دیابت بارداری، دیابتی است که فقط در زنان باردار بروز می کند. این بدان معنی است که فقط در بارداری می توانید به این دیابت مبتلا شوید. ممکن است برای اولین بار در بارداری به دیابت حاملگی مبتلا شوید و یا ممکن است یک مورد خفیف تشخیص داده نشده از دیابت داشته باشید که هنگام بارداری شدیدتر شود.
در دوران بارداری ، نحوه استفاده بدن از انسولین تغییر می کند. هورمون انسولین غذاهایی را که می خورید به گلوکز یا قند تجزیه می کند. سپس از آن گلوکز برای انرژی استفاده می کند.
در دیابت بارداری چه بخوریم
میوه های مناسب برای دیابت بارداری
خرما برای دیابت بارداری
عوارض دیابت بارداری چیست؟
درمان دیابت بارداری
نمونه رژیم غذایی برای دیابت بارداری
شما به طور طبیعی هنگام بارداری به انسولین مقاوم تر می شوید تا به تامین گلوکز بیشتر برای جنین کمک کند. در بعضی از خانمها روند کار اشتباه پیش می رود و بدن شما یا پاسخ به انسولین را متوقف می کند یا انسولین کافی تولید نمی کند تا گلوکز مورد نیاز را به شما بدهد. وقتی این اتفاق بیفتد، قند زیادی در خون خواهید داشت. این مسئله باعث دیابت بارداری می شود.
اگر میخواهید بدون قرص و انسولین قند را کنترل کنید. برنج و نان از رژیم غذایی حذف نشه. رژیم غذایی متنوع داشته باشید. رژیم دیابت بارداری اومادایت را تهیه کنید. رژیم های دیابت بارداری تحت نظر کارشناس ارشد تغذیه تنظیم میشه و پشتیبانی داره و نتایج بسیار قابل قبولی از رژیم ها دارند. می تونید سایت اومادایت را بررسی کنید.
در دیابت بارداری چه بخوریم؟
اگر به دیابت حاملگی مبتلا هستید، رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید تا به شما در مدیریت علائم بدون نیاز به دارو کمک کند. به طور کلی، رژیم غذایی شما باید شامل پروتئین به علاوه مخلوط مناسب کربوهیدرات ها و چربی ها باشد. کربوهیدرات بیش از حد زیاد می تواند منجر به کاهش قند خون شود. غذاهای سالم اصلی:
- پروتئین را با هر وعده غذایی میل کنید.
- روزانه میوه و سبزیجات را در رژیم خود بگنجانید.
- غذاهای فرآوری شده را محدود کرده یا از مصرف آنها بپرهیزید.
- برای جلوگیری از پرخوری به اندازه غذای مصرفی توجه کنید.
پس از تشخیص بیماری، از پزشک در مورد مراجعه به متخصص تغذیه بپرسید. متخصص تغذیه می تواند به شما در برنامه ریزی رژیم غذایی کمک کند، میزان مصرف بهینه کربوهیدرات را تعیین کند و یک برنامه غذایی تهیه کند که شما و جنین شما را سالم نگه دارد [1].
از چه غذاهایی باید پرهیز کنید؟
باید از مصرف غذاهای بسیار فرآوری شده مانند نان سفید و به طور کلی هر چیزی که قند زیادی دارد خودداری کنید. به عنوان مثال، باید از مصرف غذاهای زیر بپرهیزید:
- فست فود
- نوشیدنی های الکلی
- موادغذایی پخته شده ، مانند کلوچه ، دونات یا کیک
- غذاهای سرخ شده
- نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه ، آب میوه و نوشیدنی های شیرین
- آب نبات
- غذاهای بسیار نشاسته ای ، مانند سیب زمینی سفید و برنج سفید[2]
میوه های مناسب برای دیابت بارداری
اگر مبتلا به دیابت هستید می توانید میوه بخورید. اما باید به مقدار میوه مصرفی توجه کنید. پزشک یا متخصص تغذیه می تواند به شمارش کالری کربوهیدرات مصرفی کمک کند. میوه های مفید در دیابت شامل سیب، آلو سیاه، گیلاس، توت فرنگی، پرتغال، گلابی و کیوی است. میوه هایی که باید در مورد آن محتاط باشید شامل: انجیر، آناناس، هندوانه، خربزه، طالبی، انبه، موز و انگور است [3]
خرما برای دیابت بارداری
خرما و عسل هم در دیابت حاملگی مجاز است. جایگزین خوبی به جای قند، شکر و شیرینی هستند. اما نباید در مصرف انها نیز زیاده روی کرد. روزانه یک قاشق چایخوری عسل و دو تا سه عدد خرما مجازید استفاده کنید.
