Ooma
دکتر مامایی چه خدماتی انجام می دهد؟

دکتر مامایی علاوه ‌بر مسائل مربوط به زنان باردار، وظایف دیگری نیز برعهده دارد که شامل مشاوره قبل از ازدواج، بهداشت زنان، درمان برخی بیماری‌های زنان مثل عفونت‌ها و اموری که مربوط به حوزه تنظیم خانواده است. کار این افراد را می‌توان به ‌نوعی مکمل کار متخصصان زنان در نظر گرفت. بنابراین نباید وظایف و اموری را که این افراد ارائه می‌دهند دست‌کم بگیرید.

دکتر مامایی کیست؟

رشته مامایی یکی از زیرشاخه‌های علوم پزشکی به‌شمار می‌رود. ماما نیز به کسی گفته می‌شود که تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی یا بالاتر در زمینه این رشته گذرانده باشد. عمده وظایف آنها مربوط به مادران باردار است. در واقع هدف از حضور ماما در بخش زایمان بیمارستان‌ها حفظ سلامت مادر و نوزاد است.

متخصص مامایی چه وظایفی دارد؟

ماما در امر زایمان، بهداشت باروری، آموزش و آگاهی در دوران بلوغ نیز انجام وظیفه می‌کند بنابراین نباید تصور کنید که حیطه کاری این افراد تنها محدود به زایمان است. اگر بخواهیم وظایف متخصص مامایی در رابطه با اقدامات مربوط به بارداری را دسته‌بندی کنیم شامل سه بخش می‌شود که به شرح زیر است:

اقدامات قبل از بارداری

قبل از این‌که فرد تصمیم به بارداری بگیرد، لازم است تا وضعیت جسمانی خود را بررسی کند که در این زمینه دکتر مامایی بوشهر کمک‌های لازم و اصول مربوط به تغذیه پیش از بارداری را در اختیار افراد قرار می‌دهد. در صورت وجود ضعف‌های جسمی این افراد به شما کمک می‌کنند تا پیش از اقدام به بارداری این مشکلات را برطرف کنید و در موارد حاد نیز شما را به پزشک زنان و زایمان ارجاع می‌دهد.

اقدامات در دوران بارداری

برای آن‌که در این دوران حساس سلامت مادر و جنین کاملا حفظ شود، نیاز است تا مراقبت‌های لازم انجام شود. از جمله مواردی که ماما در این دوران شما را در رابطه با آنها راهنمایی می‌کند شامل مراقبت‌های بهداشتی، پزشکی، مراقبت‌های روانی و عاطفی زنان در دوران بارداری می‌شود.

در این دوران فرد باردار مرتب با ماما در ارتباط است تا در صورت بروز هرگونه مشکلی به او کمک کند. اگر در دوران بارداری به سر می­برید، می­توانید برای اخذ نوبت دکتر مامایی تهران اقدام کنید.

وظایف ماما در هنگام زایمان

اصولا در زمان انجام زایمان طبیعی حضور یک ماما کمک زیادی به روند انجام این کار می‌کند. زنان در این موقعیت دچار ترس و استرس زیادی می‌شوند که حضور یک ماما به ‌عنوان مشاور و همراه بسیار ضروری به ‌نظر می‌رسد.

از زمان بستری شدن فرد باردار تا شروع زایمان طبیعی نیاز به انجام معاینات و کنترل‌های اولیه است که تمام این موارد را متخصص مامایی برای شما انجام می‌دهد. بعد از تولد باید آموزش‌های شیردهی برای مادر توضیح داده شود که این مورد نیز جزء وظایف دکتر مامایی کرج است.

در کنار این خدمات معمولا برای انجام کارهای زیر نیز می­توانید نسبت به گرفتن نوبت از ماما اقدام کنید:

  • انجام پاپ‌اسمیر از دهانه رحم
  • قرار دادن دستگاه IUD  در رحم زنان برای پیشگیری از بارداری و تمامی مراقبت‌هایی که برای قبل و بعد از آن لازم است.
  • انجام معاینات پستان
  • درمان‌های اولیه در زمینه ناباروری زنان
  • مشکلات در روابط زناشویی
  • درمان برخی از عفونت‌ها با تجویز دارو
  • انجام تست‌های غربالگری
  • کمک به مادران در هنگام مواجهه با سقط جنین
  • تشخیص و شناسایی زایمان‌های پرخطر

 باید در نظر داشته باشید که دکتر مامایی می‌تواند خدمات مختلفی را در بیمارستان، کلینیک، مراکز زایمان یا در خانه شما انجام دهد.

