Ooma
14 درمان خانگی آفت دهان به روش ساده

آفت دهان نوعی کیست دهانی است که بر روی لب، سقف یا کف دهان یا زبان تشکیل می شود.این نوع کیست هنگامی اتفاق می افتد که غدد بزاقی زخمی یا مسدود هستند. آفت به دلیل ایجاد زخم به وجود می آید که به دلیل زخم یا گاز گرفتن بافت نرم داخل دهان توسط دندان اتفاق می افتد.اگر آفت کوچک باشد، بی درد است. اما کیست های بزرگ درد زیادی ایجاد می کنند. کیست های دهانی در اثر تماس مستقیم درد زیادی ایجاد می کنند. آفت های سطحی می ترکند و مایع کاهی رنگ تولید می کنند. کیست های عمیق تر مدت طولانی تری عمر می کنند.عاداتی مانند گاز گرفتن لب یا لپ احتمال تشکیل آفت را افزایش می دهد.آفت می تواند ناراحتی هایی در هنگام صحبت کردن، جویدن و قورت دادن ایجاد کند.این آفت ها معمولا گرد، آبی یا سفید هستند و ورم می کنند.آفت گاهی با زخم های دهانی اشتباه گرفته می شود اما به یاد داشته باشید که آفت به صورت تاول های ورم کرده نمایان می شود و با گذشت زمان به زخم تبدیل می شود. در بیشتر موارد آفت خود به خود برطرف می شود. در این مقاله می خوانیم :

چه چیزی باعث آفت دهان می شود؟

نشانه های آفت دهان چیست؟

برای آفت دهان چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

چگونه آفت دهان  تشخیص داده می شوند؟

چگونه آفت دهان درمان می شوند؟

درمان های خانگی آفت دهان


آفت دهان

آفت دهان

 

1. هنگامی که غدد بزاق دهان بسته می شوند، آفت دهان ایجاد می شود.

2. آفت دهان به ندرت یک بیماری جدی هستند، اما همیشه باید هر گونه زخم دهانی را به پزشک نشان دهید تا در صورت مشکل جدی آن را برطرف کند.

3. زخم های دهان یک علت شایع آفت دهان است.

4. هنگامی که غدد بزاق دهان با مخاط همراه می شوند، آفت رشد می کند. اکثر آفت ها در لب پایین قرار دارند، اما می توانند در هر کجای دهان شما اتفاق بیفتند. آنها معمولا موقت و بدون درد هستند. با این حال، آفت ها اگر درمان نشوند، می توانند دائمی شوند.

چه چیزی باعث آفت دهان می شود؟

آفت دهان اغلب به علت آسیب به حفره دهان ایجاد می شود، مانند:

  •  لب گزش (شایع ترین علت)
  • گاز گرفتن گونه
  • پیرسینگ (سوراخ کردن)
  •  از بین رفتن اتفاقی غده بزاق
  •  دندان های مجاور باعث آسیب های مزمن می شود

بهداشت ضعیف دهان و دندان و عادت گزش لب یا دندان به علت استرس نیز می تواند شما را در معرض خطر بالای آفت دهان قرار دهد. بعضی افراد این آفت ها ها را به عنوان یک واکنش بد برای خمیر دندان می دانند. آفت دهان در افراد 10 تا 25 ساله بسیار شایع هستند. با این حال، این آفتها می توانند در افراد مختلف در سنین مختلف اتفاق بیفتند. آفتها به طور مساوی در زنان و مردان اتفاق می افتد.

نشانه های آفت دهان چیست؟

علائم آفت دهان با توجه به اینکه چگونه آفت  در داخل پوست قرار می گیرد و چگونگی رخ دادن آفتها ها متفاوت است. اکثر آفتها دردناک نیستند، اما می توانند ناراحت کننده باشند. آفت مکرر می تواند در طول زمان دردناک باشد. نشانه های آفت در نزدیکی سطح پوست عبارتند از:

  •  افزایش تورم
  • رنگ صورتی
  •  نرمی
  • ضایعات کمتر از 1 سانتیمتر قطر

نشانه های آفت عمیق تر در پوست عبارتند از:

  • شکل گرد
  •  رنگ سفید
  •  حساسیت به لمس

برای آفت دهان چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

مراجعه به دکتر برای آفت دهان

- برای هر آفتی که در دهان یا اطراف آن ظاهر می شود، باید دکتر را ببینید. این کار می تواند به اطمینان از تشخیص درست شما کمک کند. اگر آفت بزرگ و ناراحت کننده باشد، باید به دکتر مراجعه کنید. اگر چه بیشتر آفت های مخاطی کمتر از 1 سانتیمتر قطر هستند، موارد نادر می تواند باعث ایجاد آفت ها به اندازه 3.5 سانتیمتر شود.

