نام علمی دارو : سیتریزین-Cetirizine HCL
گروه دارویی : داروهای آنتی هیستامین (ضد حساسیت)
نحوه مصرف سیتریزین
عوارض قرص سیتریزین
مصرف سیتریزین در بارداری
مصرف سیتریزین در شیردهی
مقدار مصرف قرص سیتریزین
تداخلات دارویی قرص سیتریزین
سیتریزین آنتی هیستامینی است که برای از بین بردن علائم آلرژی مانند آبریزش چشم، آبریزش بینی، خارش چشم / بینی، عطسه، کهیر و خارش استفاده می شود. این قرص با مسدود کردن یک ماده طبیعی خاص (هیستامین) که بدن شما در طول یک واکنش آلرژیک تولید می کند عمل می کند.
سیتیزین سبب جلوگیری از کهیر یا جلوگیری از واکنش شدید آلرژیک (مانند آنافیلاکسی) نمی شود. بنابراین، اگر پزشک شما اپی نفرین را برای درمان واکنش های آلرژیک تجویز کرده باشد، همیشه این آمپول را با خود حمل کنید. از سیتیزین به جای اپی نفرین استفاده نکنید.
نحوه مصرف سیتریزین
قبل از مصرف این دارو تمام نکات نوشته شده روی بسته بندی محصول را بخوانید. اگر سوالی دارید، با داروساز خود مشورت کنید. اگر پزشک شما این دارو را تجویز کرده است، آن را به صورت روزانه طبق دستور پزشک مصرف کنید.
اگر قرص جویدنی مصرف می کنید، هر قرص را خوب بجوید و قورت دهید. اگر قرص سریع حل شونده مصرف می کنید، اجازه دهید قرص روی زبان حل شود و سپس با آب یا بدون آب قورت دهید. اگر از فرم مایع این دارو استفاده می کنید، دوز را با دقت با استفاده از قاشق مخصوص اندازه گیری کنید. از قاشق خانگی استفاده نکنید زیرا ممکن است دوز مناسب نباشد.
دوز بر اساس سن، وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان است. دوز خود را افزایش ندهید و یا این دارو را بیشتر از دستورالعمل مصرف نکنید.
اگر علائم آلرژی شما بهبود نیافت، اگر کهیرها پس از 3 روز درمان بهبود نیافت و یا اگر کهیرها بیش از 6 هفته طول کشید به پزشک اطلاع دهید. در صورتی که بیماری شما بدتر شد یا اگر فکر می کنید یک مشکل جدی پزشکی دارید به پزشک مراجعه کنید [1].
عوارض قرص سیتریزین
خواب آلودگی، خستگی و خشکی دهان ممکن است رخ دهد. درد معده ممکن است به خصوص در کودکان رخ دهد. اگر هر یک از این اثرات همچنان ادامه داشته باشد یا بدتر شود، به سرعت به پزشک یا داروساز خود بگویید.
اگر پزشک شما این دارو را تجویز کرده است، حتما توجه داشته است که مزایای دارو بیشتر از عوارض جانبی آن است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت وجود هر گونه عوارض جانبی جدی، از جمله: ادرار دشوار، ضعف، به پزشک خود اطلاع دهید [2].
واکنش آلرژیک جدی به این دارو نادر است. اما اگر متوجه علائم واکنش حساسیتی شدید، از جمله:
- خارش / تورم (به ویژه صورت / زبان / گلو)
- سرگیجه شدید
- مشکل تنفس
به پزشک مراجعه کنید.
احتیاط و هشدارها در مورد سیتریزین
قبل از مصرف سیتریزین، اگر به سیتریزین، هیدروکسیین یا levocetirizine حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز خود بگویید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعالی باشد که باعث ایجاد واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر می شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
- قبل از استفاده از این دارو، موارد زیر را به پزشک یا داروساز خود بگویید: سابقه پزشکی، به خصوص: ادرار دشوار (مانند افزایش پروستات)، بیماری کلیوی، بیماری کبدی.
- اگر از این دارو برای درمان کهیرها استفاده می کنید، اگر دچار علائم و نشانه های زیر شدید به پزشک خود بگویید: کهیر با رنگ های غیر معمول، کهیرهایی که شبیه به کبودی یا زخم هستند، کهیرهایی که خارش ندارند.
- این دارو ممکن است شما را خواب آلود کند. الکل یا ماری جوانا می تواند موجب خواب آلودگی بیشتری شود. رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید یا هر کاری که نیاز به هشیاری دارد انجام ندهید. از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید. اگر از ماریجوانا استفاده می کنید، با دکتر خود صحبت کنید.
- محصولات مایع ممکن است دارای قند باشد. اگر دیابت دارید احتیاط کنید. در مورد استفاده از این محصول با دکتر یا داروساز خود صحبت کنید.
قبل از انجام عمل جراحی، به پزشک یا دندانپزشک خود در خصوص تمام محصولاتی که مصرف می کنید بگویید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) [3].
مصرف سیتریزین در بارداری
FDA طبقه بندی: B. استفاده از سیتریزین در دوران بارداری ممکن است قابل قبول باشد[4].
