Ooma
زمان از شیر گرفتن کودک  و 10 غذای کمکی مناسب

به شما برای داشتن این فرشته کوچولو تبریک میگیم! اگر برای اولین بار است که مادر شده اید، حتما از شیر دادن به نوزاد خود بسیار لذت می برید. اما ممکن است در مورد این موضوع که تا چه زمانی باید به فرزندتان شیر بدهید و اینکه مناسب ترین زمان از شیرگرفتن نوزادتان چه موقعی است نگران و سردرگم باشید. چون اطرافیانتان هرکدام با توجه به تجربه خودشان به شما پیشنهاد می دهند و شما نمی دانید کدام پیشنهاد برای فرزند شما مناسب است؟

به همین دلیل گروه سلامت اوما تصمیم گرفت در مقاله ای مختصر و مفید شما را از این نگرانی در بیاورد و همچنین یک سری غذای کمکی عالی به شما پیشنهاد دهد! پس ما را همراهی کنید.


بهترین زمان برای از شیر گرفتن کودک چه موقعی است؟

شما می توانید از معیارهای اصلی تغذیه نوزاد برای تشخیص زمان مناسب از شیر گرفتن نوزاد استفاده کنید. به طور کلی نوزاد باید حداقل بین 4 الی 6 ماه فقط و فقط با شیر مادر یا شیر خشک تغذیه شود. پس از 6 ماهگی شما می توانید به نوزادتان غذاهایی مانند سرلاک، فرنی و حریره بادام بدهید.

اینکه از 4 ماهگی شروع به دادن غذای کمکی بکنید یا 6 ماهگی، کاملا به شرایط جسمانی نوزاد بستگی دارد و باید با توصیه پزشک باشد. همچنین گرفتن نوزاد از شیر قبل از 6 ماهگی کاملا ممنوع است. از 6 ماهگی به بعد می توانید میزان شیردهی را کم کرده و به او غذای کمکی نیز بدهید. شیردهی به نوزاد طبق توصیه های پزشکی و حتی سفارش دین اسلام باید تا 2 سالگی ادامه داشته باشد و در سال اول شیر مادر نسبت به غذای کمکی اولویت دارد.

اما در صورتی که شما شیر نداشته باشید و یا به هر دلیلی نمی توانید به نوزاد خود شیر دهید این کار را حداقل تا 4 ماهگی انجام دهید تا سیستم های داخلی بدن نوزاد کامل شوند. گاهی اوقات بعد از یک سالگی به خاطر کم وزنی نوزاد یا مسائل دیگر پزشک به شما توصیه می کند شیر دهی را قطع کنید.

 نوزاد شما باید حداقل علائم زیر را داشته باشد تا شما بتوانید در 4 ماهگی شیر دادن را قطع کنید:

  1. نوزاد باید بتواند سر خود را صاف نگه دارد.
  2. نوزاد باید سر، دست، چشم و دهان خود را کنترل کند و به غذا نگاه کند. بتواند آن را بگیرد و بخورد. درواقع عمل بلع داشته باشد.
  3. بتواند غذا را قورت دهد و سیستم هضم و جذب آن تکامل یافته باشد و غذا را برنگرداند.

از شیر گرفتن کودک چند روز طول میکشد؟

فرایند از شیر گرفتن کودک برای هر مادر و کودکی متفاوت است و بیشتر به این بستگی دارد که کودک شما چقدر خوب و چقدر سریع با شرایط جدید منطبق می‌شود. برای از شیر گرفتن کودک، کارها را در یک سرعت ثابت نگه دارید و انعطاف‌پذیر باشید. به این شکل، در صورت لزوم مثلاً در شرایطی که کودک بیمار شد، می‌توانید این فرایند را آهسته‌تر پیش ببرید. از شیر گرفتن کودک به طور کامل، ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.

