلب بر اثر تغییرات هورمونی است.
از مهمترین علائم هشدار دهنده سرطان در زنان می توان به چند مورد ذیل اشاره نمود:
- ابتلاء به سرطان اقوام درجه یک
- وجود توده در هر جای بدن
- زخم های بدون بهبودی بیشتر از دو هفته
- سرفه و گرفتگی صدا در طولانی مدت
- خونریزی های غیرطبیعی در ادرار، مدفوع، واژن یا نوک پستان
- بی اشتهایی یا کاهش وزن بدون هیچ دلیلی
- اسهال و استفراغ طولانی مدت
- بروز یبوست های جدید
- عادت ماهیانه غیر منظم
سرطان سینه چیست و چه علائمی دارد؟
سرطان سینه نوعی از سرطان است که عملکرد تقسیم سلولی در پستان را دچار اختلال می کند. سلول های سرطانی پستان بدون کنترل و بیش از حدی که لازم است تکثیر می شوند. بسته به نوع سرطان این تقسیم شدن سلول ها، در بخش های مختلف پستان صورت می گیرد.
سینه از سه بخش اصلی تشکیل شده:
- لوبول ها: که غده های شیری در آنها قرار دارند.
- مجراها: لوله هایی هستند که شیر را از لوبول به نوک پستان می رسانند.
- بافت همبند: بافت چربی و بافتی که در تمامی بخش سینه قرار می گیرد و موجب کنار هم نگه داشتن همه بخش های سینه می شود.
اغلب سرطان سینه در بانوان از مجراهای یا لوبول آغاز می شود که از طریق رگ های خونی و مسیرهای لنفاوی می تواند در تمام بدن گسترش پیدا کند. در چنین حالتی سرطان متاستاز رخ می دهد.
اگر پزشک تشخیص دهد که احتمال ابتلا به سرطان پستان در شخص بالا است، میتواند اقداماتی برای کاهش خطر ابتلا انجام دهد. ممکن است به دلیل سابقه خانوادگی یا عوامل دیگر خطر ابتلا بیشتر شود. در این شرایط گزینههای زیر را میتوان موردبحث قرار داد.
معمولاً سرطان سینه در دو نوع کلی وجود دارد:
سرطان تهاجمی مجاری شیر
در این نوع، سلول های سرطانی در مجرا شکل می گیرند و بعد از پیشروی کمکم به سمت بیرون حرکت می کنند و به سایر قسمت های پستان راه پیدا کرده و حتی خارج از پستان و در مناطق مختلف بدن تاثیر می گذارند. این نوع از سرطان معمولا بدون علامت و نشانه بوده و به ندرت علائمی مانند توده یا ترشح دارند. بهترین راه برای شناخت به موقع آن انجام دادن تست ماموگرافی است.
سرطان تهاجمی لوبول پستان
ابتدا سرطان در لوبول شکل گرفته و در سطح بافت سینه و خارج از آن حرکت می کند. سرطان غدد شیری، بدون هیچ نشانه و علامت است و این نوع سرطان در ماموگرافی هم مشخص نمیشود. بلکه زمانی می توان پی به آن برد که بیوپسی توسط پزشک تجویز می شود.
سرطان پستان در برخی از افراد بدون علامت ظاهر می شود؛ اما گاهی اوقات نیز علائم مختلفی بروز می دهد که با بررسی می توان زودتر با سرطان مقابله کرد.
برخی از علائم کلی که لازم است به آنها شک کرده و برای بررسی و چکاپ به پزشک مراجعه کرد، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- ایجاد برجستگی و اجزای توده مانند در پستان یا وجود حفره در زیر بغل
- پرتقالی شدن پوست پستان
- تورم بخشی از پستان یا ضخیم شدن پوست آن
- درد در قسمت نوک پستان و کشیده شدن آن به سمت داخل
- ترشح هر نوع ماده ای غیر از شیر از نوک پستان مانند خون یا چرک و عفونت
- هر نوع تغییر در شکل ظاهری پستان یا ایجاد درد در آن
- بزرگ شدن توده های غدد لنفاوی در زیر بغل
- درد ادامه دار در ناحیه سینه تا عادت ماهیانه بعدی
- وجود خارش و تورم بر روی پوست
علائم سرطان تخمدان
دستگاه تولید مثل زنان شامل دو غده تولید مثل است که به آن تخمدان گفته می شود. تخمدان معمولاً در دو طرف رحم قرار می گیرد. هر کدام به اندازه یک بادام بوده و وظیفه تولید تخمک و همچنین تولید هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون را به عهده دارد.
معمولاً سرطان به رشد سلول های غیرطبیعی در بخش های مختلف بدن گفته می شود که سرطان تخمدان هم به رشد بی رویه سلول ها در تخمدان می گویند.
اغلب مواقع سرطان تخمدان در مراحل انتهایی بوده و تا زمانی که در لگن و شکم گسترش پیدا کند، شناخته نمی شود.
