Ooma
خوابیدن زیاد در دوران  بارداری

بارداری باعث خستگی بیشتر بدن و استرس روحی میشود. بنابراین مادر به راحتی در طول شب نمی تواند بخوابد. در واقع خستگی یکی از علائم رایج در سه ماهه اول و سوم بارداری است. بسیاری از خانم ها از این که در سه ماهه اول بارداری احساس خستگی شدید می کنند متعجب هستند. با اینکه بیشتر خانم ها از حالت تهوع بارداری با خبر هستند اما از خستگی شدید در ابتدای بارداری شگفت زده می شوند.

اما خستگی نیز از علائم سه ماهه اول و عوارض سه ماهه سوم است که باید با رژیم غذایی مناسب و استراحت و آرامش کافی آن را جبران کنید. با این حال خوابیدن بیش از حد نیز توصیه نمی شود. در این مقاله نکاتی را درباره خوابیدن زیاد در دوران بارداری به شما مامان های اومایی عزیز می گوییم. با ما همراه باشید.

خوابیدن زیاد در بارداری برای دو نفر

همان طور که متخصصان غذا خوردن برای دو نفر را در بارداری توصیه نمی کنند، خوابیدن بیشتر در بارداری مانند غذاخوردن بیشتر ضروری است اما بیش از اندازه خوابیدن شما را کسل می کند. در واقع بارداری هم بر کمیت خواب و هم بر کیفیت خواب تاثیر می گذارد. تغییرات بدن در بارداری باعث ایجاد مشکل در خوابیدن می شود و شما باید نهایتا 8 ساعت در یک 24 ساعت خواب داشته باشید. البته به طور طبیعی بیشتر خانم ها خیلی کمتر از این مقدار می خوابند که آن هم برایتان ضرر دارد. 

تحقیقات نشان می دهد کم خوابیدن در بارداری باعث خستگی زیاد و از دست دادن تمرکز در طول روز می شود. مطالعات نشان می دهد احتمال سزارین در خانم هایی که برای بار اول باردار شده اند و کمتر از شش ساعت در روز می خوابند حدود چهار برابر بیشتر از افرادی است که هفت ساعت یا بیشتر می خوابند و در صورت زایمان طبیعی نیز مدت زمان درد زایمان آن ها ده ساعت یا بیشتر است. بنابراین به طور کلی در هنگام بارداری، خانم باید زودتر به رختخواب برود زیرا به مقدار خواب بیشتری نیاز دارد و باید بیشتر از قبل بخوابد. اما نه آن قدری که اثر معکوس بر انرژی و خلق و خویش داشته باشد. 

بارداری و خوابیدن زیاد ناشی از خستگی 

محققان هنوز در پی یافتن دلیل خستگی در طول بارداری هستند. در واقع علت اصلی خستگی در بارداری از نظر محققان تغییرات هورمونی می باشد. زیرا در ابتدای بارداری مقدار پروژسترون افزایش می یابد. پروژسترون در بیشتر خانم ها باعث احساس خستگی می شود. به همین دلیل در اوایل پریودی نیز بیش از حد طبیعی خسته می شوید و بیشتر می خوابید.

علاوه بر تغییرات هورمونی، کم خوابی در ابتدای بارداری به دلیل بزرگ شدن رحم، رشد جنین، افزایش وزن و تجمع مایعات در بدن نیز می باشد. این تغییرات به دلیل سخت تر کار کردن جفت برای تغذیه جنین، افزایش خون بدن و سریع تر شدن ضربان قلب می باشد. فاکتورهای احساسی نیز نقش مهمی بازی می کنند. در واقع نگرانی و ترس زایمان و مادر شدن باعث خستگی و کم خوابی بیشتر می شود.

خوابیدن در سه ماهه اول بارداری

در ابتدای بارداری افزایش پروژسترون نه تنها باعث کسل شدن بلکه باعث تکرر ادرار در بارداری می شود. این امر نیز باعث اختلال در خواب می شود. برای کاهش ادرار در طول شب بهتر است چند ساعت پیش از خواب مصرف مایعات را کاهش دهید. اما در طول روز برای رفع یبوست در بارداری و ورم شدید، مایعات به میزان کافی بخورید.

عامل دیگری که در طول بارداری در طول روز و شب اتفاق می افتد حالت تهوع است. برای حل این مشکل بیشتر افراد پس از بیدار شدن غلات خشک یا کراکر می خورند. 

بیشتر خانم ها در طول خواب در بارداری احساس گرما می کنند که به دلیل افزایش سوخت و ساز می باشد. کولر می تواند از گرم شدن بیش از حد جلوگیری کند و سروصدای اطراف را نیز کم کند تا در آرامش بیشتری به خواب بروید. خروپف در طول بارداری امری رایج است و در افراد چاق یا دارای حساسیت بیشتر دیده می شود.