 زود از شیر گرفتن نوزاد

اگر شما قصد دارید که نوزاد خود را خیلی زود از شیر خوردن بگیرید باید نسبت به عواقب آن برای سلامتی نوزادتان آگاه باشید. در اینجا به چند نکته قابل توجه اشاره می کنیم:

  • هرگز سعی نکنید غذاهای جامد مانند برنج را به بطری شیر نوزاد اضافه کنید.
  • اگر نوزاد شما نارس است و شما می خواهید زود آن را از شیر بگیرید اورا مستعد آلرژی، عفونت، آسم و اگزما می کنید.
  • هرگز قبل از 4 ماهگی (17 هفتگی) نوزاد را از شیر نگیرید.

عوارض از شیر گرفتن کودک برای مادر

معمولاً مادران پس از اینکه کودکشان را از شیر می‌گیرند، از لحاظ جسمی دچار تغییراتی می‌شوند. بعضی از این تغییرات عبارتند از:

۱- مادرپس از شیر گرفتن کودک معمولاً چند کیلو وزن کم می‌کند.

۲- پستان مادر پس از شیردهی ممکن است برای چند ماه افتاده وشل باشد که به تدریج بهتر می‌شود.

۳- پس از قطع شیردهی، پستانها برای همیشه کوچکتر از قبل میشوند و در واقع می‌توان گفت شیردهی پستانها را کوچک می‌کند.

۴-  تا چند ماه پس از شیر گرفتن کودک، مادر ممکن است ترشح شیر از پستان داشته باشد که به تدریج به ترشحی شبیه آغوز تبدیل می‌شود و سپس قط می‌شود. اما در صورتی که بیش از ۶ ماه ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه شود.

در صورت مشاهده موارد زیر نیز حتما پزشک خود را مطلع کنید:

  • ایجاد تب در مادر
  • سینه‌های مادر متورم، قرمز و داغ شوند
  • ترشحات سبزرنگ یا بدبو از سینه
  • مادر علائم افسرگی یا علائم اضطراب داشته باشد
  • پوشک کودک کمتر خیس یا کثیف شود
  • تغییر مشخصی در الگوی خواب کودک ایجاد شده باشد و به‌مدت طولانی، در حدود یک یا دو هفته ادامه داشته باشد

تب کردن کودک بعد از شیر گرفتن

این باور اشتباه است. ممکن است کودکی که از شیر گرفته شده به دلیل افت آنتی‌بادی‌ها در معرض ابتلا به بیماری‌ها قرار گیرد و به دنبال یک سرماخوردگی ساده تب کند اما اینکه فکر کنیم به دلایل روانی کودک تب کرده است، اشتباه است.

بهترین زمان از شیر خشک گرفتن کودک

در اواخر اولین سال تولد کودکتان، شما می توانید شروع به تلاش برای جدا کردن او از شیشه شیر بکنید و بررسی کنید که آیا کودک شما قادر به خوردن شیر از یک فنجان کوچک است یا نه. برخی از کودکان نوپا، به طور طبیعی و به آسانی نوشیدن شیر از فنجان را قبول می کنند، در حالی که برخی از والدین ممکن است پیدا در جدا کردن کودکان خود از شیشه شیر دچار مشکلاتی شوند.

به طور کلی، پس از 10-12 ماهگی، کودک قادر به راست نگه داشتن سر خود و نوشیدن شیر از یک فنجان خواهد بود. این کاری است که نوزادان کوچک تر قادر به انجام آن نیستند، پس تلاش برای از شیر گرفتن کودکان کمتر از یک سال توصیه نمی شود.

غذاهای کمکی برای نوزاد

علاوه بر سرلاک که می تواند جایگزین مناسبی برای شیر مادر باشد، در اینجا 10 غذای مناسب را به شما معرفی می کنیم که می تواند بعد از شیر گرفتن نوزاد به شما در تغذیه فرزند دلبندتان کمک کند:

توجه توجه: کلیه غذاهای پیشنهادی برای کودکان بالای یکسال است که می توانند از غذای سفره استفاده کنند و برای نوزادان زیر یکسال باید با مشورت متخصص تغذیه غذاها را به رژیم غذایی کودک اضافه کرد.

1-میوه ها

برای شروع میوه ها که غذای جامد خوبی برای نوزاد بشمار می روند و حاوی ریز مغذی های مورد نیاز بدن نوزاد هستند. همچنین میوه ها شکر طبیعی دارند که نوزاد شما به آن علاقه دارد.