عوارض دیابت بارداری چیست؟
دیابت بارداری می تواند برای شما و جنین خطرناک باشد. گلوکز اضافی در بدن می تواند باعث افزایش وزن جنین شود. جنین بزرگتر باعث می شود زایمان دشوارتر شود زیرا:
- ممکن است شانه های نوزاد گیر کنند
- باعث خونریزی بیشتر می شوند
- ثبات قند خون نوزاد و تنفس او بعد از زایمان دشوار می شود
- همچنین دیابت بارداری خطر ابتلا به فشار خون بالا را در دوران بارداری افزایش می دهد.
در بیشتر موارد ، دیابت بارداری پس از به دنیا آمدن نوزاد از بین می رود. اما اگر قبل از بارداری مبتلا به دیابت بودید ، پس از زایمان هنوز دچار آن خواهید بود. ابتلا به دیابت بارداری، شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت بعد از زایمان قرار می دهد. بعد از زایمان مادر و نوزاد برای دیابت تحت نظارت قرار می گیرند [4].
درمان دیابت بارداری
درمان دیابت بارداری به میزان قند خون شما بستگی دارد.
در بسیاری از موارد ، دیابت بارداری با رژیم و ورزش قابل درمان است. در برخی موارد، برای کاهش قند خون باید داروهای خوراکی مانند متفورمین (گلوکوفاژ ، گلومتزا) یا انسولین تزریقی مصرف کنید. علاوه بر حفظ یک رژیم غذایی دیابتی متعادل، موارد دیگری نیز وجود دارد که می توانید برای داشتن یک بارداری سالم انجام دهید:
- به طور منظم ورزش کنید. حداقل سه روز در هفته و هر بار 30 دقیقه ورزش کنید. از اینکه طیف وسیعی از فعالیتها را در حین بارداری انجام دهید نترسید. فقط بخاطر داشته باشید که قبل از شروع هرگونه ورزش جدید با پزشک خود صحبت کنید. ورزش منظم همچنین به ثابت نگه داشتن سطح قند خون کمک می کند.
- هر دو ساعت یکبار غذا بخورید. برای تنظیم میزان قند خون خود، هرگز وعده های غذایی خود را فراموش نکنید و هر دو ساعت یک میان وعده سالم یا وعده غذایی میل کنید. فراموشی وعده های غذایی باعث نوسان سطح قند خون شما شده و بازگرداندن قند خون بحالت تحت کنترل را سخت تر می کند.
- ویتامین های دوران بارداری را مصرف کنید.
- هر چند وقت یکبار به پزشک خود مراجعه کنید[5].
نمونه رژیم غذایی برای دیابت بارداری
در اینجا چند رژیم پیشنهادی برای وعده های غذایی وجود دارد که در صورت ابتلا به دیابت حاملگی می تواند به کنترل قند خون کمک کند. در این رژیم های غذایی موادغذایی با شاخص گلیسمی پایین پیشنهاد شده است. همچنین نکاتی دیگر در مورد رژیم دیابت بارداری ذکر شده است. مراقب مقدار غذایی که می خورید باشید زیرا بیشترین تأثیر را بر میزان قند خون دارد [6 , 7].
صبحانه
1. اگر به دنبال صبحانه از نوع غلات هستید، گزینه کم قند/ بدون قند همراه با فیبر زیاد مانند گندم سبوس دار یا فرنی را انتخاب کنید و آن را با آجیل و دانه ها میل کنید.
2. بیکن کباب شده با یک برش بزرگ یا دو برش کوچک نان که حاوی غلات و سبوس است. نان چاودار گزینه خوبی است.
3. یک برش بزرگ یا دو قطعه نان تست کوچک با نانی که حاوی غلات است همراه با کره بادام زمینی که حاوی شکر نیست.
4- تخم مرغ انتخاب خوبی است. تخم مرغ آب پز ، شکسته، سرخ شده یا املت را با نان غلات یا سبوس دار بخورید.
5- ماست ساده ، ماست یونانی یا ماست سویا ساده با سیب یا گلابی و آجیل یا تخمه. اگر ماست کم چرب انتخاب میکنید، میزان قند آن را بررسی کنید.