مصرف سیتریزین در شیردهی
سیتریزین وارد شیر مادر می شود بنابراین در هنگام تغذیه با شیر مادر توصیه نمی شود.
مقدار مصرف قرص سیتریزین:
دوز بزرگسالان و کودکان
قرص
- 5 میلی گرم
- 10 میلی گرم
قرص، جویدنی
- 5 میلی گرم
- 10 میلی گرم
شربت
- 5 میلی گرم / 5 میلی لیتر
محلول
- 5 میلی گرم / 5 میلی لیتر
ملاحظات دارویی در مورد قرص سیتریزین
شرایط آلرژیک، از جمله:
- تب یونجه و کهیر
- رینیت آلرژیک چند ساله و فصلی و رینیت وازوموتور
- تسکین علائم سرماخوردگی
- کهیر
- تورم سریع
- واکنش های حساسیت حاد، خارش و ملتحمه آلرژیک
بزرگسالان
5 تا 10 میلی گرم خوراکی هر روز، بسته به شدت علائم؛ نباید بیش از 10 میلی گرم در روز مصرف شود.
کودکان
کودکان زیر 2 سال: ایمنی و اثربخشی مشخص نشده است
کودکان 2-6 ساله
2.5 میلی گرم (0.5 قاشق چای خوری) به صورت محلول خوراکی یک بار در روز؛ می تواند به 5 میلی گرم خوراکی یکبار در روز یا 2.5 میلی گرم خوراکی دو بار در روز افزایش یابد؛ نباید بیش از 5 میلی گرم در روز مصرف شود
کودکان بالای 6 سال:
5-10 میلی گرم خوراکی هر روز، بسته به شدت علائم؛ تجویز 10 میلی گرم در روز
اختلال کلیوی، بزرگسالان
- GFR بیش از 50 mL / min: تنظیم دوز ضروری نیست
- GFR کمتر از 50 mL / min: 5 میلی گرم خوراکی در هر روز
اختلال در کلیه، اطفال
- GFR برابر با 30 میلی لیتر / دقیقه / 1.73 متر مربع: تنظیم دوز ضروری نیست
- GFR 10-29 میلی لیتر / دقیقه / 1.73 متر مربع: کاهش دوز 50٪
- GFR کمتر از 10 mL / min / 1.73 m²: توصیه نمی شود
دیالیز صفاقی: 5 میلی گرم خوراکی در هر روز
بزرگسالان
- همودیالیز متناوب: 5 میلی گرم خوراکی در هر روز؛ همچنین ممکن است سه بار در هفته تجویز شود
اطفال
- همودیالیز متناوب یا دیالیز صفاقی: دوز کاهش 50٪
اختلال کبدی
- تنظیم دوز توسط برچسب سازنده ارائه نشده است
ممکن است با غذا یا بدون غذا مصرف شود [5].
تداخلات دارویی قرص سیتریزین
اگر پزشک شما به شما دستور داده است که از این دارو استفاده کنید، پزشک یا داروساز باید از هر گونه دارویی که مصرف می کنید اطلاع داشته باشد. قبل از بررسی با پزشک دارویی را شروع نکنید یا تغییر ندهید یا متوقف نکنید. هیچ تداخل شدیدی از سیتریزین وجود ندارد.
تداخلات جدی سیتریزین عبارتند از:
- Isocarboxazid
- tranylcypromine
تداخلات متوسط سیتریزین عبارتند از:
- بوسوتینیب
- کلاوبازام
- crizotinib
- declatasvir
- هیالورونیداز
- lomitapide
- lurasidone
- ombitasvir / paritaprevir / ritonavir
- فنلزین
- ponatinib
- ریتوناویر
- vemurafenib
تداخلات خفیف سیتریزین عبارتند از:
- دیفیلین
- تئوفیلین
این سند حاوی همه تداخلات امکان پذیر نیست. بنابراین، قبل از استفاده از این محصول، به پزشک یا داروساز خود در خصوص تمام محصولاتی که مصرف می کنید بگویید. فهرستی از تمام داروهای خود را با خود همراه داشته باشید و لیست را به دکتر و داروساز نشان دهید. در صورتی که سوالات بهداشتی یا نگرانی دارید، با پزشک خود مشورت کنید[6].
1- Portnoy JM, Dinakar C. Review of cetirizine hydrochloride for the treatment of allergic disorders. Expert Opin Pharmacother. 2004 Jan; 5(1):125-35.
2-Katrina L Randall and Carolyn A Hawkins. Antihistamines and allergy. Aust Prescr. 2018 Apr; 41(2): 41–45.
3-Curran MP, Scott LJ, Perry CM. Cetirizine: a review of its use in allergic disorders. 2004;64(5):523-61.
4- Golembesky A, Cooney M, Boev R, Schlit AF, Bentz JWG. J Obstet Gynaecol. Safety of cetirizine in pregnancy.2018 Oct;38(7):940-945
5-Zuberbier T, Henz BM. Use of cetirizine in dermatologic disorders. Ann Allergy Asthma Immunol. 1999 Nov;83(5):476-80.
6-Uchida M, Nakahara H. Pharmacological and clinical properties of cetirizine hydrochloride .Nihon Yakurigaku Zasshi. 2000 Apr;115(4):229-35.