**سیب یکی از بهترین شروع کننده ها است. برای این کار سیب را پوست کنده و پوره کنید و با قاشق مرباخوری به نوزاد خود بدهید. اگر نوزاد شما آن را دوست داشت، هلو، انبه و سایر میوه ها را نیز اضافه کنید. 

2-آب میوه ها

آب میوه ها نیز گزینه مناسب دیگری هستند. اما آب میوه طبیعی مناسب است و نباید از آب میوه های آماده و مصنوعی برای فرزندتان استفاده کنید. مواد افزودنی و نگهدارنده این نوشیدنی ها باعث آسیب به نوزاد شما می شود. همچنین به غذاهای مصنوعی عادت می کند. بهتر است در صبح اول وقت، زمانی که نوزادتان از خواب بیدار می شود، به او آب میوه بدهید.

3-سبزیجات نشاسته ای

سیب زمینی بشکل پوره با هویج یکی از بهترین غذاهای کمکی نوزاد است. فقط دقت کنید تمیز شسته باشد، طوری که آفت کش و مواد شیمیایی نداشته باشد و به خوبی باید پخته شود.

سبزیجات نشاسته ای غذای کمکی کودک

4-سوپ ها

سوپ ها یکی از غذاهای مطلوب نوزادان هستند که اساس آن را آب تشکیل می دهد. سوپ ها علاوه بر تغذیه نوزاد از کم آب شدن بدن او نیز جلوگیری می کند. همچنین به دلیل قطعات مواد جامد مانند سبزیجات یک غذای مغذی برای نوزاد به حساب می آید.

5- حبوبات

حبوبات غنی از پروتئین هستند که بهتر است بصورت پوره پخته شده به نوزاد داده شود و بعنوان طعم دهنده از روغن زیتون برای این غذا استفاده کنید.

6-آب

تعجب نکنید! هم اکنون نوزاد شما غذای جامد می خورد پس باید حسابی آب جوشیده خنک شده بخورد تا بدنش بدون آب نماند. آب به سم زدایی بدن نوزاد کمک کرده و سیستم گوارشی آن را بهبود می بخشد.

7-سبزیجات برگ سبز

این نوع سبزیجات غنی از آهن و املاح معدنی هستند که به عملکرد بدن نوزاد کمک میکنند. شما می توانید این سبزیجات را مانند اسفناج بخارپز کنید و با پاستا بصورت پوده دربیاورید و روزانه به نوزاد خود بدهید.

8-غذاهای پخته شده

غذاهای پخته شده مانند عدسی و برنج گزینه خوبی برای نوزاد هستند. باید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا به شما بگوید چه غذاهایی را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید.

9-تخم مرغ

مناسب ترین غذا برای از بین بردن واکنش های آلرژیک تخم مرغ است. این غذا حاوی پروتئین و انواع ویتامین ها است. فقط مطمئن باشید که نوزاد به آن آلرژی نداشته باشد. برای این کار اول مقدار بسیار کمی از تخم مرغ آبپز به اندازه نوک قاشق چایخوری را به او بدهید و چند ساعت صبر کنید. اگر واکنشی نشان نداد می توانید از این غذای مفید استفاده کنید.

10-پروتئین های حیوانی

در هر زمان نوزاد به این پروتئین ها نیاز دارد. اما سعی کنید که گوشت کاملا پخته شده باشد و با حبوبات یا غلات مصرف شود.

سخن آخر

اگر شما برای اولین بار است که مادر شده اید، ممکن است مسائل تغذیه ای کودک بیش از حد شما را نگران کند. ما به شما توصیه می کنیم که نگران نباشید و برای آن که احساس بهتری داشته باشید در ماه های مختلف زندگی نوزادتان با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا بهترین و مناسب ترین غذاها را به فرزندتان بدهید. همچنین حداقل زمان شیر دادن به نوزاد را که کاملا برایتان توضیح دادیم، رعایت کنید.

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 90% 90