- گاهی آفتهای کوچکتر و بی دردتر تشخیص داده نمی شوند تا زمانی که به دندانپزشک بروید. این به خصوص در مورد آفتهای مخاطی که در دهان ایجاد می شود صادق است. دندانپزشک ممکن است شما را به یک پزشک متخصص بیوپسی و سایر آزمایش های تشخیصی معرفی کند.

- در اغلب موارد، پزشک اجازه می دهد آفت خود به خود از بین برود. اگر آفت هنوز پس از دو ماه وجود دارد، دوباره به پزشک مراجعه کنید.

چگونه آفت دهان  تشخیص داده می شوند؟

پزشکان بر علائم بالینی برای تشخیص مبتنی هستند. پزشک شما همچنین می تواند بپرسد که آیا سابقه ترومای ناشی از گزش لب دارید یا خیر. پاسخ شما به پزشک کمک می کند تشخیص دقیق داشته باشد. در بعضی موارد، بیوپسی آفت ممکن است برای تشخیص مثبت لازم باشد. در طی این روش، دکتر شما یک نمونه بافت کوچک را بر میدارد. بافت با یک میکروسکوپ بررسی خواهد شد. با نگاه کردن به سلولها، پزشکان می توانند تصمیم بگیرند که آیا کیست سرطانی است یا نه.

پزشکان ممکن است بیوپسی را موارد زیر توصیه کند:

  • آفت های مخاطی بزرگتر از 2 سانتیمتر باشند
  • ظاهر آفت نشان دهنده آدنوم (سرطان) یا لیپوم است
  • هیچ سابقه تروما وجود نداشته باشد

چگونه آفت دهان درمان می شوند؟

درمان بر اساس شدت آفت دهان است. گاهی اوقات آفت ممکن است نیاز به درمان نداشته باشد و در طول زمان درمان شود. آفت های سطحی اغلب خودشان حل می شوند. برای جلوگیری از آلودگی یا آسیب بافت، سعی نکنید آفت ها را در خانه باز یا بیرون بکشید. آفت های مکرر یا تکراری ممکن است به درمان بیشتر نیاز داشته باشند. درمان های مورد استفاده در آفت دهانی که بسیار شدید نیستند عبارتند از:

  1.  لیزر درمانی: برای حذف کیست استفاده می شود
  2.  کریوتراپی: کیست توسط انجماد حذف می شود
  3.  تزریق کورتیکواستروییدی: intralesional استروئید به کیست تزریق می شود تا التهاب را کاهش دهد و سرعت بهبودی را بهبود بخشد.

- برای جلوگیری از عود بیماری و یا برای درمان آفت های بسیار شدید پزشک ممکن است جراحی حذف آفت یا حتی غدد بزاق را توصیه کند.

- آفت ها می توانند از یک هفته تا دو سال پس از درمان برای هر نوع جراحی، بسته به نوع و شدت آفت، بهبود یابند.

- حتی پس از ترمیم، تنها راه برای اطمینان از برگشت نکردن آفت جراحی است. برای جلوگیری از تشکیل دوباره آفت در آینده، از گزیدن لب و گونه بپرهیزید.

14 درمان های خانگی آفت دهان:

اگرچه راه های خانگی زیادی برای کاهش آفت و درمان آن وجود دارد.پیش از استفاده از روش های خانگی، آفت را به پزشک نشان دهید و در صورت وجود مشکل جدی پزشک آن را برطرف می کند:

1- عسل:

عسل و آفت دهان

عسل یکی از بهترین راه های درمان آفت است. طبیعی ضد التهاب عسل به کاهش درد و التهاب کمک می کند. خاصیت ضدباکتریایی عشل از عفونت جلوگیری کرده و سرعت بهبود را افزایش می دهد.

    یک قاشق چایخوری عسل خام را با یک چهارم قاشق چایخوری زردچوبه مخلوط کنید. خمیر را بر روی محل قرار داده و بگذارید پانزده تا بیست دقیقه بماند. سپس با آب ولرم بشویید. این کار را روزی دو یا سه بار انجام دهید. همچنین هر شب پیش از خواب نیز عسل بر روی محل آفت قرار دهید.

    عسل مانوکا را بر روی محل آفت قرار داده و بگذارید چند دقیقه بماند. این کار را چند هفته انجام دهید.

2- نمک:

آفت توسط نمک به خوبی درمان می شود. نمک خواصی دارد که به بهبود درمان آفت کمک می کند. نمک به از بین رفتن سریع آفت کمک می کند و باعث کاهش درد و التهاب می شود.