6. صبحانه پخته شده؛ بیکن ، سوسیس با گوشت زیاد ، قارچ ، تخم مرغ ، پودینگ ، گوجه فرنگی کامل و یک تکه نان تست تهیه شده با غلات
7. ماهی - ماهی خال مخالی دودی ، کیپر یا تخم مرغ یا پنیر خامه ای و ماهی قزل آلای دودی
ناهار
1. تخم مرغ را با یک تکه نان غلات بخورید
2. سالاد یونانی با مقدار زیادی روغن زیتون و پنیر فتا ، همراه با نان غلات یا 2 کراکر سبوس دار یا جو دوسر.
3. سالاد ماهی تن با مقدار زیادی تن ماهی، یک عدد تخم مرغ و زیتون و سالاد سبز
4- نصف سیب زمینی پخته شده (سعی کنید از یک سیب زمینی شیرین استفاده کنید) را با سس مایونز ، پنیر ، سالاد میل کنید.
5- ساندویچ همراه با نان غلات مصرف کنید. گوشت، ماهی، تخم مرغ، پنیر و سالاد گزینه های خوبی هستند.
6- "پیتزا" تهیه شده با نان جو و مواد انتخابی (مانند موتزارلا ، گوجه فرنگی ، پیاز ، زیتون و پوره گوجه فرنگی)
7- یک املت ، تهیه شده با تخم مرغ و سیب زمینی همراه با سالاد.
عصرانه
1. ماکارونی با سس خانگی مرغ یا سبزیجات، با استفاده از مقدار کمی ماکارونی سبوس دار. مقداری عدس یا لوبیا اضافه کنید. از سس آماده و حاوی قند زیاد خودداری کنید.
2. خورش گوشت با سیب زمینی شیرین ، عدس یا لوبیا.
3. ران های مرغ ، که در بیکن پیچیده شده و سرخ داده شده است، همراه با سیب زمینی و لوبیای سبز سرو می شود.
4- فیله ماهی کبابی با لوبیا یا سایر حبوبات
5. پنیر خامه ای به همراه مقدار زیادی سبزیجات سبز یا سالاد سبز برگ دار
6. استیک با سیب زمینی شیرین سرخ شده و سالاد
7. فجیتاهای تهیه شده با هر گوشتی یا توفو ، فلفل های خرد شده ، پیاز و ادویه جات، گوجه فرنگی تازه و خامه ترش سرو می شود.
میان وعده
1. سیب (مقدار قند کمتر نسبت به سایر سیب ها)
2. پاپ کورن
3. کرفس و هویج
4- ماست کم چرب یا ماست سویا
5. جو دوسر با کره بادام زمینی بدون قند یا پنیر ، گوشت ، ماهی ، تخم مرغ ، آووکادو
6. زیتون
7. آجیل و دانه مثلا 7 عدد بادام
8. گوشت پخته شده، غذاهای دریایی
9. پنیر
1-Neda Dolatkhah, Majid Hajifaraji and Seyed Kazem Shakouri. Nutrition Therapy in Managing Pregnant Women With Gestational Diabetes Mellitus: A Literature Review. J Family Reprod Health. 2018 Jun; 12(2): 57–72.
2- Fatemeh Sedaghat, Mahdieh Akhoondan, Mehdi Ehteshami. Maternal Dietary Patterns and Gestational Diabetes Risk: A Case-Control Study. J Diabetes Res. 2017; 2017: 5173926.
3-Zhou X, Chen R, Zhong C. Fresh fruit intake in pregnancy and association with gestational diabetes mellitus: A prospective cohort study. Nutrition. 2019 Apr;60:129-135.
4-Slagjana Simeonova-Krstevska, Milco Bogoev. Maternal and Neonatal Outcomes in Pregnant Women with Gestational Diabetes Mellitus Treated with Diet, Metformin or Insulin. Open Access Maced J Med Sci. 2018 May 20; 6(5): 803–807.
5-Dornhorst A, Nicholls JS, Johnston DG. Diabetes and diet in pregnancy. Baillieres Clin Endocrinol Metab. 1990 Jun;4(2):291-311.
6- Zareei S, Homayounfar R, Naghizadeh MM, Ehrampoush E, Rahimi M. Dietary pattern in pregnancy and risk of gestational diabetes mellitus (GDM). Diabetes Metab Syndr. 2018 May;12(3):399-404.
7-Tieu J, Shepherd E, Middleton P, Crowther CA. Dietary advice interventions in pregnancy for preventing gestational diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jan 3;1:CD006674