از آن جایی که عوامل مختلفی در طول بارداری مانع از خوابیدن می شوند، چرت زدن در هر زمانی از کم خوابی جلوگیری می کند و مشکلی ندارد اما از مصرف قرص های خواب آور یا مکمل های خواب آور در بارداری خودداری کنید.( این مقاله را بخوانید: طرز خوابیدن در دوران بارداری)

خوابیدن در سه ماهه دوم بارداری

سه ماهه دوم بارداری بهترین زمان برای مادر است زیرا تغییرات سرعت زیادی ندارند و جریان خون افزایش پیدا کرده است. به علاوه تغییرات هورمونی و علائمی مثل تهوع در سه ماهه دوم کاهش پیدا می کنند. در نتیجه راحت تر می خوابید.

اما گرفتگی عضلات پا در سه ماهه دوم زیاد است. خانم هایی که کم خونی ناشی از کمبود آهن دارند، از بعداز ظهر دچار پا درد می شوند که در طول سه ماهه سوم به بیشترین حد می رسد. این پادرد در هنگام نشستن و دراز کشیدن بسیار آزاردهنده است. تنها راه رهایی از پادرد راه رفتن است که مانع از خوابیدن می شود.

سوزش معده مشکل دیگری است که باعث بیدار نگه داشتن مادر در طول شب می شود. با پیشرفت بارداری و رشد رحم به معده فشار وارد می شود که باعث سوزش معده خواهد شد و از خوابیدن جلوگیری می کند. در مقاله ای دیگر معجونی برای کاهش سوزش معده پیشنهاد شده است.

همچنین خوابیدن به پهلوی چپ با پاهای خمیده از سوزش معده جلوگیری می کند. برخی خانم ها نیز با افزایش ارتفاع بالشت از برگشت اسید معده جلوگیری می کنند.

بعضی از خانم ها به دلیل دیدن خواب های مغشوش در خصوص بارداری نمی توانند بخوابند. اما مطالعات نشان می دهد خواب های دوره بارداری فرقی با خواب های پیش از بارداری ندارد. در واقع در بارداری به دلیل بیشتر بیدار شدن در طول شب مادر بیشتر خواب هایش را به یاد می آورد.

 

6489-خوابیدن-زیاد-در-بارداری

خوابیدن در سه ماهه سوم بارداری

پزشکان توصیه می کنند با رشد رحم و بزرگ شدن جنین، هر حالتی که می توانید راحت بخوابید را انتخاب کنید. اما توصیه می شود از خوابیدن به پشت پشت جلوگیری شود زیرا رحم سنگین به نخاع و رگ هایی که خون را از قلب به قسمت پایین شکم منتقل می کنند، فشار وارد می کند. به علاوه اکسیژن رسانی به جنین کم می شود و خطر خفگی جنین وجود دارد.

توصیه می شود خانم های باردار به پهلوی چپ (بخوانید: خوابیدن به پهلوی چپ یا راست در بارداری) بخوابند تا جریان خون و مواد مغذی به جنین و قلب و رحم و کلیه های مادر افزایش یابد. برای راحت خوابیدن از بالشت های ساده یا بالشت های بارداری استفاده کنید. یکی از بالشت ها را بین زانوها، یکی زیر شکم و دیگری را پشت قرار دهید.

تحقیقات نشان می دهد خانم هایی که در طول بارداری خروپف می کنند بیشتر در معرض فشار خون بالا و پره اکلامپسی (بیماری مربوط به فشار خون بالا در بارداری) می باشند. در مقاله ای دیگر راه های درمان فشار خون بالا در بارداری ذکر شده است. البته نباید نگران باشید زیرا در افراد کمی این اتفاق می افتد. 

سخن آخر

همان طور که گفتیم خواب در طول بارداری بسیار مهم است و باعث افزایش انرژی از دست رفته شما به دلیل تغییرات هورمونی و بدنی می شود. بنابراین از هر روشی که آرامتان می کند و باعث می شود بهتر بخوابید استفاده کنید تا حداقل 8 ساعت در هر شبانه روز خواب داشته باشید. اما بیش از اندازه نیز در رخت خواب نمانید زیرا باعث کسل شدن شما و خشک شدن عضلاتتان می شود که باز هم شرایط سختی را برای شما ایجاد خواهد کرد. طریقه خوابیدن نیز در این دوران مهم است و توصیه می شود شیوه های درست آن را در مقاله طرز خوابیدن در دوران بارداری در اوما یاد بگیرید. 

 Cari Nierenberg .Sleeping for Two: Sleep Changes During Pregnancy- Live Science Contributor May 18, 2017

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 94% 94