اگر در مراحل ابتدایی سرطان تخمدان تشخیص داده شود، درمان آن بسیار ساده تر بوده؛ زیرا محدود به تخمدان می باشد؛ اما بعد از گسترش، درمان آن سخت تر و احتمال موفقیت کمتر است.
اغلب مواقع کیست هایی که در تخمدان به وجود می آید، خوش خیم بوده و این کیست ها در اثر تجمع مایع در اطراف تخمدان ایجاد می شود. این کیست ها علائمی مانند نفخ ایجاد کرده و بدون درمان برطرف می گردد. اما زمانی این کیست ها نگران کننده می شوند که تخمک گذاری متوقف شده و کیست تخمدان پس از یائسگی ایجاد گردد.
سرطان تخمدان در مراحل اولیه علائمی ایجاد می کند و در مراحل پیشرفته ممکن است که باعث ایجاد علائم اختصاصی شود که با برخی از بیماری های شایع تر اشتباه گرفته می شود.
در اغلب مواقع، علائمی که سرطان تخمدان به وجود می آورد، با بیماری هایی مانند سندروم پیش از قاعدگی، سندروم روده تحریک پذیر یا مشکلات موقت مثانه اشتباه می گیرند. اما یک نکته مهم در این علائم وجود دارد که پایدار بودن اختلالات و بدتر شدن علائم است.
گرچه علت این بیماری به طور دقیق مشخص نیست، اما پزشکان عواملی را شناسایی کرده اند که میتواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد. به طور کلی، سرطان زمانی ایجاد می شود که DNA سلول دچار جهش شود. در واقع جهشها باعث میشوند که سلولها به سرعت رشد کنند و توموری از سلولهای غیر طبیعی ایجاد شود. سلولهای غیر طبیعی همچنان به زندگی ادامه میدهند. درحالیکه سلولهای سالم از بین میروند و میمیرند. این سلولها همچنین میتوانند به بافتهای اطراف حمله کنند و به نواحی دیگر بدن نیز گسترش یابند که در اصطلاح به آن متاستاز گفته میشود.
از شایع ترین علائم اولیه سرطان تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد در ناحیه لگن و پایین شکم و اندام های تحتانی
- نفخ یا ورم شکم برای طولانی مدت
- احساس سیری سریع هنگام غذا خوردن
- تکرر ادرار و فوریت در دفع آن
- درد در هنگام مقاربت
- تغییرات در عادت ماهیانه
گاهی اوقات با پیشرفت سرطان علائم تغییر پیدا کرده و برخی از علائم دیگر نیز به وجود می آید، مانند:
- حالت تهوع طولانی
- کاهش وزن ناگهانی
- تنگی نفس
- خستگی
- بی اشتهایی
دکتر زنان چه تاثیری در درمان سرطان دارد؟
دکتر زنان اولین پزشکی است که افراد پس از مشاهده علائم سرطان ممکن است که به آنها مراجعه کنندو می تواند تأثیرات زیادی در درمان داشته باشد.
اگر دکتر زنان در معاینات بالینی به صورت دورهای بتواند درست و به موقع بیماری های سرطان سینه یا بیماری های مجرای تناسلی رحم را شناسایی کند، از انتشار و گسترش بیماری جلوگیری کرده و زودتر می توان به درمان آن پرداخت.
بهترین دکتر زنان در درمان سرطان ابتدا شرح حالی از بیمار دریافت کرده و سپس به بررسی همه مدارک پزشکی در کنار یکدیگر می پردازد بدین صورت که:
ابتدا تمامی سوابق و پرونده پزشکی بیمار را بررسی کرده و از وجود سابقه این بیماری در خانواده و اقوام اطلاعات می گیرد.
در صورت مشکوک بودن به نوعی از سرطان، دستورات لازم برای آزمایشات و تصویربرداری ها داده می شود.
پس از بررسی آزمایشات در صورت تشخیص نوع خاصی از سرطان باید با همکاران دیگر خود مشورت کند.
در درمان سرطان بهترین و مناسب ترین روش برای هر فرد را انتخاب کرده و با مطالعه مداوم دانش و تجربه خود را افزایش داده و همگام با علم روز پیش می رود.
مهمترین اصل، داشتن صداقت است که باید بیمار را از تمامی مراحل درمان و پیشرفت بیماری آگاه سازند، تا بیمار هم در روند درمان بتواند تصمیم گیری های صحیحی داشته باشد.
سادهترین راه برای نوبت گیری از بهترین دکتر زنان و زایمان و نازایی، سامانه نوبت دهی اینترنتی پزشکان دکترتو میباشد.
تخصص زنان و زایمان در دکترتو متشکل از بهترین پزشکان زنان و زایمان و نازایی در شهرهای مختلف است. شما می توانید با مراجعه به لیست پزشکان زنان و زایمان و نازایی یک دکتر زنان خوب بیابید و علاوه بر نوبت گیری اینترنتی آدرس و تلفن مطب دکتر خود را مشاهده کنید. (https://doctoreto.com/doctors/speciality/ob-gyn )