پای پرانتزی
پای پرانتزی نوعی بدشکلی فیزیکی پا است که قسمت پایین پا به صورت پرانتزی نسبت به ران قرار دارد. در این صورت هنگامی که فرد ایستاده است و مچ و پاها را کنار هم قرار داده است، زانوها فاصله دارند. ممکن است یک پا یا هر دو پا پرانتزی باشند. بیشتر افراد فکر می کنند صاف کردن پا فقط با استفاده از عمل جراحی امکان پذیر است. اما عمل جراحی هم خطرناک و هم گران است.
خطرات دیگر عمل جراحی عبارتند از:
- شکستن یا حذف استخوان
- عفونت استخوانی
- آسیب به عصب
- گرفتگی پا
- زخم یا خراش بزرگ بر روی پا
روشی طبیعی برای صاف کردن پا به صورت کم کم و قدم به قدم وجود دارد.
پای پرانتزی ممکن است به صورت فیزیولوژی یا پاتولوژی اتفاق بیفتد. پای پرانتزی فیزیولوژی به صورت طبیعی در نوزاد اتفاق می افتد و با رشد او پیشرفت می کند. پای پرانتزی پاتولوژی نیاز به درمان دارد و اگر درمان نشود با رشد کودک بدتر می شود. این دو نوع بر بزرگسالان نیز تاثیر می گذارد. تاثیر بلند مدت پای پرانتزی عبارت است از: درد مزمن، به سختی راه رفتن، آرتروز زودرس و تغییر شکل معکوس پاها.
پای پرانتزی در بزرگسالان به خاطر آرتروز زانو و ساییدگی غضروف مفاصل زانو اتفاق می افتد. ساییدگی غیرهموار غضروف، به خصوص از داخل زانو، باعث پای پرانتزی می شود. دلیل دیگر پای پرانتزی در بزرگسالان، مشکلات زمان کودکی و عدم درمان آن ها می باشد. رسیدگی و درمان پای پرانتزی در کودکی از پیشرفت آن در بزرگسالی جلوگیری می کند.
ژنتیک نیز نقشی مهم در پای پرانتزی بازی می کند؛ در واقع در برخی افراد انحنای پا بیشتر از سایرین است. پای پرانتزی مادرزادی درمانی ندارد و با بالا رفتن سن و افزایش وزن و افزایش فشار بر روی پا بدتر می شود. این مشکل همراه با درد زیادی است که با مصرف قرص های ضد التهاب و تورم و کاهش وزن و درمان با استفاده از گرما بهتر می شود.
مواد شیمیایی و ترکیبات مختلف بر رشد استخوان و سلامتی تاثیر می گذارد بخصوص اگر بزرگسال به مدت طولانی در معرض مواد سمی باشد. تجمع فلورید و سرب در بدن بر سلامتی عمومی تاثیر می گذارد. این مواد و ترکیبات استخوان ها را ضعیف می کند. به خصوص بر استخوان هایی که وزن بدن بر روی آن ها قرار دارد تاثیر بیشتری می گذارند.
دلایل جدی تر پای پرانتزی در بزرگسالان شامل تومور و عفونت استخوان می باشد که باعث انحنای استخوان پا می شود. از طرف دیگر هنگامی که استخوان شکسته به درستی جوش نمی خورد بر زاویه و قدرت استخوان تاثیر گذاشته می شود و باعث پای پرانتزی در بزرگسالان می شود.
آیا پای پرانتزی در بزرگسالان قابل درمان است؟
پای پرانتزی را در بزرگسالان می توان با استفاده از قرص، عمل جراحی، درمان های فیزیکی و ورزش درمانی، درمان کرد. پای پرانتزی در بزرگسالان به خاطر آرتروز زانو یا ساییدگی غضروف مفاصل زانو ایجاد شده است که می توان با استفاده از قرص های ضد التهاب که درد را تسکین می دهد آن را بهبود داد. روش دیگر عمل جراحی، پیوند سلول های بنیادین و برطرف کردن مشکل غضروف ساییده می باشد.
درمان پای پرانتزی ایجاد شده به خاطر تومور استخوان با استفاده از ترکیب عمل جراحی، لیزر درمانی و شیمی درمانی انجام می شود. عفونت های دیگر استخوان مانند عفونت باکتریایی با استفاده از مصرف آنتی بیوتیک قوی درمان می شود.
علاوه بر روش های گفته شده ورزش هایی که با استفاده از تراپیست تجویز می شود نیز به عنوان تکمیل کننده درمان لازم می باشد.