آیا ماماها پزشک هستند؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که این افراد برخی خدمات پزشکی را انجام می‌دهند اما رشته تحصیلی آنها و دوره‌هایی که می‌گذرانند متفاوت است. این افراد می‌توانند تا مقطع دکترای حرفه‌ای در یکی از شاخه‌های مامایی نیز تحصیل کنند اما شرح وظایف آنها با پزشک متخصص زنان تفاوت­هایی دارد.

تفاوت­های متخصص مامایی و پزشک زنان و زایمان

به طور معمول دکتر مامایی، در روند انجام زایمان نقش حامی را برعهده دارد و سعی می­کند مراقبت­های لازم را در اختیار مادران قرار دهد. در مواردی که تشخیص داده شود فرد بارداری پرخطری دارد و نیازمند جراحی است، متخصص زنان با انجام عمل سزارین، روند تولد نوزاد و مراقبت­های پزشکی مربوط به مادر را انجام می­دهد.

در واقع باید بدانید که نقش ماما در هنگام زایمان طبیعی پررنگ­تر است، در بیماری­های مربوط به زنان نیز که نیازمند انجام جراحی باشد باز هم لازم است که به پزشک زنان مراجعه شود. در صورتی که دچار یکی از مشکلاتی همچون فشار خون بالا، سابقه تشنج و سابقه سقط جنین هستید بهتر است در دوران بارداری از ماما کمک بگیرید و نوبت دکتر مامایی را پیگیری کنید.

ماماها به بیماری­های جزئی و اصول اولیه بهداشت می­پردازند در حالی که پزشک زنان بیماری­هایی پیچیده­تر را بررسی و درمان می­کنند.

مهارت­هایی که لازم است یک دکتر مامایی داشته باشد

جدا از تحصیلات دانشگاهی بهتر است فردی که این شغل را انتخاب می­کند مهارت­های فردی لازم را نیز داشته باشد که شامل موارد زیر است:

  • داشتن صبر و حوصله؛ ماما در محیط­کاری خود با طیف گسترده­ای از افراد روبرو می­شود که اغلب شامل زنان باردار است، با توجه به حساس­بودن زنان در این دوران لازم است ماما با صبر و حوصله رفتار کند.
  • داشتن روحیه بالا و مهارت­های لازم برای کار تیمی
  • حفظ آرامش در شرایط تنش­زا و پراسترس
  • مهارت­های لازم برای کار با ابزار پزشکی
  • روابط عمومی بالا
  • تصمیم­گیری مناسب در شرایط بحرانی

برای انتخاب دکتر ماما جهت همراهی در دوران بارداری چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

بیشتر افراد در هنگامی که تصمیم به بارداری می­گیرند، ترجیح می­دهند که در طول این دوران از یک دکتر مامایی برای مشاوره کمک بگیرند. به همین دلیل نیز پیش از انتخاب متخصص مامایی باید نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • چه آموزش­هایی در دوران بارداری در اختیار شما قرار می­دهد.
  • سابقه حضور ماما و تعداد زایمان­هایی که در آن مشارکت داشته است.
  • تا چه اندازه در زمینه آزمایشات و غربالگری­های بارداری به شما اطلاعات می­دهد.

جمع­بندی

مامایی یکی از شاخه­های علوم پزشکی است که با گذراندن دوره­های دانشگاهی وظایفی را در زمینه بهداشت زنان برعهده دارد. این افراد برای مراقبت­های پیش از بارداری تا زمان زایمان، خدمات مربوط به تنظیم خانواده، مشاوره پیش از ازدواج و بسیاری موارد دیگر در حوزه بهداشت و سلامت زنان و خانواده فعالیت می­کنند.

البته باید در نظر داشته باشید که دکتر مامایی با پزشک متخصص زنان و زایمان از نظر تحصیلات آکادمیک و خدمات پزشکی تفاوت­هایی دارند. به­ طور مثال ماما اجازه جراحی ندارد.

امتیاز مطلب: 100% 100