    نصف قاشق غذاخوری نمک را در یک لیوان آب گرم مخلوط کنید.
    محلول را برای شستن دهان استفاده کنید.
     این کار را روزی سه تا چهار بار انجام دهید.

3- یخ:

یخ و افت دهان

یخ باعث بی حس شدن درد می شود به همین دلیل یکی از بهترین درمان های آفت یخ می باشد.

    مقداری یخ را در دستمالی تمیز و نازک قرار دهید و به مدت یک دقیقه بر روی آفت بگذارید. این کار را روزی چند بار انجام دهید.
    همچنین می توانید آب سرد برای کاهش درد استفاده کنید.

4- گلیسیرین:

گلیسیرین روش درمانی دیگری است که برای آفت استفاده می شود. این ماده به خاطر خواص ضدقارچ و درمانی با میکروب هایی که باعث عفونت می شوند مبارزه می کند. همچنین محل موردنظر را مرطوب نگه می دارد که باعث بهبود سریع تر می شود. برای استفاده دهانی از گلیسیرین گیاهی استفاده کنید.

    گلیسیرین گیاهی را بر روی منطقه آفت قرار دهید. بگذارید بماند و سپس آن را با آب سرد بشویید. این کار را روزی سه یا چهار بار تکرار کنید.
    همچنین از شوینده های بر پایه گلیسیرین استفاده کنید و دهان را روزی چند بار با آن بشویید.

5- چای کیسه ای مرطوب:

چای کیسه ای و افت دهان

چای کیسه ای مرطوب به درمان آفت کمک می کند. چای حاوی اسید تانیک است که ضد قارچ می باشد و به کاهش درد و التهاب کمک می کند همچنین سرعت بهبود را افزایش میدهد.

    چای کیسه ای مرطوب را به مدت سی دقیقه داخل یخچال قرار دهید. 
    چای کیسه ای را بر روی محل آفت به مدت ده تا پانزده دقیقه قرار دهید.
    این کار را روزی دو تا سه بار انجام دهید.

6- آلوئه ورا:

آلوئه ورا نیز درمانی موثر است. این ماده خاصیت ضد التهاب دارد و باعث کاهش درد و رهایی از شر آفت می شود.

    ژل داخل برگ آلوئه ورا را خارج کنید و بر روی محل آفت قرار دهید. بگذارید بیست دقیقه بماند سپس آن را با آّب ولرم بشویید. این روش را چند بار در روز انجام دهید.
    همچنین می توانید دهان را با آب آلوئه ورای تازه روزی سه تا چهار بار بشویید.

7- زردچوبه:

زرد چوبه و آفت دهان

زردچوبه خاصیت ضدباکتریایی و ضدالتهاب دارد. بنابراین برای درمان مشکلات مختلف مانند آفت قابل استفاده است.

    یک قاشق چایخوری زردچوبه را با مقداری شیر مخلوط کنید. با استفاده از پارچه ای نرم خمیر حاصل را بر روی محل آفت قرار دهید. سی دقیقه منتظر بمانید سپس دهان را با آب ولرم بشویید. این کار را روزی دو یا سه بار تکرار کنید.

    همچنین می توانید آب زردچوبه را مستقیما بر روی محل آفت بریزیید و این کار را به مدت چند روز، روزی دو یا سه بار انجام دهید.

8- برگ مریم گلی

مریم گلی و آفت دهان

خواص آرامش دهنده مریم گلی باعث کاهش درد ناشی از کیست دهانی می شود. همچنین تاثیر خشک کنندگی و ضدقارچی نیز دارد:

    دو تا سه قاشق چایخوری برگ مریم گلی خشک یا تازه را در آب در حال جوش بریزید.
    پانزده دقیقه روی آن را بپوشانید.
    سپس بگذارید سرد شود.
    برای شستن دهان از این محلول استفاده کنید.

نکته: محلول های گفته شده را قورت ندهید.

9- روغن کرچک

روغن کرچک نیز برای درمان آفت موثر است. این روغن خواص ضدالتهاب دارد که باعث کاهش درد و التهاب آفت های بزرگ می شود. همچنین باعث رطوبت محل می شود و ناراحتی ناشی از خشکی را از بین می برد.

    به مقدار مساوی روغن کرچک و عسل مخلوط کنید.
    سپس با استفاده از یک دستمال محلول را بر روی محل آفت قرار دهید.
    بگذارید ده دقیقه بماند سپس با آب ولرم بشویید.
    این کار را روزی دو تا سه بار انجام دهید.

همچنین می توانید از روغن گل پامچال استفاده کنید. یک پارچه را آغشته به روغن کنید و بر روی محل آفت قرار دهید سپس بگذارید کل شب بماند. دهان را صبح بشویید. این کار باعث بهبود آفت می شود. این کار را هر روز به مدت چند هفته انجام دهید تا کیست از بین برود.