ورزش درمانی به قوی شدن ماهیچه های پا کمک می کند بنابراین سرعت پرانتزی شدن استخوان ها کاهش می یابد. برخی ورزش ها مانند پیلاتس و یوگا به بهبود شرایط و کاهش درجه پرانتزی کمک می کنند.
دلایل پای پرانتزی در نوزادان
پای پرانتزی در هنگام تولد نوزاد کاملا طبیعی است. این مسئله به خاطر حالت خمیده جنین در رحم می باشد. نوزاد تازه به دنیا آمده چند هفته به زمان نیاز دارد تا پاها را به طور کامل بکشد و صاف کند. در روزهای اول تولد نوزاد به خوبی نمی تواند پاها را خم کند. با گذشت زمان، نوزاد می تواند پاها را خم و راست کند و به راحتی تعادل خود را حفظ کند و بایستد. فاصله بین زانوها با ایستادن و راه رفتن نوزاد مشخص می شود اما پاها کم کم به طرف بیرون صاف می شوند. در سن سه تا شش ماهگی نوزاد، پای پرانتزی دیده نمی شود اما در هشت ماهگی بیشتر نوزادانی که مشکل پای پرانتزی دارند مشخص می شوند. اگر نوزاد تا سه سالگی این مشکل را داشته باشند یا ایستادن و راه رفتن آن ها با مشکل مواجه باشد باید به پزشک مراجعه کنید.
پای پرانتزی به خاطر کمبود ویتامین د، کلسیم یا فسفر اتفاق می افتد. این کمبود باعث نرمی استخوان می شود. گاهی حتی با دریافت مقدار مناسب ویتامین د، مکانیزمی باعث کاهش ویتامین د می شود و باعث سندرم نرمی استخوان می شود.
بر خلاف پای پرانتزی که با بزرگ شدن کودک باعث صاف شدن پا می شود، بیماری بلانت نیز کم کم بر یک پا یا دو پا تاثیر می گذارد و باعث بدتر شدن شرایط می شود. این بیماری معمولا به همراه چاقی در نوزاد می باشد.
درمان پای پرانتزی در نوزادان
اگرچه پای پرانتزی در نوزاد طبیعی است اما اگر نوزاد شما سه ساله است و فاصله بین زانوهایش در حالت ایستاده غیرطبیعی است حتما به پزشک مراجعه کنید. مراجعه به پزشک به تشخیص دلیل پرانتزی بودن پای کودک کمک می کند و پزشک توصیه های لازم برای برطرف شدن پای پرانتزی را به شما می دهد. همچنین پزشک با استفاده از اشعه ایکس بیماری بلانت (دلیل جدی پرانتزی شدن پا) را بررسی می کند. پای پرانتزی در نوزادان و کودکان با استفاده از رژیم غذایی، عمل جراحی و مصرف قرص برطرف می شود. جلوگیری از چاقی نوزاد از افزایش فشار بر پاها به دلیل افزایش وزن جلوگیری می کند.
می توان در نوزادان زیر سه سال، مشکل پرانتزی بودن پا را با استفاده از بستن پا برطرف کرد. برای پرانتزی شدید، به خصوص به خاطر بیماری بلانت، می توان از عمل جراحی استوتومی استفاده کرد. این عمل جراحی با تقسیم کردن استخوان به چند قسمت انجام می شود. سپس قسمت های جدا شده را در جای درست قرار می دهند. در این حالت اندازه استخوان های پا نیز مهم است که یکسان باشد.
مقدار بهینه ویتامین د در نوزادان و کودکان به رشد درست استخوان ها کمک می کند و از پرانتزی شدن پا جلوگیری می کند. منابع زیادی غنی از ویتامین د وجود دارد و نور خورشید نیز منبعی طبیعی است. در معرض خورشیدن بودن به تولید ویتامین د در سطح پوست کمک می کند. رژیم غذایی غنی از ویتامین د، کلسیم و فسفر برای جلوگیری از پرانتزی شدن پا در نوزادان ضروری است. محصولات لبنی، تخم مرغ و ماهی نیز منابعی غنی از ویتامین د و کلسیم هستند. گوشت، لوبیا و عدس نیز منابع غنی فسفر هستند.
علاوه بر درمان می توان از ورزش های مناسب برای ورزش درمانی استفاده کرد. ورزش درمانی در نوزادان باید با کمک متخصص انجام شود تا به قوی شدن عضلات و ماهیچه های پای نوزاد کمک شود و باعث کاهش سرعت پیشروی پای پرانتزی شود.
منبع: www.beautyandmakeup.net