10- ریشه شیرین بیان

ریشه شیرین بیان (خواص شیرین بیان+نحوه مصرف آن ) نیز برای درمان آفت استفاده می شود. این ماده پوششی محافظ بر روی محل قرار می دهد که از درد جلوگیری می کند. همچنین این ماده خاصیت ضدباکتریایی و ضد التهاب دارد.

    یک قاشق غذاخوری پودر ریشه .. را در دو لیوان آب داغ بریزید و بگذارید دو ساعت بماند. سپس چند بار در روز برای شستن دهان از محلول استفاده کنید.
    همچنین پودر ریشه شیرین بیان را بر روی محل آفت قرار دهید این کار باعث سرعت بخشیدن به بهبود می شود.

11- سرکه سیب

  مواد لازم

  •  1 قاشق چای خوری سرکه سیب
  •  یک فنجان آب گرم

طرز تهیه

  1.  سرکه را با آب مخلوط کنید و دهان خود را بشویید.
  2.  با آب معمولی شستشو دهید.

این روش را دو بار در روز استفاده کنید (سرکه سیب و لاغری شکم: زمان و طریقه مصرف آن). خواص متعادل کننده pH  در ACV به تنظیم بزاق و تنظیم تولید مخاط می پردازد، بنابراین آفت دهان را سریعتر بهبود می دهد.

12- روغن زیتون

مواد لازم

1-2 قطره روغن زیتون شب یلدا یا روغن پونه کوهی . روغن را مستقیما بر روی آفت دهان قرار دهید. این کار را دو بار یا سه بار در روز برای چند روز انجام دهید.

چرا این ماده اثر می کند؟

روغن زیتون شب یلدا و روغن پونه کوهی برای خواص قوی و ضد باکتریایی آنها شناخته شده اند و می توانند برای درمان کیست های مخاطی استفاده شوند. آنها همانند آلوم کار می کنند. روغن پونه نیز اثرات ضد عفونی و ضد درد دارد.

احتیاط

اگر قبلا از این روغن زیتون استفاده نکرده اید، آن را با چند قطره روغن کرچک رقیق کنید و سپس روی آفت قرار دهید. این به این دلیل است که روغن زیتون می تواند در ترکیبات فعال بیولوژیکی بسیار متمرکز باشد و گاهی اوقات باعث واکنش های آلرژیک شود.

13- ماست

مواد لازم

  • 1 فنجان ماست

چه کاری باید انجام دهید؟

ماست را بین غذا و همرا با آن مصرف کنید. ماست را هر روز بخورید. ماست با پروبیوتیک ها، مواد مغذی و آنزیم ها، فرایندهای مختلف بدن را تنظیم می کند و به بهبودی آفت کمک می کند. این ماده پوست تحریک شده در اطراف آفت را آرام می کند.

14- آب لیمو

مواد لازم

  • آب لیمو
  • گوش پاک کن

چه کاری باید انجام دهید:

  1.  با استفاده از گوش پاک کن، آب لیمو را روی آفت قرار دهید.
  2.  بگذارید چند دقیقه بماند.

چقدر باید این کار را انجام دهید؟

این کار را دو بار یا سه بار در روز انجام دهید. آب لیمو حاوی ویتامین C است که تورم آفت را کنترل می کند و به درمان سریع می پردازد.

راهنمایی ها و اقدامات احتیاطی در آفت دهان

  •  گاهی اوقات بهتر است کیست آفت را رها کنید. اگر خود به خود بعد از چند روز بهبود نیافت، می توانید از روش های ذکر شده در بالا استفاده کنید.
  •  قرار دادن یخ روی آفت دندان باعث کاهش التهاب می شود.
  •  اگر عادت دارید لب خود را گاز بگیرید، تا حد ممکن مراقب گزیدگی باشید.
  •  برای آفت های موجود، مطمئن شوید دهانشویه های ضد باکتریایی یا شستشوی دهان خانگی با ACV یا لیمو باعث عفونت نمی شود.
  • به دقت غذا بخورید تا منطقه آسیب دیده را گاز نگیرید و آفت موجود بدتر نشود.
  •  برای جلوگیری از عفونت، بهداشت دهان و دندان را حفظ کنید
  •  کیست را بررسی کنید تا عفونت نکند.
  •    اگر عادت دارید به صورت منظم لب یا لپ خود را گاز می گیرید عادات خود را کنار بگذارید.
  •   جویدن آدامس بدون قند از گاز گرفتن محل آفت جلوگیری می کند.

منبع: www.top10homeremedies.com

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 92% 92